MANTAR ZEHİRLENMELERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
Advertisements

MANTARLAR Herkes için Her şey.
FÜMİGANTLARIN ZEHİRLİLİĞİ. M. BROMİDİN İNSANLARA VE SICAK KANLILARA ETKİSİ Bu ilacın insan ve memelilere etkisi gaza maruz kalma süresine göre değişir.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
DİYARE (İSHAL).
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Sindirim Sistemi.
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM.
BİLİNÇ KAYBI NEDİR? Beynin normal fonksiyonlarındaki bir aksama sonucu; uyku halinden başlayarak, hiçbir uyarıya cevap vermeme haline kadar giden, BİLİNCİN.
Nöralterapi Dr.Sedat Yıldız Süleyman Demirel Üniversitesi
T.C. Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Nurcan SAYDAM KENE KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Hayvan ısırmaları neden önemlidir?
Cerrahide yandaş hastalıklar
BAGIŞIKLIK SİSTEMİ.
MADDE BAĞIMLILIĞI BAĞIMLILIK:Bir maddenin belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan bedensel,ruhsal ya da sosyal sorunlara rağmen.
OKULDA DİABET (ORTAOKUL LİSE)

ZEHİRLENMELER VE EKSTRAKORPORAL TEDAVİLER Doç Dr Sevgi Şahin.
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM -10-.
Verem SAVAŞ Haftası (1-7 OCAK).
FÜMİGANTLARIN ZEHİRLİLİĞİ ve ZEHİRLENMELERDE ALINACAK ÖNLEMLER.
Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi
Yaşlılarda Üriner İnkontinans
İlaçlar Tedavi edici ilaçlar
FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ : EMİNE KURTEL
IX. BÖLÜM ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ALKOL VE ETKİLERİ.
CİVA (Hg) İNTOKSİKASYONLARI
KİMYASAL SAVAŞ AJANLARI Biber gazı kimyasal savaş ajanı mıdır?
9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
MANTAR ZEHİRLENMELERİ
ANTİDOTLAR Akut zehirlenmelere neden olan kimyasal etkenlerin ancak bazılarına karşı spesifik antidot vardır. 4 ana grupta sınıflandırılabilirler 1) kimyasal.
10-HAYVAN ISIRMA VE SOKMASINDA İLKYARDIM
İNCE BARSAĞIN CERRAHİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
UÇUCU MADDE BAĞIMLILIĞI Dr. Mustafa Babacan Ocak 2013
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II
BOŞALTIM SİSTEMİMİZ VUCUDUMUZDAN ATIKLARI UZAKLAŞTIRIR
Kan şekeri düşmesinde ilkyardım uygulama
Göğüste kuvvetli ağrıda (kalp krizi şüphesi) ilkyardım uygulama
Hayvan Isırıkları Ve Sokmalarında İlkyardım Uygulama
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
BOŞALTIM SİSTEMİ.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu Şubat Karbon monoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında Karbon bulunan yakıtların.
(9)- ZEHİRLENMELERDE İLK YARDIM
Kedi- Köpek Gibi Hayvan Isırmalarında İlk Yardım.
Bilinç Bozuklukları Bölüm 8.
Bursa Sağlık Müdürlüğü İletişim Merkezi Dr.Halenur ALKOÇLAR
HAYVAN ISIRMALARINDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
Viral Ansefalitler.
Vücudumuz.
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
ZEHİRLENMELER Sağlık Sunumları:
BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER VE ETKİLERİ
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Sunum transkripti:

MANTAR ZEHİRLENMELERİ Hem. Dilber IŞIKLI Acil Gözlem Ünitesi

Mantar Zehirlenmelerinin Önemi

Yurdumuzda ölümle sonuçlanan bitki zehirlenmelerinin başında gelir.

Mantar Zehirlenmelerinin Tanı ve Tedavisi

Mantar yemeğini yedikten sonra ilk belirtiler ortaya çıkıncaya kadar geçen süreye kuluçka süresi veya latent faz denir. Mantar zehirlenmeleri kuluçka süresinin uzunluğuna göre ikiye ayrılır.

Kuluçka süresi kısa olanlar: Mantarı yedikten sonra en geç 2-3 saat içinde zehirlenme belirtileri ortaya çıkar. Genellikle tehlikeli değildir. Mide yıkanması ve semptomatik tedaviyle kısa sürede iyileşir.

Bu grupta görülen zehirlenmeler şunlardır: Coprinus Zehirlenmesi,Muskarin Zehirlenmesi,Pantherina Zehirlenmesi ve Psilosibin Zehirlenmesi

Kuluçka süresi uzun zehirlenmeler: Zehirlenme belirtileri mantarı yedikten 6-24 saat sonra ,bazen daha da geç bir sürede ortaya çıkar. Karaciğer ve böbrekler üzerinde etkili olduğu için tehlikelidir ve tedavisi zordur., Gyromitra Zehirlenmesi ve Pholloides Zehirlenmesi bu grupta yer alır.

Coprinus Zehirlenmesi Alkollü içkiyle yenilirse bu tip zehirlenme görülür.(mantarı yemeden 2 gün önce ve yedikten sonra 5 gün içinde alkol alınmasıyla zehirlenme belirtileri görülür). Kuluçka süresi en fazla 30’ dır .

Önce sıcaklık hissi, ardından yüzde, boyunda,ensede ve göğüste kızarıklıklar Ağızda metalik tat! Extremitelerde karıncalanma, dispne Tedaviye gerek kalmadan 2-4 saat içinde kendiliğinden geçer

Ancak 5 gün süre ile hiç alkollü içki içilmemesi gerekir!

Gastrointestinal Zehirlenmeler Mantar yendikten 15’ ile 2 saat sonra ,mide bulantısı ,kusma,ishal,karın ağrısı sindirim sistemi bozukluğuna yol açarlar. Tedavi semptomatiktir. 1-2 gün içinde iyileşme sağlanır.

Muskarin Zehirlenmesi Bazı Inocybe türleri ,bazı Clitocybe türleri ve Mycena türleri içerdikleri Muskarin nedeniyle zehirlenmeye yol açarlar. Belirtilerin başlama süresi birkaç dakika ile iki saat arasında değişir. Aşırı terleme,tükürük salgısının artması ve göz yaşarması muskarinden kaynaklanan belirtilerdir. Kusma, ishal, bradikardi de görülür.

Hafif zehirlenmelerde ,tedavi uygulamaya gerek kalmadan,belirtiler 2 saat sonra hafiflemeye başlar. Ağır zehirlenmelerde belirtiler ortadan kalkıncaya kadar ,belirli aralıklarla I.V /I.M Atropin yapılır.

Pantherina Zehirlenmesi

Amanita muscaria/DELİ MANTAR/ZEHİRLİ

Amanita muscaria/DELİ MANTAR/ZEHİRLİ

Amanita pantherina/KÖY GÖÇÜREN/ZEHİRLİ

Amanita pantherina/KÖY GÖÇÜREN/ZEHİRLİ

Amanita muscaria ve A.pantherina yedikten en erken 30’ ve en geç 3 saat sonra alkol zehirlenmesine benzeyen belirtiler görülür. Bilinç bulanıklığı,konuşma güçlüğü,kas krampları,görme ve işitme bozukluğu,yorgunluk başlıca belirtilerdir.

Bu belirtiler 10-15 saat sonra derin bir uyku ile son bulur. Hasta uyandığında zehirlendiğini hatırlamaz. Zehirlenmeye içerdikleri ibotenik ve müsimol neden olur.

Pantherina zehirlenmesinde yapılacak ilk tedavi hastayı kusturarak ve mide lavajı yaparak zehiri mideden uzaklaştırmaktır. Daha sonraki tedavi ise semptomatiktir. Ancak Atropin yapılmaz!

Psilosibin Zehirlenmesi Aslında buna pek zehirlenme demek doğru değildir.Bu gün A.B.D’deki gençler tarafından keyif verici olarak kullanılmaktadır.

GYROMİTRA ZEHİRLENMESİ Mantar çiğ yenilirse zehirlenmeye neden olur. 6-12 bazen 25 saat sonra M.S. S’ ye yönelik belirtilerle ortaya çıkar.(Bacaklarda kramplar ,baş ağrısı ,konvülsiyon ve konfüzyonlar) Ölümle sonuçlanabilir!

Hasta en geç 6 saat içinde hastaneye başvurulmalı Emetik ,mide lavajı ,lavman ile G.İ.S boşaltılır. Daha sonra Eucarbon,MgSO4 ve B6 vit. verilir.

Orellanus Zehirlenmesi Kuluçka süresi 36 saat-17 gün arasında değişir. Yenilen mantar miktarına bağlı olarak zehirlenme ve kuluçka süresi . 1-3 hafta içinde böbrek yetmezliğine yol açar. Hemodiyaliz ve böbrek nakli yapılması gerekir.

Phalloides Zehirlenmesi Ölümle sonuçlanan mantar zehirlenmelerinin %90’nını oluşturur.

Amanita Phalloides/KÖY GÖÇÜREN/ÇOK ZEHİRLİ (perdeli

Amanita Phalloides/KÖY GÖÇÜREN/ÇOK ZEHİRLİ (perdeli)

Amanita verna/İLKBAHAR MANTARI/ZEHİRLİ (perdeli)

Kuluçka süresi 6-24 saattir GİS belirtiler görülür. B.Kimyasında K.C enzimleri Tedavi edilmezse 5-6 gün içinde ölümle sonuçlanır.

Sıvı elektrolit dengesi sağlanmalı, Mantar yendikten 48 saat içinde hemodiyaliz yapılmalı, Zehrin %90 ‘nı idrarla atılır ,% 10 ise K.C tarafından tutulur ve safra yoluyla tekrar mide barsak kanalına döner. Lavman ve aktif kömür verilerek zehir uzaklaştırılır.

Yüksek doz penisilin ve silibin(devedikeni) ilaçları kullanılır. Ülkemizde henüz kullanılmayan Legalon-SIL adı altında üretilen antidotu vardır.