EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
Advertisements

BİYOCOĞRAFYA 3.DERS EKOSİSTEM.
BİYOCOĞRAFYA 4.DERS.
Ekosistemde Madde Döngüsü
FOTOSENTEZ.
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
ENERJİ VE YAŞAM NEJLA ADA
Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar.
MADDE DÖNGÜLERİ.
CANLILAR ARASI ENERJİ İLİŞKİLERİ
Ekosistemlerde Madde Döngüsü
Hazırlayan GURUP SAYISAL
MADDE DÖNGÜSÜ Canlıların yaşamında büyük önem taşıyan su, karbon, azot, fosfor gibi maddeler, canlı ve cansız çevre arasında dolaşım halindedir. Bazen.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
MADDE DÖNGÜLERİ
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
İNSAN VE ÇEVRE Hazırlayan: FATİH BAYTOZ
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
K E M O S E N T E Z Kemosentez nedir? Kemosentez çeşitleri nelerdir?
EKOSİSTEM.
CANLILARDA ENERJİ DÖNGÜSÜ
İNSAN VE ÇEVRE EKOSİSTEMLER.
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
BESİN ZİNCİRİ ve BESİN PİRAMİDİ
Madde Döngüleri.
Fotosentez ve Solunum Fotosentez ve Solunum.
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
BAZI EKOLOJİK KAVRAMLAR
ÜRETİCİ, TÜKETİCİ VE AYRIŞTIRICILAR HAZIRLAYAN:HATİCE CÜCE
TOPRAK CANLILARI VE TOPRAK KALİTESİNDEKİ ROLÜ
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
FENBİLİMLERİ MADDE DÖNGÜLERİNİN ÇİZİMİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
YRD. DOÇ. DR. BAHADIR NAMDAR 23 Şubat Haftası
FOTOSENTEZ VE KEMOSENTEZ
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
ASİT YAĞMURLARI.
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ
CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ
BESİN ZİNCİRİ.
EKOSİSTEMDE ENERJİ AKIŞI
KONU:HAYVANLARDA BESLENME-BESİN ZİNCİRİ
DOĞADA MADDE DÖNGÜLERİ
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
BESİN ZİNCİRİ VE ENERJİ AKIŞI
Ekosistemlerin Üretkenliği Yeşil bitkilerin kullanılabilir besin enerjisi yapma hızına=Birim zamanda üretilen madde miktarına NET ÜRETİM denir. Birimi.
FOTOSENTEZ.
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
KARBON DÖNGÜSÜ SU DÖNGÜSÜ AZOT DÖNGÜSÜ
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
OKSİJEN DÖNGÜSÜ.
MADDE DÖNGÜLERİ Canlı yaşamının devamı için su, oksijen karbon, azot ve fosfor gibi temel maddeler gereklidir.
EKOSİSTEM VE MÜHENDİSLİK İLİŞKİSİ Hazırlayanlar ve sunanlar : Mustafa ÜLGEN Yunus AKBAŞ.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Sunum transkripti:

EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI

EKOSİSTEM *Canlıların cansız varlıklarla ve birbirleriyle arasında olan ilişkiler bütünü. *Ekosistemi yaratan doğadaki hidrosfer, atmosfer ve litosfer arasındaki etkileşimdir. *Ekosistem durağan değil, dinamiktir.

EKOSİSTEM En büyük ekosistem ekosferdir. Ekosfer kara, deniz ve tatlı su ekosistemi olarak üç büyük ekosisteme ayrılır. Bunların içinde de küçük ekosistemler bulunur.

EKOSİSTEMİ OLUŞTURAN UNSURLAR EKOSİSTEMLER CANLI ÖĞELER Bitkiler Hayvanlar, Mikroorganiz-malar CANSIZ ÖGELER KİMYASAL ELEMENTLER Organik Maddeler: Canlılar tarafından üretilen yağ,protein, karbonhidrat ve vitamin içeren maddeler. İnorganik Maddeler: Su, oksijen, karbondioksit,demir minerali, kireç minerali vb. FİZİKSEL ETMENLER: Işık, sıcaklık, rüzgar, yağış

BESİN ZİNCİRİNİN TEMELİ BİTKİLER VE FOTOSENTEZ Öncelikle bitkiler, algler (yosun) ve bazı bakteriler (fitobakteri) inorganik maddeleri, organik maddelere dönüştürür. Karbondioksit+su---Güneş Işığı---= Glikoz+oksijen+su buharı

BESİN ZİNCİRİ VE ENERJİ AKIŞI Bitkilerde depolanan enerji , besin zinciri ile diğer canlılara geçer. Canlılar birbirlerini yiyerek beslenirler.Bu şekilde enerji akışı gerçekleşir.

ENERJİ AKIŞI Güneş: Enerji kaynağı Üreticiler: Bitkiler Tüketici: Otçullar(bitki yiyenler) 2. Tüketici: Etçiller( otçulları yiyenler) 3.Tüketiciler: Etçilleri yiyen etçiller NOT: Enerjinin önemli bir kısmı bakteriler tarafından kullanılır. Örneğin bitkilerdeki enerjinin yalnızca %10 unu otçullar alır.Geri kalanı ayrıştırıcılar alır.

MADDE DÖNGÜLERİ Ekosistemde yaşamın sürdürülebilmesi için madde döngüsü şarttır. Madde döngüsü ile inorganik maddeler, cansız ortamdan canlılar tarafından alındıktan sonra, tekrar cansız ortama geri dönmesi esasına dayanır.

Karbon Döngüsü Doğada karbonun dört büyük kaynağı: 1- Kara(litosfer): Kömür,petrol, kireçtaşı,volkanlar. 2- Hava: co2 3-Su: co2 ve bikarbonat 4- Canlılar(Biyosfer): Organik moleküller Not: Karbondioksit sıcaklıkların aşırı yükselip düşmesini engeller ama fazlası küresel ısınmaya yol açar.

Doğada Karbondioksit Tüketimi 1- Fotosentezde 2- Kabuklu deniz canlılarının kabuk oluşumunda (CaCo3) 3- Karbonatlı kayaçların oluşumunda; kabuklu deniz canlıların ve bitkilerin çökelmesiyle. Örnek: Mercan kalkeri 4- Petrol ve kömür oluşumunda: Ölen canlıların bünyesindeki karbonun zamanla basınç etkisinde kalmasıyla.

Doğada Karbondioksitin Açığa Çıkması 1- Solunum 2- Canlıların çürümesi ve orman yangınları,petrol kömür ve türevlerinin yakılması(sanayi vb) 3- Karbonatlı kayaçların fiziksel ve kimyasal yollarla ayrışması sonucu havaya yayılması 4-Deniz suyu hareketi: co2, sudan havaya, havadaki ise suya geçer.(çift yönlü)

Oksijen Döngüsü

Azot(Nitrojen) Döngüsü

Azot Döngüsü

Azot(Nitrojen) Döngüsü

AZOT DÖNGÜSÜ 1- Havadaki azot , yıldırım şimşek gibi elektrik deşarjları sonucu azot oksijenle birleşerek nitrite dönüşür.Yağmurla toprağa iner. 2- Topraktaki bakteriler nitriti nitrata dönüştürür.(Nitrifikasyon bakterileri).Bu bakteriler ölmüş canlıların bünyesindeki azotu da nitrata çevirir. 3-Oluşan nitrat tuzlarını bitkiler besin yapmada kullanır. Bitkilerden de besin zinciri yoluyla diğer canlılara geçer. Canlıların ölümüyle tekrardan bakteriler ayrıştırma yaparak azotu nitrit ve nitratlara çevirir.

Su Döngüsü