BİYOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GENLER VE KROMOZOMLAR BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLİĞİ
Advertisements

KALITIMLA İLGİLİ KAVRAMKAR
K A L I T I M.
Hücre Bölünmeleri Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
Görme keskinliği Hacimli görme Renkli görme İllüzyonlar
Günay GEÇKİN Fen Bilgisi Öğretmeni
K A L I T I M A.Ç.
Eşey Belirlenmesi ve Eşeye Bağlı Kalıtım
MAYOZ BÖLÜNME
2. KALITIM Hazırlayan Gökçe FORTACI
Homozigot Yuvarlak tohum bezelye…………..
KALITIM Hazırlayan: Tuncay AYDEMİR Zonguldak /Devrek İSTİKLAL İ.Ö.O.
HÜCRE BÖLÜNMELERİ.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
KALITIM.
KALITSAL HASTALIKLAR İBRAHİM AKDAĞ 8 / A 54.
KALITIM - GENETİK.
KALITIM.
K A L I T I M.
KALITIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR
Çözümlü Test Mendel -Kalıtım.
GENETİK HASTALIKLAR - AKRABA EVLİLİĞİ
MODİFİKASYON ve MUTASYON
GENETİK.
FEN ve TEKNOLOJİ / KALITIM
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
A) Genetik Hastalıklar B) Akraba Evliliği
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
MAYOZ BÖLÜNME.
MAYOZ BÖLÜNME.
KENDİMİZİ DEĞERLENDİRELİM
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
MAYOZ BÖLÜNME.
Çevre Etkenlerinin Kalıtımdaki Rollerine Örnekler
8.SINIF PROJE GÖREVİ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ SEMA NUR HACI 8/F 849.
GELİŞİM PSİKOLOJİSİ.
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
KALITIM İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Mayoz Bölünme.
Mayoz bölünme.
Hibritler ve Mendelizm Genel Biyoloji Dersi Dr. Bülent ÇAVAŞ
KALITIM.
Türünün Devamlılığını Sağlayan Canlılık Olayı(Üreme)
KALITIMIN KROMOZOMAL TEMELİ
Çankırı Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi ~~~~~~~~~~ HAZIRLAYANLAR ~~~~~~~~~~
3.ADIM: HAYATA SAĞLIKLI BAŞLAMA KALITSAL HASTALIKLARIN KONTROLÜ
KALITIM.
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
 Gen DNA zincirindeki belli bir uzunluktaki birimdir. Kromozom DNA'nın özel bir şekilde paketlenmesi sonucu ortaya çıktığına göre.
Prof. Dr. Güler Küçükturan
Tek-gen Hastalıkları.
YENİ NESİL SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR.
KALITIM VE KALITSAL HASTALIKLAR
BİYOLOJİ ÖDEVİ  ÖĞRETMEN ADI: Gülfer KOÇ  KONU: MAYOZ VE MİTOZ BÖLÜNME  ADI SOYADI:FURKAN MUTLU  SINIFI: 10/G.
Çekirdek Dışı Kalıtım.
Kromozom Yapısındaki Değişiklikler
MAYOZ BÖLÜNME.
Kalıtım ve Çevre Yrd. Doç. Dr. Ş. Gonca Zeren
Ultraviyole,ani sıcaklık
KALITIMIN GENEL İLKELERİ BİYOLOJİ EBRU BALIK
SOY AĞACI (PEDİGRİ) -Kalıtsal bir özelliğin nesiller boyu nasıl aktarıldığını gösteren şemaya soy ağacı denir. - Kalıtsal bir özelliğin ya da bir kalıtsal.
MÜSKÜLER DİSTROFİ (KAS DİSTROFİSİ) Zeliha IŞIK
KONULAR A) Genetik Hastalıklar B) Akraba Evliliği.
KALITIMIN YOLLARI.
DNA 2 Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Bir canlıya ait tüm özellikler DNA’da saklanır. Bir canlıya ait tüm.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME GAMET HÜCRELERİ ve SOMATİK HÜCRELER Üremek için özelleşmiş hücrelere gamet hücreleri denir.Gamet hücreleri haploit (n)
GENETİK.
Sunum transkripti:

BİYOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ BÜŞRA YILMAZ 10/B 482

CİNSİYETE BAĞLI KALITIM Canlıların büyük çoğunluğu ayrı eşeylidir. Ayrı eşeyli olan canlıların birçoğunun belirlenmesinde kromozomlar işlev görür. Bir canlının cinsiyetini belirlemede işlev gören kromozomlara ,eşey kromozomları ya da gonozomlar denir. Hücrede gonozomlar dışında kalan diğer kromozomlara ise otozom adı verilmektedir.

CİNSİYETİN BELİRLENMESİ İnsanlardaki cinsiyet kromozomları X ve Y olarak adlandırılır; bu kromozomlar dişi bireylerde XX ;erkeklerde XY şeklinde bulunur. CİNSİYETİN BELİRLENMESİ Eşeyli üreyen hayvanlarda cinsiyetin belirlenmesi farklı şekillerde olabilmektedir. Halkalı solucanlardaki bireyler; genç yaşta erkek, ilerleyen yaşlarda ise dişi olmaktadır. Arılarda; yumurta döllenmeden gelişirse erkek (n), döllendikten sonra gelişirse dişi birey (2n) oluşur. Timsahlarda yumurtalar düşük sıcaklıkta gelişirse dişi, yüksek sıcaklıkta gelişirse ise erkek birey oluşur.

OTOZOMLAR(VÜCUT KROMOZOMLARI) Cinsiyet haricindeki karakterlerin, belirlenmesinden sorumlu olan genleri taşıyan kromozomlardır. Örnek: Saç rengi, göz rengi, kan grubu... Gonozomlar (cinsiyet kromozomları) Cinsiyetin belirlenmesinden sorumlu olan genleri taşıyan kromozomlardır. İnsanlarda 46 kromozom bulunur.

Cinsiyet, gonozomların çaprazlanması sonucunda ortaya çıkar Cinsiyet, gonozomların çaprazlanması sonucunda ortaya çıkar. Dişi ve erkek bireylerin oluşma ihtimali: % 50’ dir. Kuşlarda ise gonozomlar dişilerde: XY, erkelerde: XX' dir. Kuşların gozonomları daha çok dişilerde: ZW, erkeklerde: ZZ harfleri ile gösterilir.

X- BAĞLI GENLERİN KALITIMI Kız çocukları X kromozomu yoluyla aktarılan genleri hem annesinden hem de babasından alabiliyorken erkek çocuklar bu genleri sadece annelerinden alırlar. X kromozomu üzerinde bulunan çekinik bir alel ile kalıtılan bir özelliğin kız çocuklarda ortaya çıkabilmesi için iki ebeveyninden aldığı X kromozomunun her ikisinde de bu alelin bulunması gerekir. Erkek çocuklarda X-bağlı çekinik bir özelliğin ortaya çıkabilmesi için annesinden aldığı X kromozomunda bu genin çekinik bir alelinin bulunması yeterlidir. Bu nedenle,X-bağlı çekinik özellikler erkek çocuklarda kız çocuklara oranla daha sık görülmektedir.Dişi bireyler iki tane X kromozomuna sahip oldukları için bu kromozomlardan sadece bir tanesi çekinik aleli taşıyorsa birey taşıyıcı olur ve çekinik özellik göstermez.

İNSANDA CİNSİYETE BAĞLI KALITIM X ve Y kromozomları üzerinde taşınan karakterler, cinsiyete bağlı kalıtımı oluşturur. Cinsiyet kromozomları, aynı zamanda; cinsiyetin haricindeki bazı karakterlerin kalıtımını sağlar. Bu karakterlerin bazıları, mutasyonla bozularak kalıtsal hastalıkları oluşturur. X ve Y kromozomları aynı şekil ve büyüklükte değildir. Bu nedenle bu kromozomlarda, homolog (eş) ve homolog olmayan kısımlar bulunur.

X ve Y kromozomunun homolog kısımda taşınan karakterler, allel çiftler halinde bulunurlar. Bu kısımda krossing-over gerçekleştiğinden; bu karakterler, dişi ve erkeklerde aynı oranlarda ortaya çıkar. Örnek: Tam renk körlüğü X ve Y kromozomunun homolog olmayan kısımda taşınan karakterlerin, X ile Y kromozomu arasında alel bulunmaz. Bu nedenle bu genler, X ile Y kromozomu arasında; krossing-over ile değiştirilmezler.  Bu karakterler, dişi ve erkeklerde farklı oranlarda ortaya çıkar.       

Y kromozomunun, X kromozomu ile homolog olmayan kısımda taşınan karakterler sadece erkeklerde ortaya çıkar Örnek: Balık pulluluk, yapışık parmaklık, kulak kıllılığı Babada bu hastalık varsa, erkek çocuklarda %100 ortaya çıkar. X kromozomunun, Y kromozomu ile homolog olmayan kısımda taşınan karakterler dişi ve erkeklerde ortaya çıkar. Bu karakterler, baskın olarak taşınıyorsa; dişilerde görülme ihtimali erkeklerden daha fazladır. Bu karakterler, çekinik olarak taşınıyorsa; erkeklerde görülme ihtimali dişilerden daha fazladır. Örnek: Kas distrofisi, renk körlülüğü, hemofili

Kas distrofisi Kasların zayıflaması ve uyumsuz çalışması hastalığıdır. Bu hastalık, kaslarda bulunan distrofin adı verilen bir proteinin üretilememesinden kaynaklanır. Bu hastalar genellikle erken yaşlarda yaşamını kaybeder.  

Renk körlüğü (Daltonizm) Renk körlüğü, kırmızı ve yeşil renkleri ayırt edememe hastalığıdır. Bu hastalık, X kromozomu üzerinde bulunan çekinik bir gen tarafından taşınır. Renk körü bireylerde, gözdeki mavi, kırmızı ve yeşil renge duyarlı olan koni hücrelerinin bir ya da bir kaçı eksiktir.

RENK KÖRLÜĞÜ ÇAPRAZLAMASI

Hemofili Hemofili, kesilen bir yerde kanın pıhtılaşmaması hastalığıdır. Hemofili hastalığı, X kromozomu üzerinde çekinik bir gen tarafından taşınır.

HEMOFİLİ ÇAPRAZLAMASI

BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM