Zeytinyağı Kalite Özellikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZEYTİNYAĞI ÜRETİM TEKNOLOJİSİNDEKİ GELİŞMELER
Advertisements

Dünya’da Ve Türkiye’de Kültür Mantarı Üretimi
TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN İŞLETMECİLİĞİ
KABA YEMLER.
OLFAKTOMETRE HAZIRLAYANLAR: Prof. Dr. Aysel Atımtay
MOTOR PERFORMANSINA ETKİLERİ
KOSTİKLİ SİYAH ZEYTİN HAZIRLAMA TEKNOLOJİSİ
Ünsal Söylemez – Derya Taşöz – Zuhal Kösem
ZEYTİNYAĞI ÜRETİM AŞAMALARININ UÇUCU AROMA BİLEŞENLERİ ÜZERİNE ETKİSİ
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
Güneş Enerjisi Osman ZORBA.  Galaksimizdeki 14 trilyon yıldızdan biri  İç sıcaklık: 40 milyar derece  Yüzey sıcaklık: 6 bin derece  Çap: 1.39 milyon.
DÖRT MEVSİM TÜRKİYE.
BÖĞÜRTLEN VE AHUDUDUNUN SOGUKTA VE DONDURULARAK DEPOLANMASI
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
FASULYE.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
1/20 ÖLÇÜLER (Sıvı) 7 litrede kaç tane yarım litre vardır? A B C D.
Zeytin İşleme Teknikleri
Zeytinciliğimize Bir Bakış
ZEYTİNDEN ÜÇ FARKLI DAMAK TADI
BETONDA DAYANIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
İrem YILMAZ, Vildan UYLAŞER.  Akdeniz diyetinin vazgeçilmez parçası  Kendine özgü renk, tat ve koku  Rafinasyon.
GENEL TEKRAR Prof. Dr. Özgül EVRANUZ.
KIRMA – ÇİZME YEŞİL ZEYTİN.
ZEYTİN KARASUYU VE DEĞERLENDİRİLMESİ Uludağ Üniversitesi
Doç. Dr. Sibel Karakaya Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisli ğ i Bölümü, Bornova, Izmir ZEYT İ NYA Ğ ININ SATIN ALIMI VE KULLANIMI.
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
HOŞGELDİNİZ.
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK ve FİZYOLOJİK İSTEKLERİ
ZEYTİN ÇEŞİTLERİ.
BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER
TÜRKİYEDE YETİŞEN TAHIL ÜRÜNLERİ
KALAMATA TİPİ ZEYTİN İŞLENMESİ
Balıkesir Üniversitesi Edremit Zeytincilik Enstitüsü
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
ÜSLÜ SAYILAR.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
Polinasyonda Bal Arılarının Önemi
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
SELE ZEYTİNİ. Sele tipi işleme, genellikle Marmara bölgesinin çeşidi olan Gemlik zeytininde ticari anlamda yapılırken, diğer bölgelerimizde genellikle.
Danışman: Prof.Dr.Oktay ARSLAN
Diferansiyel Denklemler
KEREVİZ.
Domuz ayrığı Dactylis glomerata
Türkiye’nin coğrafi konumu
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
TENEKE TİPİ ZEYTİN İŞLENMESİ
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
KAHVE TELVELERİMİZİ ATMAYALIM !
1. Giriş.
Dersler 1.Hafta : Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta : Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı, Kullanımı,
© zeytinist
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
2. TEREYAĞI ÜRETİMİ 2.1 Krema; Tanım ve Özellikler
OKUL SÜTÜ PROGRAMI 2016/ANKARA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
TABAKLAMA TEKNOLOJİLERİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ
Brassica oleracea L. italica
Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık.
3-fazlı üretim prosesi: Bu üretim sisteminde proses suyu kullanılmaktadır. Proses sonrasında yağ, atıksu (karasu) ve katı kısım (pirina) olmak üzere.
ECZACI ATİLLA TOTOŞ TADIM UZMANI ZEYTİNDOSTU DERNEĞİ GENEL SEKRETERİ.
BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA Doç.Dr. Ebru Şenel.
REFRAKTER MALZEMELER SİLİKA REFRAKTERLER.
Yoğurt sütüne uygulanan ön işlemler
kontrol altına alınabilmelidir.
İçme Sütü Teknolojisi-1
Sunum transkripti:

Zeytinyağı Kalite Özellikleri Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Hatice Aybüke BAŞYURT II. Ulusal Öğrenci Zeytin Kongresi

Zeytin; dünyada 30-450 paralellerinde yetiştiriciliği yapılan, Akdeniz diyetinin önemli bileşenlerinden biridir. Türkiye’de; %71,30’u yağlık %28,70’i sofralık

Kaliteyi neler etkiler? zeytin çeşidi, iklim koşulları, hasat zamanı, toplanma şekli, olgunluk derecesi, yağ çıkarma teknolojisi muhafaza şekli

Ayvalık Memecik Gemlik Erkence Uslu Nizip ve Kilis çeşitleri

Zeytin, sıcak kuru yazlar ve soğuk uzun kış koşullarına sahip, karasal Akdeniz ikliminde yetiştirilmektedir. Yaz ile kış ayları arasında sıcaklık farkı çok fazla olmamalı, sıcaklık maksimum 40° C, minimum -8° C olmalıdır.

Dünyada zeytin üretimi yapılan alanlar

Hasat öncesinde zeytinler kesinlikle kaliteyi olumsuz etkileyecek zararlılardan korunmalıdır. Bunlardan en önemlisi zeytin sineği olup, kalite bozulmalarına (asitlik yükselmesi gibi), verim azalmalarına ve kötü tat oluşumuna neden olmaktadır.

Yağa işlenecek zeytinlerin hasadı tanenin optimum yağ içeriğine ulaştığı olgunluk evresinde yapılmalıdır.

Hasat edilen zeytinler bekletilirse asitlik ve peroksit sayısında artış olacağından kalite olumsuz etkilenir. İşletmeye alınan zeytinler bir an önce suyla yıkanıp işlenmelidir.

Zeytinyağı üretiminde bilinen iki yöntem; Klasik (presleme) ve Sürekli (santrifüj) sistemler

Olumsuz değişiklikler; Asitlik artması Sabunlaşma Ekşime Oksidasyonlar Peroksit sayısının artması Duyusal kalite bozuklukları

Uygun depolama koşullarında; -yabancı koku içermeyen, -direk güneş ışığı almayan serin yerlerde (14-15oC’de) -renkli cam şişede, damacanalarda ve içi laklı tenekelerde ağzı kapalı olarak natürel zeytinyağı 24 ay, riviera ve rafine zeytinyağı 18 ay özelliklerini kaybetmeden saklanabilmektedir.

Zeytinyağı Kalite Normları Uluslararası Zeytinyağı Konseyi (UZK) normlarına göre; natürel zeytinyağının temel kalite analizleri; serbest yağ asitliği (% oleik asit olarak) peroksit sayısı (en çok 20 meq aktif oksijen/kg yağ) 270 nm.de ultraviyole ışığında özgül soğurma ve Delta E duyusal özellikler olarak belirtilmektedir.

Natürel zeytinyağı Rafine zeytinyağı, Riviera zeytinyağı Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina yağı tebliğine göre zeytinyağları kendi aralarında 4 ana grup altında sınıflandırılmıştır; Natürel zeytinyağı sızma natürel birinci natürel ikinci ham zeytinyağı Rafine zeytinyağı, Riviera zeytinyağı Çeşnili zeytinyağı

Teşekkürler.