DEMİR – KARBON ALAŞIMLARININ TTT DİYAGRAMLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
JOMINY DENEYİ.
Advertisements

ÇELİKLERE UYGULANAN ISIL İŞLEMLER
ŞEKİL HATIRLAMALI ALAŞIMLAR Neslihan SEL ÖZBEY
SERTLEŞEBİLİRLİK.
BÖLÜM 3 TALAŞ KALDIRMA SIRASINDA OLUŞAN ISI.
YÜKSEK MUKAVEMETLİ YENİ NESİLÇELİKLERİN ÜRETİMİ ve MEKANİK ÖZELLİKLERİ
Demir-Karbon Denge Diyağramı
ISIL İŞLEM TÜRLERİ.
Özel çelikler.
Dislokasyon yoğunluğunun dayanıma etkisi
Yüzey gözeneği (Tozaltı kaynağında)
İkinci kademede, yüksek sıcaklıklarda (≈ 850 oC) ostenit içinde karbon difüzyonu ve düşük sıcaklıklarda (≈ 750 oC) ferrit içinde mangan difüzyonu sonucu.
İMALAT YÖNTEMLERİ-II Yrd. Doç. Dr. Bülent AKTAŞ.
DÖKME DEMİRLER.
BÖLÜM 4. MARTENZİTİK DÖNÜŞÜMLER
METALOGRAFİ.
Soğutma Kuleleri.
ISIL İŞLEM UYGULAMALARI Mehmet ÇAKICI AR-GE & Proses Kontrol Sorumlusu
Karbürizasyon.
Metallere Plastik Şekil Verme
DURALUMIN.
GRİ (LAMEL GRAFİTLİ) DÖKME DEMİRLER
12 Metallerin Mekanik Özelliklerini Değiştirme Yöntemleri
Metallere Plastik Şekil Verme
DÖKME DEMİRLER TEMPER DÖKME DEMİR.
Moleküller arası çekim kuvvetleri. Sıvılar ve katılar.
FİZİKSEL METALURJİ BÖLÜM 5.
Çok cahilsin tabiki de madde 
DÖKME DEMİRLER.
DEMİR – KARBON ALAŞIMLARI Allotropik (polimorf) Dönüşüm : Bir malzemenin farklı sıcaklılarda farklı kristal yapıya dönüşmesine denir. (YMK) a.
Metalurjik Hasar Analizi
Alümiyum Şekillendirme Teknolojileri
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
ITAB. ITAB Saf demirin soğuma eğrisi ve oluşan kristal yapıları -demiri (HMK) -demiri (YMK) -demiri (HMK Sıvı 911°C 1392°C 1538°C Zaman Sıvı + 
ÇELİKLERE UYGULANAN ISIL İŞLEMLER
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Döküm Prensipleri.
ISIL İŞLEMLER.
3. MALZEME PROFİLLERİ (MATERIALS PROFILES)
Fe-Fe3C diyagramı Ötektik L →  + Fe3C Peritektik L +  →  L 1493ºC 
ISIL İŞLEMLER.
Metallere Plastik Şekil Verme
Metaller İmalat sektöründe en büyük paya sahip olan malzemeler metaler ve alaşımlardır Alaşımlar: İki veya daha çok metallin belli özellikler elde edilmesi.
Faz dönüşümleri Faz dönüşümlerini ikiye ayrılır:
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
METALOGRAFİ Metallerin ve Alaşımların Mikroyapıları.
MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ
MALZEME VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ
Çeliklerde ısıl işlemler. Isıl işlemler Şu ana kadar yavaş soğuma hızlarında elde edilebilecek iç yapılar görüldü. Faz diyagramları yavaş soğumada dengede.
MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ (SERTLEŞTİRME YÖNTEMLERİ)
Fe/C ve Fe/Fe3C Faz diyagramı
MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ
SERTLEŞTİRME VE TAVLAMALAR
Çeliklere Uygulanan Isıl İşlemler
METAL VE ALAŞIMLARDA FAZ DÖNÜŞÜMLERİ
Isıl İşlemler.
Soğuma sırasında dönüşüm
Metallere Plastik Şekil Verme
Faz kavramı Kristal yapılı malzemelerin iç yapılarında homojen ve belirli özellikler gösteren bölgelere faz (phase) adı verilir. Fazlar; bu atom düzenlerinden.
Harran Üniversitesİ Makİne Mühendİslİğİ YORULMA HASARI
İMAL USULLERİ DÖKÜM 3.
Hazırlayan : Prof. Dr. Halil ARIK ANKARA
5. Dökme Demir ve Çelikler Metalik Malzemeler genel olarak; -Demirli metaller ve -Demir dışı metaller olmak üzere iki grupta toplanabilir. Saf metaller;
5. Dökme Demir ve Çelikler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ISIL İŞLEMLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Poster Başlığı (Calibri, 32 punto, Kalın)
Tasarımda Malzeme Seçimi METALLER Hazırlayan: Mustafa ACAROĞLU.
Sunum transkripti:

DEMİR – KARBON ALAŞIMLARININ TTT DİYAGRAMLARI

Çeliğin ostenit bölgesinden oda sıcaklığına yavaş soğutulması sonucunda yapıda Fe-C denge diyagramında da görülen Ferrit ve Sementit fazları oluşur. Çeliğin değişik hızlarda dengesiz şekilde soğutulması durununda ise Fe-C denge diyagramı fazları belirlemek yönünden yetersiz kalır. Dengesiz soğutma sırasında çelikte oluşan mikroyapılar TTT (Time-Temperature-Transformation) diyagramları ile etüd edilir.

Sürekli soğutma eğrisi boyunca dönüşüm İzotermal eğri boyunca dönüşüm TTT Diagrams Sürekli soğutma eğrisi boyunca dönüşüm İzotermal eğri boyunca dönüşüm Isothermal annealing for fully pearlitic structure. Ferrite + Perlite for hypoeutectoid steels or Perlite + Cementite for hypereutectoid steels

Ötektoit Çelik  + +Fe3C +Fe3C Ostenit Kaba perlit İnce Perlit Dengesiz ostenit Üst Beynit Alt Beynit Martenzit Ms Mf t (logaritmik skala)

Kritik soğuma hızı 5oC/Sn 40oC/Sn Yumuşatma Tavı 140oC/Sn İnce perlit  Kritik soğuma hızı 5oC/Sn 40oC/Sn Yumuşatma Tavı 140oC/Sn Normalizasyon Ms Su Verme Mf İnce perlit Perlit + Martenzit Kaba perlit Martenzit

Martemperleme (Martempering) yüzey Martenzit oluşumu sırasında çatlama ve kırılma risklerini azaltmak amacıyla ostenit bölgesinden martenzit başlangıç sıcaklığının hemen üzerinde ani olarak soğutulur. Bu sıcaklıkta iç ve yüzey sıcaklıkları eşitlenecek ve beynit oluşum sıcaklığına girmeyecek şekilde bekletilir ve sonra tekrar su verilir. TEMPERLENMİŞ MARTENZİT merkez Temperleme sıcaklığı t (logaritmik skala)

Ostemperleme (Austempering) yüzey Yapının %100 alt beynite dönüştürülmesi için yapılan ısıl işlemdir. Ostenit sıcaklığına ısıtılan malzeme martenzit oluşum sıcaklığının üzerinde bir sıcaklığa su verilir. Daha sonra yeterince uzun süre bekletileren dengesiz ostenit %100 beynite dönüştürülür. T merkez t (logaritmik skala)

Not: Karbonlu çeliklerde beynit, sürekli soğutma ile elde edilemez Not: Karbonlu çeliklerde beynit, sürekli soğutma ile elde edilemez. Beynit elde etmek için izotermal soğutma gereklidir.

İzotermal tavlama (Isothermal annealing) Çeliğin tamamen kaba perlitik bir yapıya dönüştürülmesi için yapılan izotermal işlemdir. Önce ostenit bölgesinden dönüşüm sıcaklığına ani soğutma yapılır ve bu sıcaklıkta eğriyi kesecek şekilde beklenir. Dönüşüm sonrası oda sıcaklığına soğutulur. İzotermal tavlama Ostemperleme t (logaritmik skala)

Özet Çelikte elde edilebilen fazlar: Üst beynit, Martenzit, Kaba perlit Alt beynit İnce perlit Sertten yumaşak yapıya doğru sıralayınız. Sünekten gevrek yapıya doğru sıralayınız. Farklı faz oluşumunu kontrol eden parametreleri yazınız.

Sıcaklık Rockwell sertliği

Sıcaklık Rockwell sertliği

1050 çeliğinde aşağıdaki ısıl işlemler sonrası hangi mikro yapıların oluşacağını bulunuz. 820oC ye ısıt, 650oC aniden soğut (su ver), 90sn tut, ve 25oCye aniden soğut. Ferrit+Perlit 820oC ye ısıt, 450oC aniden soğut (su ver), 90sn tut, ve 25oCye aniden soğut. Beynit 820oC ye ısıt, 25oCye aniden soğut. martenzit 820oC ye ısıt, 720oC aniden soğut (su ver), 100sn tut, ve 25oCye aniden soğut. Ferrit + martenzit 820oC ye ısıt, 720oC aniden soğut (su ver), 100sn tut, ve 400oCye aniden soğut, 500sn tut, ve 25oC aniden soğut. Ferrit + beynit 820oC ye ısıt, 720oC aniden soğut (su ver), 100sn tut, ve 400oCye aniden soğut, 10sn tut, ve 25oC aniden soğut. Temperlenmiş martenzit