KONU: BESİNLERİN İŞLENMESİ VE SAKLANMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Beslenme.
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
KANSER VE BESLENME.
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
BESİN SATIN ALMA, BESİN HAZIRLAMA, SAKLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ.
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Sağlikli beslenme ve zararli alişkanliklar
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
MEYVELER Çilek Ananas Üzüm
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIKLI BESLENME.
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Beslenme nedir ? İnsanının yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumuna göre ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin her birinden yeterli miktarlarda.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ VE SAĞLIKLI BESLENME
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İLKOKUL VE ORTAOKULLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
MİKROSKOBİK CANLILAR.
Bitkiler, hayvanlar ve mantarlar dışında bir başka canlı grubu da mikroskobik canlılardır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar ancak mikroskop.
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
NASIL BESLENMELİYİZ ? N için yemek yeriz? Y aşamak, büyümek ve gelişmek için değil mi?
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Defnem Anaokulu Temmuz Ayı Yemek Listesi
EYLÜL 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ KAHVALTISI Salı
Sağlıklı Beslenme.
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler Mantarlar gibi zararlı olanları ve yararlı olanları da vardır. Mikroskobik canlılar.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
LİPİTLER.
SAĞLIKLI BESLENME.
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

KONU: BESİNLERİN İŞLENMESİ VE SAKLANMASI AMAÇ:BESİNLERİN SAKLAMA YÖNTEMLERİNİN ÖĞRENİLMESİ VE KAVRANMASI

BESİNLERİN İŞLENMESİ VE SAKLANMASI 2. BESİNLERİN SAKLANMASI

1.BESİNLERİN İŞLENMESİ Vücuda alınan besinler dokuların onarımını ve büyümesini sağlar.Örneğin bir parmağınız kesilebilir ya da bir yeriniz yaralanabilir.Kesilen ya da yaralanan yerin iyileşmesi,onarımı için besin maddelerine gereksinim vardır.Besinler;canlının koşmak,yüzmek hatta uyumak gibi yaşamsal etkinlikleri için gerekli olan enerjinin kaynağıdır.

2.BESİNLERİN SAKLANMASI Uygun şekil ve koşullarda saklanmayan besin maddelerinin çabucak bozulacağını bilirsiniz. Bu olaylar sıcak ortamlarda daha da hızlı gerçekleşir. Örneğin: *Sütün ekşimesi *etin kokması * ekmeğin küflenmesi *hamurun ekşimesi

BESİNLERİN MADDELERİNİ DEĞİŞİKLİYE UĞRATAN ETKENLER Besin maddelerini değişikliye uğratan etkenler,genellikle gözle görülmeyen mikroskopla görülebilen canlılardır.Bakteri yada mantar adı verilen bu canlılar besinler üzerinde kolaylıkla çoğalarak salgıladıkları enzimler ile besinlerin yapısını bozar.

BOZUK BESİNLERİ YEDİĞİMİZDE ÇIKAN OLAYLAR? Değişikliye uğrayan bozulmuş besinler yenildiğinde besin zehirlenmeleri ortaya çıkar.Bunun yanında bazı bakteri ya da mantarlar tarafından salgılanan enzimler sütten peynir,yoğurt gibi besinlerin oluşmasına yardımcı olur

HANGİ BESİNLERİ YEMEMELİYİZ - Yanmış olan her besinde risk çok yüksektir. Susamı yanmış simit, yanarak üzerinde siyah benekler oluşmuş bazlama, gözleme tipi yufkalar, kabuğu yanmış ekmek, kurabiye, börek ve kek, fazla kızartılmış ekmek, kestane kebabın yanmış dış yüzeyi, kavrulmuş ve üzerinde siyah benekler oluşmuş sarı leblebi türü vb. besinler çok sık tüketilmemelidir.

YARARLI BAKTERİLER Bazı bakteri ve mantarlar tarafından salgılanan yararlı enzimler sütten peynir ve yoğurt gibi besinlerin oluşmasına da yardımcı olurlar.

YAŞ SEBZE VE MEYVELER Yaş sebze ve meyvelerin besin değerini kaybetmemeleri için çiğ,mevsimine uygun ve taze olarak tüketilmesi sağlığa daha yararlıdır.Çünkü taze yiyeceklerin besin değeri fazladır. Saklanmış yiyecekler besin değerlerinden kaybederler.

YİYECEKLERİN PİŞİRİLMESİ Bir kısım yiyecekler pişmeden yenilebilir. Fakat çoğunluğu pişirilerek yenir. Yiyeceklerin pişirilmesi sağlık için çok önemlidir. Fazla pişirme ise besinin değerini azaltır. Bitkiler açıkta bekletildiklerinde de vitamin değerleri düşer.

KIZARTMANIN ZARARLARI Yiyeceklerin kızartma yoluyla pişirilmesi besin değerini çok düşürdüğü gibi sindirilmesini de güçleştirir. Bu nedenle yiyeceklerin nasıl pişmesi gerektiğini bilmek gerekir. Böylece yiyeceklerdeki besinlerden yeterince yaralanmamış ve kendimizi çeşitli hastalıklardan korumuş oluruz.

SAKLAMA ÇEŞİTLERİ 1.Pastörize ederek saklama 2. Dondurarak saklama 3. Konserve ederek saklama 4.Kurutarak saklama 5. Şekerleyerek saklama 6. Tuzlayarak saklama 7. Tuz ve baharat içinde saklama

1.PASTÖRİZE EDEREK SAKLAMA Süt,süt ürünleri ve meyve suları pastörize ederek saklanır.

2.DONDURARAK SAKLAMA Kırmızı et, tavuk, balık ve bezelye, fasulye, biber gibi sebzeler ve et ürünleri dondurularak saklanır.

3. KONSERVE EDEREK SAKLAMA Her türlü sebze, meyve, et ve deniz ürünü konserve ederek saklanır.

4.KURUTARAK SAKLAMA Baklagiller, tahıllar, bazı sebze ve meyveler ile bunlardan elde edilen ürünler kurutarak saklanır.

5.ŞEKERLEYEREK SAKLAMA Özellikle meyveler (çilek, şeftali…) reçel ya da marmelat haline getirilerek saklanır.

6.TUZLANARAK SAKLAMA Kırmızı et, balık, zeytin, peynir gibi besinler tuzlanarak, sebzeler ise turşusu yapılarak saklanır.

7.TUZ VE BAHARAT İÇİNDE SAKLAMA Kırmızı et veya beyaz et ürünleri tuz ve baharat içinde (pastırma, sucuk, sosis, salam…)saklanır.