ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DERS : KAMU ÖLÇMELERİ ARAŞTIRMA KONUSU : Arazi Düzenlemesi Çalışmalarında Yaşanan Güçlükler(Öncesinde ve Sonrasında) Ödev NO:11 DERS SORUMLUSU :Doç.Dr.
Advertisements

Kamulaştırma ve Sorunlar
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ SOSYAL BOYUTUNUN İNCELENMESİ
Arazi Düzenleme Amaçlı Bilgi Altyapısı Nasıl Olmalıdır?
TÜRKİYE’DEKİ ATP ÇALIŞMALARI
ARAZİ TOPLULAŞTIRMADA MESLEK GRUPLARI
ARAZİ TOPLULAŞTIRILMASINI GEREKLİ KILAN NEDENLER VE ARAZİ TOPLULAŞTIRILMASININ ARAŞTIRILMASI. RAMAZAN GÜNGÖR
AVRUPA DA ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI VE TÜRKİYE İLE OLAN UYGULAMA FARKLILIKLARI Hazırlayan Buğra İlhan Dersin Sorumlusu Doç.Dr.Tayfun Çay.
TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
HAVZA İLE İLGİLİ HEDEFLENEN ÇALIŞMA (YANSI 13) HAVZA TEŞKİLATLANMASI YOLUYLA YENİDEN YAPILANMA 1.1. HAVZA TEŞKİLATI 2.2. HAVZA YÖNETİM HUKUKU 3.3. HAVZA.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü
BÖLGESEL KALKINMA PROJELERİ
ARAZİ TOPLULAŞTIRMADA PROJE MALİYET HESABI
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ KIRSAL ALANA ETKİLERİ
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
GREEN MARKETING KONFERANSI
DPT Beş Yıllık Kalkınma Planına Göre Arazi Toplulaştırmasının Yeri ve Önemi KÜBRA GÜL DAĞDELEN.
GAP : Su İle Gelen Değişim Hilal Siyok 103 2TMB. Güneydoğu Anadolu Projesi Temel hedefi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde yaşayan vatandaşlarımızın gelir.
TOPRAK KORUMA KONUNU YÖNETMELİĞİ VE ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ SOSYAL BOYUTU Hazırlayan:Şahin ATAGÜN
HAZIRLAYAN:SEDA KILIÇ ARAZ İ DÜZENLEME ÇALIŞMALARINDA YAŞANAN GÜÇLÜKLER (YAPIMDA VE SONRASINDA)
DERS : KAMU ÖLÇMELERİ ARAŞTIRMA KONUSU : Avrupadaki Arazi Toplulaştırma Çalışmaları ve Türkiye ile Olan Uygulama Farklılıkları DERS SORUMLUSU : ALİ ERDİ.
Mahir GÜRDAL Selçuk Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
GÜNÜMÜZDE TÜRKİYE'DE YAPILAN ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARI
Avrupa Ülkelerinde Arazi Toplulaştırılması ve Sağladığı Faydaları
Hazırlayan HASAN HÜSEYİN KILIÇ
GÜNÜMÜZDE İDEAL BİR ARAZİ DÜZENLEME NASIL OLMALIDIR?
AL İ BÜYÜKKARAKURT  Artan nüfus ve beslenme ihtiyacı, daha fazla tarımsal ürün elde etme gerekliliğini doğurmuştur. Toprak kaynaklarının sınırlı.
Günümüzde İdeal bİr Arazİ Düzenleme nasIl olmalIdIr
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ KIRSAL ALANA ETKİLERİ
Arazi Toplulaştırması; tarımsal üretimin arttırılması amacıyla, küçük parseller halinde birden fazla parçaya bölünmüş, değişik yerlere dağılmış veya elverişsiz.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ SOSYAL BOYUTU
ARAZİ TOPLULASTIRMASININ KIRSAL ALANA ETKİLERİN
KAMU ÖLÇMELERİ DERSİ ÖDEVİ
ARAZİ TOPLULAŞTIRMA PROJELERİ ÖN ETÜT RAPORLARININ HAZIRLANMASI VE ÖNEMİ YUSUF VAY
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
Arazi toplulaştırması kapsamına göre çeşitli şekillerde tanımlanabilmektedir. Dar anlamda arazi toplulaştırması, parçalanmış mülklerin hiçbir alt yapı.
BATILI ÜLKELERDE ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARININ TARİHÇESİ
KAMU ÖLÇMELERİ DERSİ ÖDEVİ MEHMET ÇAKMAK
ÖZEL AMAÇLI YAPILAN ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ
ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARINDA HARİTA MÜHENDİSLİĞİ MESLEĞİ
Arazi nedİr ? Arazi; yeryüzünde yaşayan tüm canlılar için vazgeçilmez en değerli kaynaklar arasında yer almaktadır. Arazi; tarih boyunca tüm canlıların.
SU KULLANIMININ ETKİNLEŞTİRİLMESİ POLİTİKALARI
GÜNÜMÜZDE TÜRKİYE'DE YAPILAN ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARI
KAMU ÖLÇMELERİ ÖDEVİ Doç.Dr.Tayfun ÇAY İskender ÖZCAN
HAZIRLAYAN TURGAY EKŞİ
ARAZİ DÜZENLEME ÇALIŞMALARINDA HARİTA MÜHENDİSLİĞİ
HAZIRLAYAN: OSMAN AYYILDIZ ( ) SORUMLU ÖĞRETİM ELEMANLARI:
T.C SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü
Milli ekonominin temeli ziraattir. Bunun içindir ki, ziraatte kalkınmaya büyük önem vermekteyiz. Köylere kadar yayılacak programlı ve pratik çalışmalar,
DERS : KAMU ÖLÇMELERİ ARAŞTIRMA KONUSU : Arazi Toplulaştırmasını gerekli kılan nedenler ve Arazi Toplulaştırmasının faydalarının araştırılması DERS SORUMLUSU.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
Kırsal Alanda Altyapı ve Kamusal Hizmetler
K ONU : 14 T OPRAK TOPLULAŞTıRıLMASı TÜRKIYE ’ DEKI UYGULAMALARı.
Toprak toplulaştırılması,toprağın işletmecilik yönünden çok parçalara bölünmesinin sakıncalarını gidermek için alınması gerekli önlemler olarak anlaşılmaktadır.Toprak.
Arazi Edindirme Kazanımları
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ TEMEL YASAL DAYANAKLARI
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI AD SOYAD : YUNUS AKTAŞ

Mevcut durum Ülkemizde tarım arazileri çeşitli nedenlerle küçülmüş, parçalara bölünmüş, verimliliği, karlılığı olması gerekenden çok aşağılarda kalmıştır. İşletme büyüklüklerinin istenen değerlerin altına düşmesi, ekonomik tarım yapılmasını imkânsız hale getirmektedir.

Mevcut durum Bunu düzeltmenin yolu , ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI dediğimiz çalışmanın yapılmasıdır.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI NEDİR Geniş anlamda toplulaştırma Dar anlamda toplulaştırma Parçalanmış arazilerin hiçbir altyapı düzenlemesi yapılmadan birleştirilmesi işlemidir. Parçalanmış arazilerin birleştirilmesinin yanında sulama , drenaj, ulaşım, toprak-su koruma önlemleri ve kırsal yerleşimin ihtiyaçları olan tüm altyapı hizmetlerini kapsamaktadır.

DÜNYA ’ da Arazi Toplulaştırmasının Tarihi Gelişimi 14. yüzyılda Avrupa’ da her yıl taşarak geçtiği 8 ülkedeki tarım topraklarını sular altında bırakan Tuna Nehri’ nin taşkınlıklarının önlenmesi için nehir yatağının değiştirilmesi gündeme gelmiş ve bu esnada köylülerin toprak kaybı nedeniyle zarar görmemeleri için Kaiser Kloster ve köylüler arasında parsellerin değişimine dayalı 10 yıldan fazla süren bir arazi düzenleme çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışma İLK KALKINMA AMAÇLI ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI olarak sayılır.

TÜRKİYE’DE ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ TARİHİ GELİŞİMİ Arazi toplulaştırması Ülkemizde ilk kez 1961 yılında TOPRAK SU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ tarafından Konya ili Çumra ilçesine bağlı Kargın köyünde uygulanmaya başlanmıştır. Burada yapılan toplulaştırma dar anlamda yapılmış olup , sadece parsellerin gruplandırılması şeklinde olmuş. Çalışmalardan olumlu sonuçlar alınmaya başlanmasıyla birlikte bu konu ile ilgili bir Tüzük çıkartılması ihtiyacı belirmiş ve ilk arazi toplulaştırması tüzüğü 27.06.1966 tarihinde bakanlar kurulu kararı ile yürürlüğe girmiştir. Tüzüğün yürürlüğe girmesi ile birlikte toplulaştırma çalışmaları daha geniş bir alanda uygulanmaya başlanmıştır.

TÜRKİYEDE Kİ İŞLETME SAYISI ve ORTALAMA İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜ 2000 yılı verileri : 1950 yılı verileri : işletme sayısı 3,02 milyon ort. işletme büyüklüğü 61 dekara düşmüştür. işletme sayısı : 2.2 milyon, ort. işletme büyüklüğü:100 da İşletme ölçeği küçülürken parça sayısı da artmaktadır. Bugün işletme başına 7 parça arazi düşmektedir.

PEKİ PARSELLER NEDEN TARIMSAL FAALİYET YAPMAYA İMKAN VERMEYECEK ŞEKİLDE PARÇALANMIŞ VE DAĞILMIŞ OLABİLİR ? Miras ve intikal yoluyla parçalanma (En önemli parçalanma sebebi) Hisseli ve bölünerek yapılan satışlar Tarım arazilerinden geçen kamu yatırımları kısmi kiracılık Mera ve yaylak parçalanmaları Sel , taşkın , heyelan gibi doğal afetler Coğrafi konumdan kaynaklanan parçalanmalar

Pekİ ToplulaştIrma Neden Gereklİ Ve Zorunlu KIlan Nedenler Nelerdİr ? Ekonomik üretime imkan tanımayacak şekilde hisseli ve parçalı arazilerin bulunması  arazi şekillerinin bozuk olması Yeni yollara, sulama ve kurutma kanallarına ihtiyaç duyulması Halen az topraklı ya da topraksız çiftçilerin bulunması Bazı tarlaların arazi tesviyesi ve toprak ıslahını gerektirmesi Çevre düzenlemesine olan ihtiyaç Bu nedenlerden dolayı işletmeler beklenilen üretim düzeyine erişememektedir.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMASININ KAPSAMI VE AMACI NEDİR? Köy Merkezi ve çevresi sosyal alan Teraslama Sulama Kanalı Tarlalar Arası Yollar ve Çevre düzenlemesi Yeni Parseller oluşturulur Riperleme Açık Drenaj Kanalı TOPLULAŞTIRMANIN AMACI ÇİFTÇİYİ TOPRAĞA BAĞLAMAKTIR

ARAZİ TOPLULAŞTIRMANIN ÖNCESİ VE SONRASINDAKİ FARK Toplulaştırma sonrası durum Toplulaştırma öncesi durum karşılaştırılması Eski Sulama kanalları

Toplulaştırma öncesi ve sonrası görünüm

Toplulaştırma öncesi ve sonrası görünüm

Toplulaştırma öncesi ve sonrası görünüm Karaman Merkez Kisecik Sulama ve Toplulaştırma Projesi Fark 3043 km Sulama hattı uzunluğu 20.645km Sulama hattı uzunluğu 17.602km

Denizli Tavas Büyükkonak Arazi Toplulaştırma Projesi 1050 hektar Eski Parsel Sayısı: 11.342 Adet Yeni Parsel Sayısı: 2.745 Adet

Toplulaştırma öncesi ve sonrası görünüm Çakır köy de toplulaştırma

Toplulaştırma öncesi ve sonrası görünüm

Toplulaştırmadan Sağlanan Yararlar Toplulaştırmadan sonra Parçalı ve dağınık araziler mümkün olduğunca tek parça haline getirilmektedir. Ekilebilir arazi miktarı artmaktadır Tarım için en ideal parsel ebatları oluşturulmaktadır. sulama projelerinin maliyetinde tasarruf sağlanmaktadır

Toplulaştırmadan Sağlanan Yararlar Her tarla yola kavuşturulmaktadır. Toplulaştırma öncesi yolu bulunmayan bir çok tarla varken, toplulaştırma sonrasında tarım arazilerinde yolu bulunmayan tarla kalmayacaktır. Ulaşım daha kolay ve ekonomik hale gelmektedir

Toplulaştırmadan Sağlanan Yararlar Arazi düzenlemesi, müşterek mülkiyeti büyük ölçüde ortadan kaldırmaktadır. Arazi düzenlemesi sonrasında parsel adeti azalmakta, net arazi kullanma alanı ve parsel büyüklüğü artmaktadır. TOPLULAŞTIRMA ÖNCESİ TOPLULAŞTIRMA SONRASI

Toplulaştırmadan Sağlanan Yararlar Arazi düzenlemesi neticesinde işletme merkezi ile parseller arasındaki mesafe azalmaktadır. Buda iş gücü , zaman ve yakıt tasarrufu anlamına gelmektedir

Toplulaştırmadan Sağlanan Yararlar Tarla sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar ortadan kalkmaktadır Parsellerde müştereklikten doğan huzursuzluklar giderilmektedir. köyler arasındaki sınır ihtilafları ortadan kalkmaktadır.  

Toplulaştırmadan Sağlanan Yararlar Arazi mülkiyeti güvenceye kavuşturulmuş olur. Tarım makinalarının kullanımı daha ekonomik olmaktadır

Toplulaştırmadan Sağlanan Yararlar Üretilemeyen kaynak olan toprak; korunur ve geliştirilir Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşmaktadır Tarımsal verim artışı sağlanır

Bugüne Kadar Türkiye de Yapılan Arazi Toplulaştırma Çalışmaları YIL ALAN(HA) 1961-2002 450.000 2003-2007 132.000 2008 430.000 2009 103.000 2010 26.000 2011 601.998 2012 1.210.640 TOPLAM 2.953.602 GAP , DAP VE KOP GİBİ BÖLGESEL OLARAK TOPLULAŞTIRMA PROJELERİNE DEVAM EDİLMEKTEDİR.

Sonuç TOPRAĞINA SAHİP ÇIK TÜRKİYE ÇÖL OLMASIN TEŞEKKÜRLER

Kaynaklar Yomralıoğlu, T. ve Çete, M., (2005), Türkiye İçin Sürdürülebilir Bir Arazi Politikası İhtiyacı, TMMOB HKMO X. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, ss:x, Ankara. İnan, H. ve Yomralıoğlu, T., (2006), Türkiye'de Tarım Reformu Uygulamalarının Konumsal Veri ve Bilgi İhtiyacı Açısından İrdelenmesi: Trabzon Örneği, Tarım Bilimleri Dergisi, Sayı:4, Cilt:12, ss:313-322, ISSN 1300-7580, Ankara. Çay,T.,Arazi Düzenlemesi Çalışmalarında Proje Planlaması Ve Yönetimi,Expres Yayınları,Konya ,1996 Acaroðlu M, Turcan H & Özçelik E (2003). Biyomotorin üretiminde enerji bilançosu ve yaþamsal döngü analizi. Tarýmsal Mekanizasyon 21. Ulusal Kongresi (3-5 Eylül - Konya) Bildiriler Kitabý (I): 10-17

Kaynaklar Parlak, Z. Kırsal Alanda Arazi Toplulaştırma DPT , 2001. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Devlet Planlama Teşkilatı Harita, Tapu Kadastro, Coğrafi Bilgi ve Uzaktan Algılama Sistemleri (Arazi ve Arsa Politikaları, Arazi Toplulaştırması, Arazi Kullanımı) Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara. Tarım Kütüphanesi Gıda Tarım Ve Hayv Akçay, Y., 1989. Tokat Ýli Erbaa Ýlçesinde Arazi Toplulaþtýrmasý Yapýlmýþ Olan Çalkara Köyündeki Tarým Ýþletmelerinin Ekonomik Analizi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarým Ekonomisi Anabilim Dalý, Yayýnlanmamýþ Yüksek Lisans Tezi, Ýzmir. Aksoy, S., 1984. Tarým Hukuku. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayýnlarý, Yayýn No: 907, Ankara.

Kaynaklar Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tunçdilek, N., (1985). Türkiye’de Relief Þekilleri ve Arazi Kullanýmý, Ý.Ü Deniz Bil. Enst. Yay. No:13. Ýstanbul. TMMOB 2000. Türkiye’de Arazi Toplulaþtýrmasý, ss:5 Çevik, B. ve Tekinel, O., (1987). Arazi Toplulaþtýrmasý. Ç.Ü. Ders Notlarý. Adana. Yýldýz, N., (1977). Arazi Toplulaþtýrmasý ve Yeniden Kýrsal Alan Düzenlemesi. YTÜ Yayýnlarý ss:167.Ýstanbul Büker, M., ve Ark., (1988). Bilgisayar Destekli Arazi Toplulaþtýrmasý. Uludað Üniversitesi Fen Bilimleri Enst. Yayýnlanmamýþ Yük. Lisans Tezi. Bursa. Yýldýz, F., (1999). Ýmar Bilgisi. Nobel Yayýnlarý, ss:3.

kAYNAKLAR T.C.Tarým ve Köy iþleri Bakanlýðý Köy Hizmetleri Genel Müdürlüðü Sulama Dairesi Baþkanlýðý Brifing Raporu 2004. Küsek, G., (1995). Arazi Toplulaþtýrma Projelerinde Bilgisayardan Yararlanma Olanaklarý ve Çakýrköy Uygulamasý” Çukurova Üniv. Fen Bil. Enst. Doktora Tezi, ss:5, Adana. Aksöz, Ý., 1969. Türkiye’de Arazi Toplulaþtýrmasýnýn Önemi. TOPRAKSU Dergisi, 29: 13-21. Aktaþ, E., Bilgili, M.E., Akbay, A.Ö. ve Bal, T., 2006. Adana Ýli Karataþ Ýlçesi Yemiþli Köyünde Arazi Toplulaþtýrmasý Kararýný Etkileyen Sosyo-Ekonomik Faktörlerin Belirlenmesi. Türkiye VII. Tarým Ekonomisi Kongresi, 13-15 Eylül, Antalya, 564-571. ancılık Bakanlığı