FİİLLERİN GRAMER KATEGORİLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇATILAR.
Advertisements

ÇATILARINA GÖRE FİİLLER
GEÇİŞLİ - GEÇİŞSİZ FİİL
HÜSEYİN OKAN EROĞLU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
1.Öznesine Göre Çatılar 2.Nesnesine Göre Çatılar
DİL ve ANLATIM DERSİ ÖĞRETMEN:EROL AYDIN
FİİL SOYLU KELİMELER: FİİLLER (EYLEMLER)
YA ÖĞRENİRSİNİZ Ya da….
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA Çamkent Ortaokulu.
II. FİİLLERDE ÇEKİMLİLİK GRAMER KATEGORİSİ
Köylü ulusun efendisidir.
EYLEMİN ÇATISI 20 SORU.
FİİLLERDE ÇATI.
Sunuindir.blogspot.com YAPIM EKLERİ
TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ
1- Nesnelerine göre fiiller 2- Öznelerine göre fiiller
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
Fiilimsi Nedir? Eylem kök veya gövdelerinden belli eklerle türeyerek girişik bileşik cümlelerde yan cümleciğin yüklemi görevini üstlenen sözcüklerdir.
FİİLLERDE (EYLEMLERDE) ÇATI
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
FİİLLERDE (EYLEMLERDE) ÇATI
DİLEK (TASARLAMA) KİPLERİ
TÜRKÇE DERSİ FİİLLERDE ÇATI.
FİİLLERDE ŞAHIS KATEGORİSİ. III. ŞAHIS KATEGORİSİ Fiillerde şahıs kategorisi, fiilin gösterdiği işi, hareketi, oluşu veya kılışı yapan kişiyi gösterir.
Fiiller çatı bakımından ikiye ayrılarak incelenir.
Serap çalIşkan akdenİz ünİversİtesİ türkçe öğretmenlİğİ
NESNESİNE GÖRE FİİLLER
FİİLLERDE ÇATI Öznenin ve nesnenin yaptığı, etkilendiği, birlikte yaptığı fiillere denir. Fiilde çatı ikiye ayrılır: A) Nesnesine Göre B) Öznesine Göre.
FİİLLERDE ÇATI.
FİLLERDE ÇATI.
Amacımız bu konuyu da hemen çözümleyip bilgilerimize bilgi eklemek.
FİİL ÇEKİMLERİ.
Yüksek Türk!Senin için yüksekliğin sınırı yoktur.İşte parola budur.
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
TÜRKÇE / FİİLLER ( EYLEMLER )
YAPI BİLGİSİ.
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
FİİL ÇATISI.
FİİLLER Erciyes Üniversitesi Türkçe Eğitimi
FİİLDE ÇATI HAZIRLAYAN: MUSTAFA UYSAL BİLGİSAYAR 1 DERSİ ÖDEVİDİR.
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
FİİLLERDE ( EYLEMLERDE) ÇATI
A. NESNELERİNE GÖRE FİİLLER B. ÖZNELERİNE GÖRE FİİLLER
DİL BİLGİSİNİN, DİLDEKİ SÖZCÜKLERİN YAPISINI İNCELEYEN BÖLÜMÜ
FİİL ÇATISI KONU ANLATIMI Eylem cümlelerinin nesne alıp alamama durumunu ve öznenin yapılan eylemi geçekleştirme biçimini inceler. Eylem cümlesi olmayan.
FİİL SOYLU KELİMELER: FİİLLER (EYLEMLER)
II. FİİLLERDE ÇEKİMLİLİK GRAMER KATEGORİSİ
FİİLLERİN GRAMER KATEGORİLERİ. Gramer kategorisi nedir? Fiillerin üç gramer kategorisi vardır: I. Çatı; II. Çekimlilik; III. Kişi. Bu gramer kategorileri,
FİİLDE ÇATI *Çatı: Fiillerin öznelerine ve nesnelerine göre aldıkları durumdur. *Çatı, fiillerle ilgili bir özelliktir. *İsim cümlelerinde çatı özelliği.
Öznesine GöreÖznesine Göre Etken Etken Edilgen Edilgen Dönüşlü Dönüşlü İ şteş İ şteş Nesnesine GöreNesnesine Göre Geçişli Geçişli Geçişsiz Geçişsiz Oldurgan.
Türkçe S özcükte Y apı. Y apısal Y önden S özcük T ürleri  Yapısal yönden bütün sözcükler üçe ayrılır : Basit Sözcükler Türemi ş Sözcükler Birle ş ik.
FİİLLERDE ÇATI. Çocuklar ben Dedektif Gadget. Ama Siz bana kısaca Hasan Abi diyebilirsiniz. Önemli bir görev için Türkiye’ye getirildim. Burada sizinle.
Türk Dili I Hafta 10 1 TÜRK DİLİ I Okutman Vedat BALKAN Hafta 10.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
GENEL TEKRAR - 07 FİİL ÇATISI FEM DERSHANELERİ TÜRKÇE.
 Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde çatı”
İşlev Açısından Kelime Türleri
Üç Sesli Tek Heceli Sözcükleri Okuyalım
FİİLLERDE ÇATI.
ÇATILARINA GÖRE FİİLLER
FİİL ÇATISI.
Fiilde Çatı Öznesine Göre Etken Edilgen Dönüşlü İşteş
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
FİİL ÇATISI A. NESNELERİNE GÖRE FİİLLER 1. Geçişli Fiiller 2. Geçişsiz Fiiller 3. Oldurgan Fiiller 4. Ettirgen Fiiller B. ÖZNELERİNE GÖRE FİİLLER 1. Etken.
FİİLLERDE ÇATI Öznenin ve nesnenin yaptığı, etkilendiği, birlikte yaptığı fiillere denir. Fiilde çatı ikiye ayrılır: A) Nesnesine Göre B) Öznesine Göre.
Cümlenin Ögeleri İsim:EyüpCan Soy İsim :Aydemir Sınıf : 8-D No : 352.
Hızlı Okuma Egzersizleri
Sunum transkripti:

FİİLLERİN GRAMER KATEGORİLERİ

FİİLLERİN GRAMER KATEGORİLERİ Gramer kategorisi nedir? Fiillerin üç gramer kategorisi vardır: I. Çatı; II. Çekimlilik; III. Kişi. Bu gramer kategorileri, fiilin cümledeki anlamı ve görevini daha iyi algılamak için incelenmektedir.

I. FİİLLERDE ÇATI Fiillerin cümlede diğer cümle unsurlarıyla çeşitli ilişkileri olur. Bazı fiiller işi yapanı ister, bazıları fiilden etkilenen bir nesneyi ister, bazıları kendinde hem yapanı hem de nesneyi birleştirir, bazı fiiller ise işin en az iki veya fazla kişi tarafından yapıldığını ifade ederler. Tanımı: Fiilin gösterdiği işin nesne ve özneyle olan ilişkisine fiil çatısı denir.

I. FİİLLERDE ÇATI Çatı gramer kategorisine göre, diğer sözlerle sentaktik-semantik ilişkilerine göre fiiller şöyle ayrılır: 1. Fiil-nesne ilişkisine göre fiiller: a) Geçişli fiiller – Bu fiiller cümlede nesne ister. Fiilin gösterdiği ve özne tarafından gerçekleştirilen iş, nesne aracılığıyla yapılır. Örneğin: aç-, at-, biç-, boz-, çağır-, ısıt-, kaz-, kırp-, sağ-, tanı-, tıka-, yat-, vb.

I. FİİLLERDE ÇATI b) Geçişsiz fiiller – Bu fiiller, sadece işi yapana ihtiyaç duyarlar ve nesne istemezler. Örneğin: acık-, art-, bağır-, bin-, dol-, imren-, kana-, kork-, parla-, piş-, uyan-, yürü-, vb. - Çok az sayıda duruma göre hem geçişli hem geçişsiz olan fiiller vardır: oku-, yaz-, ver-, vb.

I. FİİLLERDE ÇATI 2. Fiil-özne ilişkisine göre fiiller: a) Etken çatılı fiiller – Bu fiiller, cümlede özne isteyen tüm geçişli veya geçişsiz fiil kök veya gövdeleridir. Hiçbir çatı eki almazlar: ak-, bak-, belir-, değ-, duy-, sev-, vb.

I. FİİLLERDE ÇATI b) Edilgen çatılı fiiller – Öznesi veya işi yapanı belli olmayan fiillere edilgen çatılı fiiller denir. Edilgen çatı, geçişli fiilleri geçişsiz yapar. Etken çatılı fiillere /-İl/ veya /-n/ eki getirilerek yapılır. Aslında edilgen çatı eki /-İl/’dir, ancak bu ek ünlüyle ve ”l” ile biten fiillere gelmez. O durumlarda /-n/ eki kullanılır: aç-ıl-, al-(ı)n-, başla-n-, bil-(i)n-, kes-il-, koru-n-, oku-n-, oyna-n-, sev-il-, yıka-n-, vb.

I. FİİLLERDE ÇATI c) Meçhul (öznesiz) çatılı fiiller – Edilgen çatılı fiillere benzerdir, ancak onlardan tek farkı, bu fiillerin gerçekten de kimin tarafından yapıldığı belli değildir. Edilgen çatı geçişli fiillerden yapılıyordu, oysa meçhul çatı geçişsiz fiillere /-İl/ ve /-n/ eklerinden biri getirilerek yapılır. ağla-n-, başla-n-, bık-ıl-, dön-ül-, gel-(i)n-, gir-il-, öl-(ü)n-, vb.

I. FİİLLERDE ÇATI ç) Dönüşlü (edingen) çatılı fiiller – Yapılan işin tekrar yapana döndüğünü veya işin kendiliğinden yapıldığını bildiren fiil çatısıdır. Bu çatının kullanış alanı çok geniştir. Fiil kök veya gövdelerine /-n/ eki getirilerek yapılır: ara-n-, besle-n-, boşa-n-, bul-(u)n-, geç-(i)n-, giy-(i)n-, sev-(i)n-, tanı-n-, tara-n-, zehirle-n-, vb.

I. FİİLLERDE ÇATI d) İşteş çatılı fiiller – Bu çatı, fiilin gösterdiği işin en az iki özne tarafından yapıldığını bildirir. Fiil kök veya gövdelerine /-ş/ eki getirilerek yapılır: bak-(ı)ş-, çek-(i)ş-, döv-(ü)ş, kokla-ş-, kon-(u)ş-, sözle-ş-, tanı-ş-, yaz-(ı)ş-, vb.

I. FİİLLERDE ÇATI e) Ettirgen çatılı fiiller – Bu çatı, fiilin gösterdiği işin konuşmacı tarafından değil de başka birinin tarafından yapıldığını bildirir. /-Dİr/, /-t/, /-r/, /-Ar/, /-DAr/ ve /-z/ ekleriyle yapılır: al-dır-, oku-t-, bat-(ı)r-, çık-ar-, gön-der-, em-(i)z-(i)r- > emzirmek, vb.

ÇATI EKLERİNİN ÜST ÜSTE GELMESİ Bazen çatı ekleri art arda gelir. Böyle gruplaşma, ifadeye canlılık katar. a) /-n/ edingen çatı ekinden sonra /-İl/ edilgen çatı eki veya /-Dİr/ ettirgen çatı eki gelir: de-n-il-, giy-(i)n-il-, ye-n-il-, vb. b) /-İl/ edilgen çatı ekinden sonra başka çatı eki gelmez.

ÇATI EKLERİNİN ÜST ÜSTE GELMESİ c) /-ş/ işteşlik çatı ekinden sonra /-İl/ edilgen çatı eki veya /-Dİr/ ettirgen çatı eki gelir: anla-ş-ıl-, gör-(ü)ş-ül-, kon-(u)ş-ul-, karşıla-ş-tır-, öp-(ü)ş-tür-, vur-(u)ş-tur-, vb. ç) /-Dİr/ ettirgen çatı ekinden sonra /-İl/ edilgen çatı eki veya /-t/ ettirgen çatı eki gelir: al-dır-ıl-, bil-dir-t-, giy-dir-t-, yaz-dır-ıl-, ye-dir-il-, vb.

TEŞEKKÜR EDERİM 