GİRESUN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
Advertisements

• MEME KANSERİ MEMEDEKİ HÜCRELERİN DÜZENSİZ BİR ŞEKİLDE VE KONTROLSÜZ BİR YAPIDA ÇOĞALMASI OLARAK TANIMLANIR. HER KADINDA MEME KANSERİ RİSKİ VARDIR. MEME.
Meme Kanserinde Yayılım Korunma ve Erken Tanı
KADINDA MEME KANSERİ ve ERKEN TANISI
EMZİRME NASIL OLUYOR ?.
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ
TÜRKİYE MEME VAKFI FARKINDAYIM KORKMUYORUM “ ARKADAŞIMA ANLATIYORUM ” MEME SAĞLIĞI EĞİTİMİ.
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
MASTİTİS (MEME İLTİHABI)
KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
İVRİNDİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ
Bursa Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi
Bana söylersen unutabilirim,. Gösterirsen hatırlayabilirim,
ADAÇAYI Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir.Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir. Göğsü yumuşatır.
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
EGZERSİZ VE KAN.
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ Dolaşım Sistemi 10 – 17 Mart 2014.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
MENOPOZ VE BESLENME.
Breast Care Workshop Haziran 2006 Ormylia Yunanistan
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
ARI ÜRÜNLERİ.
YETERSİZ SÜT.
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
BURSA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi Müdürlüğü
MEME KANSERİ VE RADYOTERAPİ
MEME KANSERİ Kadınlarda en sık görülen kanser meme kanseridir. Aynı zamanda bir çok ülkede kanserden ölümlerin başlıca nedenidir. Ülkemizde de kadınlar.
Sağlıklı ve mutlu bir nesil için anne sütü
ANNE SÜTÜ ve EMZİRME Dyt. Nazan ÇETİN.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ RAHİMİN GÖREVİNEDİR?
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Staphylococcus Aureus tarafından oluşturulan Mastitis
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
EMZİRME TEKNİĞİ Prof.Dr. Sevin Altınkaynak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları.
AİLE SAĞLIK ÖYKÜSÜ “GEÇMİŞE KISA BİR BAKIŞ GELECEĞİNİZ İLE İLGİLİ ÇOK ŞEY SÖYLEYEBİLİR” Dr.Metin Okucu Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi.
“Kendi Kendine Meme Muayenesi’’
Uzm.Dr.Sevil ARABACI Dr.Canan ... Adölesan Merkezi
KANSER VE NEDENLERİ HAZIRLAYANLAR SİNEM SAPMAZ 5/I BEYZA KARABAL 5/İ.
ÖĞRETİM YILI ÖZEL ÇAĞIN ÖNCÜSÜ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ 2.DÖNEM PERFORMANS ÖDEVİ DERS : KADIN HASTALIKLARI KONU : KKMM AD / SOYAD : EMRE.
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
hakkındaki gerçekler…
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
Meme Kanseri ve Meme Muayenesi. Meme Kanseri ve Meme Muayenesi.
HAYVANSAL DOKULAR.
MEME VE AKSİLLA.
Mastitis.
Meme Dokusunun İç Yapısı
MÜSKÜLER DİSTROFİ (KAS DİSTROFİSİ) Zeliha IŞIK
SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ VE MAMOGRAFİ KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ VE MAMOGRAFİ.
HEMŞİRE LEVENT ÇÖMEZ1. İÇİNDEKİLER MEMENİN ANATOMİSİ MEME MUAYENESİ NEDEN ÖNEMLİDİR? MEME KANSERİ NEDİR? MEME KANSERİNDE KİMLER RİSK ALTINDADIR? RİSKİN.
ANNE SÜTÜ ve EMZİRME Dyt. Nazan ÇETİN. ANNELER ÇOCUKLARI İÇİN NELER İSTERLER ? Sağlıklı olması Zeki olması Kendine güvenmesi …………….
KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ ŞANLIURFA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ ZEHRA DAĞ SağlıkSlaytArşivi:
Sütün oluşumu.
Sunum transkripti:

GİRESUN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER KONTROL BİRİMİ

MEME DOKUSU MEME DERİNİN BİR UZANTISI OLUP SÜT SALGILAYAN SALGI BEZİDİR. (TIPKI YAĞ BEZİ, TER BEZİ GİBİ)

MEME DOKUSUNUN ANATOMİK YAPISI

MEME KANSERİ NEDİR? Bu süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin, kontrol dışı olarak çoğalmalarına MEME KANSERİ denir. Kadınlar arasında en sık görülen kanserdir.

MEME KANSERİNDE LENF DOLAŞIMI NEDEN ÖNEMLİDİR ? Meme kanserinde sıçrama (metastatik yayılımın) % 20 ‘si lenf kanalları yolu ile gerçekleşir. Ciltteki lenfatiklerin tutulumunda memede portakal kabuğu görüntüsü ortaya çıkar.

RİSK FAKTÖRLERİ GEÇİRİLMİŞ KANSER TEDAVİSİ (diğer meme) AİLEDE MEME KANSERİ VARLIĞI (anne, kız kardeş, kız çocuğu) BAZI İYİ HUYLU MEME HASTALIKLARI (memenin fibrokistik hast.) KALITIMSAL ÖZELLİKLER (brca1, brca2 ve diğer genler)

DİĞER RİSK FAKTÖRLERİ  ÖSTROGEN  İLAÇ OLARAK KULLANMA  ERKEN İLK ADET < 12 YAŞ  GEÇ MENOPOZ > 55 YAŞ  İLK DOĞUMUN GEÇ OLMASI >30 YAŞ  GEÇİRİLMİŞ RT <30 YAŞ (HODGKİN)  ALKOL KULLANIMI (HAFİF ETKİ)

KORUYUCU FAKTÖRLER 1-Emzirme (Bebeklerinizi emzirin, emzirmek kadını meme kanserinden korur.) 2-İlk çocuğun 30 yaş öncesinde doğması, 3-Haftada 3 kez egzersiz yapmak riski %35-40 azaltır. 4-Dengeli ve yeterli beslenme

MEME KANSERİ BELİRTİLERİ Kitle Ağrı Meme başında akıntı Memenin dik ve yukarıda görünmesi (Forgue belirtisi) Meme üzerindeki deride ödem Portakal kabuğu görünüm Meme başında retraksiyon Komşu lenf nodlarında büyüme

Erken Tanı ve Erken Tedavidir. MEME KANSERİNDE TANI Meme kanserinde ölüm oranını düşürmek ve kaliteli yaşam elde etmenin en iyi yolu Erken Tanı ve Erken Tedavidir.

ERKEN TANI YÖNTEMLERİ Kadının yaşına göre, A-Kendi Kendine Meme Muayenesi(KKMM) B-Klinik muayene C-Mamografi UYGULANIR.

MEME MUAYENESİ TAKVİMİ İŞLEM YAŞ SIKLIK Kişisel Muayene 20 yaş ve üzeri Ayda bir Doktor Muayenesi 40 yaş ve üzeri Her yıl Mamografi 40-50 yaş 2 yılda bir 50 yaş üzeri Yılda bir

KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ (KKMM)

A.Kendi Kendine Meme Muayenesi AMAÇ : Kendi meme dokumuzu daha iyi tanımak, - Memelerde oluşabilecek farklılıkları erken tanılamak

KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ Kendi Kendine Meme Muayenesi ile ortaya çıkan kitlelerin %50’sinde kitle 2 cm den daha küçüktür. Öğretilmesi kolay, zararsız ve ücretsizdir.

Kendi Kendine Meme Muayenesine Ne Zaman Başlanmalı???..

Menstrüasyon(adet) gören 20 yaş üzeri kadınlarda aylık olarak memelerin yumuşak hissedildiği menstürasyonun başlangıcından sonraki 5.-7. GÜNDE Menstrüasyonu olmayan kadınlarda (gebelik, laktasyon , menopoz) her ayın belirli bir günü (her ayın ilk günü vb.) yapılması önerilir.

KKMM’nin üç aşaması vardır: GÖZLE DEĞERLENDİRME ELLE MUAYENE A-AYAKTA B-YATARAK

MEMENİN GÖZLE MUAYENESİ

2-MEMENİN ELLE MUAYENESİ Elle muayenede elin üç parmağının iç yüzeyleri kullanılarak tarama yapılır. 08.04.2017

Meme dokusunun tümüyle taranması, Memenin koltukaltından göğüs kemiğine, köprücük kemiğinden memenin alt sınırına kadar tüm alanların dikkatlice hissedilerek taranmalıdır. Meme dokusunun tüm katmanlarını kontrol için memeye hafif-orta ve  daha kuvvetli baskı uygulayarak muayene  edilmelidir. Kayganlaştırıcı olarak sabun veya krem kullanılması daha rahat bir muayene imkanı sağlar. Köprücük kemiği GÖĞÜS KEMİĞİ SÜTYEN ÇİZGİSİ

I- AYAKTA, ELLE MUAYENESİ Muayenenin ayakta olan bölümünün banyo sırasında sabunlu iken yapılması önerilir.

II- YATARAK ELLE MUAYENE Sırtüstü yatılır. Sol meme muayenesi; Sol omzun altına bir yastık veya katlanmış bir havlu yerleştirilir. Sağ meme muayenesi; Sağ omzun altına bir yastık veya katlanmış bir havlu yerleştirilir.

Bu muayene şekillerinden hangisi kolay geliyor ise onu seçin.

Her bir meme en az 5 dakika muayene edilmelidir. Meme muayenesinin en son basamağı koltuk altı lenf bezlerinin kontrolüdür. HER AY DÜZENLİ OLARAK Her bir meme en az 5 dakika muayene edilmelidir.

BU MUAYENEDEN SONRA MEMEDE ANORMAL BİR ŞEY HİSSEDERSENİZ HİÇ VAKİT KAYBETMEDEN GENEL CERRAHA VEYA KADIN DOĞUM UZMANINIZA GİTMEYİ İHMAL ETMEYİN!.....

B.MEMENİN KLİNİK MUAYENESİ     Her kadın; 20-40 yaşları arası KKMM sırasında anormallik saptamamış ise yılda bir,

C..Mammografi Mamografi; Ele gelmeyen kitleleri saptar. Küçük meme kanserlerini invazyon yapmadan Saptamak mümkün olabilmektedir.

MEME KANSERİNDE TEDAVİ a-Cerrahi b-Kemoterapi c-Hormon Tedavisi d-Radyoterapi

YAŞAM BOYUNCA HER SEKİZ KADINDAN BİRİNDE MEME KANSERİ GÖRÜLMEKTEDİR. UNUTMAYIN!!! YAŞAM BOYUNCA HER SEKİZ KADINDAN BİRİNDE MEME KANSERİ GÖRÜLMEKTEDİR. MEME KANSERİNE BAĞLI KİTLELERİN %90’I AĞRISIZDIR.

Tedavide başarı sağlamada en önemli etken, hastalığın erken evrede yakalanmasıdır. ** KKMM ile bir toplumda meme kanserinin evresinin düþeceði ve yaşam süresinin ve sürecinin olumlu yönde etkileneceði bildirilmiþtir .

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR!!!

RAHİM AĞZI KANSERİ Rahim ağzı KANSERİ, bazı tarama testleri ( smear tarama testi, kolposkopi) sayesinde henüz kanser aşamasına gelmeden önce yakalanabilen ve etkili bir şekilde tedavi edilebilen bir kanser türü haline gelmiştir. İLK TARAMA 18 yaşında veya cinsel aktivitenin başlangıcında Yüksek risk grubunda Yılda bir Düşük Risk grubunda İlk 3 yıl yılda bir defa, daha sonra 3 yılda bir. Ulusal Standartlar Gereği; 30 yaşından sonra 5 yılda bir smear aldırılır 65 yaş üstü son 2 smear temizse programdan çıkarılır.

KOLOREKTAL KANSER TARAMASI 50 yaş üstü herkes yılda bir GGK testi yaptırır. 10 yılda bir kolonoskopi yaptırılır.

KANSERDEN DEĞİL GEÇ KALMAKTAN KORKUN KETEM Verilen Hizmetler; Meme Muayenesi Meme Ultrasonu Mamografi Jinekolojik Muayene Rahim Ağzı Kanseri için Pap-Smear Testi Kanserden Korunma Yolları ve Erken Tanı İçin Halk Eğitimleri Yapılmaktadır. Kendi Kendine Meme Muayenesinin Nasıl Yapılacağı Eğitimleri KANSERDEN DEĞİL GEÇ KALMAKTAN KORKUN

SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM