PEDİATRİK YANIK HASTALARINDA BESLENME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
Advertisements

21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
Şeker Hastalığı-DİYABET
GASTROİNTESTİNAL KANAL KANSERLİ HASTADA BESLENME DESTEĞİ
Doz Ayarı İçin Online Veri Tabanları
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
NUTRİSYON DEĞERLENDİRİLMESİ VE ENERJİ GEREKSİNİMİNİN HESAPLANMASI DR
 Tanım:  R ektal sıc aklık < 36,5 °C  A ksiller sıcaklı k < 36 °C  T üm dünyada neonatal resüsitasyon sıra sında karşılaşılan en önemli morbidite.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
TRAVMAYA METABOLİK CEVAP
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
KANSER HASTALARINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?
Esansiyel yağ asitleri
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Tip 2 Diyabet ve İnkretin Hormonların Fizyolojik Rolü 1.
Enteral beslenme devamı
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
OBEZİTE.
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
2. Fiziksel aktivite Yapılan her hareket belirli miktarda enerji harcamasını gerektirir. Hareketin derecesi ve süresine göre enerji harcaması değişir.
MENOPOZ VE BESLENME.
ENTERAL VE PARENTERAL BESLENME
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
FUTBOL ve BESLENME Dr. Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ.
ENERJİ METABOLİZMASI.
KANSERDE BESLENME TEDAVİSİ
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
Diabetes Mellitus ve İnsülin Tedavileri
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
NONKARDİYOJENİK VE KARDİYOJENİK AKCİĞER ÖDEMİNDE TEDAVİ
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
Gestasyonel Diyabet için Riskli Hastaların Saptanması
Dinlenme veya Bazal Metabolik Hız
DİYABETİK AYAK GELİŞİMİNİN FİZYOPATOLOJİSİ
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
MEKANİK VENTİLASYON KURSU
Dr. Nahit Çakar İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Anabilim dalı
LABORATUVAR ANALİZ SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Aile Sağlığı Merkezleri için ‘Riskli Gebelik Eğitim Programı’
ENTERAL BESLENME Dr.İsmet HAN
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK Biyokimya Anabilim Dalı
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
MALNÜTRİSYON Dr. Tülay Erkan.
Doç.Dr. Naim NUR CÜTF Halk Sağlığı A.D
SAĞLIKLI BESLENME.
Diabetik ketoasidoz ve hiperosmolar koma
DİYABET.
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
Figurwell Şirketi Kuruluş: Ana Ürün:e-scan Metabolic - Test 350 Partner:Almanya; Avusturya, İsviçre, İspanya, Avustralya;
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
KRİTİK HASTALARDA İMMUNNUTRİSYON & FARMAKONUTRİSYON
Sağlıklı Beslenme / 32.
Low Thiamine Levels in Children With Type 1 Diabetes and Diabetic Ketoacidosis: A Pilot Study.
Haifa Mtaweh, Pediatr Crit Care Med 2014 Mar;15(3):242-9.
ERGOJENİK BESİNLER.
Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Zehirlenmeler ve Nutrisyon Sempozyumu
Sporcu Beslenmesi Konusunda Yapılmış Araştırmalar
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
SPORCU BESLENMESİ.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
Yaşlılarda Beslenme Problemleri ve Sarkopeni
Sunum transkripti:

PEDİATRİK YANIK HASTALARINDA BESLENME H.Sinem AKGÜN www.gencdiyetisyenler.com www.beslenmevediyetetik.com

YANIK Yanık, organizmada ciddi stres oluşturan anatomik, fizyolojik, endokrinolojik ve immünolojik değişikliklerle ilişkili özel bakım gerektiren klinik bir tablodur. Ciddi yanık travmasının en önemli özelliği hipermetabolizmadır!

Yanıklı Hastada Oluşan Metabolik Değişiklikler Metabolizma Yanık hasarı sonrası: Erken Şok Dönemi ‘’EBB’’ fazı 2-3 gün sürer kardiyak debi ve metabolik hızda Geç Dönem ‘’Akım’’ fazı 5. gün başlar ve en az 9 ay sürer. Hiperdinamik dolaşım ve metabolizma hızında Turk Yoğun Bak›m Derneği Dergisi / Journal of the Turkish Society of Intensive Care 2012;10: 74-83

Yanık sonrası katabolik cevap iyice ortaya konmuş olsa da protein yıkımının mekanizması çok iyi anlaşılmamıştır. Glukoneogenezis yanık sonrası ciddi olarak artar. Artmış üretim, dokuların kullanacağından fazla olduğu için strese bağlı diyabet oluşabilir. Glukoz üretiminin kaynağı iki katına çıkmıştır.

Uygulanan beslenme protokolünün yeterli olup olmadığını da değerlendirmek gerekir. Ancak bu konuda altın standart yoktur. Albumin, prealbumin düzeyleri değerlendirilebilir ancak tam olarak beslenme statüsünü yansıtmazlar. Belki de bunların içinde en kolay ve yaygın kullanılabilir olan azot dengesidir. Günlük +3 g ve +5g değerler yeterli beslenme açısından kabul edilebilir değerlerdir.

Eksik ya da fazla beslemenin ciddi zararları bilindiğinden yanık hastalarında enerji ve besin öğeleri ihtiyacını hesaplamak ayrı bir özen gerektirmektedir. Enerji gereksinimi farklı merkezlerde farklı şekillerde yapılmaktadır. Kalorik ihtiyacı hesaplamak için değişik formüller kullanılabilir. Vücut ağırlığı, yanık yüzdesi, stres faktör gibi faktörler dikkate alınsa da indirekt kalorimetri kalorik ihtiyacı belirleyen en iyi metottur.

Yanık hastalarında metabolik ihtiyaçları ve yara bölgesinden oluşan kayıpları karşılamak için yüksek protein ihtiyacı söz konusudur. Yüksek proteinli beslenme ile yara iyileşmesi artmakta, infeksiyon oranları azalmakta, kasta aşırı protein katabolizması azalmakta ve sağ kalım artmaktadır. Mayes T, Gottschlich M. Burns and wound healing, in the science and practise of nutrition support—a case based curriculum. Gottschlich M, editor. Dubuou: Kendall/Hunt Publishing; 2001. p. 391–419.

Yanıkta Beslenmenin Önemi Yanıklı hastada beslenme desteğinin en önemli amacı enerji ve protein desteğini sağlamak yanında hormonal ve metabolik bozuklukları düzeltmektir. Özellikle total vücut alanının %15-20’sinden fazlası yanık olan hastalarda erken ve yoğun enteral beslenme önerilmektedir. Yanık sonrası erken dönemde enteral beslenme ile parenteral beslenmeye göre daha iyi destek sağlandığı, gastrointestinal sistemde mukoza bütünlüğünün korunduğu ve katabolik hormon salınımının önlendiği bilinmektedir. Takagi K, Yamamori H, Toyoda Y, Nakajima N, Tashiro T. Modulating effects of the feeding route on stress response and endotoxin translocation in severely stressed patients receiving thoracic esophagectomy. Nutrition 2000; 16(5):355–60.

Yanık Hastalarında Enerji Çocukların büyüme çağında olmaları ve fiziksel aktivitelerinin daha fazla olması nedeniyle erişkinlerden daha fazla enerji gereksinimleri vardır ve bu gereksinim yanık sonrası daha da artar. Sepsis, yara enfeksiyonu, yapılan ameliyatlar, ağrı, çoklu travmalar yanık hastasının kalori ihtiyacını artıracaktır. Yeterli ve uygun enteral nütrisyonun mortalite, komplikasyonlar ve tedavi süresi üzerine olumlu etkileri vardır.

Enerji ve Protein Sutherland Formülü; 60 kkal/kg+35kkalx%yanık Curreri Formülü; 102 kkal/kg + 25* %TBSA Protein; 3 g/kg + (1 g/ %yanık) Bu formüller yardımı ile hesaplanır, hastanın değerlerine göre yeniden değerlendirilir.

Yanıkta Makro Besinler-PROTEİN İdrar ve yaradan artmış protein kayıpları, glukoneogenezde protein kullanımı, yara iyileşme sürecinde protein ihtiyacı neden yanıklı bir hastanın artmış protein ihtiyacı olduğunu açıklamaktadır. Yüksek protein ile beslenme yanıklı hastalarda başarılı olmakla birlikte yüksek miktarlarda protein ile birlikte ω-3 yağ asitleri, dallı zincirli aminoasitler ve nükleotid içeren immün sistemi destekleyen ticari ürünlerin standart yüksek proteinli diyetlere bariz bir avantajı olmadığı görülmüştür. Saffle JR, Wiebke G, Jennings K, Morris SE, Barton RG.Randomized trial of immune-hancing enteral nutrition in burn patients. J Trauma 1997;42:793-800.

Yanıkta Makro Besinle-PROTEİNLER Genel olarak yanıklı çocuk hastalarda da protein ihtiyacının tavsiye edilen diyet ile alınacak proteinden daha fazla olduğu görüşünde fikir birliği vardır. Günlük olarak 2.5- 4 gr/kg protein verilmesi Protein olmayan kalori/ nitrojen oranının 80/1 olması için yeterlidir.

Esansiyel aminoasitler

Yanıkta Makro Besinler-CHO Yanıklı hastaların beslenmesinde ana enerji kaynağı CHO’dur. Diyetteki oranının %60-65 arasında olması gerektiğini belirten raporlar olmasına karşın daha yüksek oranlar tavsiye edilmektedir. Bu sayede yanık yarasındaki hücrelerde glukozun direkt enerji kaynağı olarak kullanılması sağlanmış olur. Ayrıca glukoz endojen insülin üretiminede neden olur. İnsülinin anabolik etkileri ile protein katabolizması azalır, yeni proteinlerin üretimi artar ve yara iyileşmesi üzerine de olumlu etkiler sağlanmış olur. Glukozun protein koruyucu olması nedeniyle glukoneogenez için kas proteinlerinin katabolizması da yüksek karbonhidratlı diyetle engellenmiş olur. Masters B, Wood F. Nutrition supports in burns-Is there consistency in practice? J Burn Care Res 2008;29:561 71.

Yanıkta Makro Besinler-CHO Yanıklı hastalarda özellikle nitrojen birikimi olduğu zaman proteinden fakir diyetle beslenme gerektiğinde karbonhidratlar iyi enerji kaynaklarıdır. Her ne kadar yanıklı hastalarda karbonhidratlar ana enerji kaynağı olarak tavsiye edilse de 7mg/kg/dk üzerinde verilen glukoz okside edilmekten ziyade yağa çevrilmektedir. Tredget EE, Yu YM. The metabolic effects of thermal injury. World J Surg 1992;16:68-79.

Yanıkta Makro Besinler-CHO Ekzojen insülin verilmesi de hipergisemiyi azaltabilir ve yanık sonrası oluşan protein katabolizmasını iyi yönde etkileyebilir(1). Yanıklı çocuklarda yapılan randomize kontrollü bir çalışmada sürekli insülin infüzyonu ile kan şekeri 100-140 mg/dl arasında tutulmuş ve C3 komplemanı, α1 makroglobulin ve haptoglobin gibi akut hepatik faz proteinlerinin cevabında azalma tespit edilmiştir(2). 1.Gore DC, Herndon DN, Wolfe RR. Comparison of peripheral metabolic effects of insulin and metformin following severe burn injury. J Trauma 2005;59:316-23. 2. Wu X, Thomas SJ, Herndon DN, Sanford AP, Wolf SE. Insulin decreases hepatic acute phase protein levels in severely burned children. Surgery 2004;135:196-202.

Yanıkta Makro Besinler-YAĞ Lipidler 9 kcal/g ile mükemmel bir enerji kaynağıdır. Özellikle çocuklarda diyetteki lipidler çok önemlidir çünkü lipidlerin miyelinizasyon, beyin gelişimi ve yağda eriyen vitaminlerin taşınmasında önemli görevleri vardır. Önemli yağ asitlerinden biri ω- 3 poliansature yağasidi olan linolenik asittir. Bu yağ asidi immün cevap ve tüple beslenme toleransında önemlidir. ω- 3 yağ asidi aynı zamanda immünsupresif özellikleri olan prostoglandin E2 ve lökotrienlerin üretimini azaltır. Prostoglandin ağrı hissinin olşmasında etkili Lökotrien kılcal damar geçiş hızını azaltıyor,histidinin zıttı faaliyet gösteriyor.Kan dan bağ dokusunu geçişii durdurur. İmmünosupresif ; bağışıklık baskılayıcı Alexander JW, Gottschlich MM. Nutritional immunomodulation in burn patients. Crit Care Med 1990;18(suppl):S149-53.

Yanıkta Makro Besinler-YAĞ Yanığın iyileşme döneminde diyette fazla lipid alınımı iyileşme süreçlerini geciktirebilir. Fazla miktarda lipid düzeyleri immünolojik cevapları bozabilir ve enfeksiyonlara eğilimi arttırır . Yüksek yağlı diyet prostoglandin metabolizmasını kötü yönde etkilemesinin yanında, pıhtılaşma mekanizmalarını da aksatır. Gottschlich MM, Jenkins M, Warden GD, Baumer T, Havens P, Snook JT, et al. Differential effects of three enteral dietary regimens on selected outcome variables in burn patients. JPEN J Parenter Enteral Nutr 1990;14:225-36.

Yanık Hastalarında İmmünonütrisyon İmmunonutrusyon son dönemlerde yanık hastalarının beslenmesinde önemli bir araştırma konusu olmuştur. İnvitro ve hayvan deneyleri ile yapılan calışmalar bu besin elementlerinin yanık hasarı sonrası gelişen; Sitokin ve inflamatuar cevapları azalttığını, Yara iyileşmesini olumlu yönde etkilediğini, Fazla miktarlarda yağ ve kas kaybını önlediğini, Enfeksiyon riskini azalttığını göstermiştir. Cui XL, Iwasa M, Iwasa Y, Ogoshi S. Arginine-supplemented diet decreases expression of inflammatory cytokines and improves survival in burned rats. JPEN J Parenter Enteral Nutr 2000;24:89 96.

Arginin ve Glutamin Arginin ve glutamin stres durumunda esansiyel olan aminoasitlerdir, bunun sebebi ihtiyacın artması, yanık bölgesinden kayıp yani üretim ve kullanım dengesinin bozulmasından dolayıdır. Yanıklı hastalarda immünutrisyon bu konuda yapılan çalışmaların yetersizliği nedeniyle tam olarak önerilememektedir.

Glutamin Glutaminin yanık vakalarında kullanımına yönelik yapılan çalışmaların çoğunda enteral yol kullanılmıştır. On günün üzerinde 0.3 g/kg/gün enteral glutamin kullanımı sonrasında plazma glutamin seviyesinin arttığı ve yara iyileşmesini hızlandırdığı gösterilmiştir. ESPEN tarafından 2006 yılında yayınlanan kılavuzda da yanık vakalarında glutamin kullanımı A düzeyinde kanıtla yer almıştır. Juang P, Fish D, Jung R, MacLaren R. Enteral glutamine supplementation in critically ill patients with burn injuries: a retrospective case-control evaluation. Pharmacotherapy 2007; 27:11–19.

Yanığı Önlemek İçin • Çocuğunuzu soba yanında bırakmayın. • Çocukların ulaşabilecekleri yerlerde, içinde sıcak su dolu kap, çaydanlık, tencere gibi eşyalar ve fişe takılı ütü bırakmayın. • Masada ya da ocakta tencere bırakacaksanız, sapının içe dönük olmasına dikkat edin. • Kibrit ya da çakmak gibi yakıcı eşyaları ortada bırakmayın.  • Bebeğinizin yemeğini ve biberonunu mikrodalga fırında ısıtmayın. Eğer ısıtırsanız, mutlaka ısısını kontrol ettikten sonra bebeğinize verin.

www.gencdiyetisyenler.com www.beslenmevediyetetik.com