ÇOCUĞUMUN KAYGISI VE BEN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VELİ SUNUMU
Advertisements

SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISINDA ANNE BABANIN ROLÜ
ÇOCUĞUNUZUN OKUL BAŞARISINDA ÖNEMLİSİNİZ!!!
BAŞARI VE MUTLULUK Ramazan BERKEBAN Psikolojik Danışman
EĞİTİM BAŞARISINI ARTTIRMADA ANNE BABANIN ROLÜ
SINAVLARA HAZIRLIKTA AİLELERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR.
ÇOCUĞUNUZ SINAVA HAZIRLANIYOR!..
AİLE EĞİTİM SUNUSU 5.
OKUL BAŞARISINDA ANNE BABANIN ROLÜ
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
Sınav ve Ders Başarısında
SINAV KAYGISIYLA BAŞAÇIKMA
ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
HALKALI GÜNEŞ ORTA OKULU
Sınav ve Sınav Kaygısı ZEHRA AKÇA Gündem Sınav Nedir? Sınavla kaygının ilişkisi nedir? Sınav Kaygısının belirtileri nelerdir Sınav Kaygısının olası nedenleri.
YGS VE LYS HAKKINDA GENEL
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
Sınav Başarısında Ailenin Rolü
VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ’ ne HOŞGELDİNİZ
SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Sınav Kaygısı ve Önleme Yolları.
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
OKUL REHBERLİK SERVİSİ – ORS-
Afyon Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Büyük düşün, küçük adımlarla başla...
SINAV KAYGISIYLA BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI.
VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ’ ne HOŞGELDİNİZ
ÇOCUĞUN OKUL BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
KAYGI VE TEST EDİLME KAYGISI
SINAV KAYGISI VE AİLE.
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VELİ SUNUMU
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
MEHMET GÖKHAN AY ANADOLU LİSESİ
KAYGI NEDİR. Büyük felaketler büyük insanların yetiştiği okuldur
SINAV KAYGISI.
Sınav ve Sınav Kaygısı Gündem Sınav Nedir? Sınavla kaygının ilişkisi nedir? Sınav Kaygısının belirtileri nelerdir Sınav Kaygısının olası nedenleri nelerdir?
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
Sınav ve Sınav Kaygısı Gökan ARSLAN Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
A.PAKSOY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
SINAV KAYGISI. SINAV KAYGISI NEDİR? Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan Sınav kaygısı,sınav öncesinde başlayan farklı,fiziksel ve psikolojik tepkilerle.
Sınav Kaygınızı Azaltın
SINAV KAYGISI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER
ÇOCUĞUNUZUN OKUL BAŞARISINDA ÖNEMLİSİNİZ!!!
EĞİTİM BAŞARISINI ARTIRMADA AİLENİN ROLÜ
Ailenin Çocuğun Başarısındaki Rolü ,Sağlıklı İletişim ve Aile Sağlığı
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
KAYGILISINIZ Çünkü anne-babasısınız ve çocuğunuzun başarılı olmasını istiyorsunuz.Ne var ki şunu da çok iyi biliyorsunuz ki diğer ailelerde çocukları.
EĞİTİM BAŞARISINI ARTTIRMADA ANNE BABANIN ROLÜ
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
BAŞARIYI ARTIRMADA AİLEYE DÜŞEN GÖREVLER REHBER ÖĞRETMEN HABİB TAŞAN
Dr. İhsan Bozanoğlu Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ Psikolojik Danışman Serpil KARACA
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ Gülçin UYSAL Psikolojik Danışman.
Sunum transkripti:

ÇOCUĞUMUN KAYGISI VE BEN Psikolojik Danışman Abdullah AYDIN

SINAV KAYGIM VE BEN

Sınav Nedir? Belirli bir alanda edinilen bilgi ve becerilerin düzeyini belirlemek için yapılan bir değerlendirme sistemidir. Sınav bir değerlendirme sürecidir ve sınırlı alandaki bilgi ve becerilerin düzeyini değerlendirir, KİŞİLİĞİ değil.

Kaygı Nedir? Olası bir tehlike karşısında gösterilen tepkiler bütünüdür. Korku ve Kaygı arasında ne fark vardır? Kaygı da tehlikenin gerçek olması gerekmez, çoğu durumda sanal da olabilir

İnsan Neden Kaygılanmakta? SAVAŞMAK KAÇMAK DONAKALMAK

TEHLİKE başaçıkma gücü KAYGI tehlike xBaşa çıkma gücü TEHLİKE başaçıkma gücü TEHLİKE başaçıkma gücü tehlike xBaşa çıkma gücü

Sınav ve Kaygı Sınav bir tehlike midir? ***Bazı öğrencileri göre sınavın anlamı bizim anladığımızdan farklı hale gelmiştir. “sınav karizmadır” “sınav her şeydir” “sınav ne kadar iyi olduğunu gösterir” “sınav ne kadar aptal olduğunu gösterir” “kazanırsan herşeysin, kazanmazsan hiç bir şey”

Yüksek kaygının görünümü Çarpıntı, kalp atımlarında hızlanma Hızlı soluk alıp verme Terleme Sersemlik Ellerde ayakta soğuma Donakalma

Olmuyor,olmuyor,olmuyor… İşe yaramaz biriyim. Hiç şansım yok. Olmuyor,olmuyor,olmuyor… İşe yaramaz biriyim. Matematiği asla yapamayacağım. Fizikten nefret ediyorum. Neden çalışayım ki, nasıl olsa işe yaramayacak!

- - - - +++ *Daha başarılı olmak için ne yapabilirim? - - - - +++ *Daha başarılı olmak için ne yapabilirim? *Her şeyin bir bedeli var,hedefime her geçen gün biraz daha yaklaşıyorum. *Başarabilirim. Kazananların benden ne farkı var? *Neden başarısızım?Bir türlü olmuyor. *Çalışmaktan nefret ediyorum.Bıktım artık *ÖSS’ yi kazanamam.Bittim ben.

Şimdi ben ne yapacağım? Şimdi ben ne yapacağım? Şimdi ben ne yapacağım? Şimdi ben ne yapacağım?

SORUN KİMİN ? EV ODEVLERI SAVASI

SORUMLULUK KİMİN Sınava hazırlanmak sadece gencin sorumluluğudur. Aile bu sorumlulukları üstlenirse gencin motivasyonu düşecektir. Bırakın o kendi sorumluluklarını yerine getirsin.

SİZE OLAN İHTİYAÇLARI HER ZAMANKİNDEN FAZLA

ANNE BABA OLARAK Çocuğunun ihtiyaçlarını sezen, Kişisel yapısıyla uyumlu önerilerde bulunan, Çocuğuna karşı esnek olabilen, Karşı çıkmadan önce çocuklarını dinleyebilen, anne ve babaların genelde çocuklarıyla başarılı bir iletişim kurdukları söylenebilir.

ANNE BABA OLARAK Anne ve babaların yüksek başarı beklentisi, Çocuğun hatalarını düzeltmesi için onu sürekli eleştirmesi, Yargılayıcı ve olumsuz sıfatlar (tembel,düzensiz) Bu yaklaşımda olan anne ve babaların çocuklarının kendine güvenleri daha az ve iletişim problemleri vardır.

ÖZGÜVEN Çocuğunuzun, kendine olan güveni, sınavlardaki başarısını çok büyük ölçüde etkilemektedir. Güven duygusu kazanabilmesi için: Anne baba tarafından desteklenildiğini bilmek, Değer verildiğini, önemsendiğini ve kendine inanıldığını bilmek. Çocuğunuzun kapasitesini çok iyi gözlemlemeli ve ondan yapabileceğinden fazlasını beklememeliyiz.

NE YAPMALIYIZ? Çocuğunuzun sınavda göstereceği başarıya ilişkin endişelerinizi hiçbir zaman ona yansıtmayın. Çocuğunuzun ilgi ve yetenekleriyle orantılı gerçekçi beklentiler içine girin. Çocuğunuz çok çalıştığında değil etkili ve verimli ders çalıştığında başarılı olur. Başka aktivitelere zaman ayırması için onu destekleyin. Daha az kaygı yaşarlar.

NE YAPMALIYIZ? 2 Çocuğunuza hazırlayacağınız ortam, sağlıklı bir şekilde ders çalışabilmesi için oldukça önemlidir. Ders çalışmasını olumsuz yönde etkileyecek elverişsiz çalışma koşullarını mümkün olduğunca en aza indirgeyin. Çocuğunuzu ders çalışmaya teşvik edebilmek için, ona sınavı kazanamadığı durumda kaybedeceklerini anlatmak yerine, üniversiteyi kazandığında elde edeceği imkânlardan bahsetmeniz çok daha etkili olur. Çocuğunuzun başkalarıyla kıyaslanması, ders çalışması konusunda aşırı baskı, onu çalışmaya teşvik etmez. ( ruh sağlığını bozar) Çocuğunuzun başarısını, geçmişe oranla kaydettiği ilerleme doğrultusunda değerlendirmeniz daha doğru olur.

NE YAPMALIYIZ? 3 Çocuğunuzu baskı altında hissettirmeden, onun ders başarısıyla ilgilenin. Çocuğunuz, başarı gösterdiğinde takdir edilmekten hoşlanacaktır. Aile içi sorunlar varsa, çocuğunuzun sınava hazırlanma sürecinde, çalışma temposunu olumsuz yönde etkileyeceği için, bunları ona yansıtmamaya özen gösterin. Çocuğunuzun farklı sorunlar yaşaması, ders çalışma konusunda dikkatini toplayamamasına neden olabilir. Çocuğunuza, başarısızlıklarında da gerekli moral desteğini ve hoşgörüyü gösterin. Yeniden başarılı olabileceğine inanırsa, hedefine ulaşması için gerekli motivasyonu sağlaması daha kolay olacaktır.  

NE YAPMALIYIZ? 4 Ben dilini kullanmaya dikkat edin. Suçlayıcı ifadelerden kaçının. Çocuğunuzun yapabildikleri üzerinde durun. Yapamadıklarını ona söyleyerek başarısız bir kimlik yerleştirmesine neden olursunuz. “Ben sana güveniyorum. Sen başaracaksın!” cümlesinin yerine, başarıdan çok ona önem veren cümleler kurun.

ÇOCUĞUNUZU DELİ ETMENİN YOLLARI

ÇOCUĞUNUZU DELİ ETMENİN YOLLARI KONUŞUN, KONUŞUN TAKİ ………. KONUŞUN BEN SANA DEMEDİM Mİ? ONU KULLANARAK, KENDİNİZİ AŞMAYA ÇALIŞIN BU GÜN OKULDA NE YAPTIN SORUSUNDA ISRAR EDİN SENİN ELİNDEN HİÇBİRŞEY GELMİYOR OĞLUM HADİ KALK BİRAZ DERS ÇALIŞ ZATEN HİÇBİR ŞEYİN SONUNU GETİREMEZSİN BÖYLE LAFLARI NERELERDEN ÖĞRENİYORSUN SENDE AYNI ........... ÇEKTİN

DALGA GEÇEREK ONUNLA ALAY ETMEK NE ZAMAN BÜYÜK, NE ZAMAN KÜÇÜK OĞLUN SENDE KISA KALDIN KIYASLAYIN SINAV NASIL GEÇTİ/ İYİ BİR NOT ALIRSIN ARTIK NE YANİ HERKEZİN ÇOCUĞU NELER YAPIYOR, BU DA BİRŞEYMİ İNANMIYORUM SEN BÖYLE ODANI TOPLARMIYDIN HAYRET NASIL OLDUDA DERS ÇALIŞIYORSUN BEĞENİLERİNE HEMEN DARBE VURUN VELİ TOPLANTISINDAN SONRA GÖRÜŞÜRÜZ