9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Hava yolu tıkanıklığı nedir?
Saydığımızda 15 tane sayı olduğunu görürüz.
ASELSAN- TOKİ YAPRACIK KONUTLARI KOORDİNASYON KURULU
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Kale ve Filin Özellikleri
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
KORUYUCU EKİPMAN KULLANIMI
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
KİŞİSEL HİJYEN.
Sıvı Ölçüleri Değerlendirme.
PNÖMATİK TEMEL SEVİYE TP101 UYGULAMALAR.
TOPLAMA İŞLEMİNDE VERİLMEYEN TOPLANANI BULMA
Hasta Taşıma ve Transferi
HASTA POZİSYONLARI VE MOBİLİZASYONU
ORHAN EREN İLKOKULU 1-A.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
ZAMBAK 1 SORU BANKASI UĞUR CESUR 1 ZAMBAK 1 SORU BANKASI ÖZEL SORULARI Hazırlayan: UĞUR CESUR.
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
Problem Çözme Ve Problem Çözme Stratejileri Ödevi Cihan GÖÇ
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
SİTE TEMİZLİĞİ.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
Antisepsi ve Ameliyathane Kuralları
TEST – 1.
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ASEPTİK TEKNİKLER
Ek-2 Örnekler.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Diferansiyel Denklemler
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
KIRIK-ÇIKIK ve BURKULMALARDA İLK YARDIM
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
İSMİN HALLERİ.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
RASYONEL SAYILARLA TOPLAMA ve ÇIKARMA İŞLEMLERİ
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
CEBİRSEL İFADELERİ ÇARPANLARINA AYIRMA
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
EL TEMİZLİĞİ.
KORUYUCU EKİPMANIN UYGUN KULLANIMI
Kirli eller Hastane içinde yüksek virülans ve çoklu dirençli mikroorganizmaların hastalar arasında yayılmasında neden % sağlık personelinin kirli.
SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR? Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır.
(7)- KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLK YARDIM
Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik kazaları gibi şiddetli travmalar.
BİLİNCİ KAPALI (KOMA)OLAN HASTA / YARALIYA İLK YARDIM
EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI
“ASEPTİK UYGULAMAR Dersi Sunusu”
YATAK İÇİNDE DÖNME EGZERSİZLERİ Zeliha IŞIK
Sağlık Personelini Koruyucu Ekipmanlar
HAZAL TİMUR 11/A 517 SÜMEYYE GÖÇEN 11/A. + Genellikle üst taraf (üst yan)kırık, çıkık ve burkulmaları düşme, çarpma gibi darbelere bağlı olarak gelişir.Kırıklar,
YATAK İÇİ DÖNME EGZERSİZLERİ Amacı: 1.Onu rahatlatmak, 2.Dolaşımı hızlandırmak, 3.Vücudun belirli bir bölgesinde uzun süre basınç, uygulamasını önlemek,
Hazırlayan: SELDA DEMİR Acıbadem Fulya Hastanesi 8. Kat Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlayan: Betül TOPCU Fatma ÖZDEMİR Akıncılar İlçe Hastanesi Toplum Sağlığı.
Sunum transkripti:

9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 12.Ünite Asepsi ve Antisepsi Teknikleri BONE GİYME , MASKE TAKMA ,STERİL GÖMLEK GİYME ve ÇIKARMA 32.Hafta ( 05-09 / 05 / 2014 )

BONE GİYME

Bone Giyme Cerrahi müdahale sırasında saçlardan oluşacak döküntülerden ve sıçrayacak partiküllerden hastanın korunması için bone veya kep kullanılır.

Bone Giyme Uygulaması : 1 Bone Giyme Uygulaması : 1.)Bone, lastikli kısmından iki elle tutulup açılır 2.)Bonenin lastikli kısmı alına yerleştirilir 3.)Bone,saçları tamamen içine alacak şekilde başa yerleştirilir.

MASKE TAKMA

Maske Takma Solunumla bulaşan patojen mikroorganizmalarla enfekte olduğu bilinen hastaların bakımında ve cerrahi müdahaleye yardımcı olurken tek kullanımlık cerrahi maske kullanılır. Maskeler; kâğıt, bez, köpük veya sentetik materyallerden yapılmış olabilir. Maske, tekniğine uygun takılır ve çıkarılır.

Maske Takma ve Çıkarma Uygulaması 1. )Eller yıkanır 2 Maske Takma ve Çıkarma Uygulaması 1.)Eller yıkanır 2.)Maske ele alınır 3.)İpleri kontrol edilir 4.)Maskenin telli kısmı, burun üzerine oturtularak , katlı kısım dışta olmak üzere ,ağız ve burun örtülecek şekilde yerleştirilir.

5. )Üst uçtaki ipler, boynun arka kısmında fiyonk şeklinde bağlanır 5.)Üst uçtaki ipler, boynun arka kısmında fiyonk şeklinde bağlanır. Kullanılmış Maskenin Çıkarılması 1.)Maskenin önce alt, sonra üst ipleri çözülür 2.)Karşıya bakan ön yüzüne dokunmadan, maske çıkarılır 3.)Maske, tıbbi atık kovasına atılır 4.)Eller yıkanır

STERİL GÖMLEK GİYME ve ÇIKARMA :

Steril Gömlek Giyme ve Çıkarma Steril gömlek, bir bariyer oluşturarak mikroorganizmaların ciltten ve giysilerden cerrahi uygulama yapılacak bölgeye ulaşmasını engellemek, hastayı ve cerrahi ekip üyelerini çapraz enfeksiyondan korumak amacıyla kullanılan, kumaş ya da tek kullanımlık malzemeden yapılmış gömlektir.

Steril Gömlek Giyme / Giydirme ve Çıkarma :

1. )Eller ve kollardaki takılar çıkarılır 2 1.)Eller ve kollardaki takılar çıkarılır 2.)Başa koruyucu , tek kullanımlık kep takılarak, saçlar toplanır. 3.)Cerrahi maske tekniğine uygun olarak takılır 4.)Eller dirseklere kadar cerrahi yıkama tekniğine uygun olarak yıkanır. 5.)Eller steril havlu ile ,tekniğine uygun olarak kurulanır.

6.)Özel hazırlanmış steril bohça içindeki özel katlanmış steril gömlek , boyun hizasından tutulur. 7.)Steril alandan, 1-2 adım uzaklaşılarak gömleğin kendi kendine yere doğru tamamen açılması sağlanır 8.)Gömleğin iç kısmı, kendinize doğru tutulur (elle tutulan kısım, gömleğin iç yüzüdür, dış kısmına el ile dokunulmaz)

9.)Kollar omuz seviyesinde tutularak her iki kol, aynı anda gömleğin kollarına doğru geçirilir 10.)Steril giyinmemiş olan ikinci bir kişinin ,arkadan omuzların iç kısmından tutarak, her iki kolun da gömleğin bilek kısmına kadar oturmasına yardım etmesi ve gömleği arkadan bağlaması sağlanır.

11.)Gömleğin bel bağı açılıp bir ucu steril giyinen ikinci kişiye verilir. 12.)Kendi ekseniniz etrafında dönerek bel bağınız bağlanır, Steril Gömlek Giydirme 1.)Steril olarak giyindikten sonra cerrahi el temizliğini tamamlayan kişiye , steril havlu yukarı doğru kaldırılarak verilir

2.)Özel katlanmış steril gömlek ,boyun kısmından tutularak serbest kısmı yere doğru salınır ve gömleğin kendi kendine açılması sağlanır. 3.)Gömleğin iç kısmı gömleği giyecek kişiye doğru çevrilir ,dış kısmı size bakacak şekilde tutulur. 4.)Steril gömlek giyecek kişinin kollarını öne doğru uzatarak gömleği giymesi sağlanır.

5. )Gömleğin bileklik kısmının bileğe oturması sağlanır 6 5.)Gömleğin bileklik kısmının bileğe oturması sağlanır 6.)Gömleğin boyun ve sırt bağlarının steril olmayan üçüncü bir kişi tarafından bağlanması sağlanır 7.)Steril gömlek giydirilen kişinin bel bağı tutulur 8.)Giydirdiğiniz kişiye ,kendi ekseni etrafında dönmesi söylenerek bel bağı bağlanır.

Gömlek çıkarma:  Arkadan bağlanmış gömlek bağcıkları çözülür Gömlek çıkarma:  Arkadan bağlanmış gömlek bağcıkları çözülür. Boyun kısmındaki bağcıklar çözüldükten sonra iç yüzü dışa gelecek şekilde hafif katlanarak bırakılır   Kolun birinin bilek kısmından, elin dört parmağıyla kol içine girilir. El üstünden kol kaydırılarak yarıya kadar indirilir

Kolu indirilmiş ve gömleğin kolunun içinde kalmış olan elle diğer kolun bilek kısmının üstünden tutulup aşağıya doğru çekilir. Kol tamamen çıkarılır.   Tamamen çıkarılan kolun eli ile gömleğin boyun kısmının iç yüzünden tutularak yarıya kadar çıkarılmış olan kol tamamen çıkarılır.

Gömleğin iç yüzü dışa gelecek şekilde çıkarılmış olur Gömleğin iç yüzü dışa gelecek şekilde çıkarılmış olur. Gömlek kirli torbasına atılır.  Tekrar kullanacak olanlar yıkamaya gönderilir.  Tek kullanımlık olanlar imha edilir

HAZIRLAYAN HARİKA ATA