ÖZGE AKMAN Yan ve argo anlam.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Site konuyu en ince ayrıntılarıyla ele alarak anlaşılırlığı artırmış.
Advertisements

Cümlenin ögeleri(dolaylı tümlec ve edat tümleci)
HAZIRLAYAN: DERYA ERDOĞAN
Betül gürlek SÖZCÜKTE ANLAM.
SÖZCÜKte ANLAM.
Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam
SÖZCÜKTE GENEL VE TERİM ANLAM
TEMEL, ORTA ve İLERİ SEVİLERDE DİL BİLGİSİ KONULARI
Kelime Bilgisi Kelime (sözcük):
SÖZCÜKte ANLAM.
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
Hazırlayan: Enes Karaağaç Bilgisayar I Onuncu Grup.
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
Çocuğumuzu tanımanın önemi:
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF
ANLATIM BOZUKLUKLARI Turkcecim.com.
Hazırlayan: Selen Çelikkol Bilgisayarların hayatımızda çok yeri vardır. Arasan şıp diye bulur. Aklına bir soru takılırsa cevap orada olur her zaman.
ANLAMLARINA GÖRE SÖZCÜKLER.
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
Hazırlayan: Ali Akpınar
Hazırlayan: Ali Akpınar
(GERÇEK,YAN VE MECAZ ANLAM)
Konu: İ sim(Ad) Varlıkları, kavramları kar ş ılayan sözcüklerdir. İ simlerle, kar ş ıladıkları kavram ve nesneler arasında çok sıkı bir ilgi vardır.
ANLAM ÖZELLİKLERİNE GÖRE CÜMLELER
Simay Ertaş Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe öğr. Bölümü
DİLLERİN SINIFLANDIRILMASI Hazırlık Çalışmaları
HAZIRLAYAN HATİCE DOĞAN
Hazırlayan Aysun BİLGİÇ Türkçe Öğretmeni
A:Bu yaz bolca sebze kuruttuk.
İKİLEMELER.
SÖZCÜK TÜRLERİ BAĞLAÇLARÜNLEMLER Eş görevli ya da birbiriyle ilgili sözcükleri, sözcük öbeklerini, özellikle tümceleri bağlamaya yarayan,
EKLER.
CÜMLENİN ÖĞELERİ /ÖZNE
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
KELİME (SÖZCÜK) Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime denir.
  KELİME BİLGİSİ   KELİME (SÖZCÜK)   Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine.
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
SÖZCÜKTE ANLAM Hazırlayan:Gökçe Hanım EMİR Numara:
Site konuyu en ince ayrıntılarıyla ele almış ve bu sayede anlaşılırlığı arttırmıştır. Her konuda ayrı ayrı örneklere yer verilmiş. Konuyla ilgili örnekler.
SÖZCÜKTE ANLAM (Mecaz-Soyut-Somut)
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HAVVA ÜNAL TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ.
GERÇEK VE MECAZ ANLAMLI KELİMELER
SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ
Hazırlayan: Rıdvan Gezici Onuncu Grup Bilgisayar I Dersi Konu Hakkında: Sözcükte anlam konusunun öğrencilere nasıl anlatılacağı. Konunun içeriği ve konu.
Sözcükte Anlam/ Mecaz Anlam
TÜRKÇE / Sözcükte Anlam
FATMA GEZER TÜRKÇE ÖĞRETMENLIĞI (İÖ) BİLĞİSAYAR ÖDEVİ1.
Kelime Bilgisi Kelime (sözcük):
Dil, İmaj & Göstergebilim
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
Kelime Bilgisi Kelime (sözcük):
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
ÜNİTE TANITIM SUNUSU HAZIRLAYAN SEDEN HACISÜLEYMAN.
KELİMEDE ANLAM VE KAVRAM. Sözcükler, farklı anlamları, anlam birimlerini içinde barındıran bir yapıdır. Bunlar sırasıyla şöyledir: Kavram: Bir varlığın.
Dil, İmaj & Göstergebilim
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
Kelime Türleri.
KONU 1: SÖZCÜKTE ANLAM.
Düşünceyi Geliştirme Yolları
  KELİME BİLGİSİ   KELİME (SÖZCÜK)   Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine.
SÖZCÜKTE ANLAM 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ.
Düşünceyi Geliştirme Yolları
TÜRKÇE DERSİ TÜRKÇE DERSİ ANLATIM BİÇİMLERİ PARAGRAFTA 6.Neden-sonuç ilişkisi kurma... 5.Nesnel verilerden yararlanma 4.Karşılaştırma 4.Betimleme 3.Örnekleme3.Öyküleme.
TAMLAMALAR.
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
Sunum transkripti:

ÖZGE AKMAN Yan ve argo anlam

Argo anlam Sadece belirli bir topluluk ya da meslek tarafından kullanılan özel sözcüklerden oluşan dile argo denir.Argo,dil içinde bir dil gibidir.Külhanbeylerinin anlaşma vasıtaları da denebilir.Küfürle karıstırılmamalıdır. Argonun varlık sebebi kolay ve çekici anlatımı yakalama isteğidir.Şekilde ölçüsüzlük ve abartma esastır.Bağımsız ve sorumsuz yaşayışın dilidir de denebilir.Dışa dönüklük,rahatlama argoda sınırsızdır.Küfür kelimeleri kullanılmadan küfredilir. 08.01.2013

ARGO ANLAMA ÖRNEK SÖZCÜKLER : 1-Abdestini vermek;azarlamak 2-Aklına tükürmek;birinin düşüncesini beğenmemek 3-Mektep çocuğu;acemi,toy 4-Zokayı yutmak;aldatılıp zarara uğramak 5-Yutmak;iyice eksiksiz olarak öğrenmek 08.01.2013

Yan anlam Temel anlamıyla bağlantılı olarak zamanla ortaya çıkan değişik anlamlara yan anlam denir.Sözcüğün gerçek anlamının dışında,ancak gerçek anlamıyla az çok yakınlık taşıyan yeni anlamlar kazanması yan anlamı oluşturur.Bir sözcüğün yan anlam kazanmasında genellikle yakıştırma ve benzerlik ilgisi etkili olmaktadır.. Meselâ “göz” dendiğinde akla ilk gelen,kelimenin temel anlamı olan organ adıdır.Ama “iğnenin gözü”,”çantanın gözü” tamlamalarındaki anlamlar benzetme yoluyla kazandırılmış yeni anlamlardır.Bunlara da yan anlam denir. Meselâ “düşmek” kelimesi “Meyveler tek tek yere düştü.” cümlesinde temel anlamda,”Bu yılın ilk karı düştü.” cümlesinde yan anlamda kullanılmıştır… 08.01.2013

Yan anlama örnekler: 1-Beşiktaş sırtlarına ağaç dikiyorlar.(arka taraf) 2-Uçağın kanadı havada parçalanmış. 3-Bu dalda başarılı olabileceğini düşünüyorum. 4-Şişeyi boğazına kadar doldurdu.. 5-Benim yetiştirdiğim öğrenciler daha başarılı 08.01.2013

08.01.2013 Yakıştırmaca: Yaşam koşullarının değişimine bağlı olarak,insan yaşamına yeni kavramlar girer.Ancak her yeni kavram için sözcük bulunması mümkün değildir.Bu nedenle insanlar,yeni kavramları yakından tanıdıkları,iyi bildikleri kavramlardan yola çıkarak adlandırma yoluna giderler. “Yatak”; uyumak,dinlenmk için üzerine yatılan eşyadır.Eğer yatak sözcüğü,”dere yatağı”,”çakıl yatağı” biçiminde kullanılırsa yakıştırmaca olur.Dağın eteği,kapının kolu,iki göz ev,masanın ayağı,uçağın kanadı kullanımlarında yakıştırmaca sözcükler vardır. Yakıştırmaca sözcükler yan anlamla ilgilidir.Yakıştırmaca sözcükler bir kavramın,eşyanın adı durumundadır.

görseller 08.01.2013

Konu özeti Argo anlam; sadece belirli bir topluluk veya meslek tarafından kullanılan,özel sözcüklerden oluşan dildir. Varlık sebebi kolay ve çekici anlatımı yakalamaktır. Yan anlam; Sözcüğün gerçek anlamının dışında,ancak gerçek anlamıyla az çok yakınlık taşıyan yeni anlamlar kazanmasıdır. Bir sözcüğün yan anlam kazanmasında genellikle yakıştırma ve benzerlik ilgisi etkili olmaktadır.. 08.01.2013

kaynakça http://www.toplumdusmani.net/modules/wordbook/ntry.php?entryID=3965 http://www.yenimakale.com/yan-anlamli-sozcukler.html http://www.msxlabs.org/forum/turkce-dil-bilgisi/319802-yan-anlam.html http://www.turkcebilgi.org/edebiyat/dil-bilgisi/anlam-bakimindan-kelimeler-233034_7.html   http://www.toplumdusmani.net/modules/wordbook/entry.php?entryID=3969 08.01.2013