LENS HASTALIKLARI Dr. Osman Ş. Arslan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Refraksiyon Kusurları
Advertisements

DUYU ORGANLARI
ORAL MUKOZİT OLUŞAN HASTALARIN BAKIMINA YÖNELİK BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ
GLOKOM Hem. Sultan BAYRAM Hem. Nurgül BİLGİLİ Göz Kliniği
Tanı, Tedavi ve Prognoz Açısından EEG
KATARAKT Hem. Nurgül BİLGİLİ Hem
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
ANİ İŞİTME KAYBI Dr.Hasan MERCAN.
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
EKZOTROPYALI HASTALARDA TEDAVİYE KARAR VERME SÜRECİ
Anatomi Normal Kristalin Lens Saydam ve bikonveks yapıda
KATARAKT CERRAHİSİ VE HEMŞİREYE BAĞLI OLUŞABİLECEK KOMPLİKASYONLAR
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Rejyonal Anestezide Eğitim Problemleri Prof Dr Fuat GÜLDOĞUŞ Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Algoloji.
ÇOCUKLARDA HİPERNATREMİYE YAKLAŞIM
Cerrahi Skarda Ortaya Çıkan Nodül
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
SIK GÖRÜLEN GÖRME KAYBI NEDENLERİ -Katarakt -Trahom -Glokom -Kornea hastalıkları -Retina kaynaklı hastalıklar -Diabetik retinopati -Yaşa bağlı makula.
REFRAKSİYON KUSURLARI VE LENSLERLE DÜZELTME TEKNİKLERİ
LENS.
DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.
HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROMDA PLAZMAFEREZ
TİP 2 DİYABETİN KOMPLİKASYONLARINI NASIL İZLEYELİM?
KAS HASTALIKLARI: klinik ve patoloji
BAŞAĞRILI HASTADA DEĞERLENDİRME
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
KIRMIZI GÖZ Prof.Dr. Emel Başar.
BÖLÜM 16 Göz Kulak Hastalıkları
Vena Cava Süperior Sendromu
RETİNA.
HERPES VİRUS ENFEKSİYONLARI
FALLOT TETRALOJİSİNDE HEMŞİRELİK BAKIMI Araş.Gör.Sümeyra Topal
VAKA SUNUMU: AĞRISIZ KIRMIZI GÖZ
Hyalin Mebran Hastalığı
BEL – BOYUN FITIKLARI.
Diffüz Progresif Döküntüsü Olan Bir Adölesan
Sağlık Slaytları İndir
Dr. Serbülent Gökhan BEYAZ
Katarakt Cerrahisinde Torik Göz İçi Lens Yerleştirilmesi
“ KATARAKT VE REFRAKSİYON CERRAHİSİNDE FARKLI GÖRÜŞLER” Tarih: Saat: 16:00-17:30 Doç.Dr.Emrullah Taşındı Doç.Dr.Emrullah TASINDI.
 Gastroözofajiyal reflü, özofagus alt ucundaki, bir çeşit kastan yapılmış halkanın (sfinkterin), gevşemesi sonucu mide içeriğinin özofagusa kaçmasıdır.
Yrd. Doç. Dr. Esra Ayhan Tuzcu.  Kornea üzerindeki gözyaşı film tabakasında yüzer pozisyonda hareket eden temas camlarıdır  Kornea yüzey gerilimi ile.
Astımda özel durumlar fatih türkmensoy. astım ve gebelik 1/3, 1/3, 1/3 İlaç alamalıyım ? Bebeğe bir zararı olur mu ?
PRİMER AÇIK AÇILI GLOKOM
Kızamıkçık (Rubella).
VENÖZ ANEVRİZMALAR VE TEDAVİLERİ
Kan Transfüzyonunda yenilikler
NANOFTALMUS OLGU SUNUMU.
KURU GÖZ SENDROMU Serkan ASLAN.
Trans obturator tape (TOT) yapılan hastalarda kısa ve uzun dönem sonuçlar Çelebi BASUGUY*, Serdar BAŞARANOĞLU, Talip KARAÇOR, Şafak HATIRNAZ, Orhan ŞAHİN,
Faktör EKSİKLİKLERİNE BAĞLI KANAMALAR
Glokom Tanısı, Sınıflaması ve Tedavisi
Prof. Dr. Göktürk Maralcan
Periodontal hastalık ve erken doğum, düşük doğum ağırlığı
Araş. Gör. Dr. Çağatay Haşim YURTSEVEN KTÜ Aile Hekimliği Abd
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Böbrek hastalıkları ve gebelik
Herediter Anjioödem Dr. Mehmet KILIÇ.
REFRAKSİYON KUSURLARI VE TEDAVİSİ
LENS HASTALIKLARI Prof. Dr. Orhan AYDEMİR.
KIRIK İYİLEŞMESİ.
 DOĞUMSAL (KONJENITAL) KALP HASTALIKLARI TANIMI  Doğumsal kalp hastalıkları, gebeliğin erken dönemlerinde, bebeğin kalbinin herhangi bir bölümünde,
&. -Ağrılı, uzun süren ameliyatlar -Sinüs lifting ve kemik tozu gibi pahalı ileri cerrahi uygulamaları -Protezleri takamadan aylarca iyileşme süresi.
KONJONKTİVA HASTALIKLARI
BRONŞEKTAZİ.
Periodontal hastalık ve erken doğum, düşük doğum ağırlığı
Sunum transkripti:

LENS HASTALIKLARI Dr. Osman Ş. Arslan

Genel özellikleri 3 bölgeden oluşur: kapsül, korteks, nükleus. Lens kapsülü bazal membran yapısında, lensi çevreler. Epitel hücreleri hayat boyu üretilirler Nükleus, merkezde yaşlanmış epitel hücreleri, korteksde yeni üretilen epitel hücreleridir.

Genel özellikleri Lens irisin arkasında yerleşir. Siliyer cisimden kaynaklanan, zonüler liflerle desteklenir. Avasküler olup, sinir lifi içermez. Aköz sıvısından beslenir. Esasen anaerobik metabolizması vardır.

Genel özellikleri Uyum yapma yeteneği vardır. Zonüler lifler siliyer kas kasıldığında gevşer, gevşediğinde ise kasılır. Bu sayede uyum mekanizması ortaya çıkar. Yakında, siliyer kas kasılır ve lens daha siferik bir şekil alarak, kırma gücünü arttırır. Bu mekanizma, yaşla beraber, lens elastikiyetinin kaybına bağlı olarak azalır.

Lens hastalıklarında şikayetler Yakını görememe: presbyopi Bulanık görme; yakın ve uzak Renk görmede değişiklikler Parlak ışıkta görmede problemler (gece araba ışıkları) Ağrı olmaz

Lens Hastalıkları Katarakt (lensteki herhangi bir opaklaşma) Lens dislokasyonları Presbyopia

Katarakt Yaşa bağlı katarakt Çocukluk çağı Konjenital Sonradan kazanılan Sekonder

Katarakt Sekonder Travma İntraoküler hastalıklar (glokom, üveitler, retinitis pigmentoza, retina dekolmanı, tm) İlaca bağlı (steroidler; damla yada sistemik, fenotiazinler, miyotikler, amiodaron)

Katarakt Sekonder Sistemik hastalıklar (Miyotonik distrofi, atopik dermatit, Lowe hastalığı, galaktozemi, DM, hipoparatiroidizm,Werner sendromu) Açlık Enfeksiyonlar Down sendromu Radyoterapi Elektrik şokları

ÖZEL KATARAKTLAR Atopik dermatitde, ön subkapsüler katarakt. (kalkansı katarakt) Morgagnian katarakt: çok ileri derecede kataraktlarda, korteks tümüyle likefiye olur ve nükleus öne doğru serbest hareketli hale gelir. Hipermatür kataraktlar: kortekste proteinler likefiye olur ve sıvı dışarı sağlam kapsülden sızarak lensin büzüşmesine, kapsülün kırışmasına yol açar. Diyabetik hastalarda, akut gelişebilen, ozmotik hidrasyona bağlı, bilateral kar tanesi şeklinde, arka yada önde lokalize opasiteler. Miyotonik distrofide yıldız şeklinde arka subkapsüler katarakt

Miyotonik distrofi-Atopik dermatit

Yaşa bağlı kataraktlar En sık Kortikal, nükleer, arka subkapsüler En sık kortikal Arka subkapsüler erken dönemde semptomatik Nükleer kataraktlar erken dönemde yakında iyi görme ile ortaya çıkabilir.

Subcapsular cataract Anterior Posterior

NÜKLEER KATARAKT

Çocukluk çağı kataraktları 1.Konjenital: doğuşta yada ilk iki ayda ortaya çıkar 2. Sonradan ortaya çıkan, genelde sebebi belli edinsel kataraktlar.

Çocukluk çağı kataraktları Tek yada çift taraflı Vakaların üçte biri kalıtımsal, üçte biri idyopatik, üçte biri ise mertabolik, sendromik yada enfeksiyözdür. Sonradan kazanılan vakalarda, konjenital olna çocukluk çağı kataraktlarına göre daha az acildir, çünkü amblyopi riski daha azdır. Tek taraflı olanlarda, amblyopi riski daha fazla olduğundan, daha tehlikelidir. Konjenital olanlar, doğuşta yada ilk 2 ayda ortaya çıkar, eğer görmeyi engelliyorsa acil tedavileri şarttır.

İlaca bağlı kataraktlar En sık steroide bağlı gelişir. Sistemik yada topikal tedavi sonrası gelişebilir. Sistemik tedavi sonrası daha sık ortaya çıkar. Uzun süreli tedaviler sonrası ortaya çıkar. Sıklıkla arka subkapsüler katarakt gelişir.

Lens dislokasyonları Herediter: Marfan, homosistüniri Genelde bilateral Travmatik Genelde künt travmalar sonrası

Tedavisi Kliniğe ve hastanın beklentisine göre (sosyal durumu, mesleği, yaşı) endikasyonu konan olgularda, tek tedavi cerrahidir. Günümüzde, geçerli olan arka kapsülün korunarak, kataraktlı lensin ekstrakapsüler olarak ultrason enerjisi kullanılarak temizlenmesi ve yerine küçük kesiden yerleştirebildiğimiz akrilik lensin yerleştirilmesidir. (fakoemülsifikasyon)

Tedavisi Modern tekniklerle, komplikasyonsuz cerrahi sonrası hasta postop bakım süresi azalmıştır. Gözün bir gün kapalı kalması genellikle yeterlidir. Postop ortalama 1 ay, ağır kaldırma ve ıkınmadan kaçınılması tavsiye edilir.

Tedavisi En ciddi komplikasyonlar: postop endoftalmi, intraoperatif koroid kanaması, geç dönemde retina dekolmanı. Katarakt cerrahisi sonrası; tekrar katarakt gelişirmi? Ekstrakapsüler cerrahi sonrası kalan arka subkapsüler lens epiteli, rejenere olarak, arka kapsülde opaklaşmaya yol açabilir. Arka kapsül kesafeti denen bu komplikasyonun tedavisi, laserledir.

Tedavisi Katarakt cerrahisi sonrası; tekrar katarakt gelişir mi? Ekstrakapsüler cerrahi sonrası kalan arka subkapsüler lens epiteli, rejenere olarak, arka kapsülde opaklaşmaya yol açabilir. Arka kapsül kesafeti denen bu komplikasyonun tedavisi, laserledir. Modern cerrahi teknikler ve lensler sayesinde bu komplikasyonun görülme olasılığı azalmıştır.

Tedavisi Çocukluk çağı kataraktlarının tedavisi ve prognozu farklıdır. Konjenital vakalarda tedavi acildir. Göz içi lensi sıklıkla daha sonra ikinci bir ameliyatla yerleştirilir. Hastalar bu esnada kontakt lens kullanarak takip edilir. Tedavisi cerrahidir, fakat arka kapsüler kesafetin gelişmesini engellemek için, arka kapsül operasyon sırasında alınır. Tek taraflı vakalarda ve eşlik eden oküler hastalıkların olduğu vakalarda prognoz çok iyi değildir.