Gebelik komplikasyonları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
Advertisements

VAGİNAL KANAMA 1 Dr.Aytekin Altıntaş.
FETAL DÖNEM (3. Aydan Doğuma Kadar Olan Dönem)
GEBELİKTE TARAMA TESTLERİ (PRENATAL TARAMA TESTLERİ)
DİYABETİK NEFROPATİNİN KLİNİK EVRELERİ
Yüksek Riskli Gebelikler
TÜRKİYE’DE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ANNE ÖLÜMLERİNİN ANALİZİ
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
Kadın Hastalıkları ve Doğum
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
Normal Doğum Eylemi Sağlık Sunumları:
“Prenatal Taramada Güncel Durum” Artık Ultrason Gereksiz mi?
DOĞUMUN 3. EVRESİNDE ACİL SORUNLAR Dr.Aytekin Altıntaş.
Gebelik ve Hipertansif Hastalıklar
ERKEN DOĞUMDA UZUN SÜRELİ TOKOLİZ
HAZIRLAYAN EĞİTİM HEMŞİRESİ YILDIZ GÖKALP
DİSMENORE DR.GÜLAY ŞAHİN.
PSİKOMOTOR GELİŞİM Yrd.Doç.Dr. Serkan HAZAR.
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
Erken Membran Rüptürü Prof.Dr.N.Cenk SAYIN
Cerrahide yandaş hastalıklar
Tekrarlayan Gebelik Kayıpları
Mid-trimester gebelik kayıpları ve serklajın yeri
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DİYABETİ TANIYALIM İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
GÜVENLİ ANNELİK.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
ANORMAL JİNEKOLOJİK KANAMALAR’a
Gestasyonel Diyabet için Riskli Hastaların Saptanması
Aile Sağlığı Merkezleri için ‘Riskli Gebelik Eğitim Programı’
Çocuklarda Febril Nötropeni
ANA SAĞLIĞI Dr. LEVENT ÖZDEMİR. NEDEN ANA SAĞLIĞI  Genel nüfus içindeki payının büyüklüğü  Son nüfus sayımına göre15-49 yaş grubu kadın nüfusu 19,168,083.
Gebelikte Acil Problemlere Yaklaşım
DAMARSAL OLAYLAR Hazırlayan Öğr. Gör. Fadime GÖK.
Proteinüri: Ağır Preeklampsi Tanısı İçin Gerçekten Gereksiz midir?
Günümüzün sorunu: normal vajinal doğum ve sezaryen
Preterm Doğumu Önlemede Servikal Serklajın Güncel Yeri
Sezaryen Skar Gebeliğinden Ruptüre Plasenta Perkrata’ya
GEBELİK VE HİPERTANSİF HASTALIKLAR
Araş. Gör. Kevser ÖZDEMİR
VAKA SUNUMU: AĞRISIZ KIRMIZI GÖZ
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME PROGRAMI
Prof. Dr. Güler Küçükturan
Doğum Eylemi.
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
DOĞUM ÖNCESİ BAKIMIN ÖNEMİ
Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEÜ Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD
Yenidoğanın transportu
MİRROR SENDROMU OLGUSU
Servikovajinal PAMG-1 proteininin erken doğum riski olan gebelerde yedi gün içindeki doğumu tahmin etmedeki rolü op. Dr.Yasemin Çekmez sağlık bilimleri.
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
Dr. Şafak özdemirci Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları EAH/ANKARA
AMNİYOTİK SIVI İLE İLGİLİ PATOLOJİLER
GEBELİĞE KALP HASTALIĞININ ETKİSİ
Böbrek hastalıkları ve gebelik
POSTTERM GEBELİKLER.
İNTRAUTERİN BÜYÜME GERİLİĞİ - IUGR
PERİNATOLOJİ NEDİR ? Doç.Dr.Başak Baksu.
KORİYON VİLLÜS BİOPSİSİ
Ebru erden 11-a 789. Gebelikte böbreklerde glomerüler filtrasyon hızı %40 artar. Plasenta hormonları böbreklerde su-tuz tutulmasına neden olur. Erken.
İNTRAUTERİN GELİŞME GERİLİĞİ
ORAL GL İ KOZ TOLERANS TEST İ MAH İ NUR AYD İ N ÖZEL ETIMED HASTANESI DIYABET E Ğ ITIM HEMŞIRESI.
Günümüzün sorunu: normal vajinal doğum ve sezaryen Türkiyedeki Artan Sezaryen Oranına Bir Bakış Prof.Dr. Ramazan Dansuk Bezmialem Üniversitesi Kadın Hast.
Hipertansif Bozukluklara Bağlı Anne Ölümlerini Önlemede Prensipler
Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu Akdeniz Üniversitesi
Sunum transkripti:

Gebelik komplikasyonları Ebe Nuray ER Sağlık Slaytları http://hastaneciyiz.blogspot.com Sağlık Slaytları <a href=“http://hastaneciyiz.blogspot.com”>sağlık</a>

Gebelik ve doğum yaşam süresince normal bir evre olarak kabul edilmektedir. Ancak doğacak çocukların %10-20 si,gebelerin ise %20-30u risk grubuna girmektedir.

İlk Trimestr Sorunlarını Düşündüren Tehlike Belirtileri Emezis gravidarumun ilerlemesi: Bulantı kusma kadının yeme-içmesini engelleyecek kadar ilerleyebilir. Bu durumda oral alım kesilir ve IV tedavi uygulanır.

Abortuslar : Fetüsun uterus dış ortamda yaşama yeteneği kazanmadan, gebeliğin sonlanması durumudur. Gebeliğin 20. haftasından küçük ve 500gr. dan az fetüsler düşük olarak kabul edilir. Tüm gebeliklerin %10 nu ilk 12 hafta içinde spontan düşükle sonuçlanır.

En büyük nedeni kromozom anamolileridir. Yüksek düzeyde radyasyon, kimyasallar,sigara kafein gibi plasental vasküler bozukluğa yol açan hasara neden olan durumlarda etkilidir.

Düşük çeşitleri Spontan düşükler Kaçırılmıs düşük (missed abortus) Servikal yetmezliğe bağlı düşükler Alışılmış düşük (habitual) Septik düşükler Kriminal düşükler

İkinci trimestr kanamaları Gebeliğin 20. haftasından sonra görülen kanamalardır. Plasenta previa: Plasentanın uterus alt kısmına yerleşerek serviksi kısmen ya da tamamen kapamasıdır. Çok ve sık doğum, 3 ya da daha fazla düşük yapma,plasentanın normalden büyük olması gibi..

Ablasyo Plasenta: Normal implante olmuş plasentanın uterus duvarından erken ayrılmasıdır. Travma, kronik vasküler böbrek hastalığı, çok doğum yapma, HT gibi..

PRETERM EYLEM Doğum ağırlığına bakılmaksızın SAT’ den itibaren 20-37. gebelik haftaları arasında doğum ağrılarının başlaması PRETERM EYLEM ve Bu olayın doğumla sonlanması da PRETERM DOĞUM olarak isimlendirilir.

Preterm Eylem Kriterleri: 1-1 saatte 4-6 kontraksiyon olması, 2-Kontraksiyonların en ez 30 sn sürmesi ve regüler olması, 3-Servikal dilatasyonun > 2 cm olması, 4-Servikal silinmenin > % 80 olması.

Belirtileri: Ağrısız uterin kontraksiyonlar, Bel ağrısı ve pelvik bası hissi, Suprapubik bası hissi Vaginal akıntıda artış Uyluğa doğru vuran ağrı Vaginal kanama

Erken Membran Rüptürü: Erken membran rüptürü zarların,eylem başlamadan yırtılmasıdır. Böylece,fetüsle dış ortam arasındaki bölmenin bütünlüğü kaybolur ve sıvı kaybı ile birlikte sıvı fonksiyonları ciddi biçimde aksar.

Genellikle ikinci trimestrde görülen bir gebelik komplikasyonudur. Ortaya çıkış nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte yatkınlığı arttıran bazı durumlar bilinmektedir: Önceki EMR öyküsü Servikal yetmezlik Servisit Amniosentez

Plasenta previa Ablasyo plasenta Polihidroamnios Abdomen veya uterusa künt travma Çoğul gebelik Genital organ anomalileri

Erkem membran rüptürünün sonucunda ; Erken doğum eylemi Enfeksiyon Fetal enfeksiyon Fetal distress

Gestasyonel diabet (GDM) İlk kez gebelik sırasında tanı konulan ve gebeliğin sona ermesinden sonra ortadan kalkan glikoz intoleransıdır. Gebe kadınların %3-5 inde görülür. GDM hastaların %15 kadarında insülin tedavisi gerekmektedir

Diabetik anneler ve insüline bağımlı anneler ilk trimestide “hipoglisemi” ye yatkındırlar. Hipogliseminin ketozisle sonuçlanması, yeni doğanda nörolojik gelişimde bozuklukla sonuçlanabilmektedir. İkinci, üçüncü trimestrde “diabetojenik etki” söz konusudur. Hormonal değişikliklere bağlı olarak glukoz toleransı azalır.

Gebelikte diabete bağlı olarak; Spontan Düşük Makrozomi(iri bebek) Doğum eylemi sırasında ; omuz distosisi PIH( gebeliğin indüklediği hipertansiyon) Hidroamnios Enfeksiyon Diabetik Ketoasidoz

HİPERTANSİF HASTALIKLARI Gebeliğin Ortaya Çıkardığı Hipertansiyon/ Gestasyonel Hipertansif Bozukluklar PIH (Pregnancy Induced Hypertension) Gebeliğin 20. haftasından sonra, doğumda ya da doğumdan sonra 7 gün içinde gelişen hipertansiyon ya da proteinüri ile ortaya çıkan tablodur.

PIH Kan Basıncı Doğum Sonu 12 hf. dan önce normale döner. Geçici Hipertansiyon Daha önce normotansif olan, proteinürisi veya patolojik ödemi olmayan kadında gebelikte orta derecede HT gelişmesidir. Gestasyonel Proteinüri Daha önce proteinürisi ve HT olmayan bir gebe kadında gebeliğin 20. hf. sonra proteinüri gelişmesidir.

Preeklemsi Daha önce normotansif olan bir kadında gebeliğin 20. hf. sonra ya da postpartum erken dönemde HT ve proteinüri gelişmesidir(Trofoblastik hst. varsa 20. hf. önce gelişir). Eklemsi Preeklemtik bir hastada konvülsiyon ya da komanın görülmesidir.

Risk Faktörleri: Tüm gebeliklerin % 6-8’inde preeklemsi gelişir. Yüksek risk grubu: Yaş ; < 19 , 35 > Şiddetli preeklemsi öyküsü bulunanlar. Aile öyküsü Diyabet / kr. HT gibi önceden varolan vasküler hst. Çoğul gebelik Rh uyuşmazlığı

HELLP Sendromu: Preeklemsili kadınların % 2-12 ’nde gelişen bir sendromdur: H : ( Hemolysis of red blood cells ) Kırmızı kan hücrelerinde hemoliz > Sarılık gelişir. E L : ( Elevated Liver enzyme ) Karaciğer enzimlerinde yükselme > Sağ üst kadranda hassasiyet/ epigastrik ağrı, bulantı-kusma. L P : ( Low Platelets ) Trombosit sayısında azalma. Vakaların % 10-20’sinde kan basıncı normal bulunmaktadır.

Teşekkürler.