Yeditepe Üniversitesi Hastanesi/ İş Geliştirme Yöneticisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ
Advertisements

Hedef-Silah Tahsis Problemi
MIT503 Veri Yapıları ve algoritmalar Algoritma Oluşturma – Açgözlü algoritmalar ve buluşsallar Y. Doç. Yuriy Mishchenko.
İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINDA ACİL SERVİSLERİN GÜNCEL DURUMU
İhalelerde Uygun Teklif Bedelinin Grafikler ve Regresyon Analizi Yardımı ile Belirlenmesi.
ANOVA.
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Doğrusal Ayrık Dinamik Sistemler
Sistem Tasarım 2 Fiyatlandırmaya Bağlı Talep Tahmin Analizi
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi/ İş Geliştirme Yöneticisi
İlişkisel Veri Analizi
SAYAÇ İZLEME VE DENETLEME SİSTEMLERİ.
SAGLIK KURULUŞLARINDA FİNANSAL YÖNETİMİN ÖNEMİ
Hakan Öktem Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Sağlık Tesisleri Ek Ödeme Gelirleri 2014/Aylık-Üç Aylık ve Altı Aylık
5. İşletme Dönemi Finansman Planının Hazırlanması
Formüller Mustafa AÇIKKAR.
SAĞLIK TURİZMİ VE ÜNİVERSİTELER
Sistem Tasarım 2 Fiyatlandırmaya Bağlı Talep Tahmin Analizi Grup: BigM Proje Danışmanları M. Gökhan ATALIK Çağlar GÜVEN Serhat BAŞKAYA Serhan DURAN Koray.
Sistem Tasarım 2 Fiyatlandırmaya Bağlı Talep Tahmin Analizi Grup: BigM Proje Danışmanları M. Gökhan ATALIK Çağlar GÜVEN Serhat BAŞKAYA Serhan DURAN Koray.
DÖNEM DEĞİŞİMİ ANALİZİ
LOGO TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK Proje Uzmanı.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ Mali Durumları
Bölüm6:Diferansiyel Denklemler: Başlangıç Değer Problemleri
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
BİLGİ GÜVENLİĞİ.
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
Pazarlama Giriş 1 1.
5 Esneklik BÖLÜM İÇERİĞİ Talebin Fiyat Esnekliği
TIP FAKÜLTENDE DÖNER SERMAYE OLUŞUMU VE DAĞITIMI 2003.
Dermatolojide Tanı Belirlemeye Yardımcı Uzman Sistem Gerçekleştirimi
YARD.DOÇ.DR.HAYRİ BARAÇLI
SUNUM İÇERİĞİ Giriş Süreç Ölçeğinde Analiz Şube Ölçeğinde Analiz .
Ders: ZYS 426 SULAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI Konu: 3
Karar Bilimi 1. Bölüm.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİ
…ÇOKLU REGRESYON MODELİ…
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
Lojistik Bilgi Sistemleri Lojistik Organizasyonu
KISIM II Matematiksel Kavram ve Prosedürlerin Gelişimi BÖLÜM 21 Veri Analizi Kavramlarının Gelişimi.
ÖĞRENME AMAÇLARI Veri analizi kavramı ve sağladığı işlevleri hakkında bilgi edinmek Pazarlama araştırmalarında kullanılan istatistiksel analizlerin.
BİRİNCİ BÖLÜM Sağlıkta Kalite Akreditasyon Daire Başkanlığı
Fatura İncelemeleri Dr. Önder GÜNGÖR
KISIM II Matematiksel Kavram ve Prosedürlerin Gelişimi
MKM 311 Sistem Dinamiği ve Kontrol
Kurumsal ve Gelişmiş Stratejik Planlama Çözümü.
Veri Madenciligi . Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları ( CART )
BÖLÜM 5 Paranın Zaman Değeri. BÖLÜM 5 Paranın Zaman Değeri.
YONT 409 PROJE YÖNETİMİ.
Mühendislik Ekonomisi
USKAF MAYIS 2016 KOCAELİ Nuh Zafer CANTÜRK Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi SAKİD Başkanı SENATURK Başkan Yardımcısı.
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Teorik Dağılımlar: Diğer Dağılımlar
LOJİSTİK MALİYETLERİN YÖNETİMİ
plan modelinin ana öğeleri
Pazarlama Giriş 1 1.
ÜSTEL DÜZLEŞTİRME YÖNTEMİ
Tamsayılı Doğrusal Programlama Algoritmaları
Ünite 10: Regresyon Analizi
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
END331 Yöneylem Araştırması I
BÖLÜM 5 Paranın Zaman Değeri. BÖLÜM 5 Paranın Zaman Değeri.
ZAMAN SERİSİ YÖNTEMLERİ
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
Özellikli İşlemler.
Sunum transkripti:

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi/ İş Geliştirme Yöneticisi Mustafa Oğuz YAÇAN Yeditepe Üniversitesi Hastanesi/ İş Geliştirme Yöneticisi Hekim Hak-edişine farklı bir yaklaşım… HEKİM HAKEDİŞ HESAPLAMALARINDA KLASİK HEKİM HAK-EDİŞ HESAPLAMA YÖNTEMİ İLE YÖNEYLEM ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ KULLANARAK HEKİM HAK-EDİŞİ HESAPLAMA YÖNTEMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

oguz@yacan.net oguz.yacan@yeditepe.edu.tr Eğitim: Marmara Üniv. Sağlık Yönetimi, (lisans) İstanbul Üniv. Yönetim Bilişim Sistemleri (y.lisans) Çalışmalar: Haber Sağlık, Muhabir International Hospital, Pazarlama Doğan Sağlık Grubu, İletişim Pazarlama, Hasta İlişkileri, Stratejik Planlama Ethica Sağlık Grubu, Organizasyon Geliştirme Yeditepe Üniversitesi Hastanesi, İş Geliştirme

Hekim Hak-edişine farklı bir yaklaşım… Amaç, Tanımlar, Klasik Hak-ediş, Yöneylem Araştırma, Doğrusal Programlama SPSS Üstel Dağıtım, MS Excel Solver, Kullanılan Veri Setinin Özellikleri, Klasik Hekim Hak-ediş Yöntemi, Doğrusal Programlama ile Hekim Hak-edişi, Sonuç ve Öneriler.

Optimum Hak-edişi Oluşturmak… 1) Amaç… Optimum Hak-edişi Oluşturmak…

2)Tanımlar a. Klasik Hak-ediş b. Yöneylem Araştırma, Doğrusal Programlama c. SPSS Üstel Dağıtım d. MS Excel, Solver (çözücü)

2.a. Klasik Hekim Hak-ediş Yaptığı tıbbi işlemden yüzde verme, Yaptığı istemlerden yüzde verme (laboratuar ve radyoloji istemleri), Kendisinin bizzat yapmadığı herhangi bir işlemden veya işlem grubundan pay verme, Ortak bir hak-ediş havuzundan pay verme,

2.a. Klasik Hekim Hak-ediş Extra Hastaneye başvuran hastanın özelliğine sosyo ekonomik statü, sosyal güvence türü gibi farklı farklı yüzde oranlar oluşturmak, Hastaya uygulanan fiyat türüne göre farklı oranlar oluşturmak, Herhangi bir kuruma verilen fiyatlar için doktor oranlarını farklılaştırmak, Hak-ediş oranları miktar ve işlem grubuna göre ayrıştırmak, Faturasını kendi kesen hekimler için hesaplamaları ayrı hazırlamak,

2.a. Klasik Hekim Hak-ediş Extra Toplam hak-ediş tutarına bağlı olarak belli miktarlar arasında farkı yüzdeler olabilmesi, Faturası kesilmemiş hasta, kurumdan parası gelmemiş hasta, ya da ödemesi tamamlanmamış hasta gibi bazı özel durumdaki hastaların ödemeleri farklı ödeme sistemleri ile yapılandırmak, İşlem bazında hesaplanan hak-edişin minimum ve maksimum miktarları belirtilme modeli, Hesaplanan miktarlardan kesintiler yapılması (sabit oda kirası, kredi kartı komisyonu vs. gibi),

2.b. Yöneylem Araştırma Bir organizasyon içinde operasyonların koordinasyonu ve yürütmesi ile ilgili dünyanın gerçek karmaşık sorunları için fikir üretmede matematiksel modelleme, istatistik ve algoritma gibi bilimsel yöntemleri kullanan disiplinler arası bir bilimdir. Yöneylem araştırmacıları tarafından kullanılan öncelikli araçlar istatistik, optimizasyon, rassallık, kuyruk kuramı, oyun teorisi, çizge kuramı, karar analizi ve simülasyondur.

2.b. Yöneylem Araştırma Formülüzasyon, Model Kurma, Modelden çözüm elde etme, Modeli ve çözümü kontrol, Uygulama

2.b. Yöneylem Araştırma Doğrusal Programlama Amaç Denklemimiz; KAR Z (maks)=C1X1+ C2X2+C3X3+...+CnXn

2.c. SPSS, Üstel Dağıtım

2.c. SPSS, Üstel Dağıtım Tahmin tekniklerinden, Zaman Serisi Analizi İncelemesi yapıldı. Zaman serisi analizi, geçmiş verilerin kullanılarak geleceğin tahmin edilmesidir. Zaman Serisi ise ardışık ve eşit zaman aralıkları boyunca bir bağımlı değişkenin aldığı değerleri gösteren gözlemler dizisinden oluşur. Üstel düzeltmeler Yöntemi ağırlıklı ortalamaya benzer. Düzeltmeler için 0-1arasında değişen “üstel düzeltme faktörü (üdf)” kullanılır.

2.c. SPSS, Üstel Dağıtım Üstel Düzeltmeler Yöntemi ile İlgili Formüller Yeni tahmin= (üdf)( içinde bulunulan periyottaki gerçekleşen talep miktarı ) + (1- üdf ) ( içinde bulunulan periyotun talep tahmini) Tt = üdf ·Gt-1 + (1- üdf)· Tt-1 Tt = Bir sonraki periyodun tahmin değeri Tt-1 = İçinde bulunulan periyodun tahmin değeri Gt-1 = İçinde bulunulan periyotta gerçekleşen talep üdf = Üstel düzeltme faktörü

2.d. MS Excel, Solver(Çözücü) Excel hayatımıza girdiğinden beri, hesaplamalarımızda işlerimizi önemli ölçüde azaltarak bizlere zaman tasarrufu sağlamakla beraber, aynı matematiksel işlemlerin sürekli yapılmasıyla ortaya çıkacak olan can sıkıntılarını engelliyor. Firmaların çoğunda, finansal bilgileri, müşteri bilgilerini ve stok bilgileri gibi pekçok bilginin Excel dosyalarında tutulmasıda bize bu programın nekadar sık kullanıldığını gösteriyor. Bunda, içerisinde dahili çok fazla matematiksel işlev olmasının sonucu elbette. Çözücü ile 1) Maksimize etme (Gelir, üretkenlik, verimlilik, vb..) 2) Minimize etme (masraf, gider, zaman, vb..) 3) Eşitleme

3) Kullanılan Veri Seti…

3) Kullanılan Veri Seti…

3) Kullanılan Veri Seti…

3) Kullanılan Veri Seti…

3) Kullanılan Veri Seti…

4) Klasik Hekim Hak-edişi…

4) Klasik Hekim Hak-edişi…

5) Doğrusal Programlama ile Hekim Hak-edişi…

5) Doğrusal Programlama ile Hekim Hak-edişi…

5) Doğrusal Programlama ile Hekim Hak-edişi…

6) Sonuç… Teşekkürler