ŞEYMA ÖZÇELİK 8-A 541 ÖZEL SEVGİ KOLEJİ SELMA ERASLAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKÇE’DE SÖZCÜK VURGUSU
Advertisements

CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
EDATLAR.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
VURGU CÜMLEDE VURGU.
(BELİRTEÇ) ZARF.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
CÜMLENİN ÖGELERİ.
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
EKLER.
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
CÜMLENİN ÖGELERİ NECİP YAĞCI GAZİANTEP VEHBİ DİNÇERLER FEN LİSESİ
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
VURGU.
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER).
Ek-Fiil Ek -Fiil Nedir?.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
CÜMLE.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
YAPI BİLGİSİ.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
CÜMLENİN YARDIMCI ÖGELERİ
FİİL (EYLEM).
HAZIRLAYAN: KISMET YAŞAR 8-A ÖĞRETMEN : SELMA ERASLAN
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
‘’de’’nin Yazımı.
EK FİİLLER Bu slayt Türkçe Öğretmenliği Bölümü (İ.Ö) 2.sınıf öğrencisi Zafer KARAKABAK tarafından hazırlanmıştır. Ek fiiller konusu ilköğretim 8. sınıf.
Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
GÜLİZAR DEMİRCİ CEVAT BARUTÇU ÖMER AYDOĞAN
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
CÜMLENİN ÖGELERİ Cümle; bir düşünceyi, bir duyguyu, bir olayı, bir isteği, bir yargıyı tam olarak anlatan sözcük veya söz grubuna denir. Cümleyi oluşturan.
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
EDAT GRUBU ve BAĞLAMA GRUBU
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
CÜMLE VURGUSU VE ARASÖZ
VURGU VE TONLAMA VURGU Konuşma sırasında sözcüğün bir hecesinin ya da cümlenin bir sözcüğünün diğerlerine göre daha belirgin ,daha baskılı söylenmesine.
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
VURGU VURGU SÖZCÜK VURGUSU CÜMLE VURGUSU VURGU; SÖZCÜK VURGUSU VE CÜMLE VURGUSU DİYE İKİYE AYRILIR.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
EK FİİL (EK EYLEM) TÜRKÇE / EK FİİL (EK EYLEM) Eren TAŞKAYA
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
DERSİMİZ TÜRKÇE.
Masa, masalar, Sakarya, Konya
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
Fiilde Çatı Öznesine Göre Etken Edilgen Dönüşlü İşteş
Hakan Satılmış /Türkçe Öğrt. İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
HATIRLAYALIM.
Sunum transkripti:

ŞEYMA ÖZÇELİK 8-A 541 ÖZEL SEVGİ KOLEJİ SELMA ERASLAN İZLEMEK İÇİN F5 E BASIN TEŞEKKÜRLER

CÜMLEDE VE KELİMEDE VURGU

CÜMLE:  Sözcüklerin mantıklı sıralanmasıyla oluşan dilin unsuruna denmektedir Ali ata bak

KELİME :  Ali/Ata/Bak Seslerin gruplaşarak anlamlı birimler haline getirdiği dil unsuruna denir Ali/Ata/Bak

VURGU Cümlede bir sözcüğün ya da bir sözcükte belli bir hecenin diğerlerine göre baskılı,güçlü söylenmesidir Vurgu sözün etkisini artırır anlatıma canlılık katar dinleyicinin dikkatini uyandırarak anlamın kavranmasını kolaylaştırır.

VURGU İKİYE AYRILIR 1:)Sözcük Vurgusu:Çok heceli sözcüklerde hecelerin birinin daha güçlü söylenmesidir.

SÖZCÜKTE(KELİME) VURGU: Türkçe sözcüklerde vurgu genellikle son hecededir: Bahçe, Okudu, Kelebek Sözcüğe getirilen ekler vurguyu üzerine çeker: Bahçedekiler, Bahçedeki, Bahçede

KELİMEDE VURGU: Yer adlarında vurgu başa doğru sürülür Güçlü hecede yerleşir Ankara, İstanbul, Çankırı … Pekiştirilmiş sıfatlarda, ünlemlerde ve kimi zarflarda vurgu ilk hecededir Tertemiz, Haydi, Şimdi

SÖZCÜKTE VURGU: Kimi ekler vurguyu çekmez: 1 -me olumsuzluk eki: gelme, konuşma… 2 ile,imiş ,ise, idi ,iken sözcüklerinin takılaşmasından oluşan ‘’-le, -miş, -se, -di, -ken’’ ekleri ve ek eylemin geniş zaman ekleri vurguyu çekmez: Çalışkanım, Temizdi , Gelirse ,Annesiyle…

CÜMLE VURGUSU Konuşur ya da okurken, cümlede anlamca önemli görülen sözcüklerin veya sözcük grubunun ses ayıtımı ile daha güçlü belirtilmesidir. Bu soruyu ben çözdüm.(Bir başkası değil) b.li nesne ö yüklem Bu soruyu,ben çözdüm.(Başka bir soru değil)

CÜMLEDE VURGU Yazılı anlatımda vurgulanmak istenen sözcük yükleme yaklaştırılınca vurgulanır. Bugün bahçeyi temizledik (Nesne vurgulanmış) Bahçeyi bugün temizledik (Zaman vurgulanmış)

CÜMLEDE VURGU Cümlede ‘’mi, de, ki, ile, ise, iken, imiş’’ sözcükleri varsa vurgu bunlardan önceki sözcüktedir. Siz mi beni aradınız? Dershaneye araba ile gitmişler. Eğer kazanan sen isen kutlarım seni.

UYARI Edat olan ’’ile’’ cümle vurgusunu etkiler;bağlaç olan ‘’ile’’ vurguyu etkilemez Şaban ile Perihan dershaneye bağlaç araba ile gitmişler edat

SORULAR

A) –ki B) –tap C) –rın D) –da     Kitapların faydası’’tamlamasında aşağıdaki hecelerin hangisi vurgulu söylenmelidir? A) –ki B) –tap C) –rın D) –da     Soru 1

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde vurgu, zaman kavramı üzerindedir? A)Selin dün akşam otobüsle Edirne ye gitti.  B)Dün akşam otobüsle Edirne ye Selin gitti. C)Selin,Edirne ye dün akşam otobüsle gitti. D)Selin,Edirne ye otobüsle dün akşam gitti.  Soru 2

Aşağıdakilerden hangisinde yer kavramı vurgulanmıştır? A)Adadaki son kuşlar da gitti.  B)Selim Dede yıllar sonra köyüne dönmüştü.  C)Çocuklar iyi bir tatili hak ettiler. D)Tahlil sonuçlarını yarın alacağım. Soru 3

Aşağıdakilerden hangisinde vurgu son hecededir? A)İzmir  B)yüzücüyüm C)bembeyaz D)kitapta  Soru 4

VURGUYLA İLGİLİ HAZIRLADIĞIM SLAYTIN SONUNA GELMİŞ BULUNMAKTAYIZ İNŞALLAH VURGU KONUSUNU KAVRAMIŞSINIZDIR… TEŞEKKÜRLER