Köylü ulusun efendisidir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

CÜMLENİN ÖGELERİ Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin ögeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
HAZIRLAYAN: DERYA ERDOĞAN
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZARFLAR VE EDATLAR Fidan Çiftçi
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI ÇALIŞMA SAYFASI
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
CÜMLENİN ÖGELERİ.
HÜSEYİN OKAN EROĞLU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
e i ADIN DURUMLARI den yalın de Aşağıdaki iki tümceyi okuyalım.
CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ
CÜMLENİN ÖĞELERİNDEN ‘ÖZNE’
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
KONU HAKKINDA GENEL BİLGİ
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
CÜMLENİN ÖGELERİ NECİP YAĞCI GAZİANTEP VEHBİ DİNÇERLER FEN LİSESİ
CÜMLENİN ÖĞELERİ Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö) 2.SINIF
ZARF (BELİRTEÇ).
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
YAPI BİLGİSİ.
1 CÜMLENİN ÖGELERİ Öge: Bir cümleyi oluşturan sözcük veya sözcük gruplarına öge denir. Ögeler bulunurken önce temel ögeleri (yüklem, özne), daha sonra.
CÜMLENİN YARDIMCI ÖGELERİ
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
HAZIRLAYAN: KISMET YAŞAR 8-A ÖĞRETMEN : SELMA ERASLAN
CÜMLENİN ÖĞELERİ Evlerin bölümleri odalardır; cümlenin bölümleri de öğelerdir. Cümle öğeleri, cümlenin parçaları demektir. Evin bölümleri odalar, salon,
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
4.Sınıf Türkçe Dersi Hazırlayan: Ayşe Adıgüzel
İSMİN HALLERİ.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
CÜMLENİN ÖĞELERİ /ÖZNE
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Nesne) 1 1 ) N E S N E Öznenin yaptığı işten, hareketten etkilenen varlığı gösteren ögedir. Nesneler ek alıp almamasına göre.
-Yalın Hali -E Hali -İ Hali -De Hali -Den Hali
CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz.
CÜMLENİN ÖGELERİ Cümle; bir düşünceyi, bir duyguyu, bir olayı, bir isteği, bir yargıyı tam olarak anlatan sözcük veya söz grubuna denir. Cümleyi oluşturan.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ÖZNE YÜKLEM UYGUNLUĞU.
Hakan Satılmış (Türkçe Öğretmeni) Biz uygarlıktan,bilimden ve fenden güç alıyor ve ona göre yürüyoruz.
CÜMLENİN ÖĞELERİ 1. YÜKLEM Türkçe bir cümlede, yüklem mutlaka olmalıdır. Yüklemi olmayan bir cümle olmaz. Yüklem, tümcede iş, oluş, hareket, davranış,
CÜMLENİN ÖGELERİ.
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
Mustafa DİNÇ Türkçe Öğretmeni
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
CÜMLENİN ÖGELERİ TEMEL ÖGELER YARDIMCI ÖGELER NESNE YER TAMLAYICISI
ADILLAR (ZAMİRLER).
CÜMLENİN ÖĞELERİ Yüklem Özne Nesne Dolaylı Tümleç Zarf Tümleci.
TÜRKÇE DİL BİLGİSİ CÜMLE ve ÖGELERİ
Fiilde Çatı Öznesine Göre Etken Edilgen Dönüşlü İşteş
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Cümlenin Ögeleri İsim:EyüpCan Soy İsim :Aydemir Sınıf : 8-D No : 352.
Hazırlayan:Süleyman Duman s_4
Sunum transkripti:

Köylü ulusun efendisidir.

Cümlenin Öğeleri

Cümle Bir düşünceyi,hareketi,duyguyu,olayı,tam olarak anlatan sözcük grubuna denir. “Dün kütüphaneye gittik.”

Yüklem Cümledeki çekimli fiile ya da çekimli fiil görevi yapan sözcüklere “YÜKLEM” denir. Öğretmen sınıfa girdi.

yüklem Bu türküyü hiç duymamıştım. yüklem yüklem yüklem Annemi, babamı çok seviyorum. Ali, okula bisikletle gitti. Bu türküyü hiç duymamıştım. Derse başlama zili çaldı. yüklem yüklem yüklem

Yüklem Yüklem cümlenin en önemli temel öğesidir.Cümledeki işi,hareketi,oluşu bildiren öğedir. Yüklem,bir sözcük türü değil,sözcüklerin cümledeki görev adıdır.

Yüklemleri Bulun Ayşe şarkı söyledi. Merdivenlerden yavaş çıkınız. Birisi konuşurken dinleyelim. Düzenli çalışmak, başarıyı artırır. yüklem yüklem yüklem yüklem

Cümlenin yardımcı öğeleri (tümleç) 1.Nesne (düz tümleç) A)Belirtisiz nesne B)Belirtili nesne 2.Dolaylı tümleç 3.Zarf tümleci

NESNE(düz tümleç) Cümlelerde öznenin yaptığı işten etkilenen,yüklemin etkisini üzerine alan öğeye” nesne” denir. Babam defter,kalem,silgi aldı. nesne

Nesnelerde şu özellikler görülür. 1.Nesneler,yalın ya da –i durumunda bulunan adlar ya da zamirlerdir. 2.Ad cümlelerinde genellikle nesne bulunmaz. 3.Yalnız geçişli eylemler nesne alır. 4.Nesneler ,özneyle birlikte yükleme sorulan “ne,neyi;kim,kimi “sorularına yanıt olur. 5.Nesneler,eylemden etkilenen varlığın belirli ya da belirsiz olması açısından iki türlüdür:

a)Belirtisiz nesne Eylemlerin etkilediği belirsiz varlıkları ya da kavramları tanıtan sözcüklere denir. Belirtisiz nesneler ,yalın durumda bulunan adlar ve zamirlerdir.

Belirtisiz nesnenin bulunması Özneyle birlikte yükleme “ne.neler “sorusu sorulur. Örn”:Ahmet gömlek aldı.” Soru:Ahmet ne aldı? Yanıt:gömlek(belirtisiz nesne) Örn:”Babam okuma yazma bilmezdi.” Soru:Babam ne bilmezdi? Okuma yazma(belirtisiz nes.)

Belirtili nesne Eylemlerin etkilediği ve belirli varlıkları ya da kavramları tanıtan sözcüklere “belirtili nesne “ denir.

Belirtili nesnenin bulunması: Belirtili nesneler yükleme özneyle birlikte sorulan”kimi kimileri;neyi,neleri;nereyi,nereleri ? “ sorularına yanıt olur. Örn: “ Ben o günleri unuttum. “ Soru:Ben neleri unuttum? -o günleri(belirtili nesne)

TÜMLEÇ

DOLAYLI TÜMLEÇ (YER TAMLAYICISI)

DOLAYLI TÜMLEÇ Cümlede adların “-e,-de, -den “ durum eklerini alarak ,yüklemin gösterdiği eylemin yöneldiği,bulunduğu,çıktığı yer ve yönü gösteren yardımcı öğeye denir.

Örnek cümleler “ Eve gidiyorum. “ Nereye gidiyorum? Eve(d.t) Evin bahçesine ağaç diktik.

ZARF TÜMLECİ

ZARF TÜMLECİ Cümlede yüklemi zaman,ölçü,durum,yer-yön ve soru gibi özellikler yönünden tamlayan öğelere zarf tümleci denir. “Bugünlerde çok çalışıyorsun.” Cümlenin öğelerini bulunuz?

Özne Cümlede işi yapanı bildiren sözcüğe, özne diyoruz. Özneyi bulmak için, yükleme “kim” ya da “ne” sorusunu sorarız. Özne, cümlenin, ikinci temel öğesidir.

Örnek. Atatürk,vatanımızı kurtarmak için Samsun’a çıktı. İş hareket bildiren sözcük “çıktı”dır. Kim çıktı ?Diye sorduğumuzda “Atatürk” cevabını alıyoruz. O halde bu cümlenin öznesi “Atatürk”tür.

Özne-Yüklem Uygunluğu Bir cümlenin öznesi tekil ise yüklemi tekil, öznesi çoğul ise yüklemi çoğul olmalıdır. Çocuklar, oyun yerine koştular. Ahmet, şarkı söylemeye başladı. çoğul. çoğul. tekil. tekil.

Uyarı Özne yüklem Çoğul tekil Cansız varlıklar, insan dışındaki canlı varlıklar, zaman ve eylem adları özne ve çoğul olunca, yüklem tekil olmaktadır. Bağrışmalar birden kesildi. Özne yüklem Çoğul tekil

Tümleç Tümleçler, yüklemi türlü yönlerden tamamlayan sözcüklerdir. Cümledeki yüklem ve özne dışındaki tüm sözcükler, tümleç görevi yapmaktadır.

Örnek Çocuk beş yaşında ana okuluna başlıyor. özne tümleç tümleç yüklem. Birsen hanım, yüksek sesle şarkı söylüyordu. özne tümleç NESNE yüklem.

Aşağıdaki cümlelerin öğelerini bulunuz ? * Kedi ,dolaptaki ciğeri yedi. *Kuşlar,sonbaharda sıcak ülkelere gidiyorlar. Aşağıdaki cümlelerin öğelerini bulunuz ?