Gözle Görülmeyen Canlılar Mikro Dünya.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİKROSKOP.
Advertisements

.Duyu Organlarımız . Hilal Demiraslan 7/B 355.
SU DEPONUZUN SON HALİ NEDİR !
DUYU ORGANLARI.
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
Mikroplar Nelerdir?.
Mikro-organizmalar nelerdir?
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Duyu Organlarımız KULAK GÖZ.
IŞIK VE SES.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM
hazırlayanlar Ece ÇINAR 5-L 1572 Nisa Nur GÜNEŞ 5-L 1716
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM ve TANIYALIM
Mikroskobi Teknikleri
CANLILAR 1.Bakteriler 2.protista 3. Mantarlar 4. Bitkiler 5. Hayvanlar.
CANLILARDA SOLUNUM ORGANLARI
İLKER YİĞİT ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKOKULU 4-C SINIFI
GÖZ (Organum visus) Göz ışığı algılayabilecek şekilde özelleşmiş foto reseptörlere sahip bir organdır. Koruyucu yapılar ile algılamada görevli yapılardan.
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR.
Gözün yapsı Göz, göz çukurunda bulunan, iri bir bilye büyüklüğünde, görmeyi sağlayan küremsi bir organdır. Göz, ışığı geçirmeye ve kırmaya elverişli üç tabakanın birleşmesinden.
Canlıları tanıyalım.
HAZIRLAYAN : ARKIN KURT Fen ve Teknoloji/Fen Bilgisi Öğretmeni
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
MİKROSKOBİK CANLILAR Çevremizde yaşayan gözle görülemeyecek kadar küçük canlılar, mikroskop yardımı ile görülebilir. Mikroskopla görülebilen canlılara.
MADDEYİ TANIYALIM.
DUYU ORGANLARI
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
MİKROSKOBİK CANLILAR SERRA NUR GÜRKAN.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, ÖĞRENELİM
GENEL BIYOLOJI (ZOOLOJI) LABORATUVARI
HÜCRE Sağlık Slaytları
KONULAR 1-BİTKİLER 2-HAYVANLAR 3-MANTARLAR 4-MİKROSKOBİK CANLILAR.
Biyosidal ürün uygulanmasında kullanılan cihazlar ve uygulamalar
Canlıların Dünyasını Gezelim ve Tanıyalım.
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR.
DERİ VE ALGILAMA İŞLEMİ
MİKROSKOBİK CANLILAR.
MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ VE HÜCRELER HAKKINDAKİ GÖRÜŞ
Adezyon ve Kohezyon Kuvvetleri
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
MİKROSKOPLAR.
Objektif tablası REVOLVER.
IŞIK.
4. Sınıf fen ve teknoloji dersi Canlıların dünyasını gezelim
Gözün yapısı Görme olayı Göz kusurları
MİKROSKOP.
MİKROSKOBİK CANLILAR.
GEOMETRİK OPTİK GÖZ VE OPTİK AYGITLAR.
ÜNİTE : 5 CANLILAR DÜNYASI. CANLILARI SINIFLANDIRALIM Çevremizde birçok canlı vardır. Dünyada ismini sayamayacağımız çok canlı vardır. Kedi Gül.
HÜCRE NEDİR?.
4-MİKROSKOBİK CANLILAR
GELİŞMİŞ ELEKTRON MİKROSKOPLARI İLE ÇEKİLMİŞ ŞAŞIRTICI RESİMLER
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME
BEN KİMİM ? Karada yaşarım Havucu Çokkkk Severim. Otçulum TAVŞAN.
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
MİKROORGANİZMALAR VE SAĞLIĞIMIZ
Mikrobiyolojinin Tarihçesi ve Gelişimi
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler Mantarlar gibi zararlı olanları ve yararlı olanları da vardır. Mikroskobik canlılar.
CANLILAR 1-Bitkiler;çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler. 2-Hayvanlar;omurgalı hayvanlar,omurgasız hayvanlar. 3-Mantarlar;şapkalı mantarlar,maya mantarları,kültür.
TEMİZLİK. Kişilerin kendilerinin veya bulundukları ortamın, mikrop ve kirden arındırılmasıdır..
Objektif Çekilecek nesneden gelen ışıkları toplayarak film ya da sensör üzerine net düşmelerini sağlayan mercekler topluluğudur. Objektif seçerken şunlara.
7. Sınıf 2. Ünite Hücre ve Bölünmeler
HÜCRE VE ORGANELLER DEĞERLENDİRME
2. ÜNİTE HÜCRE VE BÖLÜNMELER.
Mikroskobik Canlılar.
I. MİKROSKOP Minerallerin büyütülerek incelenmesinde mikroskop kullanılır. Bu yöntemde incelenecek örnek üzerine foton (ışık) demeti göndermek suretiyle.
Sunum transkripti:

Gözle Görülmeyen Canlılar Mikro Dünya

Bunlar hem zararlı hem de faydalı mikroskobik canlılardır. Bakteri Maya Mikrop Çevremizde yaşayan gözle görülemeyecek kadar küçük canlılar, mikroskop yardımı ile görülebilir. Mikroskopla görülebilen canlılara mikroskobik canlılar adı verilir. Mikroskobik canlılar; toprakta, havada, suda, toprak altında, insan ve çeşitli canlıların vücutlarında yaşayabilir. Bunlar hem zararlı hem de faydalı mikroskobik canlılardır.

Mikroskobik canlılar, besinlerimizin bozulmasına neden olabilir ve çeşitli hastalıklara yol açabilir. Sütün mayalanıp yoğurda ya da peynire dönüşmesini, üzümden sirke oluşmasını sağlayan mikroskobik canlılardır. Toprakta yaşayan bazı mikroskobik canlılar hayvan ve bitki artıklarının çürümesini sağlar.

Gözle Görülmeyen Canlıları Nasıl görürüz...

MİKROSKOP Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük cisimlerin birkaç mercek yardımıyla büyütülerek görüntüsünün incelenmesini sağlayan alettir. Öncelikle isminden de anlaşılacağı üzere mikro, yani çok küçük hücrelerin incelenmesinin yanısıra, sanayi, metalürji, genetik, jeoloji, arkeoloji ve adli bilimler (kriminoloji) alanında da büyük hizmetler görmektedir.

Mikroskobu, ilk önce Hollandalı Zacharias Janssen'in, 1590 dolayla-rında bir teleskopu tadil etmek suretiyle meydana getirdiği kabul edilmektedir. Ancak bu sıralarda başka Hollandalı, Alman, İngiliz ve İtalyan bilginleri de, mercek sistemi tersine çevrilmiş bir teleskopun, cisimleri büyütmek için kullanılabileceğinin farkına varmışlardır.

Antoni van Leeuwenhoek Robert Hooke Bugünkü mikroskobun ana prensiplerini ise 17. asırda Hollandalı Anton Van Leeuwenhoek ve İngiliz Robert Hooke bulmuşlardır.

Mikroskobun Bölümleri 1-) Objektif mercekleri ve döner tabla. 2-) Göz merceği. 3-) Aydınlatma lambası. (Bazı mikroskoplarda lamba yerine ışığı yansıtan ayna bulunur.) 4-) İnce (mikro) ayar düğmesi. 5-) Kalın (makro) ayar düğmesi. 6-) Tabla.

Mikroskobun Kullanılışı 1- Mikroskop genel anlamda gövde kolu ve alt kaide olmak üzere iki kısımdan oluşur. Bütün diğer parçalar bu iki parça üzerine yerleştirilir. 2- Mikroskopların hareketli bir nesne tablası vardır. Bu nesne tablası kaba ve ince ayar kontrol düğmeleri ile aşağı ve yukarı hareket ettirilebilir. 3- Lam ve lamel( preparat ) iki nesne klipsinin altına gelecek şekilde nesne tablasının üzerine yerleştirilir. 4- 45 derece açılı tüpün üst kısmında değiştirilebilir bir oküler bulunmaktadır. Alt kısmında ise objektiflerin sabitlendiği bilye yataklı ve dört objektif yuvalı hareketli bir revolver vardır.

Mikroskobun Kullanılışı Mikroskopta inceleme esnasında yapılması gerekenler şunlardır: ( Görüntünün odaklanması ) 1-Preparatı ( lam ve lameli ) nesne tablasının üzerindeki sıkıştırma klipslerinin altına yerleştirin. 2-Her zaman için en düşük büyütme seviyesi olan objektif ile çalışmaya başlayın. 3-Kaba ayar düğmesi ile nesne tablasını en üst seviyeye çıkartıncaya kadar tablanın kenarına bakın. 4-Daha sonra tüpe bakarak preparattaki görüntü belirinceye kadar kaba ayar düğmesini aşağıya doğru çevirin. 5-Kaba ayar yapıldıktan sonra ince ayar düğmesi ile keskin bir görüntü alıncaya kadar ayar yapın. 6-Büyütmeyi arttırmak için hareketli revolveri saat yönünde çevirerek ve her objektif değişikliğinde sadece ince ayar düğmesini ayarlayarak görüntüyü odaklayabilirsiniz. 7-Her büyütmede ışığa gereksinim artacağından iris diyafram daha fazla açılmalıdır.

Mikroskobun Kullanılışı Mikroskop kullanımından sonra dikkat edilmesi gereken hususlar: 1- Mikroskop sadece gövde kolu üzerinden tutulmalı ve taşınmalıdır. 2-Objektifi tüpteki oküler ile birlikte en düşük büyütme seviyesine getirip bırakınız. 3-Aydınlatma sistemini kapatmayı unutmayınız. 4-Toz, mikroskop ve optik aksamın en kötü düşmanıdır. Bu nedenle mikroskobun hassas iç bölümlerine tozun girmesini engellemek için herhangi bir objektifi veya oküleri kesinlikle mikroskop üzerinden çıkartmayınız. 5-Eğer mikroskobun gövdesi ve tablası tozlu ise, tozun silinmesi için yumuşak pamuklu bez parçası kulanınız. 6-Tüm bu işlemlerden sonra artık mikroskobu koruma örtüsüyle örtebilirsiniz. (veya çantasına yerleştirebilirsiniz. )

Gelişmiş Mikroskoplar Scanning Electron Microscope Tarayıcılı Elektron Mikroskobu

Gelişmiş Mikroskoplar Elektron mikroskopta görüntü elde etmede elektron kullanılarak görüntü birkaç milyon defa büyütülebilmek-tedir. Bu kadar büyütme özelliği, elektronun dalga boyunun ışık dalga boyundan birkaç bin defa daha küçük olmasındandır. Elektron mikroskop, ilmi araştırmalarda, atom ve virüs gibi çok küçük yapıların incelenmesinde kullanılır. Transmission Electron Microscopy (TEM)

GELİŞMİŞ ELEKTRON MİKROSKOPLARI İLE ÇEKİLMİŞ ŞAŞIRTICI RESİMLER 350 kez büyütülmüş bu karede Dermatophagoides Pteronyssinus isimli toz mitleri yatak çarşafında insan derisi parçası arıyor.

Derimiz üzerindeki ölü derileri yemeye çalışan mite’lar.

Bakteri

Bakteri

Alyuvarlar

Bakteri

Sars Virüsü

Eşek arısı gözü

Eşek arısının anten yüzeyi

Sinek gözü

Tat alma duyumuz dilin yüzeyi

Fasulye kurdu

İşte 80 kere büyütülmüş hali ile BİT

5 kez büyütülmüş PİRE

Meyve sineği

İçme suyumuzda yaşayan Desmid denilen minik yosuncuklar

120 kat büyütülmüş hamam böceği

230 kat büyütülmüş karınca

Köpekbalığı derisi

Civciv embriyosu

Yaban arısı

Sivrisinek iğnesi

Sinek ağzı

Sinek

Polenler

Penisilin

Yapıştırıcı

Kelebek kanadı

Kılcal damarda pıhtılaşma

Kelebek kanadındaki pullar

Yaprak biti

Örümcek ağı salgı memecikleri

Gözle Görülmeyen Canlılar Mikro Dünya Hazırlayan: M. Ersan ÖZSÜRÜCÜ