Tütün ve alkole karşı önlem. Tütün Psihoaktiv sübstans olan tütün,insanların ruh halini ve davranışlarını etkilemektedir. Sigara 4000 farklı kimyasal.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DÜNYA SİGARASIZ GÜNÜ’NE
Advertisements

İSKENDERUN NURAN YILMAZ Ç. P. LİSE
MADDE BAĞIMLILIĞI Bu eğitim Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneğinden Doç. Dr. Kültegin Ögel koordinatörlüğünde Psk. Ceyda Yılmazçetin ve Pdr. Sevil Taner.
SİGARA BİLGİLENDİRME AMAÇLI QUIZLER SERİSİ QUIZ 2 QUIZ’İ BAŞLAT
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Sigaranın zararlarını hepimiz biliriz. mi?
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ
SİGARA VE ÖLÜM Alaaddin Attar DEBGİCİ Psikolojik Danışman
SİGARA VE ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
Sigara içmeyi deneyen her 4 kişiden 3’ü sigara tiryakisi olmaktadır.
Hazırlayan:Yunus Başaran
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ

ADIYAMAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ
SİGARA VE ALKOL.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
KİLİS HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ TÜTÜN BİRİMİ
İlköğretim sınıflar ve ortaöğretim öğrencileri için eğitim seti
SİGARANIN ZARARLARI MADDE BAĞIMLILIĞI AKŞEHİR SELÇUKLU LİSESİ
SİGARANIN ZARARLARI GÜNEŞ ORTAOKULU.
UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU
Volkan Kanat Sercan Şener
SİGARA VE ALKOLÜN ZARARLARI
Tütün dumanında bulunan diğer bazı zararlı maddeler
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
ALKOL VE ETKİLERİ.
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 2
Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından ilkokul çağı öğrencilerine ve çocuklara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz:
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Dumansız Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Itır Tarı Cömert, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır.
NEDENLERİ SONUÇLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
Sigaranın Zararları.
Sigara ve sigara dumanı çok miktarda ve değişik özellikte zararlı madde içermektedir.
SİGARANIN ZARARLARI.
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Alkolsüz Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Uğur Evcin, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır. Sunudaki.
SİGARANIN ZARARLARI.
RAKAMLAR ÜLKEMİZDE SİGARA BAĞIMLI SAYISI 17 MİLYON
REHBERLİK SERVİSİ SUNAR
MADDE BAĞIMLILIĞI. MADDE BAĞIMLILIĞI Rıdvan DEMİR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Kasım
SİGARAYI DEĞİL KENDİNİZİ YAKIYORSUNUZ
Psk.Danışman ve Rehber Öğretmen
SİGARANIN ZARARLARI Müslüm KARAKAŞ.
SİGARANIN ZARARLARI.
SELÇUK ÖZTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN
Bağımlılık Nedir? Bağımlılık Nedir? Bağımlılık kişinin bir şeye aşırı bağlanmasıdır. O şey olmadan yaşayamayacağını düşünen, o şey olmadığında aşırı.
MADDE BAĞIMLILIĞI (SİGARA VE KORUNMA YOLLARI)
İBN-İ SİNA A.S.M.L SİGARA VE ZARARLARI Fidal SOYLU Rehber Öğretmen.
KOCAELİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
Sigara Neden Zararlıdır? Sigara dumanında nikotin, katran ve zehirli gazlar bulunmaktadır. Katran maddesinin içerisinde yaklaşık olarak 4000 kimyasal.
SİGARA VE ALKOL’ÜN ZARARLARI
SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
MADDE BAĞIMLILIĞI.
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
DUR UZAK SİGARADAN Ortaokul
Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından ortaokul çağı öğrencilerine ve çocuklara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz:
Yeşilay, sigara, alkollü içki  ve diğer uyuşturucu madde gibi alışkanlıklar ile mücadele eden ve bütün zararlı alışkanlıklardan halkın ve gençlerin korunması.
Sigara sağlığa zararları
SİGARAYI DEĞİL KENDİNİZİ YAKIYORSUNUZ SİGARANIN ZARARLARI.
TEMEL DİNİ BİLGİLER SİGARA İÇMENİN ZARARLARI. Sigara ve insan Sigara ve Zararları Sigara bağımlılık yapıcı bir madde olması ve serbest satılabilmesi nedeniyle.
Sunum transkripti:

Tütün ve alkole karşı önlem

Tütün Psihoaktiv sübstans olan tütün,insanların ruh halini ve davranışlarını etkilemektedir. Sigara 4000 farklı kimyasal madde içermektedir, ki bunlardan bazıları şu zararlı maddelerdir: Aseton, amonyak,karbon monoksid,siyanid,metan/propan/butan.

Tütünde en zaralı üç içerik : Nikotin Katran Karbon monoksid Kullanıcı sıgarasını yaktığı zaman içindeki tüm maddeler yanar ve dumana karışır.Böylece bir dizi zararlı bileşkenler oluşur. Nikotin zehirlidir ve büyük miktarda ölüm nedeni olur, bir sigarada 10mg nikotin vardır. Bir damla nikotin bir köpeği öldürür.

Nikotinizm Sigara kullanımı aslında kronik zehirlenmenin diğer adıdır. Nikotin zehirlenmesinin belirtileri: - HAFİF zehirlenme (bulantı,kusma,baş ağrısı,baş dönmesi) - AĞIR zehirlenme (kalp atışlarının hızlanması) - ÇOK AĞIR zehirlenme (kasılmalar,nefes darlığı) Kullanmaya nasıl başlanır ? 1. HAZIRLIK 2. DENEME 3. ALIŞMAK 4. BAĞIMLILIK

GENÇLER NEDEN KULLANIR ??? DENEYİMLER KAZANMAK DENEYİMLER KAZANMAK KENDİNİ İSPAT ETMEK KENDİNİ İSPAT ETMEK STRESTEN KAÇMAK İÇİN STRESTEN KAÇMAK İÇİN BAĞIMSIZ OLMAK İÇİN BAĞIMSIZ OLMAK İÇİN ARKADAŞLARLA İLGİNÇ OLMASI İÇİN BİRŞEYLER YAPMIŞ SAYILMAK İÇİN ARKADAŞLARLA İLGİNÇ OLMASI İÇİN BİRŞEYLER YAPMIŞ SAYILMAK İÇİN

PASİF KULLANMAK Sigara içilen bir alanda bulunduğunuz zaman kendinizi nasıl hissedersiniz ? Sigara içilen bir alanda bulunduğunuz zaman kendinizi nasıl hissedersiniz ?

Neden sigara içme kesmelmelidir ? Sigara kullanımı birçok sağlık problemine neden olur Sigara kullanımı birçok sağlık problemine neden olur.Bağzıları: Saçın kötü kokması ve daha çabuk yağlanması, nefes kokusu,üşütme,öksürük,akciğer kanseri, dişlerin sararması,düşmesi ve karies hastalığına kapılması,ayaklarda ağrılar, zayıf kan dolaşımı,sıksık göz yaşlaması,deride kırışıklık,tırnak patlaması ve beyaz lekelerin oluşması..Bağzıları: Saçın kötü kokması ve daha çabuk yağlanması, nefes kokusu,üşütme,öksürük,akciğer kanseri, dişlerin sararması,düşmesi ve karies hastalığına kapılması,ayaklarda ağrılar, zayıf kan dolaşımı,sıksık göz yaşlaması,deride kırışıklık,tırnak patlaması ve beyaz lekelerin oluşması. Sigarayı bırakmanın yararları nelerdir ? Sigarayı bırakmanın yararları nelerdir ? Son sigarayı içtikten 20 dak sonra tansiyon normale döner. 8 saat sonra oksijen çoğalır. 24 saat sonra kalp krizi riski azalır. 48 saat sonra tad ve koku duyuları geri gelir. 1-9 ay arası enerji seviyesi artar. 5 yıl sonra akciğer kanseri riski azalır. 10 yıl sonra kanser riski sigara içmeyenlerdeki gibi normale döner.

ALKOL VE ALKOL BAĞIMLILIĞI Alkol,etil alkol/etanol içeren çeşitli alkol içeceklerinin bir içeriğidir. Alkolu içkiler birkaç yöntemle hazılanabilir: -Şekerin fermentasyonla üretilenler -Şekerin fermentasyonla üretilenler -Farklı meyvelerin destilasyonuyla üretilenler -Farklı meyvelerin destilasyonuyla üretilenler -Farklı katkı maddeleriyle ve çeşitli aromalarla karıştırılmasıyla üretilenler -Farklı katkı maddeleriyle ve çeşitli aromalarla karıştırılmasıyla üretilenler Hammaddeler : -üzümden-şarap, -arpa ve çavdardan-viski -patatesten-votka-pirinçten-sake -arpa ve buğdaydan-bira -sazdan-rom üretilir. Şarapata 9-13% arası alkol içerir. Rakıda 38-60%arası alkol içerir.

Alkol Bağımlılığı Bağımlılık yavaş ve farketmeden gerçekleşir.İlk başta toplumda kabul edilmiş biçimde 1-2 bardak içecekle başlanır.İlkten neşelenmek niyetiyle içmeye başlanılır.Tedirgin insanlarda gevşemek, gençlerde kendilerini ifade etmek,yalandan bir kuvvet ve özgüven kazanmak için. Bağımlılık yavaş ve farketmeden gerçekleşir.İlk başta toplumda kabul edilmiş biçimde 1-2 bardak içecekle başlanır.İlkten neşelenmek niyetiyle içmeye başlanılır.Tedirgin insanlarda gevşemek, gençlerde kendilerini ifade etmek,yalandan bir kuvvet ve özgüven kazanmak için. Alkol içme alışkanlığını Psiholojık ve fiziki anlamda meydana gelen bağımlılığına alkol bağımlılığı denir. Alkol içme alışkanlığını Psiholojık ve fiziki anlamda meydana gelen bağımlılığına alkol bağımlılığı denir. Alkol bağımlılığı hastalığı yalnızca kullanana değil tüm çevresine yani ailesine, arkadaşlarına zarar verir. Demekki alkol bağımlılığı hastalığı kontrol dışı ve sıralı alkolu içeceklerin tüketiminden meydana gelir.

-Deneyim amaçlı alkol kullanmı -Sıralı kullanma -Aklından çıkaramama -Kimyasal bağımlılık -Deneyim amaçlı alkol kullanmı -Sıralı kullanma -Aklından çıkaramama -Kimyasal bağımlılık

Sonuç olarak alkolun etkisi insanların vucudunda yaklaşık tüm organların zarar görmesidir. Sonuç olarak alkolun etkisi insanların vucudunda yaklaşık tüm organların zarar görmesidir. Zarar gören birinci organlar arasında kara ciğerdir. Zarar gören birinci organlar arasında kara ciğerdir. Alkolun etkisiyle midde ve bağırsaklarda hasar oluştuğunda belirli yerlerde ülser oluşabilir. Tümör ve kansere dönüşebilir, diyabet hastalığı gelişebilir. Alkolun etkisiyle midde ve bağırsaklarda hasar oluştuğunda belirli yerlerde ülser oluşabilir. Tümör ve kansere dönüşebilir, diyabet hastalığı gelişebilir.