Türkiye’de Hastaneye Yatan Hastalarda Nütrisyon Riski Oranları Çalışması KEPAN NRS 2002.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dünya Kalp Günü 24 Eylül Kalbiniz Ne Kadar Genç?.
Advertisements

SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sağlık Çalışanları -
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
AB TÜRKİYE ODA FORUMU TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYONU Dr. Mustafa LALE Sanayi Dairesi Başkanı 16 Kasım 2009, İSTANBUL.
MÜRACAAT VE EĞİTİM SÜRECİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 17.EKİM.2009
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TÜRK ODA/BORSA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ IV. Dönem Odalar için Eğitim Semineri Ş. Sibel AYGÜN.
Yoğun Bakım Yan Dal Eğitimi Sorunlar ve Çözüm Önerileri
GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE PAYLAŞTIĞIMIZ AVRUPA TOPLU ANKET SONUÇLARI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, KÜTAHYA GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, GAZİANTEP HARRAN ÜNİVERSİTESİ,
KullanicI Analİzİ Ünİversİteler - S.B. Eğİtİm ve AraştIrma Hastanelerİ
Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
TEMMUZ 2011 HİZMET GÖSTERGELERİ TOPLAM MUAYENE SAYISI TOPLAM YATAN HASTA SAYISI 1028 YATILAN GÜN SAYISI 6502 TABURCU OLAN HASTA SAYISI 1108 ÖLEN.
Hakem İşleri Organizasyon Şeması
BİR DEVLET HASTANESİNDE HASTA BAĞIMLILIK DÜZEYLERİNE GÖRE YAPILAN HEMŞİRE İNSAN GÜCÜ PLANLAMASI UYGULAMASI   Özcan Selma, Tanrıöver Funda , Akın Bihter.
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
KOÜTF EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALARA SUNULAN HİZMET İLE İLİŞKİLİ HASTALARIN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ GRUP MÜMKÜN MERTEBE.
KBRN FARKINDALIK EĞİTİMİ (HASTANE ÖNÜ ORGANİZASYON)
Sağlık Tesisleri Ek Ödeme Gelirleri 2014/Aylık-Üç Aylık ve Altı Aylık
ORGAN BAĞIŞI ile İlgili Duyarlılığın Arttırılması
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BURSA İLİ ULUSAL ANNE ÖLÜMLERİ ÇALIŞMASI
SEVK BİLGİ DÖNÜŞ FORMU VE
İL GENELİ YEŞİL KART HİZMETLERİ YILLARA GÖRE YEŞİL KART HARCAMALARI
Eğitim Hastanelerinden Afiliasyona Bakış SB Bakırköy Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dr. Sultan KAVUNCUOĞLU.
Tüketici Trend Araştırması Aralık 2009 Sosyal Telefon.
Doktor Doktorların Görevleri Nelerdir?
EĞİTİM VE MÜFREDAT KOMİSYONLARI ÇALIŞMALARI-İŞLEVLERİ
Tıpta Uzmanlık Yönetmeliği
Performans Dayalı Ek Ödeme Sistemi Dr. Hasan G Ü LER Genel M ü d ü r Yardımcısı.
HÜTKOM Hacettepe Üniversitesi Tütün Kontrol, Eğitim, Vergilendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, 20 Haziran 2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de.
TTB-UDEK DÖNEMİ ÇALIŞMALARI ÖZET SUNUM TTB-UDEK Olağan (Seçimsiz) Genel Kurul Toplantısı 8 Aralık 2012, Ankara Saat: TTB Merkez Konsey.
Prof.Dr.Şükrü Hatun Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
Torasik onkolojide konsey kayıt sistemi, önemi, yapılanması
TDMS TEK DÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ Ali Gazi Hastane İşletmeciliği Uzmanı
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK Mustafa.
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
ULU ÖNDER ATATÜRK ’DEN GÜNÜMÜZE EĞİTİM
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ Ş. Sibel AYGÜN TOBB Akreditasyon Kurul Sekreteri 19 Ekim 2007 Ankara.
1 DELL CONFIDENTIAL. 2 NASIL İŞLER? AMAÇ: –Müşterinin teknik desteği kendi adresinde alabilmesidir. –Müşteri Dell Destek Hattını arar. (Hafta içi 9:00-17:30)
KARDİYAK REHABİLİTASYON
3. Basamak Hastaneler Arası Sevkler
Bölgelere Göre Sağlık Ocakları Personel Doluluk Oranı (2002) BölgelerHekim %S.Me %Hemş %Ebe % Marmara Ege Akdeniz İçAnad.
Sabancı Gönüllüleri Programı nedir? Tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı İki ana platform 1.Online eğitim 2. Gönüllülük Projeleri.
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
GÖĞÜS CERRAHİSİ YOĞUN BAKIM İLKELERİ
TOBB ETÜ HASTANESİ.
T.C. Sağlık Bakanlığı Özel Sektör Tetra Pak Ltd. Şti. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tıp Fakültesi Osteoporozdan Korunma ve Osteoporozlular.
Ayfer ŞEN İstatistik, Analiz ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı 2016.
DİYARBAKIR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GENEL BİLGİLER
9. MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU DÖNEM 5 Sıla Birce Bilgiç & Melike Pelin Özdoğru.
Turkcell Kurumsal Satış Direktörü
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
DÖNEM 6 ÇALIŞTAY SUNUMU MAYIS, 2017 Doç. Dr. Nurettin Özgür DOĞAN Yrd
Kağıtsız Hastane Uygulamalarında Mevcut Durum ve Gelecek
RİSKLİ GEBELİK TAKİP SİSTEMİ
Hastalıklar ve Hastaneler
KAMUDA SAĞLIK TURİZMİ Uzm. Dr. Ü. Murat PARPUCU
Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
DÖNEM IV Dr. Özgür Mehtap.
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
Dönem 5 Tıp Eğitimi Çalıştayı 8 Mayıs 2017 Dr. Cem Cerit Dr. Ilgın Sade Dr. Dilara Pirhan.
Dönem III Tıp Eğitiminde Mevcut Durum ve Öneriler
Dönem 5 Tıp Eğitimi Çalıştayı 3 Mayıs 2018 Dr. Cem Cerit Dr. Ilgın Sade Dr. Neslihan Alagöz.
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
KOÜ 11. Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Çalıştayı DÖNEM IV
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Sunum transkripti:

Türkiye’de Hastaneye Yatan Hastalarda Nütrisyon Riski Oranları Çalışması KEPAN NRS 2002

15 Temmuz 2005 – 15 Ocak 2006

19 İl – 34 Merkez – 29139 hasta HACETTEPE HASTANESİ ANKARA ATATÜRK EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ANKARA GATA HASTANESİ ANKARA ONKOLOJİ HASTANESİ ANKARA DIŞKAPI HASTANESİ ANKARA İBNİ SİNA HASTANESİ ANKARA TYİH ANKARA BAŞKENT HASTANESİ ANKARA GAZİ HASTANESİ ANKARA FTR MERKEZİ İSTANBUL TIP İSTANBUL EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ İSTANBUL GATA İSTANBUL OKMEYDANI İSTANBUL BAKIRKÖY HASTANESİ İSTANBUL CERRAHPAŞA HASTANESi ADANA BAŞKENT HASTANESİ ULUDAĞ TIP PAMUKKALE TIP EDİRNE TIP ERZURUM TIP EGE TIP İZMİR ATATÜRK EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ KAYSERİ TIP KOCAELİ TIP MALATYA TIP MANİSA TIP SAMSUN TIP SİVAS TIP VAN TIP TRABZON TIP ZONGULDAK TIP DÜZCE TIP

29139 hastanın %15’i nütrisyonel risk altında İÇ HASTALIKLARI 242/1468 %16,4 ENDOKRİN ve METABOLİZMA 44/504 8,7 GE 321/1677 19,1 NEFROLOJİ 97/533 18,1 HEMATOLOJİ 88/366 24 TIBBİ ONKOLOJİ 377/867 43,4 KARDİYOLOJİ 117/1032 11,3 GÖĞÜS 157/881 17,8 NÖROLOJİ 350/1459 23,9 FTR 47/719 6,5 GENEL CERRAHİ 1008/11655 8,6 GÖĞÜS CERRAHİ 27/148 18,2 KVC 32/292 10,9 NRŞ 137/795 17,2 ORTOPEDİ 92/1580 5,8 ÜROLOJİ 68/783 KBB 56/1416 3,9 RADYASYON ONK. 102/523 19,5 YOĞUN BAKIM 861/1655 52 GEC 144/786 18,3

2006 Çalışmasının Öğrettikleri Yöntem, kurgu ve uygulama yeterli. İnvaziv işlem yapılanları dışlamak ilk çalışma için uygundu, bu defa dahil edilmeli. Çalışma sonrası “audit” yapılmadı. %15’in yorumu iyi yapılabildi mi? Aynı daldaki tüm veriler bir havuzda toplandı, alt analizler yapılmadı (farklı hasta spektrumu vb) YBÜ’deki sonuç (%52) tartışılmadı. İyatrojenik malnütrisyonu araştırmak için NRS 2002 tek başına yeterli mi? Nütrisyon desteği alan hastaların saptanması doğru olmadı.

Amaç Hastaneye yatan hastalarda; İlk yatış sırasındaki nütrisyon riskini saptamak Riskli hastaların nütrisyon desteği alma oranlarını bulmak Yatışdan bir hafta sonraki nütrisyon riskini belirlemek Yatışdan iki hafta sonraki nütrisyon riskini belirlemek

İkincil Amaç Yatan hastanın nütrisyon durumunu değerlendirmeyi rutin hale getirmek Bu konuda eğitim vermek ve bilgi düzeyini yükseltmek Hastanelerde malnütrisyon farkındalığını artırmak

Yöntem İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Gastroenteroloji Nefroloji Hematoloji Tıbbi Onkoloji Kardiyoloji Göğüs Hastalıkları Nöroloji Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Genel Cerrahi Göğüs Cerrahisi Kalp ve Damar Cerrahisi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ortopedi ve Travmatoloji Üroloji Kulak-Burun-Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Radyasyon Onkolojisi Yoğun Bakım Gastroenteroloji Cerrahisi Çalışmaya dahil olan kliniklere çalışma süresince yatan hastaların %75’inin değerlendirilmesi esas olacaktır

Yöntem Öngörülen tarih: 15 Mayıs – 15 Temmuz Etik kurul izni Moderatör ve kullanıcıların belirlenerek veritabanına kayıtlarının yapılması

Her merkez/ünite/klinik için bir moderatör ve gerekirse (istenildiği kadar) kullanıcılar tanımlanacaktır. Bunun için www.nrs2002.org adresindeki form yoluyla başvurmak yeterlidir. Tüm veriler internet aracılığı ile bir veritabanına kaydedilecektir. Her merkez / ünite / klinik sadece kendi girdiği verileri görebilecektir. Kullanıcılar, internetteki alana şifre ile girebilecekleri için hasta verilerinin paylaşımı konusunda hukuki bir sorun yoktur.

Hastaneye yatan hastalar, ilk 24 saat içinde, konunun eğitimini almış nutrisyonistler (dr, diyetisyen, hemşire) tarafından NRS-2002 yöntemi kullanılarak değerlendirilerek nütrisyon risk skoru saptanacaktır. Skoru ≥ 3 olanlarda ND sorusunu yanıtlamadan kayıt tamamlanmayacaktır. Yatmaya devam eden hastalarda bir ve iki hafta sonra aynı değerlendirme tekrar yapılarak iyatrojenik malnütrisyon oranları belirlenmeye çalışılacaktır.

Çalışma sonlandığında her merkez kendi verilerini kendi saptayacağı isim listesi ile yayınlama (ESPEN Kongresi’nde ve tıbbi dergilerde) hakkına sahip olacaktır. Türkiye genelinde elde edilen verilerin tamamı KEPAN tarafından duyurulacaktır. Çalışmaya katılan her merkez bunu baştan kabul etmiş olacaktır.