İletişim Lab. Deney 2 Filtre Tasarımı ve Özellikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAYISAL MODÜLASYON Bir haberleşme sisteminde iki veya daha fazla nokta arasında dijital olarak modüle edilen analog sinyallerin iletimidir. Analog sisteme.
Advertisements

Sürekli Zaman Aktif Filtre Tasarımı
A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning
WELCOME HOŞ GELDİNİZ Sandi Engler Overseas College Counselor
Lab 8: Excel 2010 – Kisim3 ITEC115 Bilgisayara Giriş
Gerekli olduğunda insanlara ulaşın Yer Uzantıları Reach prospective customers at important moment with location extensions. Location Extentions.
FİLTRE TASARIMI Gİzem kahya 2013.
3A. Workbench Programıyla Devrelerin Modellenmesi
Zamana Bağımlı Olmayan Doğrusal (LTI) Sistemlerin Frekans Tepkileri
    SiMETRi SiMETRi.
İletişim Lab. Deney 1 Alıştırma
İletişim Lab. Deney 2 Transfer fonksiyonu, birim dürtü cevabı, frekans cevabı ve filtreleme 19 Ekim 2011.
Özdeğerler,Exp./harmonik girdi, spektrum
Copyright © AKAMPUS Kampüs Bilişim Sistemleri ve Danışmanlık A.Ş. Copyright © İDTM A.Ş. İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A.Ş.
4. Hafta.  % Parametreler %   A = 3; % genlik  f = 440; % frekans (Hz)  phi = -pi/4; % faz  fs = 20e3; % örnekleme oranı (20 kHz)  Ts = 0; %
Devre Parametreleri Burada devrenin doğrusal, toplu, sınırlı, zamanla değişmeyen olduğu kabul edilmekte ve bu durum LLF ile gösterilmektedir. Deltay y.
5.7. PASİF FİLTRELER.
Sürekli Zaman Aktif Filtre Tasarımı
Heykeltraş ve ressam Bruno Torfs’un Avustralya’da Melbourne yakınlarındaki yağmur ormanlarında bulunan atölyesi ve heykellerinden bazıları. Torfs, bu ünik.
Hareket halindeki insanlara ulaşın.Mobil Arama Ağı Reklamları Reach customers with Mobile Search Network.
INQUIRY FROM A B2B SITE Dear Sir/Madam We are writing to enquire about your sunflower oil. Please send us your product specification and price. Best Regards.
ÖLÇÜ TRAFOLARI.
İLETİŞİM LABORATUVARI
Today’s Lesson By the end of this lesson you should be able to say phone numbers in Turkish.
ELEKTRONİK DEVRELER-II LABORATUVARI
1 Senkron generatörler-Terminal karakteristikleri Hız-güç eğrisi Şaft hızı elektriksel frekansla ilişkilidir: Generatör çıkış gücü frekansı ile ilişkilidir:
COSTUMES KILIKLAR (KOSTÜMLER)
Simulink Örnekleri Örnek1: Aşağıdaki denklemi simülasyonda çalıştırınız Kullanılacak Bloklar:
These courseware materials are to be used in conjunction with Software Engineering: A Practitioner’s Approach, 6/e and are provided with permission by.
BM-305 Mikrodenetleyiciler Güz 2015 (6. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
Statistics, Data, and Statistical Thinking
AVL Trees / Slide 1 Silme * Anahtar hedefi silmek için, x yaprağında buluruz ve sonra sileriz. * Dikkat edilmesi gereken iki durum vardır. (1) Hedef bazi.
Duygu BAĞCI – Dokuz Eylül Üniversitesi
Doğrusal Programlama Linear Programming
Determination of uncertainties in energy and exergy analysis of a power plant Prof. Dr. H. Mehmet Şahin Gazi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği.
We just want to have the peace for our world Dünyamız için sadece barış istiyoruz.
Bölüm10 İteratif İyileştirme Copyright © 2007 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved.
LITERARY TRANSLATION 2 Week 5. In-class translation workshop.
Thevenin (1883) ve Norton (1926) Teoremleri
Searching Thy Lover, To Be One Looking at the sky.. Behind every cloud and over the wings of the birds.. I always dreamt of you. You were looking for.
Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş
Practice your writing skills
GREETING MANNERS AND POLITE WORDS EMLAK KREDİ BANKASI İLKÖĞRETİM OKULU İstanbul(Bakırköy) SELAMLAMA VE KİBAR SÖZLER.
VO: Tüm bakışlar üzerimdeyken, saçlarımın kusursuz olmasını isterim. EBT: When all eyes are over me, I want my hair to be perfect. VO: Kepeksiz ve güzel.
CHILD PORNOGRAPHY IŞIK ÜNİVERSİTESİ
Grade 8 Unit 7 Bilginbakterim.com.
Poem: Can AKIN Translated by: Nilufer DURSUN
Sensör Karakteristikleri
ELEKTRONİK DEVRELER-II LABORATUVARI
Dinamik Yapay Sinir Ağı Modelleri
GÜÇ ELEKTRONİĞİ II Anahtarlamalı Mod DC-AC Inverterler
Poem: Can AKIN Translated by: Nilufer DURSUN
Transforming Signals in Time-Domain into Signals in Frequency-Domain
German shepherd dog. These dogs are said to be intelligent before they say.
IBM Bulut Servisleri ile Yeni Çözümler Oluşturun L
Döngüler ve Shift Register
Turkish cuisine is very popular around the world. It has a very wide options for everyone. The variety of the recipes and the ingredients which are grown.
“Differentiation for making a positive Difference!!!!”
Chapter 2 (Bölüm2) The double entry system for assets, liabilities and capital (Varlıklar, borçlar ve sermaye için çift kayıt sistemi)
(Dr. Öğr. Üyesi Deniz Dal)
Imagine that you are a teacher and you are taking your 20 students to England for the summer school.
According to string theory, every substance in the universe consists of one thing. These strings, which vibrate in different channels, create everything.
Problem Homework-06 In the control system shown above, R(s) is the reference input and C(s) is the output. Write the Matlab code to draw the Bode.
People with an entrepreneurial mindset are always brave.
Ders II Pasif Filtreler
Aktif Filtre Tasarımı Ders I Temel Bilgiler.
Examples: In the Figure, the three points and coordinates are given that is obtained with CAD program. If these three points are represented by the curve.
6. Frekans Tanım Bölgesi Analizi
Sunum transkripti:

İletişim Lab. Deney 2 Filtre Tasarımı ve Özellikleri 26 Ekim 2009

Filtre tasarımı ve Özellikleri Bütün filtre tasarım fonksiyonları normalize frekanslar ile kullanılır. 0≤f ≤1 fs=1000 Hz için 300 Hz 300/500=0,6 dır. Normalize frekanstan radyana geçiş  ile çarparak Normalize frekanstan Hz geçiş fs /2 ile çarparak Durdurma bandı ve geçiş bandı dalgacıkları dB cinsinden ifade edilir.

IIR vs FIR Sonlu birim dürtü cevabına sahip dijital filtrelerin (all-zero, veya FIR filtreler) sonsuz birim dürtü cevabına sahip filtrelere (IIR) kıyasla avantaj ve dezavantajlara sahiptir. FIR filtreler aşağıdaki avantajlara sahiptir: Lineer faza sahiptirler. Her zaman kararlıdırlar. Tasarım metotları genellikle klineerdir. Verimli donanım gerçeklemesi mümkündür. FIR filtrelerin dezavantajı ise genellikle istenen performans seviyesini IIR filtrelere kıyasla çok yüksek filtre derecesi ile gerçeklemesidir ve bu filtrelerin gecikmesi eşdeğer IIR filtreye kıyasla çok fazladır.

IIR Filtre Tasarım Fonksiyonları Filtre Tipi Tasarım fonksiyonu Butterworth [b,a] = butter(n,Wn,options) Chebyshev Type I [b,a] = cheby1(n,Rp,Wn,options) Chebyshev Type II [b,a] = cheby2(n,Rs,Wn,options) Elliptic [b,a] = ellip(n,Rp,Rs,Wn,options) [b,a] = butter(5,0.4); % Lowpass Butterworth [b,a] = cheby1(4,1,[0.4 0.7]); % Bandpass Chebyshev Type I [b,a] = cheby2(6,60,0.8,'high'); % Highpass Chebyshev Type II [b,a] = ellip(3,1,60,[0.4 0.7],'stop'); % Bandstop elliptic

Frekans Bölgesi Özellikleri ile IIR Filtre Tasarım Fonksiyonları Filtre Tipi Derece hesap fonksiyonu Butterworth [n,Wn] = buttord(Wp,Ws,Rp,Rs) Chebyshev Type I [n,Wn] = cheb1ord(Wp, Ws, Rp, Rs) Chebyshev Type II [n,Wn] = cheb2ord(Wp, Ws, Rp, Rs) Elliptic [n,Wn] = ellipord(Wp, Ws, Rp, Rs) These are useful in conjunction with the filter design functions. Suppose you want a bandpass filter with a passband from 1000 to 2000 Hz, stopbands starting 500 Hz away on either side, a 10 kHz sampling frequency, at most 1 dB of passband ripple, and at least 60 dB of stopband attenuation. You can meet these specifications by using the butter function as follows. [n,Wn] = buttord([1000 2000]/5000,[500 2500]/5000,1,60) n = 12 Wn = 0.1951 0.4080 [b,a] = butter(n,Wn); An elliptic filter that meets the same requirements is given by [n,Wn] = ellipord([1000 2000]/5000,[500 2500]/5000,1,60) n = 5 Wn = 0.2000 0.4000 [b,a] = ellip(n,1,60,Wn);

Alıştırma Yukarıda özellikleri verilen sinyalleri ürettikten sonra r(t) sinyalini tasarlayacağınız bir Butterworth filtreden geçirerek s(t) sinyaline en yakın sinyali elde ediniz. Elde ettiğiniz sonuçları : 1.şekil penceresinde: s(t) ve r(t) sinyallerini t-zaman yatay-ekseni ile iki ayrı alt-şekil çerçevesinde çizdiriniz. 2. şekil penceresinde: r(t) ve tasarlanan filtrenin genlik cevaplarını, max genlikleri 1 olacak şekilde, farklı renklerde, aynı alt-şekil çerçevesinde, üst üste çizdiriniz. İkinci alt-şekil çerçevesine ise filtre çıkışının genlik cevabını çizdiriniz. Bu şekil penceresindeki tüm şekillerin yatay ekseni normalize frekans eksenidir ve [-1,1) aralığındadır. 3. şekil penceresinde: r(t), s(t) ve filtre çıkışı t –zaman yatay ekseni ile farklı renklerde üst üste çizdiriniz. Hangi çizginin hangi sinyale ait olduğunu bildirmek amacıyla da legend komutunu kullanınız.