2. BÖLÜM VEKTÖR-KUVVET Nicelik Kavramı Skaler Nicelikler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAREKET İlk konum = -10 m (x2) Son konum = +15 m (x1)
Advertisements

PARÇACIĞIN KİNEMATİĞİ
Hazırlayanlar: Afranur BİNGÖL 561 6\A Faruk Cihangir TURGUT 329 6\A
YAYLAR Esnek Cisimler:
ERÜNAL SOSYAL BİLİMLER LİSESİ
JEODEZİ I Doç.Dr. Ersoy ARSLAN.
VEKTÖRLER.
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
Bölüm 7 İŞ VE KİNETİK ENERJİ
HAREKET VE KUVVET.
FİZİKSEL BÜYÜKLÜKLER VE FİZİKTE ÖLÇME
Ekleyen: Netlen.weebly.com.
VEKTÖR-KUVVET-LAMİ TEOREMİ
Doğruların doğrultuları
KUVVET KAVRAMI, ÖZELLİKLERİ VE ÖLÇÜLMESİ
Kuvvet ve Hareket Kuvvet ve Hareket Kuvvet ve Hareket.
5 KONUM VEKTÖRÜ M.Feridun Dengizek.
BAĞIL HAREKET Bir cisim sabit bir noktaya göre zamanla yer değiştiriyorsa, bu cisim hareket ediyor demektir. Cismin hareketi sabit bir yere göre değilse.
KUVVET VE HAREKET SELİN ÇIRAK 1.
Kuvvet ve hareket ömer faruk gür 9/c
NEWTON'UN HAREKET KANUNLARI.
BÜTÜNLEME SINAVI ÇÖZÜMLERİ
Bölüm 5 HAREKET KANUNLARI
VEKTÖRLER KT.
BEİLEŞKE KUVVET.
DENGELENMİŞ VE DENGELENMEMİŞ KUVVETLER
İş ve Enerji GİRİŞ Sabit kuvvetlerin yaptığı iş İki Vektörün Çarpımı
KUVVET.
Bölüm 2 VEKTÖRLER Vektör Kavramını ve vektörlerle matematiksel işlemlerin nasıl yapılacağını bilmek önemlidir. Bu bölümün kapsamında vektörlerle.
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
Skaler Büyüklükler ve Vektörlerin Sınıflandırılması
Kuvvet Ve Hareket Mert Türkan 745.
BEİLEŞKE KUVVET ADI:OĞUZHAN SOYADI: ÇAMKERTEN DERSİ: FEN VE TEKNOLOJİ
Yrd.Doç.Dr. Mustafa Akkol
* 16/07/96 KUVVETİ ÖLÇELİM *.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
KUVVET VE ENERJİ HİLAL DEMİRCİ
VEKTÖRLER YÖNLÜ DOĞRU PARÇALARI :
MOMENT-DENGE-AĞIRLIK MERKEZİ
Ödev 7 Şekilde gösterilen kablolarda 0.5 kN’un üzerinde çekme kuvveti oluşmaması için asılı olan kovanın ağırlığını (W) bulunuz. W.
UZAYDA EĞRİSEL HAREKET
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
1 FİZİK VEKTÖRLER Öğr. Grv. MEHMET ALİ ZENGİN. VEKTÖREL SKALER FİZİKSEL BÜYÜKLÜKLER 2 BÜYÜKLÜKLER.
KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
MEKANİK Yrd. Doç. Dr. Emine AYDIN Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL.
Birim zamanda alınan yola sürat(hız) denir.
DENGE.
Çakmaklı Cumhuriyet Anadolu Lisesi
FEN Bilimleri 2. Ünite.
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARISIRAKATKI YÜZDESİ Ara Sınav160 Kısa Sınav230 Ödev110 Toplam 100 Finalin Başarıya Oranı 50 Yıliçinin Başarıya Oranı 50 Toplam 100.
Bölüm 4 – Kuvvet Sistem Bileşkeleri
KUVVET, İVME VE KÜTLE İLİŞKİSİ. İvme nedir? Hareket eden bir cismin hızının birim zamandaki değişimine denir.birim.
AKIŞKANLARIN STATİĞİ (HİDROSTATİK)
KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
F=hA BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER
NET(BİLEŞKE) KUVVET) İKİ VEYA DAHA FAZLA KUVVETİN BİR CİSME YAPTIĞI ETKİYİ TEK BAŞINA YAPABİLEN KUVVETE BİLEŞKE KUVVET DENİR. İRFAN ERMİŞ.
STATİK DENGE.
ÇOKGENLER YUNUS AKKUŞ-2012.
Mekanizmaların Kinematiği
KUVVET KAVRAMI, ÖZELLİKLERİ VE ÖLÇÜLMESİ
PARÇACIĞIN KİNEMATİĞİ
9.5. Vektörler Adem KÖSE.
Bölüm 2 VEKTÖRLER Vektör Kavramını ve vektörlerle matematiksel işlemlerin nasıl yapılacağını bilmek önemlidir. Bu bölümün kapsamında vektörlerle.
YAYLAR Esnek Cisimler:
VEKTÖRLER.
STATİĞİN TEMEL PRENSİPLERİ
KÜTLE ve AĞIRLIK KAVRAMI
KUVVET KAVRAMI, ÖZELLİKLERİ VE ÖLÇÜLMESİ Duran bir cismi hareket ettiren, hareket eden bir cismi durduran veya yavaşlatan, hareketin yönünü değiştiren,
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
Sunum transkripti:

2. BÖLÜM VEKTÖR-KUVVET Nicelik Kavramı Skaler Nicelikler Yön ve doğrultudan söz edilmez. Sayısal değeri ve birimi ile ifade edilir. Kütle, sürat, enerji, sıcaklık, iş, elektrik yükü, zaman, hacim… Vektörel Nicelikler Başlangıç noktası, yönü ve doğrultusu, büyüklüğü ve birimi ile ifade edilmesi gereken büyüklüklerdir. Hız, kuvvet, ivme, yer değiştirme, ağırlık…

VEKTÖRLER Vektörler yönlendirilmiş doğru parçalarıdır. Bir vektörü oluşturan elemanlar; Başlangıç Noktası Büyüklüğü Doğrultusu Yönü

VEKTÖRLER 1. Başlangıç Noktası : Vektörü çizmeye başladığımız referans noktasıdır. Bu nokta olmadan çizdiğimiz vektörün büyüklüğü uzayda tespit edilemez. 2. Büyüklüğü : Çizilen vektörün uzunluğunun sayısal değerine o vektörün büyüklüğü denir. Büyüklük ölçmede kullanılan standarda göre değiştiği için vektör büyüklükleri BİRİM olarak ifade edilir.

VEKTÖRLER 3. Doğrultusu : Çizilen vektörün doğrultusu paralellik ve çakışık olabilme ölçüsüdür. Zıt yönlü olan paralel kuvvetlerin doğrultuları aynıdır. Şekildeki K ile L vektörlerinin yönleri zıt fakat her ikisi de kuzey–güney doğrultuludur. 4. Yönü : Vektörün yönü çizilen doğru parçasında başlangıç noktasının diğer tarafına konulan okun yönüdür. Şekildeki K vektörünün yönü O noktasından A ya doğrudur (veya DOĞU yönündedir.)

VEKTÖRLERİN EŞİTLİĞİ Aynı yönlü ve büyüklükleri eşit olan iki vektör birbirine eşittir. Başlangıç noktalarının aynı olması şartı aranmaz. Şekilde, K ile L vektörlerinin şiddetleri, yönleri ve doğrultuları eşit olduğu için bu vektörler eşit vektörlerdir.

VEKTÖRÜN NEGATİFİ Bir K vektörüyle aynı büyüklüğe sahip, fakat yönü K vektörünün tersi olan vektöre, K vektörünün negatifi denir. Yani bir vektör ters döndürüldüğünde o vektörün işareti değişir.  

VEKTÖRLERİN TAŞINMASI Bir vektörün büyüklüğünü, doğrultusunu ve yönünü değiştirmeden bir yerden başka bir yere taşımak mümkündür. Eğer vektörün yönü değiştirilerek taşınırsa, o vektör başka bir vektör olur.

VEKTÖRÜN SKALERLE ÇARPIMI Bir vektörün skaler bir sayı ile çarpımında Sayı pozitif ise büyüklüğü bu sayı ile çarpılır yönü değişmez. Sayı negatif ise büyüklüğü bu sayı ile çarpılır ve yönü ters çevrilir.

VEKTÖRLERİN TOPLANMASI Paralel Kenar Yöntemi Uç uca Ekleme Yöntemi Çokgen Kuralı

1.) PARALEL KENAR YÖNTEMİ Paralel Kenar Yöntemi: Paralel kenar metodu ile iki vektörü toplamak için, bu iki vektör uygulama noktaları aynı olacak şekilde bir noktaya taşınır.

K vektörünün bitiş noktasından L ye paralel, L vektörünün bitiş noktasından da K ye paralel çizgiler çizilir ve bir PARALEL KENAR elde edilir. K ve L vektörlerinin çakışık olan başlangıç noktasını paralelkenarın karşı köşesine birleştiren vektör, iki vektörün toplamına eşit olan vektördür.

2.) UÇ UCA EKLEME YÖNTEMİ Uç Uca Ekleme Yöntemi : Uç uca ekleme metoduna göre, vektörlerin doğrultusu, yönü ve büyüklüğü değiştirilmeden, birinin bitiş noktasına diğerinin başlangıç noktası gelecek şekilde uç uca eklenir. Daha sonra ilk vektörün başlangıç noktasından son vektörün bitiş noktasına çizilen vektör toplam vektörü verir.

Şekil – I deki K ve L vektörlerinin toplamı yukarıda açıklandığı gibi yapılırsa, Şekil – II deki gibi K + L toplam vektörü bulunur. Vektörler uç uca eklendiğinde, ilk vektörün başlangıç noktası ile son vektörün bitiş noktası çakışıyorsa, toplam vektör sıfırdır.

3.) ÇOKGEN YÖNTEMİ Çokgen Yöntemi : Bu yöntem uç uca ekleme metodunun ikiden fazla vektöre uygulanmasıdır. İlk vektörün başlangıç noktasından son vektörün bitimine çizilen vektör toplam vektörü verir.

VEKTÖRLERDE ÇIKARMA Vektörde çıkarma işlemi toplamanın tersi şeklinde yapılabilir. Şekil – I de verilen aynı düzlemdeki K ve L vektörlerinden K – L vektörünü yani iki vektörün farkını bulmak için, K + (– L) bağıntısına göre L vektörünü ters çevirip Şekil – II deki gibi toplamak gerekir. Eğer L – K vektörü sorulursa, L vektörü aynen alınır, K vektörü ters çevirilip toplanır.

VEKTÖRLERDE ÇIKARMA Diğer bir yol olarak her iki vektörün başlangıç noktası bir araya getirilir. K – L vektörünü bulmak için L vektörünün ucundan başlayarak K vektörüne doğru vektör çizilir. Kural (-) olan vektörden başlamaktır.

VEKTÖRLERİN BİLEŞENLERE AYRILMASI Bir vektörü dik bileşenlerine ayırmak için, vektörün başlangıç noktası, x, y koordinat ekseninin başlangıcına alınır. Şekilde K vektörünün ucundan x eksenine dik inilir ve başlangıç noktasını bu noktaya birleştiren vektör K nin Kx bileşenidir. Benzer, şekilde y eksenine dik inilerek Ky bileşeni bulunur. Sadece K vektörünün şiddeti ve  açısı verilmiş ise, taralı üçgendeki sinüs ve cosinüs değerleri yardımıyla Kx = K.cos ve Ky = K.sin bulunur.

KUVVET Cisimlerin hareket durumlarını veya şekillerini değiştirebilen etkiye kuvvet denir. STATİK ETKİ : Etki ettiği cismin şeklini değiştirmesi ve esnek cisimlerin uzayıp sıkışması. DİNAMİK ETKİ : Duran cismi hareket ettirmesi, hareket halindeki cismin hızında değişiklik yapması. Kuvvet vektörel bir büyüklüktür. Vektörler anlatıların tamamı Kuvvet için geçerlidir. Yalnız, kuvvet için vektörden farklı olarak başlangıç noktası yerine uygulama noktası kavramı kullanılır. SI birim sisteminde kuvvet birimi newton (N) dur. Dinamometre ile ölçülür.

DİNAMOMETRE Kuvvet dinamometre ile ölçülür. Esnek yaydaki uzama miktarı, dinamometreye asılan cismin ağırlık kuvveti ile doğru orantılıdır. Dolayısıyla yaydaki uzama, kuvvetin büyüklüğünün bir ölçüsü olarak alınabilir. Örneğin 10 N ağırlıklı cisim asıldığında yay 1 mm uzuyorsa, 50 N ağırlıklı cisim asıldığında yay 5 mm uzayacaktır.

BİLEŞKE KUVVET İki ya da daha fazla kuvvetin yaptığı etkiyi tek başına yapan kuvvete bileşke kuvvet denir. Kuvvetlerin her birine ise bileşke kuvvetin bileşenleri denir. Bileşke kuvvet R sembolü ile gösterilir. α F2 F1 R

Aynı Doğrultulu Kuvvetlerin Bileşkesi Aynı noktaya uygulanan ve aynı yönlü olan kuvvetlerin bileşkesi R = F1 + F2 dir. (cebirsel toplam) Açı  = 0° ; bileşke kuvvet maksimum. .

Aynı noktaya uygulanan kuvvetler zıt yönlü ise; R = F1 – F2 dir. (cebirsel fark) Açı  = 180° ; bileşke kuvvet minimum.

Kuvvetlerin şiddetleri F1 ve F2, aralarındaki açı  ise,

ÖZEL AÇILAR 1. Kuvvetler eşit büyüklükte ve aralarındaki açı  = 60° ise, bileşke kuvvet: 2. Açı,  = 120° ise, bileşke kuvvet: R=F ‘dir

3. F1 ve F2 kuvvetleri arasındaki açı  = 90° ise, pisagor bağıntısı ile bulunur. Eğer kuvvetlerin şiddetleri eşit ise, bileşke kuvvetin büyüklüğü

Farklı Doğrultulu Kesişen Kuvvetlerin Bileşkesi Vektörlerin toplanmasında ve çıkarılmasında anlatılan bütün özellikler kuvvetler için de geçerlidir. F1 ve F2 kuvvetlerinin bileşkesi, uç uca ekleme ya da paralelkenar metoduyla bulunur.

PARALEL KUVVETLERİN BİLEŞKESİ İki kuvvet birbirine paralel ise bileşkenin büyüklüğü kuvvetlerin yönüne göre bulunur. Kuvvetler aynı yönlü ise toplanır, zıt yönlü ise çıkarılır. Fakat bileşke kuvvetin uygulama noktası iki kuvvetin net momentinin sıfır olduğu noktadır. Kuvvet x kuvvet kolu = Yük x yük kolu A B C F1 F2 R = F1 + F2

AYNI YÖNLÜ Aynı yönlü paralel kuvvetlerin bileşkesinin büyüklüğü kuvvetlerin büyüklükleri toplanarak bulunur. Bileşkenin uygulama noktası ise şeklin altındaki formüle göre hesaplanır.

ZIT YÖNLÜ Zıt yönlü paralel kuvvetlerin bileşkesinin büyüklüğü kuvvetlerin büyüklükleri çıkarılarak bulunur. Bileşkenin uygulama noktası ise şeklin altındaki formüle göre hesaplanır.