KÖK HÜCRE MUHAMMED KARAKAYA A-9-D.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan ve Sunan Fatma Sena YAMAN.
Advertisements

SADETTİN AVCI 8/B 312 FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ.
Günay GEÇKİN Fen Bilgisi Öğretmeni
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
Nutfe ve Alaka’nın Başlangıcı
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
MAYOZ BÖLÜNME
Hücre Döngüsü Hücre Döngüsü:
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
TÜRETİLMİŞ VERİLER VE HASTALIK ÖLÇÜTLERİ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
NORMAL GEBELİK O BİR İNSAN,YAŞAMAK ONUN DA HAKKI.
KONU: MİTOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
GELİŞİM VE ÖĞRENME Eğitim Fakültesi Prof.Dr.Mustafa Ergün
GENETİK KOPYALAMA.
İNSANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME.
NANOTEKNOLOJİ: - Sağlık sektöründeki kullanım alanları
KÖK HÜCRE.
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
MAYOZ BÖLÜNME.
Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi
KKKanola Kanola Yagı. Kanola ş algama benzeyen tek yıllık bir serin sezon bitkisidir. Dünya ya ğ lı tohum üretiminde soya ve palmiyeden den sonra üçüncü.
Plastik Cerrahide Kök Hücre Uygulamaları ve Doku Mühendisliği
KÖK HÜCRE.
GELİŞİM PSİKOLOJİSİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
Mayoz bölünme.
adresinden alınmıştır
Ünite- 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
KÖK HÜCRE.
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
HÜCRE.
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
AKRABA EVLİLİKLERİ OLASI RİSKLERİ.
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ. PROKARYOT VE ÖKARYOTLARIN ÖZELLİKLERİ  PROKARYOT HÜCRE  Çekirdeği olmayan hücrelere prokaryot hücre denir.  DNA’larını çevreleyen.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Ü NITE - 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi bütün canlılarda görülür. (tek hücreli, çok hücreli, çekirdekli ya da çekirdeksiz)
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
1.Ünite insanda üreme büyüme ve gelişme
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
RADYASYONUN BİYOLOJİK SİSTEMLER ÜZERİNE ETKİLERİ
MAYOZ BÖLÜNME.
KÖK HÜCRE.
Kalıtım ve Çevre Yrd. Doç. Dr. Ş. Gonca Zeren
KÖK HÜCRE.
Kök hücre teknolojisi.
BENGÜL KİREÇ FBÖ 4/B
Olası riskleri AKRABA EVLİLİKLERİ. Akraba evlili ğ i (tıp dilinde endogami evlili ğ i - İ çten evlenme); genetik hastalıkların epidemolojisini etkileyen.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 7. HAFTA.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 1. HAFTA.
İÇERİK; 1. Kök Hücre Nedir? 2. Kök Hücre Gelişiminin Tarihçesi 3. Kök Hücreyi Diğer Hücrelerden Ayıran Özellikleri 4. Kök Hücre Çeşitleri 5. Kullanım.
SLAYTI BAŞLAT. EMBRİYO ; Yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesiyle oluşan zigot, çift sarmallı DNA moleküllerini içerir. Bitkiler, hayvanlar, ve bazı.
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
ÇEVRE KAVRAMI 1. Çevre, bugünkü anlamıyla bir çok dilde yeni bir terimdir. Yakla ş ık 50 yıl önce üretilen bu yeni sözcükler dünyanın büyük bir bölümü.
Doğum Öncesi Gelişim.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 2. HAFTA.
FEN BİLİMLERİ Örnek Ders Anlatımı Farklı Konulardan
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME GAMET HÜCRELERİ ve SOMATİK HÜCRELER Üremek için özelleşmiş hücrelere gamet hücreleri denir.Gamet hücreleri haploit (n)
CİNSİYET TAHMİN Cinsiyet belirleme için son yıllarda ortaya sıkça iddialar atılmaktadır. Kimi kadın, Çin takvimi ile hamile kalmak ve bebeğinin cinsiyetini.
Sunum transkripti:

KÖK HÜCRE MUHAMMED KARAKAYA A-9-D

İçindekiler 1-Kök Hücre nedir? 2-Nasıl elde edilir? 3-Embriyol kök hücre 4-Kullanım alanları

KÖK HÜCRE NEDİR? Farklı hücre tiplerine dönüşebilme potansiyeline ve kendisini yenileyebilme gücüne sahip olan hücrelere "kök hücre" deniyor. Vücudumuzdaki kas, cilt, karaciğer hücreleri gibi hücrelerin belli bir hedefi var ve bölündüklerinde yine kendileri gibi bir hücre oluşturuyorlar. Bundan farklı olarak, kök hücrelerin bu şekilde belirlenmiş bir görevi yok. Aldıkları sinyale göre farklı hücre türlerine dönüşüyorlar. Bunu kontrol eden unsurlarsa genler. Bir kök hücresinin hangi hücreye dönüşeceğini hücre çekirdeğindeki genler belirliyor.

DÖLLENMEDEN HEMEN SONRA

BAŞTAN SONA KÖK HÜCRE ELDESİ ve UYGULAMASI

KÖK HÜCRELERİN KAYNAĞI KÖK HÜCRELER ÜÇ KAYNAKTAN ELDE EDİLİR. İnsan ve hayvan embriyosundan (anne karnında 5-6 hücre aşamasındaki organizmadan kök hücre elde edilir; buna EMRİYONEL KÖK HÜCRE denir.) Erişkinlerde bulunan ve birkaç hücre türüne dönüşebilen “ERİŞKİN KÖK HÜCRE” ler.(kemik iliğindeki kan kök hücresi) Düşük yapan kadınlardan alınan “FETUS KÖK HÜCRESİ”. (ahlaki açıdan tartışılmaktadır.)

EMBRİYONEL KÖK HÜCRE Anneden gelen yumurta ile, babadan gelen spermin döllenmesiyle oluşan ilk hücreye “zigot” denir. Daha sonra zigot bölünüp 2, 4, 8 hücre oluşturur. (her 36 saatte 1 sayısı 2’ e katlanır.) İlk 4 gün içinde oluşan 8 hücrenin her biri, bir insan oluşturabilecek potansiyele sahiptir. Anne karnındaki gelişimin 5. gününde oluşan hücre topluluğuna “blastosit” denir. Blastositler tek başına birey oluşturamaz ama insan vücundaki 200’den fazla hücre türlerine dönüşebilirler.

Embriyonel kök hücreler daha çok tüp bebek ünitelerinden elde edilir. Blastosit adı verilen bu hücre topluluğundan alınan hücrelerin her birine “embriyonel kök hücre” adı verilir. Embriyonel kök hücreler daha çok tüp bebek ünitelerinden elde edilir. Erişkin kök hücrelerine göre embriyonel kök hücreler; daha hızlı çoğalma gücünde. Çoğalma çeşitliliği olarak da daha geniş bir yelpazeye sahipler.(yani farklılaşma potansiyeli erişkin kök hücrelere göre daha fazla) Embriyonel kök hücrelerin telomerleri çok uzun bu da çok uzun süre çoğalabiliyorlar anlamına gelir. Hücrelerin ömrünü belirleyen kromozonların ucunda bulunan “telomer” denilen DNA zincirleridir. (bu zincirlerin uzun kalmasını sağlayan ise “telomeraz” enzimidir.)

ERİŞKİN KÖK HÜCRELER Erişkin kök hücreler, farklılaşmış dokularda bulunan farklılaşmış hücreler. Her yaştaki insanda bulunan bu hücreler kendilerini yenileyebiliyor ve ihtiyaç halinde farklı hücre türlerine dönüşebiliyorlar. Bu hücreler bulundukları dokulardaki eskiyen, hastalanan veya ölen hücrelerin yerine, yenilerini üreten yedek parça kaynakları olarak görev yapıyorlar. İnsan vücunda kemik iliği, kas, göz, sinir, karaçiğer ve deri gibi dokularda bulunur.

ERİŞKİN-EMBRİYONEL KÖK HÜCRELERİN KARŞILAŞTIRILMASI ERİŞKİN KÖK HÜCRELERDEN tüm hücreler elde edilemiyor. (sinir, kas, karaciğer, kan) Büyümesi ve çoğalması için daha uzun zaman gerektiriyor. Kolay elde edilemezler. (birçok dokuda bu hücreleri bulmak oldukça zor.) EMBRİYONEL KÖK HÜCRELERDEN tüm hücreler elde edilebiliyor. Kültür ortamında yetiştirilmesi daha kolay. Erişkin kök hücrelerin bölünme ve değişim potansiyelinin oldukça az olması ve zor elde edilmesi nedeniyle bilimsel araştırmalarda tüp bebek ünitelerinden sağlanan embriyonel kök hücreler tercih ediliyor.

FETUS KÖK HÜCRESİ Sınırsız sayıda bölünme ve kendilerini yenileme potansiyeline sahipler. Aynı genetik yapıya sahip. (yani çoğalarak kendileri gibi hücre oluşturuyorlar.) Embriyolardan elde edilen bu hücreler “pluripotent” yapıdalar. (yani şartlar sağlandığında kas, sinir, karaciğer gibi her hücre türüne değişebiliyorlar.) Farklılaşarak kromozon sayılarını yarıya indirip yumurta ve sperm hücresine dönüşebiliyorlar. Ancak tek başlarına yeni bir organizma oluşturamıyorlar. Embriyonik kök hücreye alternatiftirler çünkü kültür ortamında her türlü hücreye dönüşebiliyorlar.(çoğalma potansiyeli biraz daha düşük.) Düşüklerden elde edilen fetuslar etik açıdan tartışma konusudur.

KULLANIM ALANLARI Normal görevini yapamayan veya ölen hücrelerin yerine yenileri gelmediği zaman organlar çalışamıyor ve çeşitli hastalıklar meydana geliyor. Ölüm nedenlerin başında gelen kronik hastalıklar, organ yetmezliği, kanserler ve sinir sistemi etkileyen parkinson alzheimer gibi hastalıklar; kök hücreyle tedavinin ilk hedefidir.

KULLANIM ALANLARI Kök hücreleri kullanılarak organın tamamını değiştirmeden, o organdaki hastalıklı veya ölü hücreleri sağlıklı hücrelerle değiştirmek mümkün olacak. Kalp krizi geçirip kalp kaslarının büyük bir kısmını kaybeden hastaya, kök hücrelerden üretilen sağlıklı kalp kası hücreleri nakledilebilecek. Ameliyat yapmadan damardan enjekte yoluyla hasarlı bölge yerini alabilecektir.

Aynı yöntemler böbrek, karaciğer gibi organların hastalıklarında da kullanılabilecek. (organ nakilleri, şeker hastalığı) Parkinson, Alzheimer, kazalar sonucu omurilik zedelenmeleri gibi rahatsızlıklarda da tedaviye imkan sağlayacaktır. Bu gelişmeler genetik müh. ile paralel gitmekte olup, genetik müh. sayesinde çeşitli hastalıkların ve kanserlerin tedavisi mümkün olabilecektir.

www.guncelle.com www.forumturka.com www.kokhucre.com KAYNAKÇA