ZEHİRLENMELERDE RİSK YÖNETİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Advertisements

TÜTÜN KULLANIMI “EKONOMİK KAYIPLAR” Dilek ASLAN HÜTF Halk Sağlığı AD.
ÇIKAR-İLİŞKİ BEYANNAMESİ
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü
“Advers Etki/Toksik Etki Benzerlik ve Farklar” Dr
AKILCI İLAÇ KULLANIMI KONUSUNDA DÜNYADA ve ÜLKEMİZDE DURUM
Dr. Haldun Soygür Psikiyatri Doçenti Farmakoloji Bilim Doktoru (PhD)
Enfeksiyon Kontrol Programlarının Oluşturulması
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
Ürolojide Uzmanlık Sonrası Doktora Eğitiminin Yararları
Hacettepe üniversİtesİ hastanelerİ Tip bİlİşİmİ derneğİ başkani
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
ÇOCUK YOĞUN BAKIM Yrd Doç Dr Yasin BULUT
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
FEN HASTALARINDA KLİNİK İZLEM
YAMA SORUN OLUR MU? Doç. Dr. Tarık Zafer Nursal
NİKOTİN BAĞIMLILIĞININ FARMAKOLOJİK TEDAVİSİ
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
HOŞGELDİNİZ YA/EM Doktora Öğrencileri Kolokyumu 2002.
İNGİLTERE’ DE E-DEVLET
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD
4 Adet İnteraktif Modüler Derslik 1 Adet Merkez Laboratuvarı
Emzirmenin Yararları Prof. Dr. Mustafa Bakır Marmara Universitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı.
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Klinik Çalışmaların Üniversitelere Katkıları
Tip 2 Diyabette İnsülin Tedavisine Geçiş ve İzlem
TÜTÜN POLİTİKALARINDA ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI;
ERKEN DOĞUMDA PROGESTERON KULLANIMI
İSİG Politikası ve Güvenlik Kültürü
Sağlık Hizmetlerine Ulaşım Sınıf 2,
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
ÜNİVERSİTE HASTANE İŞLETMECİLİĞİ - MARMARA ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
Dünyada Devekuşu Üretimi ve Ticareti Akademi Teknoloji Üretim Danışmanlığı Ekim 2004 ÜRGÜP Hakan YILDIZ Hakan YILDIZ.
Ecz.HİLAL ÖZNUR Uygulama Adı:AKILCI ANTİBİYOTİK KONTROLÜ
Aile Hekimliğinin Tarihçesi
Türkiye’de Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Etkin ve Güvenilir Kaynakların Kullanımı Hollanda Hükümeti Matra Fonu tarafından desteklenmektedir.
Prof.Dr.Seçil ÖZKAN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
Zehirlenme ve Zehirlilik Denemeleri. Zehirlilik denemeleri ratlar ve köpeklerde yapılır. Tek doz (akut) ve tekrarlanan doz (subakut, subkronik ve kronik)
PALYATİF BAKIMIN ORGANİZASYONU
Yeni Maddelerin Çevreye Etkisi
RUH SAĞLIĞI HASTANE VE KLİNİKLERİNDE GÜVENLİK Prof. Dr. Medaim Yanık.
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü Doç.Dr. Kutay Demirkan Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı.
HÜTKOM Hacettepe Üniversitesi Tütün Kontrol, Eğitim, Vergilendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, 20 Haziran 2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de.
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
TÜTÜN KONTROLUNDA GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANININ SORUMLULUĞU.
Copyright © The OWASP Foundation Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the OWASP License. The OWASP.
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
Dünya KOAH Günü Kasım 2013 Nefesiniz Daralıyorsa,
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 11. Hafta
Panel Enfeksiyon kontrol mevzuatında güncel durum
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Erzurum
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI VE İLKELERİ
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
İ. Ü. CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ
Prof. Dr. Meral Özgüç 3 Mart 2015.
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
USKAF MAYIS 2016 KOCAELİ Nuh Zafer CANTÜRK Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi SAKİD Başkanı SENATURK Başkan Yardımcısı.
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR II
AFETLERDE TRİAJ HEMŞİRELİĞİ
KİM 116 Laboratuvar Güvenliği Prof. Dr
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
Emine ÜNALIR Ege Üniversitesi
Farmakovijilans Sorumlusu
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

ZEHİRLENMELERDE RİSK YÖNETİMİ Prof. Dr: Ali Esat Karakaya Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Anabilim Dalı alikarakaya@tr.net   Birinci Basamağa Yönelik Zehirlenmeler Tanı ve Tedavi Rehberleri Geliştirme Toplantısı 6 Aralık 2004-Ankara

Risk: Bir faaliyetteki istenmeyen sonuçların gerçekleşme olasılığı.   Risk Yönetimi: Risk analizi sonucunda belirlenen öncelikler doğrultusunda riskin azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması için yapılan uygulamaların tümü.

DÜNYA KİMYASAL MADDE TÜKETİMİNDE YILLARA GÖRE ARTIŞ   Yıl Tüketim Miktarı 1930 1 Milyon Ton 1950 7 Milyon Ton 1970 63 Milyon Ton 1985 250 Milyon Ton 2000 400 Milyon Ton

GÜNÜMÜZDE KİMYASAL MADDE KULLANIMI   80 000 Kimyasal madde çeşitli amaçlarla kullanılıyor. İlaç aktif maddesi 4 000 İlaç yardımcı maddesi 2 000 Kozmetik 3 000 Gıda katkı maddesi 2 600 Pestisit 1 500 Endüstriyel kimyasal 48 000 Bu sayıya her yıl 1 000 yeni kimyasal katılıyor.

Toksisite Nedenleri Kronik Toksisite : Akut Toksisite : Çevredeki Kimyasal Kirlikler İçme Suyu ve Gıdalardaki Kimyasal Kirlikler İş Yerlerinde Maruz Kalınan Kimyasallar İlaç Advers Etkileri Madde Bağımlılığı   Akut Toksisite : Kaza Sonucu Zehirlenmeler İntiharlar, Kasti zehirlenmeler Kitlesel Zehirlenmeler Kimyasal Kazalar Kimyasal Terör Kimyasal Savaş

(interaktif görüş / bilgi alışverişi) RİSK ANALİZİ RİSK DEĞERLENDİRME (Bilim) RİSK YÖNETİMİ (Strateji, politika) RİSK İLETİŞİMİ (interaktif görüş / bilgi alışverişi)

KRONİK MARUZİYETTE RİSK DEĞERLENDİRME 4 BASAMAKTA YAPILIR.   1.Toksisitenin değerlendirilmesi 2.Doz-cevap ilişkisinin belirlenmesi 3.Maruziyetin belirlenmesi 4.Risk karakterizasyonu

AKUT ZEHİRLENMELERİN DÜNYA'DAKİ BOYUTU   Dünya 'da 2001 yılındaki 89.631.000 ölümün 343.000 ' i kaza sonucu zehirlenmelerdir. "World Health Organization: The World Health Report 2002." Dünya' da her yıl pestisitlerle 1- 5 milyon arasında zehirlenme olmaktadır. Her yıl 20 000 tarım çalışanı pestisit zehirlenmeleri sonucu ölmektedir. Dünya pestisit üretiminin % 25'i gelişmekte olan ülkelerde kullanılmasına rağmen ölümlerin % 99 'u bu ülkelerde olmaktadır. "The United Nations Environment Programme: Childhood Pesticide Poisoning : Information for Advocacy and Action.( 2004)"

ABD'nde 2001 yılında; Zehirlenmeye Bağlı Ölüm Sayısı: .........................................30.800* Zehir Danışma Merkezlerine Başvuru Sayısı: .................2.267.979* Zehirlenme Nedeniyle Hastaneye Yatan Hasta Sayısı:.......282.012* 6 Yaş Altı Başvuru Sayısı:...............................................1.200 000**   * "Committee on Poison Prevention and Control (NAS): Forging a Poison Prevention and Control System.The National Academies Press.Washington, D.C. (2004)" ** " Litovitz, T.L., et.al.: 2001 Annual report of the American Association of Poison Control Centers Toxic Exposure Surveillance System. Am J Emerg Med. : 20:391-452 (2002)"

ZEHİRLENMELERDE RİSK YÖNETİMİNİN PARAMETRELERİ YASAL DÜZENLEMELER (Regülasyonlar) Ruhsatlandırma Uygulama, Denetim EĞİTİM EPİDEMİYOLOJİK ÇALIŞMALAR (toksikovijilans) ZEHİR DANIŞMA MERKEZLERİ KORUNMA RASYONEL TEDAVİ

Korunma Programlarına Örnekler:   1. Zor açılan ambalaj uygulanması "child-resistant packaging“: ABD‘ nde "The Poison Prevention Packaging Act of 1970 " dan sonra çok sayıda ilaç ve ev kimyasalı için bu uygulamaya geçilmiştir" Bugün başta aspirin, parasetamol ve demir preperatları olmak üzere 28 ilaç ve ev kimyasalı için bu uygulama zorunludur. Bu uygulamanın etkinliğine örnek: 1960'larda aspirin zehirlenmesinden yılda 140 civarında ölüm olurken, 1987 yılında aspirine bağlı hiçbir ölüm görülmemiştir. Goodman and Gilman's Pharmacology. 8 edi. sayfa 55. (1990).

2. Ambalaj küçültme "Pack Size Restriction"   1990'larda İngiltere'de her yıl ortalama 40 000 civarında parasetamol zehirlenmesi ve buna bağlı yılda 200 civarında ölüm olayı görülürdü. 1998 yılındaki ambalaj küçültme ile ilgili regülasyondan sonra parasetamol zehirlenmelerinin sayısı ve vakaların şiddeti azaldı. "Anonymous: UK reduces paracetamol pack sizes. SCRIP. No: 2262/63 (1997).” Hughes, B., et al.:Paracetamol poisoning--impact of pack size restrictions. Clin Pharm Ther. 28:307 (2003) 3. Pestisit Uygulayıcılara Lisans Uygulaması : Pestisitlerin güvenli kullanımı ve doğru uygulamaya yönelik bir eğitim sonunda pestisit kullanım lisansı verilmesi, pestisitlerle oluşan zehirlenmeleri azaltmaktadır.

ZEHİRLENMELERDE RİSK YÖNETİMİNİN PARAMETRELERİ YASAL DÜZENLEMELER (Regülasyonlar) Ruhsatlandırma Uygulama, Denetim EĞİTİM EPİDEMİYOLOJİK ÇALIŞMALAR (toksikovijilans) ZEHİR DANIŞMA MERKEZLERİ KORUNMA RASYONEL TEDAVİ

Risk Yönetimi Konusunda Türkiye’nin Değerlendirilmesi-1 Güçlülük *Merkezi ve yerel zehir danışma merkezlerine sahip oluşumuz *İnsan gücü potansiyalimiz. *1960’lardan bu yana çeşitli üniversitelerde toksikoloji alanında lisanüstü eğitimin bulunması. *Konunun öneminin farkında olan bir sağlık örgütü.  

Risk Yönetimi Konusunda Türkiye’nin Değerlendirilmesi-2 Zayıflık: *Klinik Toksikoloji bilim alanının gelişmemiş olması. *Yeterli sayıda ve ideal organizasyonda zehir danışma merkezleri bulunmaması. *Epidemiyolojik verilerin azlığı ve buna bağlı korunma programlarının geliştirilememesi *Zehirlenmelerden korunmada topluma yeterli ölçüde ulaşılamaması (iletişim araçlarının yeterli ölçüde kullanılamaması). *Antidotlar konusundaki yetersizlikler. * “Ulusal Kimyasal Güvenlik Planı” nın olmamasının yarattığı kargaşa

Uluslararası Kuruşlarca Hazırlanan ve “Zehirlenmeler Tanı ve Tedavi Rehberi” Hazırlanmasında Yararlanabilecek Kaynaklar  http://www.intox.org/databank/documents/supplem/supp/sup1.htm (Management of Poisoning: A handbook for health care workers )  http://www.intox.org/firstpage.htm (IPCS INTOX Treatment Guides)  http://www.intox.org/firstpage.htm (Poisoning Severity Score ) http://www.clintox.org/Pos_Statements/Ipecac.html ( İPEKA ŞURUBU)   http://www.clintox.org/Pos_Statements/Charcoal.html ( AKTİF KÖMÜR) http://www.clintox.org/Pos_Statements/Gastric_Lavage.html ( MİDE LAVAJI) http://www.clintox.org/Pos_Statements/Cathartics.html ( KATARTİK)

Zehir Danışma Merkezleri Antidot Listeleri http://www.mchc.org/ipc/InfoForProfessionals/HealthProfessionals/AntidoteList.pdf (Illinois Poison Center Antidote List) http://www.beaumont.ie/public/npic/Antidotes%20list.pdf (National Poison Information Center, Ireland Antidote List)

TEŞEKKÜRLER ve REHBER HAZIRLAMA ÇALIŞMASINDA BAŞARILAR.......