ÖĞRENCİ PSİKOLOJİSİ Mustafa ÖNDER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KENDİNİ TANIMAK NEDİR ACABA?
Advertisements

ÖZEL ENVAR ilköğretim okulu
A1PEMBE SINIF SAĞLIKLI BESLENME VE YAŞAM PROJE SUNUMU
TED ANTALYA KOLEJİ REHBERLİK HİZMETLERİ.
HAYATIN İÇİN TALİMATLAR :  Çavdar ye.  İnsanlara istediklerinden fazlasını ver, ve bunu kalben isteyerek yap.  En sevdiğin şiiri ezberle.  Duyduğun.
ÜNİVERSİTEYE UYUM SÜRECİ
SINAVLARA HAZIRLIKTA AİLELERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR.
İLKÖĞRETİME BAŞLARKEN ÇOCUĞUMUZA NASIL YARDIM EDEBİLİRİZ?
Değerler Eğitimi Özgüven.
MESLEKİ REHBERLİK PDR SERVİSİ «Büyüyünce Ne Olacaksın»
REHBERLİK SERVİSİ SUNAR
“Sınav Başarısı İçin” tüyolar TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
ANA BABA VE ERGENLİK.
AVRUPANIN YÜKSELEN DEĞERLERİNDE EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ TRANING OF THE TRAINERS FOR THE EUROPEAN RISING VALUES.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
Verimli Ders Çalışma Yöntemleri
İLETİŞİM.
Müşteri Temsilcisi Nedir?
 Bir dönemi daha geride bıraktık. 2 haftalık bir tatile girmiş bulunuyoruz. Öğrencilerimizin bu süre içinde kontrollü bir şekilde tatil yapmalarını sağlamasınız.
Büyük adamların hedefleri, diğerlerinin ise istekleri vardır.
FATİH SULTAN MEHMET İLKÖĞRETİM OKULU
SEMİNERİN TEMEL FELSEFESİ
ÖZGÜVEN GELİŞTİRME EĞİTİMİ
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
zamanı belirlenmiş amaçlar ve saptanmış öncelikler doğrultusunda programlı kullanmak. eğlenme dinlenme aile sevdiklerim hobilerim Yeni reçete…….. Etkili.
TEOG Sınavından Yüksek Puan Almak İçin 10 Altın Tavsiye
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
Trabzon Bölge 9. Sınıf Anketleri
İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE DİL BECERİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK VELİLERE ÖNERİLER (KİTAP KULLANIMI) Yrd. Doç Dr. Ş. Dilek BELET.
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
Çocuğun Eğitiminde Disiplin ve Sınırlar
ŞİDDET VE SONUÇLARI.
MUSTAFA AY Rehber Öğretmen Ergenle iletişim kurmak neden bu kadar zor?Acaba ergenlerin bize mesajlarını iletmekte zorlanması da aynı nedenlerden kaynaklanıyor.
ÖZGÜVEN GELİŞTİRME EĞİTİMİ
EĞİTİMDE AİLENİN ÖNEMİ
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
Mustafa kemal Akbay İlköğretim Okulu Veli Toplantısına Hoş Geldiniz.
Güce Çok Programlı Anadolu Lisesi
OKULÖNCESİNİN ÖNEMİ.
AİLE İÇİ ETKİLİ İLETİŞİM
İLETİŞİM, ÖFKE KONTROLÜ VE ŞİDDET
ZÜBEYDE HANIM ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ
SOMA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DR. MUSTAFA BABACAN.
DERS PROGRAMI OLUŞTURMA
ERGENLİK DÖNEMİ VE GENÇLERLE İLİŞKİLER
SEVGİLİ ANNE-BABALAR. Gençlerimizin sorumluluk sahibi, başarılı, mutlu,olumlu,kendilerini ve yaşamayı seven insanlar olarak yetişmelerini istiyorsak;onlara.
Çocukların Güvenli İnternet Kullanımı ile ilgili Ebeveynlere öneriler
İLK OLARAK ÖĞRENCİMİZİ TANIMAYA ÇALIŞALIM.SONUÇTA HER İNSANIN KENDİNE GÖRE BİR TARZI VARDIR. EĞER BİZ ÇOCUĞUMUZUN İLETİŞİM VARDIĞIMIZ ZAMAN ONA DAHA RAHAT.
SINAV KAYGISI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER
İNCİRLİOVA SPOR LİSESİ EĞİTİMDE KOÇLUK SİSTEMİ SUNUSU
OKUL HEYECANIM İLKÖĞRETİM HAFTASI
YETİŞKİN EĞİTİMİ VE İLETİŞİM BECERİLERİ
ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ
ANA BABA OKULU SEMİNERİNE
İSKENDERUN SAHİL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
ICF Aylık Üye Toplantısı 11 Aralık 2012 Didem Şen Pamuk.
Sınava hazırlanırken …. 2. Sınav Müfredatı: Toplam 5 Üniteden sorumluyuz. 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ ÜNİTE:
MESLEK TERCİHİNDE AİLE Dr.M.Zeki İLGAR Biruni Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr.M.Zeki İLGAR.
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ. Meslek Nedir? Meslek, kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli.
KAYGILISINIZ Çünkü anne-babasısınız ve çocuğunuzun başarılı olmasını istiyorsunuz.Ne var ki şunu da çok iyi biliyorsunuz ki diğer ailelerde çocukları.
ANA BABA OKULU SEMİNERİ.
ANA BABA VE ERGENLİK.
AKÇAĞLAYAN ORTAOKULU HOŞGELDİNİZ.
SINAVLARDA BAŞARILI OLMA YOLLARI
OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA
AİLELER ÇOCUKLARINI NASIL DESTEKLEYEBİLİR?
OKUL DÖNEMİNDE GELİŞİM 6-11 YAŞ
Sunum transkripti:

ÖĞRENCİ PSİKOLOJİSİ Mustafa ÖNDER

Kim Demiş Çocuk Küçük Bir Şey, Belki de O En Büyük Bir Şey. Çocuklar da bir şahsiyettir. Sadece Onların fiziki yapıları daha küçük ve tecrübeleri bizden daha azdır.Bu yüzden İslam Dini onlara özel bir önem vermiş ve KİŞİLİK olarak kabul etmiştir.

İcra ettiğimiz görevin her safhasında muhatap olacağımız çocukları iyi tanımak,onların özelliklerini,ihtiyaçlarını bilmek bizi daha başarılı yapacaktır. Unutmamak gerekir; çocuklar doldurulacak boş bir kap,istediğimiz gibi eğip-bükeceğimiz bir fidan, istediğimiz şekli vereceğimiz bir balmumu değildir.

Her çocuk yaratılış sürecinde bazı özellikler genlerine kodlanmış olarak dünyaya gelir (FITRAT). Bizim Görevimiz öncelikle bu özellikleri keşfetmek,geliştirmek ve olumlu yönlere kanalize ederek kişiliğinin oluşmasına katkıda bulunmaktır.

ÖNCELİKLE BÜTÜN OLAYLARA ÇOCUK GÖZÜ İLE BAKMASINI ÖĞRENMELİYİZ. * ONLARIN GELİŞİM ÇAĞLARINI ve BU ÇAĞLARIN ÖZELLİKLERİNİ,PSİKOLOJİSİNİ İYİ BİLMELİYİZ. * BUGÜNE KADAR YAPILAN EN BÜYÜK HATA; ÇOCUKLAR İÇİN YAPTIĞIMIZ HER ŞEYE KENDİ AÇIMIZDAN BAKMAMIZ ve OKUL ÖNCESİ DÖNEMİ YOK SAYMAMIZDIR.

HALBUKİ BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR İLK ALTI YILLIK DÖNEMİ “HAYATİ DÖNEM ” OLARAK NİTELEMEKTEDİR. Bu Dönemde Çocuklar Sadece Biyolojik olarak değil,ruhi olarak ta çok hızlı gelişmektedirler. Çocuğun en temel özellikleri ve yetenekleri bu dönemde şekilleniyor.

Çocuğun ZEKASI,ALGILAMASI,KİŞİLİĞİ,SOSYAL DAVRANIŞLARI, YÜRÜME,AĞLAMA,GÜLME,KONUŞMA, KORKMA,ÜZÜLME,SEVİNMESİ, BEYİN GELİŞİMİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜ Bu dönemde öğrenilmiş ve tamamlanmış oluyor.

GELİŞİM ÇAĞLARI: 0-3 Yaş: Bilinçsiz Etkilenme Çağı. 4-9 Yaş: Duygusal Öğrenme Çağı. 10-13 Yaş: Akılcı Öğrenme Çağı. 12-24 Yaş: Bilinçli Öğrenme Çağı. Özellikle Psikomotor ve Psikososyal Gelişimin Temelleri 0-3 Yaş Döneminde Atılmaktadır.

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? DİNLEMELİ,ANLAMALI,CİDDİYE ALMALI EMPATİ YAPMALI ve FİZİKSEL YAKINLIK KURABİLMELİ, ONU YÜKSEK BİR YERE ÇIKARMAK,ÇÖMELMEK,BAŞINI OKŞAMAK,GÜLÜMSEMEK,ELİNDEN TUTMAK ÇOK ETKİLİ OLUR ve ONA DEĞER VERDİĞİMİZİ GÖSTERİR.

YAPMAMAMIZ GEREKENLER: Emir Verme,Yargılama, Otoriter Tavır,Suçlama, Yönlendirme,Alay Etme, Nutuk Çekme,Sorgulama, Ahlak Dersi Verme,Avutma, Çocuklarla Sağlıklı Bir İletişimi Engeller,Kendilerini Değersiz Hissedebilirler ve Savunmaya Geçerler.

Başkaları İle Kıyaslamayın, Özgürlük Tanıyın, Yaşına Uygun Sorumluluklar Verin, Eleştirmeyin,Yüreklendirin, Sabırlı Olun,Taktir edin, Sorularına Açık ve Kısa Cevaplar Verin, Birlikte Olun (Yemek-Oyun-Gezi-İbadet-Ziyaret-Şaka-Hikaye-Fıkra vb.)

Zararlı TV Programlarını Birlikte Seyretmeyin (Pembe Diziler-Bazı Dini Motifli Programlar) Nerde,nasıl giyinilmesi Gerektiğini,Banyo WC Kültürünü,Başkalarına ait Mekanlara İzinsiz Girilmemesi Gerektiğini,Başka İnsanların Hakkına Tecavüzün Yanlış Olduğunu Söz ve Davranışlarla Anlatmalı.

Her Çocuğun Mutlaka Hoşlandığı Bir Etkinlik,Ders,Oyun Vardır Her Çocuğun Mutlaka Hoşlandığı Bir Etkinlik,Ders,Oyun Vardır.Bunu Keşfetmeli ve Oradan Başlamalıyız. Kursun Sıkıcı,Bıktırıcı ve Çocuk İçin Bir İşkence Haline Gelmesine İzin Vermemeliyiz.(Spor-Yarışma-Gezi vb.) Onlar Bize Emanettir ve Kıymetlidir.

TEŞEKKÜRLER