TÜRKÇE / Şiir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SÖZ SANATLARI.
Advertisements

RUBAİ.
AŞIK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ (KOŞMA). OZANLARIMIZ.
TÜRKÇE ÖĞRETMENİ & EĞİTİM KOÇU
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
KAFİYE ( UYAK ) SADETTİN UYSAL.
ANıLaRıM.
ŞİİRDE TEMA.
KAFİYE ( UYAK ) NEDİR ?.
İÇİMİN KUYTULARINA DÜŞ SEVGİLİ İÇİMİN KUYTULARINA DÜŞ SEVGİLİ.
ŞİİR BİLGİSİ ZEHRA YOLCU 6-A.
Seni anarım sevdayla Seni düşünürüm ürpermeyle Çok mısra dökülür dudaklarımdan Çok şiir geçer yüreğimden.
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
TÜRKÇECİNİN AŞKI Sevgilim( ) Zamirlerin isminin yerini tutamayacağı bir gecedeyim( ) Her şey karanlık ve darmadağın. En kral yapıbilimci gelse yine de.
TEST – 1.
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
ŞİİR VE ŞİİR TÜRLERİ.
2 ve 1’in toplamı 3 eder..
SES BİLGİSİ SORULAR.
ŞİİRDE ŞEKİL.
CÜMLE.
Kafiye ve Redifler Sorular ve Cevapları.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
KAFİYE (UYAK) REDİF.
TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
GARİP AKIMI (I. YENİ).
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
CÜMLENİN YARDIMCI ÖGELERİ
Ses Bilgisi.
ŞİİRDE ŞEKİL ÖZELLİKLERİ
ŞİİRDE AHENK.
ŞİİRDE AHENK.
KAFİYE (UYAK) KAFİYE REDİF.
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
Sesli izleyin Geçişler için tıklayın Olmasa da olur dedi ğ imiz insanlarla doludur hayatımız; tanı ş tı ğ ımız, selamla ş tı ğ ımız; klasik cümlelerle.
Türkçe Edebiyat Bilgileri.
Aruz Vezni Ben Arap edebiyatından geldim. Divan şiiri örneklerinde hep bana rastlarsınız.Türklerin çok kullandığı bir vezinim. Ben Arap edebiyatından geldim.
KAFİYE ( UYAK ) : Dize sonlarındaki ses benzerliklerine “uyak” denir.Dize sonların- daki ses,anlam ve görevce farklı sözcük,ek ya da seslerden oluşur.
HALK EDEBİYATI.
SES BİLGİSİ.
Bir bedende atan kalp gibiydik!
SENİ SEVİYORUM.
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
Konuş sevdiğim Yüreğinin şarkısını söyle bana Gece karanlık,
GiTTiĞiN YeR.
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
HOCA DEHHANİ GAZEL-XIII. YÜZYIL SAYFA:
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
Hazırlayan: Mukaddes Alkan_s7
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
İslami Dönemde İlk Dil ve Edebiyat Ürünleri
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
YE Şİ M ÖZDEM İ R BA Ş AK Ş EH İ R ANADOLU L İ SES İ MANZUME VE ŞİİR.

Şiir: Duygu, hayal ve düşüncelerin bir düzene bağlı olarak, çekici/etkileyici bir dil ve ahenkli mısralar içinde aktarılmasıdır. EdebiyatEdebiyat türlerinin.
Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri
ŞARKI Divan şiirine Türklerin kazandır- dığı bir nazım şeklidir. Divan şiirinde bestelenmeye uy- gun ölçü kalıpları ile yazılan ve çoğunlukla 4 dizelik.
Erbaa | 2009 DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ Erbaa | 2009.
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
D İ VAN-I H İ KMET EDEBıYAT PROJE ÖDEVI. DIVAN- ı HIKMET NEDIR ? K ı SACA TAN ı YAL ı M -> Ahmed Yesevi’nin söyledigi “hikmet” adlı siirleri bir araya.
EDEB İ YAT PERFORMANS ÖDEV İ. AYNALAR ŞİİRİNİN İNCELENMESİ NAZIM BİÇİMİ: Serbest şiir NAZIM BİRİMİ: Dörtlük BİRİM SAYISI: Beş dörtlükten oluşmuştur.
ŞİİR İNCELEME YÖNTEMİ ŞİİR İNCELEME YÖNTEMİ
ŞİİRDE AHENK UNSURLARI ÖLÇÜ HECE ÖLÇÜSÜ
ŞİİRDE AHENK UNSURLARI SUNUSU
BiR ŞiiRSiN DuDaKLaRıMDa
HAZIRLAYAN: HAZIRLAYAN: FURKAN TAFLAN FURKAN TAFLAN 10-G G 265.
ANONİM HALK EDEBİYATI Anonım halk edebiyatı, ilk söyleyeni unutulan ağızdan ağıza aktarılak, halkın ortak malı olmuş bır edebiyattır. Anonim edebiyat ürünleri,
Sunum transkripti:

TÜRKÇE / Şiir

TÜRKÇE / Şiir • Duygu, hayal ve düşüncelerin belli bir düzen içerisinde aktarıldığı edebi türe şiir denir. • Şiirde duygu temel unsurdur ve genellikle şiir bir ana duygunun etrafında örgülenir.

TÜRKÇE / Şiir • Şiirde her bir satıra mısra (dize) denir. • Şiir, alt alta dizeler halinde ve her dize büyük harfle başlayacak şekilde yazılır.

TÜRKÇE / Şiir • Şiirin ikişer dize şeklindeki yazımına ikilik veya beyit; dörder dize şeklindeki yazımına ise dörtlük veya kıta denir.

Şiirde ahengi sağlayan unsurdur. TÜRKÇE / Şiir Şiirde ahengi sağlayan unsurdur. Şiirin bütün dizelerinin hece sayısının birbirine eşit olması demektir. Ateşten kızaran bir gül arar da, Gezer bağdan bağa çoban çeşmesi Örnek A teş ten kı za ran bir gül a rar da Ge zer bağ dan ba ğa ço ban çeş me si

Şiirde ahengi sağlayan unsurdur. TÜRKÇE / Şiir Şiirde ahengi sağlayan unsurdur. Şiirin bütün dizelerinin hece sayısının birbirine eşit olması demektir. Ateşten kızaran bir gül arar da, Gezer bağdan bağa çoban çeşmesi Örnek A teş ten kı za ran bir gül a rar da Ge zer bağ dan ba ğa ço ban çeş me si

Şiirde ahengi sağlayan unsurdur. TÜRKÇE / Şiir Şiirde ahengi sağlayan unsurdur. Herhangi bir ölçüye bağlı kalınmadan yazılan şiirler bu türdendir. Örnek Ağlasam sesimi duyar mısınız, Mısralarımda; Dokunabilir misiniz, Göz yaşlarıma, ellerinizle? Orhan Veli Kanık

TÜRKÇE / Şiir Dize sonlarındaki ses benzerlikleridir. Benzeşen sesler aynı görevdeki ek, sözcük ya da söz grubuysa redif; değilse uyaktır. Redif dizelerin en sonunda ve uyaktan sonra yer alır. Örnek İyi doğru sözler onda Şefkat dolu gözler onda “-ler” eki ve “onda” sözcüğü rediftir.

TÜRKÇE / Şiir Dize sonlarındaki ses benzerlikleridir. Benzeşen sesler aynı görevdeki ek, sözcük ya da söz grubuysa redif; değilse uyaktır. Redif dizelerin en sonunda ve uyaktan sonra yer alır. Örnek İyi doğru sözler onda Şefkat dolu gözler onda “-ler” eki ve “onda” sözcüğü rediftir. “ö” ve “z” sesleri ise uyaktır.

TÜRKÇE / Şiir Yarım Uyak Tam Uyak Zengin Uyak Cinaslı Uyak Tunç Uyak

1) Yarım Uyak: Dize sonlarında tek sesin benzeştiği uyak türüdür. TÜRKÇE / Şiir 1) Yarım Uyak: Dize sonlarında tek sesin benzeştiği uyak türüdür. Örnek Görmedim ne bir perçem ne de göz Çok olur servi güzellerde naz “z” yarım uyak

2) Tam Uyak: Dize sonlarında iki sesin benzeştiği uyak türüdür. TÜRKÇE / Şiir 2) Tam Uyak: Dize sonlarında iki sesin benzeştiği uyak türüdür. Örnek Etmedim ne bir sohbet ne de söz Sardı yüreğimi alevli bir köz “öz” tam uyak

TÜRKÇE / Şiir 3) Zengin Uyak: Dize sonlarında üç ve daha fazla sesin benzeştiği uyak türüdür. Örnek Kesemde yoktur, bulunmaz hiç para Benim talihim ezelden mi kara? “ara” zengin uyak

TÜRKÇE / Şiir 4) Cinaslı Uyak: Dize sonlarında sesteş sözcüklerin bulunduğu uyak türüdür. Örnek Gönlünde madem bir sevdiğin var Durma, koş! Sevdiğinin yanına var. “var” cinaslı uyak

TÜRKÇE / Şiir 5) Tunç Uyak: Bir dizenin sonundaki sözcüğün tamamının diğer dizenin sonundaki sözcüğün içinde yer almasıyla oluşan uyak türüdür. Örnek Tanımaz oldu ne bizi ne eli Sen bizi koyup gittin gideli “eli/gideli” tunç uyak

TÜRKÇE / Şiir