METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Belgin ÇAKMAK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İKLİM ELEMANLARINDAN NEMLİLİK VE YAĞIŞ.
Advertisements

RÜZGARIN BASINCA ETKİSİ
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 15 EKİM 2009
NEMLİLİK VE YAĞIŞ.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
TÜRKİYE’DE İKLİM.
Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: BASINÇ. BASINÇ MİLİBAR Atmosferdeki gazların ağırlığına bağlı olarak yeryüzüne uyguladığı etkiye BASINÇ denir. Basınç Birimi.
NEMLİLİK.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ KASIM 2005 agri.ankara.edu.tr/~sonmez
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
3. Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları
NEM VE YAĞIŞ şubat.
CANER ÇİMEN ÇANAKKALE LİSESİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SU KAYNAKLARI.
METEOROLOJİ DERSİ SICAKLIK Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Su Bütçesi Temel Bilgiler Senad Ploco.
Toprak suyu.
SU HALDEN HALE GİRER.
METEOROLOJİ DERSİ HAVA BASINCI Prof.Dr. Belgin ÇAKMAK.
BİTKİ SU TÜKETİMİ VE SULAMA SUYU İHTİYACININ BELİRLENMESİ
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
METEOROLOJİ DERSİ BUHARLAŞMA Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.
BUHARLAŞMA Prof.Dr. M. Ali TOKGÖZ.
METEOROLOJİ DERSİ SİS Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.
A K M Y İ.
SU HALDEN HALE GİRER.
METEOROLOJİ DERSİ HAVA BASINCI Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI
METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 17 KASIM 2009
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Dünya Güneş ve ay.
METEOROLOJİ DERSİ RASAT PARKI Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.
ATMOSFER Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 2. HAFTA
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
TOPRAK FİZİĞİ Temel Kavram ve İlişkiler
SU HALDEN HALE GİRER.
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 4. HAFTA
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
METEOROLOJİ Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 22 EKİM 2009.
NEM Prof.Dr. M. Ali TOKGÖZ.
HİDROLOJİ Prof. Dr. Halit APAYDIN.
Atmosfer ve özellikleri
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
METEOROLOJİ DERSİ GİRİŞ ATMOSFERİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ Furkan soysal.
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 2. HAFTA Doç. Dr. Hüseyin TUR
 Su, canlıların ihtiyaç duyduğu ve onların yaşamasını sağlayan en önemli maddelerdendir. Havadaki su buharına nem adı verilir. Su, katı, gaz ve sıvı.
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 2. HAFTA Prof. Dr. Hüseyin TUR
İKLİM ELEMANLARI - NEM VE YAĞIŞ -
BUHARLAŞMA.
Zemin Nemi.
Suyun Yolculuğu.
MUTLAK NEM: 1m³ havada bulunan nemin gram cinsinden ağırlığına denir.(Su+Isınma) Kıyılardan iç kesimlere gidildikçe azalır. En fazla Doğu Karadeniz ve.
İnfiltrasyon (süzülme)
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
 Su döngüsü suyun okyanus ve denizlerden atmosfere, atmosferden yeryüzüne, ve yeniden deniz ve okyanuslara ulaşması şeklindeki genel turuna verilen isimdir.Evrenin.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.DoçDr.Gülay ONUŞLUEL GÜL
HİDROLOJİ Prof. Dr. Halit APAYDIN.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
BÖLÜM 1: Hidroloji (Giriş) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
BÖLÜM 4: Hidroloji (Sızma) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
Sunum transkripti:

METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Belgin ÇAKMAK

Havada bulunan su buharına nem denir. Havanın su buharı taşıma kapasitesi sıcaklığı ile ilgilidir. Sıcaklık arttıkça havanın taşıyabileceği su miktarı da artar. Deniz, göl, akarsu gibi su yüzeyleri ile topraktan buharlaşma ve bitkiden terleme sonucu atmosfere karışan su buharı nemin kaynağıdır. Nem iklim üzerinde etkilidir. İstanbul nemli, Ankara kuru bir iklime sahiptir.

Su buharının bazı faydaları vardır; Yağış oluşturur, Havayı yumuşatır ve nefes almayı kolaylaştırır, Koruyucu bir örtü gibi dünyanın soğumasını önler, Cildin çatlamasını engeller.

Yeryüzündeki nemin ¾’ü ilk 3000 m de yer alır. Atmosferdeki subuharının kaynağını hidrosfer adı verilen su küresi oluşturmaktadır. Dünyada 1360 milyon km3 su vardır. Bunun dağılımı; Okyanuslarda % 97.2, Kara ve havada %2.8

Hidrolojik çevrim

Yağışlar ve yüzey akış

Dünyada suyun bulunduğu yerler ve miktarları Hacim, km3 % Okyanus 1 321 000 000 97.20 Kutup buzulları ve buzul 29 200 000 2.15 Deniz seviyesinde havada bulunan su miktarı 12 900 0.001 Yüzeyaltı suları Toprak nemi ile birlikte yerçekimi suyu 800 derinlikteki yeraltı suyu Derin katmanlarda bulunan yeraltı suyu 66 700 0.005 4 170 000 0.31 Yüzeyüstü suları Tatlı su gölleri Tuzlu göller ve iç denizler Ortalama akarsu akımları 125 000 0.009 104 000 0.008 1 250 0.0001 Toplam 1 358 849 850 100.0

Havanın Nem Kapsamı Havanın taşıyabileceği nem sıcaklığına bağlıdır. Hava sıcaklığı (oC) Su buharı miktarı (g/m3) -5 3,5 5,0 5 7,1 10 9,4 15 12,5 20 16,8 25 22,5 30 29,6 35 38,2 40 47,5 45 59,0 50 70,0

Havanın sıcaklığına bağlı olarak taşıyabileceği max nem miktarına Doyma Noktası denir. Bir hava kütlesi ya sıcaklık sabitken su buharı verilerek ya da su buharı içeriği sabitken soğutularak doyurulur. Belli bir havanın yoğunlaşmaya başladığı andaki sıcaklığına çiğlenme sıcaklığı ya da çiğlenme noktası denir. Doyma Açığı: Bir hava kütlesinin doygun durumdaki nem içeriği ile mevcut durumdaki nem içeriği arasındaki farktır.

Su her sıcaklıkta buharlaşır. Bu sebeple atmosferde sürekli olarak bir miktar nem vardır. Buna atmosfer nemliliği denir. Nemliliği ölçen alete de higrometre denir.

Hava Neminin İfade Şekilleri a)Mutlak Nem: Birim hacim havada bulunan su buharı ağırlığıdır g/m3 olarak verilir. b)Bağıl Nem: Havadaki nemin, aynı sıcaklıkta havanın taşıyabileceği max neme oranıdır % olarak verilir. c)Özgül Nem: Birim ağırlık havada bulunan su buharı ağırlığıdır gr/gr olarak verilir. d)Buhar basıncı Hava basıncı=Su buharı basıncı + diğer gazların basıncı buhar basıncı

Doygun durumda bulunan havadaki su buharının yaptığı basınca Doymuş Buhar Basıncı denir. Doymuş buhar basıncı hava kütlesinin sıcaklığı ile doğrudan ilgilidir.

b)Bağıl Nem: Havadaki nemin, aynı sıcaklıkta havanın taşıyabileceği max neme oranıdır % olarak verilir.

Örnek: 20 oC’de 2 m3 hava tartılıyor ve 20 g geliyor Örnek: 20 oC’de 2 m3 hava tartılıyor ve 20 g geliyor. Bu havada su buharı dışındaki gazların ağırlığı ihmal edilirse mutlak nem, doyma açığı ve bağıl nemi bulunuz? Not: 20oC’de taşınabilen max su buharı= 16.8 g/m3 Mutlak nem = 20 g/2 m3 = 10 g/m3 Doyma Açığı =16.8 - 10 = 6.8 g/m3 Bağıl nem = 10 g/m3 / 16.8 g/m3= % 59.5

Psikrometre termometresi Hava Neminin Ölçülmesi Mutlak Nemin Ölçülmesi : Esası kuru havada iki termometre arasındaki farkın fazla olmasıdır. Örnek: Md=16.8 tk=20 oC ty=15 oC Pt=Pn M=[16.8-0.5(20-15)]x1 M=14.3 g/m3 Psikrometre termometresi

Psikrometre termometresi Mutlak Nemin Ölçülmesi Psikrometre termometresi

Bağıl Nemin Ölçülmesi Bağıl nem higrometreyle ölçülür. İçinde Kumral bayan saçı vardır. Nemli havada kıl uzar. Kuru havada kısalır. Buna bağlı bir ibre havanın bağıl nemini verir.

Polimetre bağıl nemi bulsıcaklığı bul  tablodan çiğlenme nok. Çiğlenme Noktasının Ölçülmesi Polimetre veya çiğlenme aynası kullanılır. Polimetre higrometreyle bağıl nemi bulup buna göre bir ıskaladan o andaki sıcaklığa göre düzeltme katsayısı verilir ve çiğlenme noktası bulunur. Çiğlenme aynası eterin buharlaştırılmasıyla soğutulan bir aynada çiğlenme olduğu andaki sıcaklık ölçülerek kullanılır. Polimetre bağıl nemi bulsıcaklığı bul  tablodan çiğlenme nok. Günümüzde çiğlenme noktası sıcaklıkları hazırlanmış tablolardan alınmaktadır.

Havanın Neminin Değişimi Havanın nemi; enlem derecesine, coğrafik yapıya, kara ve denizlere, gece ve gündüze, mevsimlere, yüksekliğe göre değişir. Enlem derecesi arttıkça mutlak nem azalır, bağıl nem artar. Çünkü hava çok soğuyor. Yeryüzüne yakın yerlerde buharlaşma nedeniyle daha yukarılara göre daha fazla nem vardır. Denizlerde nem değeri fazla değişiklik göstermezken gün içinde karalarda değişim gösterir. Bağıl nem sabah güneşin doğduğu saatlerde en yüksek, öğleden sonra en düşüktür. Bağıl nemde kışın yükselme, yazın azalma görülür.