AST409 Astronomide Sayısal Çözümleme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Not Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
Advertisements

Matlab’da Diziler; Vektörler ve Matrisler
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Bilgisayar Programlama Güz 2011
Bilgisayar Programlama (Yrd. Doç. Dr. İbrahim ASRİ)
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
Yrd.Doç.Dr.Levent Malgaca,2010
10. DOĞRUSAL DENKLEM TAKIMLARININ ÇÖZÜMÜ (Matris Uygulamaları)
Baz Değişimi Bir sorun için uygun olan bir baz, bir diğeri için uygun olmayabilir, bu nedenle bir bazdan diğerine değişim için vektör uzayları ile çalışmak.
Matlab ile temel ve özel matris işlemleri
Kofaktör Matrisler Determinantlar Minör.
MATLAB’ ta Diziler.
MATRİSLER Şekildeki gibi bir cismin elemanlarından oluşan sıralı tabloya m x n tipinde bir matris denir. i= 1,2,3, .. , m ve j = 1,2,3, ... , n olmak üzere,
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
İletişim Lab. Deney 1 Alıştırma
MATLAB’de Diziler; Vektörler ve MAtrisler
MATLAB’İN SAYI YUVARLAMA FONKSİYONLARI
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
Dizi (ARRAY) Diziler grup halindeki değişkenler olarak tanımlanabilir. Dizi içersinde yüzlerce değişken olabilir. Dizi elemanları index adı verilen sıra.
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
Diziler.
DİZİLER (Arrays) Yrd.Doç.dr. Cİhad demİrlİ
AST409 Astronomide Sayısal Çözümleme
6. HAFTA
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ DERLEYENLER: Ahmet Can ÇAKIL Ali Murat GARİPCAN Özgür AYDIN Şahin KARA KONTROL : Prof. Dr. Asaf VAROL KONU : LİSTELERE.
MATLAB temel komutlar ve fonksiyonlar.
AST409 Astronomide Sayısal Çözümleme
Chapter 6: Using Arrays.
MATRİS-DETERMİNANT MATEMATİK.
AST409 Astronomide Sayısal Çözümleme
DERS 3 DETERMİNANTLAR ve CRAMER YÖNTEMİ
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2014 (8. Sunu)
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA
DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ ve MATRİSLER
KONU: MATRİSLER VE DETERMİNANTLAR
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2014 (4. Sunu)
Bölüm 7: Matrisler Fizikte birçok problemin çözümü matris denklemleriyle ifade edilir. En çok karşılaşılan problem türleri iki başlıkta toplanabilir. Cebirsel.
Matlab GİRİŞ MATLAB ORTAMI
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2014 (9. Sunu)
NEWTON-RAPHSON YÖNTEMİ
Yrd. Doç. Dr. Mustafa AKKOL
MATLAB’ de Programlama
Öğretmenin; Adı Soyadı :
Bilgisayar Programlama Güz 2011
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
İLKÖĞRETİM MATEMATİK 8.SINIF
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2015 (2. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
Matrisler ( Determinant )
SAYISAL ANALİZ Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ.
SAYISAL ANALİZ Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ.
Sayısal Analiz / Uygulama
n bilinmeyenli m denklem
OTO1004 Bilgisayar Destekli Mühendislik Dersi Sunu No:01 Öğr. Gör. Dr. Barış ERKUŞ.
Lineer Cebir (Matris).
DİJİTAL GÖRÜNTÜ İŞLEME Y. Doç. Dr. Esra Tunç Görmüş
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 6. DERS NOTU Konu: Matlab’ de Diziler ve Matrisler.
Lineer cebrin temel teoremi-kısım 1
7. HAFTA.
Lineer Vektör Uzayı ‘de iki
MATLAB R2013’e Giriş.
EXCEL İŞLEMLER ve MATRİS
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2016 (4. Sunu)
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik
Matris tersi A’ matrisi nxn boyutlu bir matris olsun.
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik ve Kararlılık
Dizi (Array) ve Küme (Cluster)
C++ Programming:. Program Design Including
Sunum transkripti:

AST409 Astronomide Sayısal Çözümleme II. Python’da Matrisler

Python’da Yardım Alma Seçenekleri Start  Programs  Python 2.7.5  Python Manuals IDLE  Help! (F1) www.python.org/help/ Python Kullanım Kılavuzu Erdem Kalyoncu’unun “Sıfırdan Python öğreniyorum dersleri”  Youtube http://docs.python.org/2/download.html Komut satırında yardım isteme >>> help Type help() for interactive help, or help(object) for help about object.

Python’da Dizi Değişkenler (Arrays) array modülü: array.typecode

array modülü metodları array.array(typecode,iterable): Dizi değişkeni oluşturmak için kullanılır. array.append(x): Dizi değişkene x değerini ekler array.itemsize: Dizi değişkenin hafızada ne kadar yer kapladığını verir. array.count(x): Dizi değişken içerisinde x’in kaç kere geçtiğini bulur. array.extend(iterable): Dizi değişkenin sonuna birden fazla değer eklemek için kullanılır. array.index(x): x değerinin dizi değişken içerisindeki ilk indeksini bulur. array.insert(i,x): Dizi değişkende i. indekse x değerini yerleştirir. array.pop(i): Dizi değişkenin i. indeksindeki değeri çıkarıp ekrana yazar. array.remove(x): Dizi değişken içerisindeki ilk x değerini siler. array.reverse: Dizi değişkeni ters çevirir. array.typecode: Dizi değişkenin türünü verir

Numpy modülü dizi değişken oluşturma fonksiyonları array(object[, dtype, copy, order, subok, ndmin]): Dizi değişkeni oluşturmak için kullanılır. empty(shape[, dtype, order]): Boş bir dizi değişken oluşturur. identity(n[, dtype]): nxn boyutlu bir birim matris oluşturur ones(shape[, dtype, order]): Sadece 1’lerden oluşan bir dizi değişken oluşturur zeros(shape[, dtype, order]): Sadece 0’lardan oluşan bir dizi değişken oluşturur arange([start,] stop[, step,][, dtype]): Verilen aralık içerisinde birbirinden eşit uzaklıkta sayılardan bir dizi değişken oluşturmak için kullanılır. linspace(start, stop[, num, endpoint, retstep]): Belirli bir aralık dahilindeki sayılardan bir dizi değişken oluşturur. logspace(start, stop[, num, endpoint, base]): linspace’in yaptığı işi herhangi bir tabanda (base) logaritmik olarak yapar. diag(v[, k]): Bir dizi değişkenin elemanlarından oluşan bir diyagonal matris oluşturur. tril(m[, k]): Dizi değişkenin diyagonalinin altında kalan üçgenini verirken, üstünde kalanı 0 yapar. triu(m[, k]): Dizi değişkenin diyagonalinin üstünde kalan üçgenini verirken, altında kalanı 0 yapar.

Numpy modülü dizi değişken manipülasyon fonksiyonları copy(dst, src[, casting, where, preservena]): Bir dizi değişkeni diğerine kopyalar reshape(a, newshape[, order]): Bir dizi değişkenin boyutlarını değiştirmek için kullanılır. swapaxes(a, axis1, axis2): Bir dizi değişkenin eksenlerinin yerini değiştirmek için kullanılır. transpose(a[, axes]): Verilen değişkenin transpozunu alır. delete(arr, obj[, axis]): Bir dizi değişkenden satır, ya da sütun silmek için kullanılır. insert(arr, obj, values[, axis]): Dizi değişkene satır ya da sütun eklemek için kullanılır. append(arr, values[, axis]): Dizi değişkenin sonuna satır (ya da sütun) eklemek için kullanılır. fliplr(m): Bir dizi değişkeni soldan sağa ters yüz etmek için kullanılır. flipud(m): Bir dizi değişkeni üstten alta ters yüz etmek için kullanılır. rot90(m[, k]): Bir dizi değişkeni saat yönünün tersine 90 derece döndürmek için kullanılır. unique(ar[, return_index, return_inverse]): Bir dizi değişkendeki tüm elemanlardan sadece birer tanesinden yeni bir dizi değişken oluşturur.

Numpy modülünde dizi değişkenlerle işlemler Basit İşlemler Toplama / çıkarma: a + (veya) - b Çarpma / bölme: a * (veya) / b (Karşılıklı elemanları çarpma ya da bölme!) Skalerle çarpma / bölme: a * (veya) / c Lineer Cebir dot(a,b): İki matrisi birbiriyle çarpar. (Matris çarpması!) linalg.inv(a): Bir matrisin çarpmaya göre tersini alır. linalg.det(a): Bir matrisin determinantını hesaplar. linalg.solve(a,b): Katsayılar matrisi a, sonuç vektörü b olan bir denklem sistemini çözer ve sonucunu bir vektöre (yeni bir dizi değişkene) yazar.

Kaynaklar http://www.numpy.org/: Numpy internet sitesi http://docs.scipy.org/doc/numpy/reference/: Numpy referans kataloğu http://wiki.scipy.org/Tentative_NumPy_Tutorial: Numpy tutorial Python Kullanım Kılavuzu, Guido van Rossum, 2003