EBOLA VİRÜS HASTALIĞI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRE SAĞLIK SİSTEMLERİ
Advertisements

KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
AMASYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
THY A.O. SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN PERSONELİMİZİ SARS KONUSUNDA BİLGİLENDİRMEK AMACIYLA HAZIRLANMIŞTIR Sağlık Müdürlüğü.
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
KKKA NEDİR.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI
BİRİNCİ BASAMAKTA KUŞ GRİBİNE YAKLAŞIM
Dr. Perver YETİZ BATMAN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
T.C. Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Nurcan SAYDAM KENE KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ.
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ. Hastalık her yıl Nisan-Eylül ayları arasında görülmekte ve Temmuz ayında pik yapmaktadır yılında başlayan salgın halen.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA)
EBOLA VİRÜS HASTALIĞI (EVH)
Kızamık Eliminasyon Programı
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) 1.
EBOLA VİRÜS HASTALIĞI 2014 YILI TC. SAĞLIK BAKANLIĞI BİLİM KURULU ÇALIŞMASI KAPSAMINDA Çalışan ve Hasta Hakları, Çalışan Güvenliği Birimi.

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI
DOMUZ GRİBİ. 30 Mart 2015 Pazartesi2 DOMUZ GRİBİ NEDİR? Domuz gribi, domuzlarda görülen, oldukça bulaşıcı olan ve influenza A virusu H1N1 alt grubu ile.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
Standart Önlemler ve İzolasyonlar
Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha.
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Klinik Özellikler Dr. Mustafa Aydın ÇEVİK Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi.
Dünyayı tehdit eden ölümcül virüs Ebola, ilk olarak bundan 38 yıl önce, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıktı. Uzun bir aranın ardından 2013'te.
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.
DOMUZ GRİBİ.
Hazırlayan : Enfeksiyon Kontrol Komitesi 2014
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
KIRIM – KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım- Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA). KKKA ilk olarak 12.yüzyılda Tacikistan’da tanımlandı yıllarında Rusya’nın Kırım bölgesindeki Sovyet askerleri.
İnsanlara genellikle kenelerle bulaşan; Ateş, üşüme, titreme Yaygın kas ağrıları Baş ağrısı Yüzde ve gözlerde kızarıklık Bulantı-kusma, ishal şikayetleri.
DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME SUNUSU. 'H1N1 virüsü' neden domuz gribi olarak adlandırılıyor? Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında.
Hastane Enfeksiyonları Kontrol Komitesi
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
SARS   (Severe acute respiratory syndrome) CİDDİ akut solunum yetmezlİğİ sendromu  
İZOLASYON ÖNLEMLERİ AYDIN İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ENFEKSİYON KONTROL BİRİMİ 2016.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Zika Virüs Enfeksiyonu
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
HAZIRLAYAN ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ HEMŞİRESİ ZEYNEP KARA.
Sunum transkripti:

EBOLA VİRÜS HASTALIĞI

Sunum Planı Genel Bilgiler Hastalığın Bulaşması Belirti ve Bulgular Korunma ve Kontrol Önlemleri

1. Genel Bilgiler

Ebola Virüsü Viral Hemorajik Ateş nedenlerinden biridir. Akut, sistemik, zoonotik bir hastalık etkenidir. Sodyum Hipoklorit (Çamaşır Suyu), %2 Gluteraldehit, Lipit çözücüler ve UV radyasyon, Gamma radyasyona duyarlıdır. 60C’ de 60 dk ısıtmak veya 5 dk kaynatmak virüsü öldürür. Sıvı / kuru materyalde günlerce yaşayabilir. Oda sıcaklığında ve 4C’ de birkaç gün infektivitesini devam ettirir. Dondurmak veya buzdolabında saklamak Ebola virüsünü öldürmez.

Tarihçe Ebola ilk olarak 1976 yılında Sudan’ ın Nzara ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ nin Yambuku kentlerinde eş zamanlı 2 salgına yol açmıştır. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ nde görülen salgının Ebola Nehri yakınında bir köyde meydana geldiğinden hastalığa bu isim verilmiştir.

Ebola Salgınlar (1976-2013) Sudan Fildişi Sahilleri Uganda Gabon Congo Doğal Yaşam Alanı  AFRİKA Gabon Congo DRC

Ebola Salgın (2014) Gine Sierra Leone Liberya Nijerya Doğal Yaşam Alanı  AFRİKA Sierra Leone Liberya Nijerya

Salgınların Büyüklüğü

Doğal Konakçı Ebola virüsünün doğal rezervuarı şu ana kadar ispat edilemediğinden bir salgın başlangıcında virüsün insana nasıl bulaştığı bilinmemektedir. Araştırmacılar ilk hastanın enfekte bir hayvanla temas sonucu virüsü aldığı hipotezini ileri sürmüşlerdir. Meyve Yarasaları (Fruit Bats) Ebola Virüsünün doğal konağı olarak görülmektedir. Bunun dışında Maymun, Goril, Şempanze, Orman Antilobu, Kirpi ve Domuzlarda da hastalık yaptığı bilinmektedir. Virüs insanlara vahşi hayvanlardan geçer ve insandan insana bulaşır.

Coğrafik Dağılım

Ebola Virüs Yaşam Döngüsü

Ölüm Hızları Fatalite Hızları %90’ lara kadar çıkmaktadır.

2.Hastalığın Bulaşması

Hastalığın Bulaşması İnsan enfeksiyonu oluştuğunda virüsün başkalarına bulaşmasının birçok yolu vardır ; Enfekte salgılarla kontamine olmuş objelerle temas. Hastanın vücut sıvılarıyla kontamine çevresel materyal ile temas İnsandan insana geçiş bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozanın enfekte insanların kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan teması

Hastalığın Bulaşması Defin işlemleri sırasında cenazeye doğrudan temas edilmesi de hastalığın yayılmasında etkendir.

Hastalığın Bulaşması Enfekte yaban hayvanların avlanması, tüketilmesi (Bush meat)

DİKKAT !!! Hastane ve Laboratuvar çalışanları risk altında olduğu unutulmamalıdır.

3. Belirti ve Bulgular

Hastalık Belirti ve Bulguları Ateş Baş ağrısı Eklem ve kas ağrısı Halsizlik İshal Kusma Karın ağrısı İştahsızlık Döküntü (eritematöz, makulopapüler, peteşi,ekimoz) Gözde kızarıklık Öksürük Boğaz ağrısı Göğüs ağrısı Nefes almada zorluk Yutmada zorluk İç kanamalar, mukozal kanamalar

Hastalık Belirti ve Bulguları Son dönemde böbrek ve karaciğer yetmezliği görülmektedir. Belirtiler Ebola virüsüne maruz kalındıktan 2-21 gün (genellikle 8-10 gün) sonra görülür. İyileşen hastalarda 6-11 gün içinde düzelme

4. Korunma ve Kontrol Önlemleri

VAKA TANIMLARI - “Epidemiyolojik Kriterler” den en az birisinin ŞÜPHELİ VAKA: - “Epidemiyolojik Kriterler” den en az birisinin varlığında, - Klinik kriterlerden ≥38.5°C ateş ile birlikte diğer klinik bulgulardan en az birisinin bulunduğu veya - Sebebi açıklanamayan ölüm olan vakadır.

Epidemiyolojik Risk Faktörleri Semptomlar ortaya çıkmadan önceki 21 gün içinde; - Doğrulanmış veya şüpheli Ebola Virüs Hastalığı vakasının kan veya diğer vücut sıvıları ile temas veya - Ebola Virüs Hastalığının aktif olarak yayılımının olduğu bölgede yaşıyor olmak veya - Bulaşın aktif olduğu bölgeye seyahat etmek veya - Endemik bölgede yarasa, kemirgen veya maymun, şempanze gibi primatlar ile doğrudan temas (dokunma, ısırılma, etini yemek vb).

Klinik Kriterler ≥38.5°C ateş ile birlikte, - Aşağıdaki klinik bulgulardan en az birisinin varlığı; - Ciddi baş ağrısı, - Kas ağrısı, - Aşırı halsizlik, - Bulantı - Kusma - İshal, - Karın ağrısı, - Açıklanamayan kanamalar. Sebebi açıklanamayan ölüm.

VAKA TANIMLARI - Şüpheli vaka tanımına uyan, KESİN VAKA; - Şüpheli vaka tanımına uyan, - Ebola Virüs Hastalığı laboratuvar tanı testleriyle doğrulanan vakadır.

Yüksek Riskli aktivitelerde (Semptomatik hastaların bakımı, Cenazelerin yıkanması ve muamelesi, Kontamine olmuş kıyafetler, materyaller ve ekipman ile temas) uygun kontrol önlemlerinin alınması. Geleneksel defin törenleri özel bir risk teşkil ettiğinden daha önceki salgınlar sırasında bu tür pratikler yasaklanmıştır.

Hasta İzolasyonunda Amaç; - Aile içi, - Seyahati sırasında diğer yolculara ve/veya mürettebata - Diğer hastalara, hasta ziyaretçilerine, - Sağlık personeline etkenin bulaşının engellenmesidir.

Salgın Kontrolü

Kişisel Koruyucu Ekipman Eldiven, Sıvı geçirimsiz önlük, Sıvı geçirimsiz tulum, Koruyucu gözlük, Yüz kalkanı/siperi, N95 maske, Cerrahi maske, Su geçirmez ayak koruyucu, Alkol bazlı el dezenfektanı.

Korunma ve Kontrol Önlemleri Semptomatik hastalarla ve/veya onların vücut sıvılarıyla temastan kaçınmak Cesetlerle ve/veya hastaların cesetlerinin vücut sıvılarıyla temastan kaçınmak Canlı veya ölü vahşi hayvanlarla temastan ( maymun, orman antilobu, kemirgenler ve yarasalar) ve “vahşi çiğ hayvan eti (Bush meat)” tüketmekten kaçınmak Elleri düzenli yıkamak, sabun veya antiseptik kullanmak

Korunma ve Kontrol Önlemleri Tüketmeden önce meyveleri ve sebzeleri yıkamak ve soymak Mağaralar, izole barınaklar veya kömür madenleri gibi yarasaların yoğun olarak bulunabilecekleri doğal yerleşim yerlerinden uzak durmak Etkilenmiş ülkelere gerekli olmayan seyahatten kaçınmak, Seyahate çıkmadan önce yerel iş irtibatları, arkadaşlar veya akrabalar aracılığıyla ülke içindeki uygun sağlık kaynaklarını tespit etmek,

Kaynaklar; 1. Uluslararası Sağlık Tüzüğü - 2005 2. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs103/en/ 3. http://www.cdc.gov/vhf/ebola/index.html 4. ICAO Health-Related Documents 5. Interim Guidance about Ebola Infection for Airline Crews, Cleaning (CDC) 6. Guideline for Isolation Precautions: Preventing Transmission of Infectious Agents in Healthcare Settings 2007 (CDC) 7. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Ebola Bilgi Notu 8. Rapıd Risk Assessment Outbreak of Ebola Virus Disease in West Africa (ECDC)