TÜRK HALK MÜZİĞİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAMSUN MEHTERAN Vurulduğunda arzı ve arşı titreten, yürüdüğünde ölümü bile korkutan, heybetiyle düşmanın yüreğine korku salan ve savaşa bayram havasında.
Advertisements

TELLİ ÇALGILAR.
MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ
TÜRK HALK MÜZİĞİ ÇALGILARI
Çalgı Müziği.
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
Müzik en genel tanımı ile sesin biçim ve anlamlı titreşimler kazanmış hâlidir. Başka bir deyiş ile de müzik, sesin ve sessizliğin belirli bir zaman aralığında.
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
Türk Halk Müziği.
TÜRK HALK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ.
Kazanım 2. Ülkemizin çeşitli yerlerindeki kültürel özelliklere örnekler verir. 3. Ülkemizin çeşitli yerleri ile kendi çevresinin kültürel özelliklerini.
SES Müzik ve Fen Mustafa ÇELİK.
MÜZİKSEL/RİTMİK ZEKÂ.
GÖNÜL ELÇİLERİ ENGELLİLERLE EL ELE PROJESİ (SODES) GÖNÜL ELÇİLERİ ENGELLİLERLE EL ELE PROJESİ (SODES)
MÜZİK ALETLERİ.
MÜZIK ALETLERI.
Kopuz Enstrümanı.
KONYA ÇİMENTO GÜZEL SANATLAR LİSESİ
MÜZİK APESIMEXER Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
MÜZİK APESIMEXER F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRK HALK MÜZİĞİ TOPLULUĞU
MÜZİKTE KULLANDIĞIMIZ SESLER MÜZİKTE KULLANDIĞIMIZ SESLER İNSAN SESLERİ ÇALGI SESLERİ DOĞAL SESLER YAPAY SESLER.
Projenin Adı: Farklı Özellikteki Materyallerden Müzik Aleti Yapımı
ÜNİTE İLK ÇAĞ DÖNEMİ 2.KONU: UYGARLIKLAR
7/… ANADOLU’DA TÜRK KÜLTÜRÜ Ad, Soyad, No
Türk Halk Müziği Çalgıları
SES TİTREŞİMDİR Titreşen bir nesnenin başlattığı titreşimler dizisine ses denir. Sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir.
TÜRK SANAT MÜZİĞİNİN GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE UZANAN YOLCULUĞUNDA İÇERİĞİNDE DENİZ, MEHTAP VE SAHİLİ KONU ALAN PEK ÇOK ESER BULUNMAKTADIR. BU KONUYU İŞLEYEN.
Ses ünitesi.
GELENEKSEL TÜRK MÜZİĞİ ÇALGILARI
KÜLTÜR ÖĞELERİMİZ. Her gelinin, çeyizlerini koyduğu bir çeyiz sandığı vardır.
KÜLTÜR NEDİR? İnsana ilişkin bir kavram olarak kültür, tarih içerisinde yaratılan bir anlam ve önem sistemidir. Bir grup insanın bireysel ve toplu yaşamlarını.
E ğ itim-Ö ğ retim Yılı II. Dönemi Müzik Dersi Performans Görevi Konu : Telli-Yaylı Türk Halk Çalgıları Hazırlayanlar : 9-L 2. Grup Lihan İlhan.
ADIM ADIM TÜRKİYE.
Geleneksel Türk Müziği Tarihi
MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ 
YOL HAVASI
GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE.
MÜZİK ALETLERİ.
ALBÜM TANITIM GECESİ.
Müzik Nedir?.
ANONİM HALK ŞİİRİ.
* ADI SOYADI ; FATMA KEKLİK * SINIFI; 5/B * NUMARASI; 495.
HEDEFLER Müzik aletlerinin tanınması Temel müzik öğretimi sırasında bu bilgilerden yararlanılması.
HEDEFLER Müzik aletlerinin tanınması Temel müzik öğretimi sırasında bu bilgilerden yararlanılması.
ÇALGI TOPLULUKLARI. Pop Müziği Topluluğu Pop müzik toplulukları, pop müzik eserlerini seslendirmek üzere oluşturulan topluluklardır. Pop müzik topluluklarında.
Orta Asya, İslamiyet, Anadolu ve
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
TÜRK BEŞLERİ.
HALK OYUNLARI.
TÜRK HALK MÜZİĞİ NEDİR? Türk halk müziği, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
ÇALGI TOPLULUKLARI. Bir kısmı ağızla çalınan, bir kısmı da dövülerek ses çıkaran çalgılardan meydana getirilen en çoğu kırk elli parçadan ibaret müzik.
HAZIRLAYANLAR:SİMAY,ELİF NAZ,ELİF ZEYNEP,YAĞMUR,YAĞMUR,ŞEVVAL.
 Geleneksel Türk müziği çalgılarını 4 grupta inceleyebiliriz. Vurmalı çalgılar: davul, def, darbuka, zil, kaşık, bendir Üflemeli çalgılar: kaval, zurna,
TÜRK HALK MÜZİĞİ ve TÜRK SANAT MÜZİĞİ
ÜLKEMİZDE GÖRÜLEN MÜZİK TÜRLERİ
1) Arabesk müzik türleri 2) Arap müziği 3) Azeri müziği 4) Balkan müziği 5) Batı sazları müziği ve batı sazlarıyla sanat müziği 6) Caz müziği 7) Country.
Saz olarak bilinen bağlama uluslararası çalgı sınıflandırma sistemine (Sachs- Horbostel) göre bağlama, “uzun lutlar” (long-luthes) sınıfına girmektedir.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
ÇALGILARI TANIYALIM Öğrenme Alanı: B. MÜZİKSEL ALGI VE BİLGİLENME
RİTİM ÇALGISI İLE KISA VE UZUN SESLER
Öğrenme Alanı: D. MÜZİK KÜLTÜRÜ
GELENEKSEL TÜRK HALK MÜZİKLERİ. Türk Müziği nedir? Türk müziği, Türkler'in Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları.
 Müziğin alfabesi notalardır:  Nota: Seslerin yüksekliklerini (incelik/kalınlık) ve sürelerini göstermeye yarayan işaretlerdir.  Müziğin alfabesini,
ANONİM HALK EDEBİYATI Anonım halk edebiyatı, ilk söyleyeni unutulan ağızdan ağıza aktarılak, halkın ortak malı olmuş bır edebiyattır. Anonim edebiyat ürünleri,
TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT ANLAYIŞI. TÜRKLERDE SANAT İLK TÜRK DEVLETKERİNDE SANAT  ORTA ASYA TÜRK SANATININ TEMELİ İLK TÜRK DEVLETLERİNDE GÖRÜLEN ATLI.
Sunum transkripti:

TÜRK HALK MÜZİĞİ

TÜRK HALK MÜZİĞİ NEDİR? Türk duygu ve düşüncelerinin, Türk espri ve sosyal yaşantılarının, tarih içindeki olaylar doğrultusunda şekillenen ürünlerden oluşmasıdır.

BİR ESERİN HALK MÜZİĞİ OLMASI İÇİN GEREKEN UNSURLAR Sahibinin bilinmemesi ve kişisel yapıt olmaması.(Beste müziği olmaması) Halkın ortak malı olması ve gelenek haline gelmesi. (Anonimlik) Yöresel dil ve müzik özelliklerini bünyesinde taşıması.(Otantiklik) Zaman içinde derin mekan içinde yaygın bir geçmişinin olması.(Varyant) Halk tarafından benimsenip, onun ifadesine bürünmesi.

TÜRK HALK MÜZİĞİNDE FORMLAR Uzun Havalar : Ölçü ritim bakımından serbest oldukları halde, dizisi bilinen ve dizi içindeki seyri belli kalıplara bağlı olan ezgilere “uzun hava” denir. UZUN HAVALAR Barak Bozlak Maya Gurbet Hoyrat

TÜRK HALK MÜZİĞİNDE FORMLAR Kırık Havalar: Ölçü ve ritmi belli olan ezgilere “kırık hava” denir. KIRIK HAVALAR Bar Halay Horon Zeybek Bengi Kaşık oyunları Zortlatma Semah Hora Hada Mengi Karma Havalar: Kırık ve uzun havayı bünyesinde barındıran formdur.

TÜRK HALK ÇALGILARI Nefesli Çalgılar: Kaval, zurna, sipsi, tulum, kemik düdük, mey, çığırtma Tezeneli Çalgılar: Bağlama ailesi, tar Yaylı Çalgılar:Kabak kemane, kemençe, kemança Vurmalı Çalgılar : Davul, kaşık, zil, zilli maşa, def, bendir