KÜLTÜREL BELLEK VE AFRIKA KÖKENLI TOPLUMLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
Advertisements

Bodrum’da turizm Yakın zamana kadar Bodrum Turizminin referans unsurları; Deniz, kum ve güneş, Balık ve yöresel yemekler Bodrum Kalesi, Antik Tiyatro,
ORTAÖĞRETİM DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI DERSİ
MALİ SOSYOLOJİ
Medya  Medya, her türden sözlü, yazılı, basılı, görsel metin ve imgeleri içeren çok geniş iletişim araçlarını kapsayan bir kavramdır. Bu kavramın içine.
Kemal AKBAY Gönen/ISPARTA
KLASİK DEMOKRASİ Eski Yunan şehir devletlerine dayanır. En iyi uygulayıcısı ve o dönemde en güçlü şehir olan Atina’dan dolayı Atina demokrasisi olarak.
ATATÜRK İLKELERİ.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
AVRUPA BİRLİĞİ KÜLTÜR POLİTİKASI. Avrupa Birliği ya da kısaca AB, yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi.
Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi Sosyal Bilimler Bölümü
Medya ve Kültür Emperyalizmi Kuramları
BASIN VE YAYIN Gazetecilik,televizyonculuk ve radyoculuğun çağdaş bir şekilde nasıl uygulanacağı anlatılmaktadır. Bu programda elektronik dizginin ve tasarımın.
B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM
GURUP ELEMANLARI AHMET TOROĞLU SÜHEYLA AKKAR ÖZGE KARA MEHMET CANATAN.
TOPLUMSAL TABAKALAŞMA
TANZİMAT SONRASI TÜRK TOPLUM YAPISINDAKİ DEĞİŞİMLER
1925 yılında tüketilen tütün ürünleri içinde sigaranın payı %33.8 iken, 1991 de %99 a ulaşmış, bunun da %94.4’ü filtreli sigaralar olmuştur. Ülkemizde.
Hoşgörü, her şeyi anlayışla karşılayarak olabildiği kadar hoş görme durumudur. Hoşgörülü olabilmek için insanın öncelikle karşısındakini anlaması, ona.
SIĞINMACI ÇOCUKLARIN SORUNLARINDA ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ (19 MART2011 UĞUR PLAZA) MÜCAHİT ŞAHİNTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN.
KÜTÜPHANE VE İLGİ ALANI
İLETİŞİM - DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ
ÖĞRETİM DURUMLARINI DÜZENLEME
DEĞİŞEN AİLE Kazanım: Aile yaşamında değişen kadın erkek rollerini fark eder. 12. Sınıf 61 nolu kazanım etkinliği.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE OKULA UYUM
SANAT TARİHİ.
GÜNGÖREN ANADOLU LİSESİ DEĞERLER EĞİTİMİ PROGRAMI
Hititlerrr!.
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
7/… ANADOLU’DA TÜRK KÜLTÜRÜ Ad, Soyad, No
Eğitimin ve Toplum.
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
SINIF YÖNETİMİ.
BÖLÜM 6 CİNSELLİK. BÖLÜM 6 CİNSELLİK CİNSELLİK Ergen Cinselliğini Keşfetmek Cinsel Tutum ve Davranışlar Ergen Gelişiminin Normal Bir Parçası Cinsellik.
ANTİKA Eski model otomobillerin dizilerde, filmlerde gösterilip ilgi görmesi üzerine mailce grubu üyelerinden nisa hanım mailce grubu üyeleri.
Jazz Müzik bilgileri.
Öğrenme Kaynakları: Okul, Aile, Toplum BÖLÜM 3 Gerek yetişkinler gerekse çocuklar en iyi “yaparak” öğrenirler. Bu nedenle, sosyal bilgiler programı,
BÖLÜM 5 Birey, Toplum ve Başkaları: Sosyal Beceriler.
BÖLÜM 1 Sosyal Bilgiler Nedir?. BÖLÜM 1 Sosyal Bilgiler Nedir?
Hep Birlikte Ünitesi.
EĞİTİMİN İŞLEVLERİ Bireysel İşlevleri Toplumsal İşlevleri.
MURAT KARADUMAN AFYONKARAHİSAR REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ
, Eğitici Drama Nedir? Önceden belirlenmiş açık ve net eğitim amaçları olan, tüm çocukların kendi öğretmenleri ile birlikte, daha çok büyük motor hareketlerle.
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
İŞİTME ENGELLİLERDE ÖĞRETİM TEKNİKLERİ
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
Sembolik Düşünce Nedir
Çocuklukta Fiziksel Gelişim
Temel Kavramlar Hastalık Nedir? Modern Tıp Geleneksel Tıp-Yerel Tıp
OYUN KURAMLARI Doç. Dr. Ender DURUALP.
Tarihin Belirleyicisi Olarak Ulusların Karekterinin Rolü
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
KİŞİNİN ZEKASI PARMAK İZİ KADAR EŞSİZDİR.
YAYGIN EĞİTİM.
Travma Nedir? YAŞAMA TEHDİT! VÜCUDUN BÜTÜNLÜĞÜNE TEHDİT!
Alıştırma Hocası: Mr.Muhittin KAHVECİ.  Aile psikolojisi; birey, eş ve ailelerin ilişkilerinde yaşadığı duygu, düşünce ve davranışlara odaklanır. Ve.
Toplum ve Toplumsal Yapı
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 14. Hafta: Sosyal Hayatı Etkileyen Din
Kültür Toplumu oluşturan insanın öğrendiği, bilgi, sanat, gelenek, görenek ve benzeri yetenek, beceri ve alışkanlıkları içine alan karmaşık bir bütündür.
ÇALGI TOPLULUKLARI. Bir kısmı ağızla çalınan, bir kısmı da dövülerek ses çıkaran çalgılardan meydana getirilen en çoğu kırk elli parçadan ibaret müzik.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ORTAÖĞRETİM DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI DERSİ
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
DİL ÖĞRETİM YAKLAŞIMLARI
MADDE VE YAPISI TEST.
TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK ETNİK KÜLTÜR:
2018/2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIL SONU SEMİNERLERİ
Sunum transkripti:

KÜLTÜREL BELLEK VE AFRIKA KÖKENLI TOPLUMLAR Gülrenk Hayırcıl Oral

“LOCA” VE BELLEK Simonides (Yunanca: Σιμωνίδης M.Ö. 556 - M.Ö. 469) Antik Yunanistan´da bir şairdir. Selanikli kral Scopas’ın davetinde yaşanan trajik bir deprem “Loca” yı yaratmıştır.

20.Yüzyıl VE KÜLTÜREL BELLEK Maurice Halbwachs’a göre Les cadres sociaux de la memoire (1925) kültürel bellek sosyal bellek demektir. Sosyal bellek toplumun birbiriyle sosyalleşmesiyle ortaya çıkar. Jan Assmann (1988) kültürel bellek’ten bahseder: iletişimsel bellek bir toplum için geçici, gündelik bilgidir. kültürel bellek yüzyıllar sonra bile bir toplumun belleğinde kalacak bilgidir.

KÜLTÜREL BELLEĞİN KAYNAKLARI: ARŞİFLENEN BİLGİ GÖRSEL- BİLGİ POPÜLER KÜLTÜR *

1. ÇEVRESEL TRAVMA Afrikalı insanların köle olarak geleneksel hatıralarını, tanıdık ortamlarını temsil eden çevreden zorla ayırma ve topraklarından uzaklaştırma kolektif hafıza kaybına yol açmıştır. Diaspora da yaşamak zorunlu veya gönüllü sürgün demektir ve ciddi kimlik kargaşasına yol açar, eski ve yeni kültür ve yurtlarda bir yabacılaşma gerçekleşir.

2. ANADİLİ UNUTMA Afrika halkı, diğer kabileleri ile karıştırılarak farklı yerlerde köleleştirilmiştir. katı yasalar kendi anadillerini kullanmalarına izin vermemiş ve bunun sonucunda dillerini yavaş yavaş unutmuşlardır. Kültür ve dil birbirine derinden bağlı olduğunu iddia eden modern teoriler açısından düşünüldüğünde, anadili kaybı kültür kaybına eşit olduğunu söyleyebiliriz.

3.EĞİTİMSİZLİK Yazılı ve sözel yasalar Afrika kökenli insanların okuma ve yazmayı öğrenmelerini engellemiştir. Bundan dolayı kültürel bilgiyi aktarabilen yazısal edebiyat bir araç olarak kullanılamamıştır.

4.DEFORME AILE YAPISI Assmann ve Halbwachs a göre aile ve aile anıları kültürel bellek için büyük önem taşıyordu. Köle ailelerindeki uygulanan sistematik parçalama kolektif belleğinin gelişmesini engellemiştir.

5. KÜLTÜRÜ BASKILAMA Köleliğin kaldırılmasından sonra, siyahi vatandaşlar travma dolu geçmişlerini ve halk kültürlerini ilkel olduğunu düşünerek reddetmiştir. 1960 yıllarında Afrika kökenli toplum zenginleşmesiyle ve politikada aktif rol almaları ile geçmişiyle ilgilenmeye başlamıştır. Afrika kökenli Amerikalılar “beyaz” Amerikalıların tarihlerini yanlış veya eksik aktarıldığını ortaya koymuşlardır.

KÜLTÜREL BELLEĞE SAHİP ÇIKMAK 1. aile geçmişine meraklı olmak 2. anayurdu araştırmak 3. anadili öğrenmek 4. din kültürleri hakkında bilgi edinmek 5. sosyal aktivitelere katılmak 6. yemek kültürüyle ilgilenmek