KÜRESEL AYNALAR çukur AYNA TÜMSEK AYNA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan: İpek Kayacan /E
Advertisements

Işığın Doğası ve Geometrik Optik
3/A SINIFI.
Geometrik Optik Genel Fizik III Sunu 5.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Görme Sistemi -.
Kalın ve İnce Kenarlı Mercekler ve Kullanım Alanları
HAZIRLAYAN:ÖMER ÖZKAN 366 4\B SINIFI EŞREFBEY İ.Ö.O.
IŞIK.
IŞIK VE SES.
HAZIRLAYAN BAYRAM TOSUN
Hazırlayan: FEHMİ ÇABUK Fen ve Teknoloji Öğretmeni
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması.
IŞIK OYUNLARI: GÖLGELER
KONU : IŞIK 6.SINIF FEN BİLGİSİ.
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
AÇI ÇEŞİTLERİ Açı: Başlangıç noktaları aynı olan iki ışının birleşim kümesine denir. Dar Açı: Ölçüsü 90° den küçük olan açılra denir.
BAĞIL HAREKET Bir cisim sabit bir noktaya göre zamanla yer değiştiriyorsa, bu cisim hareket ediyor demektir. Cismin hareketi sabit bir yere göre değilse.
ÇEŞİTLİ YÜZEYLERDE YANSIMA
KALIN VE İNCE KENARLI MERCEKLER
FİZİK.
FİZİK DÖNEM ÖDEVİ OPTİK mehmet keskin Yansıma Kanunları Sapma Açısı
IŞIK Mercekler Mustafa ÇELİK.
RENK.
Açılar Ve Açı Çeşitleri
GÖZ (Organum visus) Göz ışığı algılayabilecek şekilde özelleşmiş foto reseptörlere sahip bir organdır. Koruyucu yapılar ile algılamada görevli yapılardan.
Çeşitli Yüzeylerde Yansıma
KONİKLER Tanım:Sabit bir noktası F ve sabit bir doğrusu Δ olan bir Π düzleminin (P) = {P:|PF| = |PH| , Δ , F , P € Π } noktalarının kümesine parabol denir.
HAZIRLAYAN: AYNA VE IŞIK HAZIRLAYAN:
AYNALAR TUĞÇE ÇINARLI.
Aynalar ve Kullanım Alanları
Neler öğreneceğiz Temel Çizimler Üçgen Çizimleri
Küresel Aynalar Yansıtıcı yüzeyi küre kapağı şeklinde olan aynalara küresel ayna denir. Asal eksen F M r Çukur ayna Tümsek Kürenin M merkezi aynanın merkezidir.
AYNALARDA YANSIMA VE IŞIĞIN SOĞURULMASI
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
Kalemin suda olan kısmından gözümüze gelen ışınlar sudan havaya kırılarak geçerler. Bu nedenle kalem suyun yüzeyinde kırılmış gibi görünür.
GÖZLÜK CAMLARI MERCEK ÇEŞİTLERİNE GÖRE
Merhaba arkadaşlar.
AĞIRLIK MERKEZİ (CENTROID)
DÜNYA’NIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ
HAZIRLAYAN: DENİZ KÜÇÜK
KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
AYNA VE DÖNME SİMETRİSİ
TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR VE ÇİZİMLER ÜÇGEN VE DÖRTGENLER
FEN VE TEKNOLOJİ IŞIK VE SES
FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
GEOMETRİK OPTİK GÖZ VE OPTİK AYGITLAR.
AYNA ÇEŞİTLERİ.
GEOMETRİK OPTİK.
Suya atılan küçük bir taşın su yüzeyinde oluşturduğu hareketler dalga hareketine örnek olarak verilebilir. Su yüzeyinde oluşan dalgalar suyun alt tabakalarını.
A. DÜNYA’NIN ŞEKLİ Dünya, kutuplardan hafifçe basık, Ekvator’dan şişkin kendine has bir şekle sahiptir. Buna geoit denir. Dünya’nın geoit şekli, kendi.
4.ÜNİTE AYNALARDA YANSIMA VE IŞIĞIN SOĞURULMASI 1.BÖLÜM: AYNALAR
Mercek Ve Çeşitleri.
Optik Yansıma.
KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
Paralel Yüzeylerden Kırılma Görünür Uzaklık
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
Doç. Dr. Ömer Faruk Özdemir
Mercek Ve Çeşitleri.
SİMETRİ Hikmet SIRMA
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ ...Egitimhane.com....
AÇILAR Açı Nedir? Aynı doğru üzerinde olmayan, başlangıç noktaları ortak olan iki ışının birleşim kümesine AÇI denir. Açı.
Arş. Gör. Belkıs Garip Cansu Şıvgın
Arş. Gör. Dilber DEMİRTAŞ Emre Can TURAN
KANUNİ İLKÖĞRETİM OKULU KAHRAMANMARAŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Aşağıdakilerden hangisi, Dünya’nın geoit oluşunun sonuçlarından biri değildir?
İnce Kenarlı (Yakınsak) Mercekte Özel Işınlar. Asal eksene paralel gelen F odak noktasından geçecek şekilde kırılır.
Sunum transkripti:

KÜRESEL AYNALAR çukur AYNA TÜMSEK AYNA tümsek (dış bükey çukur (iç bükey) Odak uzaklığı ile aynanın (R) yarıçapı arasında   R = 2f bağıntısı vardır. çukur AYNA TÜMSEK AYNA

Düzlem ayna

Çukur ayna

Çukur ayna

Tümsek ayna TÜMSEK AYNALAR İSE; HER ZAMAN DAHA GENİŞ GÖRÜNTÜ AÇILARINA SAHİPTİRLER,DÜZ VE KÜÇÜK GÖRÜNTÜ OLUŞTURURLAR.

Tümsek ayna

CUKUR Aynada ÖZEL NOKTALAR TF uzunluğu FM uzunluğuna eşittir. Asal Eksen T M F M: Merkez F: Odak Noktası T: Tepe Noktası

Asal eksene paralel gelen ışık yansıdıktan sonra Çukur Aynada özel Işınlar; 1. Asal Eksene Paralel Gelen Işın Asal Eksen T M F Asal eksene paralel gelen ışık yansıdıktan sonra odaktan geçer

Tepe noktasına gelen ışın, asal eksen ile eşit açı yaparak yansır Çukur Aynada özel Işınlar; 2. Tepe Işını Asal Eksen T M F Tepe noktasına gelen ışın, asal eksen ile eşit açı yaparak yansır

Çukur Aynada özel Işınlar; 3. Odak Işını Asal Eksen T M F Odaktan geçecek şekilde gelen ışın, aynaya çarptıktan sonra asal eksene paralel olarak yansır.

Çukur Aynada Görüntü Görüntü büyük ve terstir. Ekran üzerine düşürülebilen görüntülere gerçek görüntü denir. Görüntünün aynaya olan uzaklığı cismin aynaya olan uzaklığından daha büyüktür.

CUKUR Aynada Görüntü ve özellikleri 1. Cisim Merkezde Asal Eksen T M F Cisim merkezde ise görüntü gerçek, cisimle aynı büyüklükte ve ters oluşur.

CUKUR Aynada Görüntü ve özellikleri 2. Cisim Merkezden Uzakta Asal Eksen T M F Cisim merkezden uzakta ise görüntü merkez ile odak arasında oluşur. Görüntü gerçek, cisimden küçük ve terstir.

CUKUR Aynada Görüntü ve özellikleri 4. Cisim Odakta Asal Eksen T M F Cisim odakta ise, görüntü sonsuzda oluşur. Çukur aynada ışıklı veya aydınlatılmış cisim f de ise bu oluşumdan el fenerleri ve projektörler ve araba farlarında da görüyoruz

5.Cisim Odak İle Tepe Arasında CUKUR Aynada Görüntü 5.Cisim Odak İle Tepe Arasında görüntü zahiri Asal Eksen T M F Cisim odak ile tepe arasında ise, görüntü aynanın arkasında oluşur, görüntü zahiridir cisimden büyük ve düzdür. Çukur aynada cisim f ile ayna arasında ise oluşan görüntüye kadınlar makyaj, erkekler traş aynası olarak adlandırır

görüntü zahiri Cisim ayna ile odak arasında ise görüntü cisimden büyük, düz ve sanaldır.

Çukur aynanın kullanıldığı yerler. Mikroskop tuvalet aynası El feneri Araba farları Dişçi aynaları Tıraş ve makyaj aynaları Dev aynaları kullanılır. ışınlar bir noktada toplanabildiğinden yüksek sıcaklık elde edilebileceğinden özel üretim olaran güneş fırınlarında kullanılır. Teleskoplarda

TÜMSEK AYNALAR

Tümsek Aynada Yansıma Tümsek aynaya paralel olarak gelen ışınlar, birbirinden uzaklaşarak yansır. Yansıyan ışınların uzantılarının aynanın arkasında kesiştiği nokta, tümsek aynanın odak noktasıdır.

Tümsek Aynalar; 1. Asal Eksene Paralel Gelen Işın Asal Eksen T F M Asal eksene paralel olarak gelen ışınlar aynaya çarpınca uzantısı odaktan geçecek şekilde yansır.

Tümsek Aynalar; 2. Tepe Noktasına Gelen Işın Asal Eksen T F M Tepe noktasına gelen ışınlar, asal eksenle yaptıkları açıya eşit açı yaparak yansır.

Tümsek Aynalar; 3.Merkez Işını Asal Eksen T F M Uzantısı merkezden geçecek şekilde gelen ışınlar, aynaya çarptıktan sonra kendi üzerinden yansır.

Tümsek Aynalar; Tümsek Aynada Görüntü Çizimi Asal Eksen T F M Tümsek aynada cisim nereye konursa konsun görüntü daima düz, cisimden küçük odak ile tepe arasında oluşur

Tümsek Aynada Görüntü Tümsek Aynada Görüntü Cismin görüntüsü daima aynanın gerisinde ve düzdür. Cisim aynaya yaklaştıkça görüntü de aynaya yaklaşır ve büyür. Görüntünün boyu, cismin boyundan her zaman küçüktür. Görüntüler gerçek değildir.

TÜMSEK AYNALAR NERELERDE KULLANILIR. Tümsek aynalar, seyahat otobüslerinde dikiz aynası olarak yaygın kullanılma alanı bulmaktadır. Teleskop imalinde de kullanılır. Tepe noktası delinmiş tümsek aynalar ise kulak, burun, boğaz boşluklarını incelemede kullanılır

Cisim tepe noktası ile odak arasında CUKUR AYNADA CİSİM VE GÖRÜNTÜNÜN BULUNDUĞU YERLER M den uzakta F ile M arasında Cisim M de M de Cisim M ile F Arasında Görüntü M den dışarıda Cisim odakta F de Görüntü Sonsuzda Cisim tepe noktası ile odak arasında Görüntü aynanın arkasında düz büyük görüntü CİSMİN BULUNDUĞU YER GÖRÜNTÜNÜN BULUNDUĞU YER

Aynaların Kullanıldığı Yerler Düz aynalar: Evlerde, kuaför, terzi, ve giyim mağazalarında . Çukur aynalar: Otomobil farlarında, ışıldaklarda, teleskoplarda, diş hekimliğinde.El fenerleri ,yüksek sıcaklık isteyen güneş fırınları,Mikroskopta,terzi aynaları Tümsek aynalar: Otomobil dikiz aynalarında, tıpta kulak, burun, boğaz boşluklarının incelenmesinde, Güvenlik aynaları,Kahkaha aynaları

MERKEZ OSMAN MANİSALI İLKÖĞRETİM OKULU BAYRAM TOSUN MERKEZ OSMAN MANİSALI İLKÖĞRETİM OKULU ACIPAYAM DENİZLİ