Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ KASIM 2005 agri.ankara.edu.tr/~sonmez

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
M.Azmi Doğan Anadolu Lisesi
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
Diferansiyel Denklemler
Değişkenler ve bellek Değişkenler
DOĞAL SAYILAR.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
KİŞİSEL KAMP MALZEMEN Kamp malzemelerini şu ana başlıklar altında düşünebilirsin. Uyku malzemesi Yemek malzemesi Temizlik malzemesi Zorluklara karşı hazır.
NEMLİLİK VE YAĞIŞ.
BASİT MAKİNELER.
GAZLAR.
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
ÇÖZÜM SÜRECİNE TOPLUMSAL BAKIŞ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Diferansiyel Denklemler
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK ve İDARİ İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ (T.İ.İ.M) “HİZMET MEMNUNİYETİ ÇALIŞMASI” Temmuz, 2010.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
BASINÇ SORULAR.
Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: BASINÇ. BASINÇ MİLİBAR Atmosferdeki gazların ağırlığına bağlı olarak yeryüzüne uyguladığı etkiye BASINÇ denir. Basınç Birimi.
Sıvı Ölçüleri Değerlendirme.
HİSTOGRAM OLUŞTURMA VE YORUMLAMA
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
Prof. Dr. Leyla Küçükahmet
MÜRŞİT BEKTAŞ 1-A SINIFI
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Belgin ÇAKMAK.
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
İmalat Yöntemleri Teyfik Demir
ISI ve SICAKLIK.
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
MATRİSLER ve DETERMİNANTLAR
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Anadolu Öğretmen Lisesi
SU HALDEN HALE GİRER.
4 X x X X X
Mukavemet II Strength of Materials II
METEOROLOJİ DERSİ SICAKLIK Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
1 DEĞİŞMEYİN !!!
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
Diferansiyel Denklemler
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
HAYAT BİLGİSİ SORULARI.
ÇOK DEĞİŞKENLİ FONKSİYONLARDA
Proje Konuları.
S I C A K L I K.
ECHİNODERMATA Kambriyen – Güncel tümüyle denizel Filum
Dünyanın Dönmesi Rüzgarlar kuzey yarımkürede sağa, güney yarım kürede sola saparlar. Rüzgarları saptıran bu kuvvete Koriyolis Kuvveti denir. 1/43.
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 17 KASIM 2009
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
METEOROLOJİ Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 22 EKİM 2009.
NEM Prof.Dr. M. Ali TOKGÖZ.
Sunum transkripti:

Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 14-18 KASIM 2005 agri.ankara.edu.tr/~sonmez METEOROLOJİ Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 14-18 KASIM 2005 agri.ankara.edu.tr/~sonmez

Enerji, Sıcaklık ve Isı Enerji, iş yapabilme kabiliyeti veya kapasitesi olarak adlandırılır. Yeryüzünün en önemli enerji kaynağı solar enerjidir. İki çeşit enerjiden bahsedilir Kinetik enerji Potansiyel enerji

Kinetik Enerji Hareket enerjisidir. KE = 1/2 mv2 m = kütle v = hız Hız yüksek oldukça kinetik enerji de yüksektir. Yüksek kinetik enerjili bir atmosfer olayı örnek verilecek olursa....

Kinetik Enerji

Hava Moleküllerinin Kinetik Enerjisi Hava sıcaklığı hava moleküllerinin kinetik enerjisi ile doğrudan ilgilidir. Moleküllerin kinetik enerjisi ne kadar yüksek ise hava sıcaklığı da o oranda yüksektir. Moleküllerin kinetik enerjisi ne kadar düşük ise hava sıcaklığı da o oranda düşük olacaktır.

Hava Moleküllerinin Kinetik Enerjisi

Potansiyel Enerji İş yapabilme kapasitesidir. PE = mgh m = kütle g = yerçekimi ivmesi = 10 m s-2 h = cismin referans düzleminden olan uzaklığı

Latent Enerji Bir maddeye enerji verildiğinde o maddenin sıcaklığı artırılmış olur. Ancak enerji vermeye devam edildiğinde bu madde sıcaklığını artırmak yerine yapısını değiştirir. İşte bu maddenin durumunu değiştirmesine neden olan enerjiye Latent Isı veya Latent enerji denir.

Latent Enerji Suyun sıcaklığının 100 oC den daha fazla artırmak bu nedenle mümkün değildir. Çünkü bu sıcaklıktan sonra buhar formuna dönüşür. Ters yönde bir latent enerji akımı da mümkündür. Yani gaz halindeki bir madde enerjisi azaltıldığında sıcaklığı düşer ve sonucunda da sıvı hale dönüşür.

Latent Enerji

Latent Enerji

Latent Enerji

Havanın Nemi Havanın su buharı taşıma kapasitesi sıcaklığı ile ilgilidir. Sıcaklık arttıkça havanın taşıyabileceği su miktarı da artar.

Havanın Nemi Hava sıcaklığı (oC) Su buharı miktarı (g/m3) -5 3,5 5,0 5 7,1 10 9,4 15 12,5 20 16,8 25 22,5 30 29,6 35 38,2 40 47,5 45 59,0 50 70,0

Havanın Nemi

Havanın Nemi Su her sıcaklıkta buharlaşır. Bu sebeple atmosferde sürekli bir miktar nem vardır. Buna atmosfer nemliliği denir. Nemliliği ölçen alete de higrometre denir.

Havanın Nemi Hava kütlesinin sıcaklığına bağlı olarak taşıyabileceği maksimum nem miktarına Doyma Noktası denir. Bir hava kütlesi doyma noktasına : Sıcaklığı sabit kalıp su buharı kapsamı arttığında Su buharı sabit kalıp sıcaklığı azaltıldığında erişir.

HİDROLOJİK DÖNGÜ Su yeryüzünde sıvı halde bulunduğu gibi, buzullarda katı ve su buharı şeklinde de gaz fazında bulunmaktadır. Yeryüzündeki suyun toplam miktarı 1,35 Milyar km3 dür. Bunun % 97.9’u okyanuslarda % 1.5 kadarı kutuplarda ve kıta buzulları şeklinde, kalan % 0.6 ise tatlı su olarak bulunmaktadır.

HİDROLOJİK DÖNGÜ Bu % 1’den küçük dilimin de % 80’i derin katmanlarda ve kullanılamayacak durumdadır. Pratik olarak çok az bir miktar – ki % 0.014’den fazla değildir = 180 bin km3 – kullanılabilir durumdadır. Bu miktar su da dağılım açısından çok düzensizdir ve giderek kirlenmektedir.

HİDROLOJİK DÖNGÜ Bütün bunlar suyu yeryüzünün en bereketli ve hem de en çok korkulan elemanı yapmaktadır. Su, hidrolojik çevrim içerisinde bir çok farklı durumlarda bulunabilmekte ve sürekli değişiklik gösterebilmektedir.

HİDROLOJİK DÖNGÜ

HİDROLOJİK DÖNGÜ Herhangi bir bölgedeki su dengesi aşağıdaki basit formül ile açıklanabilir. P + Qi = ET + Dr + Ru + Qf P : yağış, Qi: gözlem başlangıcında toprak nemi, ET: evapotranspirasyon, Dr: drenaj, Ru: yüzey akış, Qf: gözlem sonunda toprak nemi.

HİDROLOJİK DÖNGÜ Sulama şartlarında eşitlik şu hale dönüşür : I + P + Qi = ET + Dr + Ru + Qf I : Sulama

Atmosfer nemliliğinin ifade şekilleri ve çeşitleri Mutlak nem Özgül nem Buhar basıncı Doymuş buhar basıncı Bağıl nem Çiğlenme noktası

Mutlak nem 1 m3 hava içinde bulunan nemin gr olarak ağırlığına denir. Mutlak nem = Su buharının ağırlığı / hava kütlesinin hacmi = gr/m3

Mutlak nem

Mutlak nem 1000 mb basınca sahip bir hava kütlesini ele alalım. Atmosferin bu hava kütlesine uyguladığı aynı şiddetteki basınçla denge halindedir. Basınç = kuvvet / alan Kuvvet = basınç X alan = sabit

Mutlak nem

Mutlak nem Eğer bu hava kütlesi yükselir ve 500 mbar basınca düşerse, atmosferin üzerindeki basınçla denge haline gelebilmesi için Kuvvet = basınç (düştü) X alan = sabit Alanını genişletmesi gerekecektir.

Mutlak nem

Mutlak nem Bu yükselen hava kütlesi içindeki nem içeriği değişecek midir? Hayır... Yükselen bu hava kütlesi içindeki mutlak nem sabitesi değişecek midir? Hayır... Sadece hacim değişmiştir. Fakat birim hacim içindeki nem miktarı değişmemiştir. Bu durumda mutlak nem atmosferin nem içeriği için iyi bir gösterge midir?

Özgül nem Nemli havanın birim ağırlığında bulunan su buharının ağırlığına denir. Özgül nem = su buharının ağırlığı/hava kütlesinin ağırlığı Özgül nemin ekvatordan kutuplara doğru değişimi nasıldır?

Özgül nem

Su buharı basıncı Havayı oluşturan gazların ve su buharının yaptığı basınçların toplamı hava basıncını verir. Buhar basıncı, havanın basıncına eşit olunca kaynama meydana gelir. Bu nedenle basıncın artması halinde kaynama sıcaklığı da artar.

Doymuş buhar basıncı Doymuş durumda bulunan hava içindeki su buharının yaptığı basınca denir. Doymuş buhar basıncı hava kütlesinin sıcaklığı ile doğrudan ilgilidir.

Doymuş buhar basıncı

Doymuş buhar basıncı Belli sıcaklıkta ve doymamış durumdaki bir hava kütlesini doymuş duruma getirmek, yani doymuş buhar basıncına ulaşmak için hangi şartların sağlanması gerekir? Hava sıcaklığını düşürmek Nem içeriğini artırmak

Bağıl (nispi) nem Atmosferik nemin tanımlanmasında en çok kullanılan ifade şeklidir. Hava içinde bulunan su buharı miktarının, havanın aynı sıcaklıkta taşıyabileceği maksimum su buharı miktarına oranıdır.

Bağıl (nispi) nem Bağıl nem=su buharı içeriği/su buharı kapasitesi Bağıl nem=buhar basıncı/doymuş buhar basıncı

Bağıl (nispi) nem

Bağıl (nispi) nem Bağıl nemin gün içindeki dağılımı

Çiğlenme noktası Atmosferdeki nem içeriğini ifade eden diğer bir göstergedir. Çiğlenme noktası sıcaklığı, atmosferde bulunan nemin yoğunlaşmaya başladığı noktadaki sıcaklık için kullanılır.

Çiğlenme noktası

Hava neminin ölçülmesi Hava içindeki nemin belirlenebilmesi için psikrometre cihazları kullanılır. Islak ve kuru termometrelerden oluşan bu cihaz iki sıcaklık arasındaki farktan yararlanarak hava nemi ölçülebilir.

Hava neminin ölçülmesi

Hava neminin ölçülmesi

Hava neminin ölçülmesi