ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Advertisements

MADDE ve ISI.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
FİZİKSEL ve KİMYASAL DEĞİŞİM
ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA
Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir.
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
MADDE VE ISI.
SU HALDEN HALE GİRER.
Maddenin Hal Değiştirmesi
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI VE SICAKLIK.
ISI VE SICAKLIK.
Kaynama, Erime ve Donma.
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz.
MADDE DÖNGÜLERİ.
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
BÜZÜLME GENLEŞME.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
MADDELERİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
FOSİL YAKITLAR Fosil yakıtlar çürüyen tarih öncesi bitki ve hayvanlardan milyonlarca yılda oluşmuş kömür petrol ve doğalgaz gibi yakıtlardır. Fosil yakıtlar.
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
Enerji Kaynağı Güneş.
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
B. ISI VE SICAKLIK Karların erimeye başladığı ilkbahar mevsiminde
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
ISI VE SICAKLIK.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI YAĞMURUN OLUŞUMU VE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER GÜNEŞ ENERJİSİ VE YERYÜZÜNE ETKİSİ ISI VE SICAKLIK KAVRAMLARI.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
MADDELERİ TANIYALIM.
MADDELERİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
ISI VE SICAKLIK.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
FEN BİLİMLERİ-5 4.ÜNİTE MADDE VE DEĞİŞİM 3.Isı ve Sıcaklık HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR

Fosil yakıtlar, çürüyen tarih öncesi bitki ve hayvanlardan milyonlarca yılda oluşmuş, kömür, petrol ve doğalgaz gibi yakıtlardır. Fosil yakıtlar yenilenebilir kaynaklar değillerdir.

Isı enerjisi elde etmek için kullandığımız yakıtların büyük bir kısmı fosil yakıtlardır. Fosil yakıtlar ; birikmiş güneş enerjisinin depo edilmiş şeklidir. Bitki ve hayvanların kalıntılarıyla oluşur. Oluşumları milyonlarca yıl sürer. Genellikle kaya katmanlarının altında sıkışmış ve gömülmüş olarak bulunur.

Kömür, bataklıklardaki bitkiler ve bitkisel atıklardan oluşur Kömür, bataklıklardaki bitkiler ve bitkisel atıklardan oluşur. Kömürlerin oluşması milyonlarca yıl sürebilir. Petrol, hayvan ve bitki atıklarından oluşmuştur. Karaların hemen altında ya da deniz altındaki yataklarda bulunur.

Doğal gazda petrol gibi karaların altındaki boşluklarda ya da deniz altında bulunur. Yakıt olarak kullanılan odun, bitkilerden elde edilir. Bitkiler büyümeyi, gelişmeyi ve besin yapmayı güneş enerjisi ile gerçekleştirir. Bu enerjiyi depo eder. Odun yakıldığında bu enerji, ısı enerjisine dönüşür.

Fosil yakıtlar nasıl oluşmuştur ? Fosil yakıtlar hangi amaçla kullanılır ? Fosil yakıtlar nasıl çıkarılır ve taşınır ? Fosil yakıtlar tükenir mi ? Fosil yakıtlar nasıl kullanılmalıdır ?

Katı Yakıtlar : Odun, kömür Katı Yakıtlar : Odun, kömür. Sıvı Yakıtlar : Benzin, mazot, gaz yağı ve fueloil. Gaz Yakıtlar : Ham petrolden üretilen sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) , doğal gaz Isı Cisimleri Hareket Ettirir

Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir. Besinlerden sağladığımız bu enerji ısı enerjisidir.

ISI : Isı bir enerjidir. Diğer enerjilere dönüşebilir ISI : Isı bir enerjidir. Diğer enerjilere dönüşebilir. Isı birimi joule (jul) olup kısaca (j) ile gösterilir. SICAKLIK : Sıcaklık bir enerji türü değildir. Birimi celsius (selsiyus)’tur. C ile gösterilir ve termometre ile ölçülür.

BUHARLAŞMA YOĞUŞMA KAYNAMA

K A Y N A M A Aldığı ısı nedeniyle, sıvı maddelerin yüzeyinde yavaş yavaş buharlaşma başlar. Isınmakta olan sıvının sıcaklığı yükselirken buharlaşma devam eder. Sıvı belirli bir sıcaklığa ulaşınca yüzeye doğru kabarcıklar oluşur..

Sıvının her tarafından buharlaşma başlar. Sıcaklık sabit kalır Sıvının her tarafından buharlaşma başlar. Sıcaklık sabit kalır. Sıvının sıcaklığının sabit kalarak buharlaşmanın hızlı bir şekilde devam etmesine kaynama denir.

*Her sıcaklıkta ol *Sıvının yüzeyinde ve yavaş olur. BUHARLAŞMA *Her sıcaklıkta ol *Sıvının yüzeyinde ve yavaş olur. *Ortamdan ısı alarak gerçekleşir. .

KAYNAMA *Belli bir sıcaklıkta olur *Sıvının her tarafında ve hızlı olur *Ortamdan ısı alarak gerçekleşir.

Sıvı hâldeki saf maddeleri ısıttığımızda sıcaklık yükselir Sıvı hâldeki saf maddeleri ısıttığımızda sıcaklık yükselir. Sıcaklık, belli bir noktaya geldiğinde ısı verilmesine rağmen değişmez. Isı almaya devam eder. Sıvı kaynamaya başlar ve sıcaklığı sabit kalır. Bu sıcaklığa kaynama noktası denir.

Her saf maddenin kaynama sıcaklığı farklıdır Her saf maddenin kaynama sıcaklığı farklıdır. Ortam ve koşullar değişmedikçe bir saf maddenin kaynama sıcaklığı her zaman aynıdır. Bilim adamları, kaynama sıcaklığını test ederek bir maddenin saf olup olmadığını ve türünü belirlerler

ERİME VE DONMA İlkbahar ve yaz mevsimlerinde bazen dolu, kış mevsiminde kar yağar. Soğuk havalarda ise yeryüzündeki su birikintileri buz hâline gelir. Kar, dolu ve buz, suyun katı hâlidir. Dolu, kar ve buz ısının etkisiyle eriyerek tekrar su hâline gelir.

Suyun buz hâline gelerek katılaşmasına donma, buzun su hâline gelmesine erime denir.

Katı bir madde erirken bulunduğu ortamdan ısı alır Katı bir madde erirken bulunduğu ortamdan ısı alır. Sıvı bir madde donarken bulunduğu ortama ısı verir. Saf maddelerin erime ve donma sıcaklığı aynıdır. Saf bir madde hangi sıcaklıkta eriyorsa o sıcaklıkta donar.