FİİLLERDE ÇATI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Advertisements

ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
ÇATILAR.
ÇATILARINA GÖRE FİİLLER
HÜSEYİN OKAN EROĞLU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
CÜMLENİN YAPISI (SIRALI CÜMLE)
DİL ve ANLATIM DERSİ ÖĞRETMEN:EROL AYDIN
FİİLLERİN GRAMER KATEGORİLERİ
YA ÖĞRENİRSİNİZ Ya da….
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA Çamkent Ortaokulu.
Köylü ulusun efendisidir.
EYLEMİN ÇATISI 20 SORU.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ
1- Nesnelerine göre fiiller 2- Öznelerine göre fiiller
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
EYLEM (FİİL) EYLEMDE ANLAM
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
FİİLLERDE (EYLEMLERDE) ÇATI
FİİLLERDE (EYLEMLERDE) ÇATI
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
TÜRKÇE DERSİ FİİLLERDE ÇATI.
Fiiller çatı bakımından ikiye ayrılarak incelenir.
Serap çalIşkan akdenİz ünİversİtesİ türkçe öğretmenlİğİ
NESNESİNE GÖRE FİİLLER
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
FİİLLERDE ÇATI Öznenin ve nesnenin yaptığı, etkilendiği, birlikte yaptığı fiillere denir. Fiilde çatı ikiye ayrılır: A) Nesnesine Göre B) Öznesine Göre.
FİİLLERDE ÇATI.
FİLLERDE ÇATI.
Özel Sevgi İlköğretim Okulu
FİİLLERİN ANLAM ÖZELLİKLERİ
Amacımız bu konuyu da hemen çözümleyip bilgilerimize bilgi eklemek.
Yüksek Türk!Senin için yüksekliğin sınırı yoktur.İşte parola budur.
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
YAPI BİLGİSİ.
1 CÜMLENİN ÖGELERİ Öge: Bir cümleyi oluşturan sözcük veya sözcük gruplarına öge denir. Ögeler bulunurken önce temel ögeleri (yüklem, özne), daha sonra.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
HAZIRLAYAN: KISMET YAŞAR 8-A ÖĞRETMEN : SELMA ERASLAN
FİİL ÇATISI.
FİİLLER Erciyes Üniversitesi Türkçe Eğitimi
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
FİİLDE ÇATI HAZIRLAYAN: MUSTAFA UYSAL BİLGİSAYAR 1 DERSİ ÖDEVİDİR.
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
FİİLLERDE ( EYLEMLERDE) ÇATI
A. NESNELERİNE GÖRE FİİLLER B. ÖZNELERİNE GÖRE FİİLLER
CÜMLENİN ÖGELERİ Cümle; bir düşünceyi, bir duyguyu, bir olayı, bir isteği, bir yargıyı tam olarak anlatan sözcük veya söz grubuna denir. Cümleyi oluşturan.
CÜMLE TÜRLERİ.
FİİL ÇATISI KONU ANLATIMI Eylem cümlelerinin nesne alıp alamama durumunu ve öznenin yapılan eylemi geçekleştirme biçimini inceler. Eylem cümlesi olmayan.
FİİLLERİN GRAMER KATEGORİLERİ. Gramer kategorisi nedir? Fiillerin üç gramer kategorisi vardır: I. Çatı; II. Çekimlilik; III. Kişi. Bu gramer kategorileri,
FİİLDE ÇATI *Çatı: Fiillerin öznelerine ve nesnelerine göre aldıkları durumdur. *Çatı, fiillerle ilgili bir özelliktir. *İsim cümlelerinde çatı özelliği.
EYLEMDE (yapılan işte) ZAMAN
SORULAR. 1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, geçişsiz bir fiildir? a)Çocuklar elmaları soymadan yediler. b) Bir tanecik kibrit, koca ormanı yaktı.
CÜMLENİN ÖĞELERİ 1. YÜKLEM Türkçe bir cümlede, yüklem mutlaka olmalıdır. Yüklemi olmayan bir cümle olmaz. Yüklem, tümcede iş, oluş, hareket, davranış,
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
Mustafa DİNÇ Türkçe Öğretmeni
Öznesine GöreÖznesine Göre Etken Etken Edilgen Edilgen Dönüşlü Dönüşlü İ şteş İ şteş Nesnesine GöreNesnesine Göre Geçişli Geçişli Geçişsiz Geçişsiz Oldurgan.
FİİLLERDE ÇATI. Çocuklar ben Dedektif Gadget. Ama Siz bana kısaca Hasan Abi diyebilirsiniz. Önemli bir görev için Türkiye’ye getirildim. Burada sizinle.
GENEL TEKRAR - 07 FİİL ÇATISI FEM DERSHANELERİ TÜRKÇE.
 Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde çatı”
FİİLLERDE ÇATI.
ÇATILARINA GÖRE FİİLLER
FİİL ÇATISI.
Fiilde Çatı Öznesine Göre Etken Edilgen Dönüşlü İşteş
FİİL ÇATISI A. NESNELERİNE GÖRE FİİLLER 1. Geçişli Fiiller 2. Geçişsiz Fiiller 3. Oldurgan Fiiller 4. Ettirgen Fiiller B. ÖZNELERİNE GÖRE FİİLLER 1. Etken.
FİİLLERDE ÇATI Öznenin ve nesnenin yaptığı, etkilendiği, birlikte yaptığı fiillere denir. Fiilde çatı ikiye ayrılır: A) Nesnesine Göre B) Öznesine Göre.
Sunum transkripti:

FİİLLERDE ÇATI

FİİL ÇATILARI ÖZNESİNE GÖRE FİİL ÇATILARI NESNESİNE GÖRE FİİL ÇATILARI Etken Fiiller Edilgen Fiiller Dönüşlü Fiiller İşteş Fiiller NESNESİNE GÖRE FİİL ÇATILARI Geçişli Fiiller Geçişsiz Fiiller Oldurgan Fiiller Ettirgen Fiiller

ÖZNESİNE GÖRE FİİL ÇATILARI

1. ETKEN FİİLLER

Yukarıdaki cümlelerin öğelerini bulunuz. Özlem ödevlerini bitirdi. Annem güzel yemekler yaptı. Gemi kıyıya yanaştı. Çalışarak tüm hedeflerine ulaştı. Yukarıdaki cümlelerin öğelerini bulunuz. Eylemin belirttiği işi yapan belli midir? Söyleyiniz.

1. Etken Fiiller : Cümlenin gerçek öznesi varsa, işin kim tarafından yapıldığı belli oluyorsa böyle fiillere etken fiiller denir. Sezai, dün geç geldi. Bugün geleceğim. (Ben- Gizli Özne)

2. EDİLGEN FİİLLER

Aşağıdaki cümlelerin yüklemlerine “kim” ya da “ne” sorularını sorup, aldığınız cevapları belirtiniz. Ece resim yaptı. Ağacın dalına oturdu. Yeni yıl coşkuyla kutlandı. Sorunun yanıtını biliyorsun. Hangi cümlede aldığınız cevap, yüklemin bildirdiği işi yapanı göstermiyor?

Yukarıdaki cümlelerin ögelerini bulunuz. 1. 2. Çamaşırları yıkadım. / Çamaşırlar yıkandı. Orhan yazı yazdı. / Yazı yazıldı. Bugün evi temizleyecek./ Bugün ev temizlenecek. Yukarıdaki cümlelerin ögelerini bulunuz. Cümlelerin birinci ve ikinci hallerinde ne gibi değişiklikler olmuştur? İkinci cümlelerde eylemlerin aldığı ekleri inceleyiniz.Farklı ekler var mı? Sizce bu eklerin görevi ne olabilir?

O halde edilgen fiilleri tanımlayınız!

Kır-(ı)-l- / sev-(i)-n- Ali pencereyi kırdı. Pencere kırıldı. 2. Edilgen Fiiller : Cümle okunduğunda veya dinlendiğinde, işin kimin tarafından yapıldığı belli olmuyorsa, yani cümlede “sözde özne” varsa böyle fiillere edilgen fiiller denir. Edilgen fiiller, etken fiillerin sonuna –l, -n ekleri getirilerek yapılır. Kır-(ı)-l- / sev-(i)-n- Ali pencereyi kırdı. Pencere kırıldı. G.Özne Etken Sözde Özne Edilgen

3. DÖNÜŞLÜ FİİLLER

Aşağıdaki cümlelerin ögelerini bulunuz. Aylin giyindi. Çocuk ağacın arkasına saklandı. Bilgisayarı bozulunca çok sinirlendi. Yukarıdaki cümlelerde öznenin yaptığı işten kim etkilenmiştir?

Koşmak onu yordu./ Koştuğu için yoruldu. Ayşe saçlarını taradı./ Ayşe tarandı. Yukarıdaki cümlelerin ögelerini bulunuz. Cümlelerin birinci ve ikinci hallerinde ne gibi değişiklikler olmuştur? İkinci cümlelerde eylemlerin aldığı ekleri inceleyiniz.Farklı ekler var mı? Sizce bu eklerin görevi ne olabilir?

O halde bir cümlede yüklemin bildirdiği işi yapan ve yapılan işten etkilenen öge aynı ise böyle fiilllere ne ad verilir?

3. Dönüşlü Fiiller : Özne tarafından yapılan işin etkisi, başka bir varlığı etkilemeyip yeniden özne üzerine dönüyorsa, böyle fiillere dönüşlü fiiller denir. Genellikle –n,bazen de –l ekleri dönüşlü fiil yapar. Kardeşim, bu olaya çok sevi(n)di. Çocuk, üzerime atı(l)dı.

4. İŞTEŞ FİİLLER

Yukarıdaki cümlelerin ögelerini bulunuz. Misafirler selamlaştı. /Ali ve Eray selamlaştı. Arkadaşımla dertleştik./ Sevgi ve ben dertleştik. Yukarıdaki cümlelerin ögelerini bulunuz. Yüklemde belirtilen iş kimler tarafından yapılmıştır?

Yukarıdaki cümlelerin yüklemlerine gelen ekleri inceleyiniz. Aslı kardeşine baktı./ Aslı ile kardeşi bakıştılar. Yukarıdaki cümlelerin yüklemlerine gelen ekleri inceleyiniz. Eylemlerdeki “-ş” ekinin cümleye nasıl bir anlam yüklediğini belirtiniz. Bu şekilde birden fazla öznenin karşılıklı ya da birlikte yaptığı işleri bildiren eylemlere çatısı bakımından nasıl eylemler denir?

4.İşteş Fiiller : Birden çok öznenin karşılıklı veya birlikte gerçekleştirdikleri fiillere denir. İşteşlik eki –ş’dir. Bağr-ı-ş-, gör-ü-ş-.... Bazı fiiller kök halinde işteşlik anlamı taşır. Barış-, güreş-, yarış-... Bazı fiillerde –laş, -leş ekleri getirilerek işteşlik sağlanır. Mektup-laş-, bayram-laş-

ALIŞTIRMALAR

Aşağıdaki cümleleri edilgen yapınız. Herkes kıra gitti. ………………… Aile akşam yemeği yedi. ………………………….. Belediye yolları kazmış. ………………………… Doktor çocuğun dişini çekti. ……………………………….

Aşağıdaki şiirde geçen edilgen fiilleri bularak etken hale getiriniz. Sabahları erken kalkılıyor yolculukta; Doğan güneşe karşı, Dertler biraz unutulmuş, Gurbete biraz daha alışılmış. Yapılacak işler düşünülüyor. Orhan Veli

Aşağıdaki eylemleri işteş yapınız. Bak-:………………. Anla-:……………... Söyle-:……………. Tak-:……………… Döv-:……………… Gül-:………………. Ağla-:……………...

Aşağıdaki eylemleri dönüşlü yaparak cümlede kullanınız. Yıka-:…………………………………………. Bak-:………………………………………….. Söyle-:……………………………………….. Döv-:………………………………………….