ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MEB bu sene Orta Öğretim Kurumlarına geçişte yeni bir sistem uygulayacağını, yeni sistemde SBS’nin kaldırılacağı ve yerine yeni bir sınav konmayacağını.
Advertisements

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
NAMIK KEMAL ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ
REHBERLİK SERVİSİ SBS TANITIM SEMİNERİNİ SUNAR Abdullah ŞENCAN Psikolojik Danışman.
SBS YBP SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
OGES.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES) HOŞGELDİNİZ
SEVİYE BELİRLEME SINAVI(SBS) NEDİR
SBS VEDAT METİN ÇEŞMEKOLU PEDAGOG – PSİKOLOJİK DANIŞMAN BİL DERSHANELERİ REHBERLİK KOORDİNATÖRLÜĞÜ
SBS 2013 YENİ SEVİYE BELİRLEME SINAVI BİLGİLENDİRME SUNUMU.
Yeni SBS Neler Getiriyor? 10 Soruda Yeni Sınav Sistemi...
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli (TEOG)
ORTA ÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ ve SBS Mustafa KILINÇ Mihriban E.Günel İlköğretim Okulu Müdürü.
ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SBS SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
 SBS Artık Tek Sınav!  Yeni SBS Neler Getiriyor  Kendimi gerçekle Ş tiriyorum projesi  GRUP ÜYELER İ  MERYEM GÖK  MED İ NE TA Ş KIN  BÜ Ş RA ÖZDEM.
2013 SBS SİSTEMİ SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ. SINIF BAŞVURU VE ÜCRET YATIRMA TARİHİ SINAV GİRİŞ BELGELERİNİN İNTERNETTE YAYIM TARİHİ SINAV TARİHİ SINAV.
MEHMET EMİN YURDAKUL ORTAOKULU
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ NEDİR?
SBS Artık Tek Sınav! Yeni SBS Neler Getiriyor?.  Milli Eğitim Bakanlığının Tebliğler Dergisinde yayınladığı genelgeye göre Yeni SBS Sistemiyle sadece.
SEVİYE BELİRLEME SINAVI (SBS) 2013
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES). Ortaöğretime Geçiş Sistemi Neydi?  İlköğretim 6.7. ve 8. sınıf öğrencilerinin yıllara yayılan seviye ve.
SBS Genel Bilgilendirme Sunusu
NAZ İ LL İ ZAFER ORTAOKULU REHBERL İ K SERV İ S İ E Ğİ T İ M Ö Ğ RET İ M YILI SEVIYE BEL İ RLEME SINAVI SUNUSU.
ÇAPA ATATÜRK ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (TEOG) 2014
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ SBS SEVİYE BELİRLEME SINAVI.
(SBS) SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SINAV SİSTEMİ (SBS)
YAVUZ SELİM ORTA OKUL REHBER ÖĞRETMENİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SINAV SİSTEMİ ( SBS )
SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SINAV SİSTEMİ ( SBS )
ÇORUM REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ REHBERLİK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SINAV SİSTEMİ ( SBS )
SBS 2013 Erenler Rehberlik Araştırma Merkezi. Ortaöğretime Geçiş Sisteminde Tek Sınavlı Yeni Sistem  Milli Eğitim Bakanlığı 3 yıla yayılan SBS uygulamasını.
GKV ÖZEL OKULLARI.
BENER CORDAN İLKÖĞRETİM OKULU
8.YIL SONRASINDAKİ ALTERNATİFLER8.YIL SONRASINDAKİ ALTERNATİFLER.
2013 SBS SİSTEMİ. ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE 3 ÖNEMLİ UNSUR BULUNMAKTADIR 1.SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) 2.YBP (YILSONU BAŞARI PUANI) 3.OYP(ORTAÖĞRETİME.
Sbs 2013 Yeni Seviye Belirleme Sınavı Bilgilendirme Sunusu.
SBS YBP SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
8. SINIF SINAVLA GİRİLEN LİSELER ASKERİ LİSELER ÖZEL YETENEK SINAVIYLA GİRİLEN LİSELER SINAVSIZ GEÇİŞ GENEL LİSELER.
SBS 2013 YENİ SEVİYE BELİRLEME SINAVI BİLGİLENDİRME SEMİNERİ KASIM 2012.
SBS YBP SBS (SEVİYE BELİRLEME SINAVI) ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES) YEŞİLGİRESUN İLKÖĞRETİM OKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ Psikolojik Danışman FİDAN YILDIZ.
2013 SBS ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM Öğretim Yılında 8. sınıfta olacak öğrenciler, Ortaöğretime yeni sınav sistemiyle yerleştirileceklerdir.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİNİN ANA UNSURLARI: SBS (Seviye Belirleme Sınavı) YBP (Yılsonu Başarı Puanı)
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM Öğretim Yılında 8. sınıf öğrencileri, Ortaöğretime yeni sınav sistemiyle yerleştirileceklerdir.
2013 SBS SİSTEMİ. Yeni sınav sisteminde yapılan önemli değişiklikler şöyle; sınavdan alınacak puanın 500 değil, 700 tam puan üzerinden hesaplanması,
MEHMET HİKMET KAŞERCİ ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ.
Saliha SERDAR ---Cüneyt KILIÇ Rehberlik Öğretmeni ve Psi.Danışman
GAZ İ PA Ş A ORTAOKULU.  Milli Eğitim Bakanlığının Tebliğler Dergisinde yayınladığı genelgeye göre Yeni SBS Sistemiyle sadece 8. sınıflar sınava girecek.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM Öğretim Yılında 8. sınıfta olacak öğrenciler, Ortaöğretime yeni sınav sistemiyle yerleştirileceklerdir.
SBS. FEN LİSELERİ ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİ ANADOLU LİSELERİ ANADOLU TEKNİK VE MESLEK LİSELERİ ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSELERİ ANADOLU OTELCİLİK.
Temel eğİtİmden ortaöğretİme geçİş sInavI
Öğretim Yılında 8. sınıfta okuyan öğrenciler, Ortaöğretime (Liseye) yeni sınav sistemi olan TEOG ile yerleştirileceklerdir.
SBS Artık Tek Sınav! Yeni SBS Neler Getiriyor? TOK İ MEHMET AK İ F ERSOY OKULU.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM.
SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SINAV SİSTEMİ ( SBS )
2013 SBS SİSTEMİ VE SINAVLARDA NASIL BAŞARILI OLURUM SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ Sevilay TAGTAŞ Rehber Öğretmen AKEV REHBERLİK SERVİSİ.
SBS. 8. SINIFTAN SONRA SBS FEN LİSESİ ÖZEL FEN LİSESİ SOSYAL BİLİMLER LİSESİ ÖZEL OKULLAR ANADOLU LİSESİ ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ ANADOLU MESLEK.
2013 SBS SİSTEMİ.
YENİ SEVİYE BELİRLEME SINAVI BİLGİLENDİRME SUNUMU
Öğretim Yılında 8. sınıfta okuyan öğrenciler, Ortaöğretime (Liseye) TEOG ile yerleştirileceklerdir.
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM
LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ
Sunum transkripti:

ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (OGES)

? SBS NEDİR ? DAVRANIŞ PUANI DEVAM EDİYOR MU? YIL SONU BAŞARI PUANI? KAÇ SORU ÇIKACAK ? KAZANMAK KOLAYMI ? NE YAPMALIYIM?

NEDEN SBS ??????? OGES İLE Peki ama biz bu SBS’ye neden hazırlanıyoruz Sürüye uyduk bir kere ANADOLU LİSELERİNE FEN LİSELERİNE SAĞLIK MESLEKLİSELERİNE SOSYAL BİLİMLER LİSELERİNE ÖĞRETMEN LİSELERİNE SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN MESLEK LİSELERİNE POLİS KOLEJİNE GİRİLEBİLİR

KISALTMALAR OGES (Ortaöğretime Geçiş Sistemi) SBS (Seviye Belirleme Sınavı) YBP (Yıl Sonu Başarı Puanı) DP (Davranış Puanı ) SP (Sınıf Puanı) OYP (Ortaöğretim Yerleştirme Puanı)

ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİNİN ÖĞELERİ SEVİYE BELİRLEME SINAVI İLKÖĞRETİM SEVİYE BELİRLEME SINAVI (SBS) YIL SONU BAŞARI PUANI (YBP) DAVRANIŞ PUANI (DP) SINIF PUANI (SP) ETKİLEME YÜZDESİ 6. SINIF %70 %25 %5 SP6 7. SINIF SP7 %35 8. SINIF SP8 %40 Toplamda ORTAÖĞRETİME YERLEŞTİRME PUANI (OYP) ortaya çıkacaktır. + + = x 0,25 + + + = x 0,35 + + + = x 0,40

SEVİYE BELİRLEME SINAVI (SBS) %70 Her yıl Haziran ayında derslerin bitiminden sonra yapılacak olan ve 6, 7, ve 8. sınıfta okuyan öğrencilerin gireceği sınavlardır. Sınavda; Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil derslerinden o yılın öğretim programlarında okutulan konulardan sorular sorulacaktır.

80 90 100 DERS ADI Türkçe 5 19 21 23 Matematik 4 16 18 20 Haftalık Ders Saati 6. Sınıf Soru Sayısı 7. Sınıf Soru Sayısı 8. Sınıf Soru Sayısı Türkçe 5 19 21 23 Matematik 4 16 18 20 Fen ve Teknoloji Sosyal Bilgiler 3+2 Yabancı dil 13 15 17 Toplam 22 80 90 100

TESTLER AĞIRLIK KATSAYISI TÜRKÇE 4 MATEMATİK FEN VE TEKNOLOJİ 3 SOSYAL BİLGİLER YABANCI DİL 1 TOPLAM 15

TEST AĞIRLIK KATSAYILARI SBS SORU SAYISI TEST AĞIRLIK KATSAYILARI 6. SINIF 7. SINIF 8. SINIF TÜRKÇE 19 21 23 4 MATEMATİK 16 18 20 FEN VE TEKNOLOJİ 3 SOSYAL BİLGİLER YABANCI DİL 13 15 17 1 TOPLAM SORU SAYILARI 80 90 100

Eeee Bilmiyorum.Telefon hakkımı kullanmak istiyorum. Yıl sonu başarı puanın katkısı kaçtır?

YIL SONU BAŞARI PUANI (YBP) %25 Bu puanın içinde öğrencinin yazılı, sözlü, ödev ve diğer çalışmalarının tamamı yer alacaktır. SBS’de yer almayan Görsel Sanatlar, Müzik, Teknoloji ve Tasarım, Beden Eğitimi derslerinden aldığı puanlar burada etkili olacak. Derslerin ağırlıklı puanlarının toplamının haftalık ders saati toplamına bölümü ile elde edilir.

DAVRANIŞ PUANI (DP) %5 KALDIRILDI İlköğretim okullarında; öğrencilerin tavır, davranış ve yetenekleri ile ilgili olarak belirlenen kriterlere göre derslerine fiilen giren öğretmenlerin ayrı ayrı 100 üzerinden verecekleri puanların aritmetik ortalamasından sistem tarafından otomatik olarak elde edilen puandır. Birden çok öğretmenin katılımı zorunlu olduğundan tarafsız olacaktır.

SINIF PUANI (SP) SBS ve YBP belli oranlarda alınarak 6, 7 ve 8. sınıflarda her yıl için bir Sınıf Puanı (SP) hesaplanacaktır.

SINIF PUANININ HESAPLANMASI 2008 SBS’de uygulanan puanlama sisteminde %5’lik ağırlığa sahip olan “DAVRANIŞ PUANI” uygulaması kaldırılarak, bu oran yeni hesaplama formülüyle SBS puanı ile YBP oranlarına etki edecek şekilde değiştirildi. SEVİYE BELİRLEME SINAVI (SBS) %70 YIL SONU BAŞARI PUANI (YBP) %25 DAVRANIŞ PUANI (DP) %5

ORTAÖĞRETİME YERLEŞTİRME PUANI (OYP) Öğrencinin 6. 7. ve 8. sınıf puanlarının belli oranlarla toplamından oluşan puandır. Bu oranlar, uygulama sürecinde değişkenlik gösterebilecektir.

ORTAÖĞRETİME YERLEŞTİRME PUANI (ÖRNEK HESAPLAMA TABLOSU) SINIFLAR SBS (Seviye Belirleme Sınavı) YBP (Yıl Sonu Başarı Puanı) DP (Davranış Puanı) SP PUANI (Sınıf P) OYP % OYP PUANI SBS PUANI % 70 YBP PUANI* DÖNÜŞÜM (500) % 25 DP PUANI* DÖNÜŞÜM (500) % 5 6. SINIF 432,145 302,502 97 485 121,25 95 475 23,75 447,502 111,876 7. SINIF 437,011 305,907 87 435 108,75 100 500 25 439,657 % 35 153,880 8. SINIF 455,000 318,500 94 470 117,50 461,000 % 40 184,400 ÖĞRENCİNİN ORTAÖĞRETİM YERLEŞTİRME PUANI 450,156 A ÖĞRENCİSİ

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

Her eğitim ve öğretim yılının sonunda herbir sınıf için elde edilen puanların toplanmasıyla bulunan OYP ilan edildikten sonra öğrenciler, okulların kontenjanlarına göre tercihlerini yaparlar. Millî Eğitim Bakanlığınca her yıl okulların kontenjanları tespit edilerek açıklanır.

SBS ile öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına, OYP sonuçlarına göre yerleştirme yapılacaktır. EN AZ 196 PUAN alanlar tercih yapabileceklerdir. Ancak Fen, Anadolu Liseleri, Sosyal Bilimler ve Anadolu Öğretmen Liseleri; öğrencilerin Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ve Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) toplamının- genel ve özel alan bağlamında- Bakanlıkça belirlenen baraj düzeyini geçmiş olmaları şartıyla tercih edilebilecektir.

(Spor ve Güzel Sanatlar Liseleri) Öğrenciler, almış oldukları Ortaöğretime Yerleştirme Puanlarına (OYP) ve yapmış oldukları tercihlere göre Millî Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi sistemle yerleştirilecektir. Özel yetenek gerektiren liselere (Spor ve Güzel Sanatlar Liseleri) öğrenci alımı mevcut sistemdeki şekliyle devam edecektir.

Seviye Belirleme Sınav sonuçları yalnızca ortaöğretim kurumlarına geçişte kullanılabilecektir. SBS sınavının sınıf geçmeye herhangi bir etkisi olmayacaktır. Seviye belirleme sınavı zorunlu bir sınav değildir. Ancak; herhangi bir sebeple SBS’ye girmeyen öğrencinin puanı sınava girmediği yılın en düşük puanı olarak kabul edilecektir.

SINAV TAKVİMİ 6ıncı sınıflara … Haziran 2010 7inci sınıflara … Haziran 2010 8inci sınıflara … Haziran 2010

DPY sınavı 5. sınıflar için MAYIS 2010’da yapılacak. 6,7,8 DPY sınavı 5.sınıflar için MAYIS 2010’da yapılacak.6,7,8. sınıflar ise SBS sınavı sonuçlarına göre değerlendirilecek ayrıca bir sınava girmeyeceklerdir.