SU ANALİZİ Dr. Recai OĞUR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Su Arıtma ve Canlandırma Sistemi
Advertisements

Bölüm 2: Akışkanların özellikleri
ANALİZİ Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
SAĞLIKLI VE TEMİZ İÇME SUYU TEMİNİ (ARITIM, DEPOLAMA, KULLANIM,ANALİZ)
X RETON-P UVION PATOJEN İYONİZATÖRÜ ISO 9001:2000, EN ISO 13485:2003,
Yakıt Pilinin Bileşenleri
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
GENEL KİMYA 101- GENEL KİMYA 101 LAB.
Asitler, Bazlar Ve Tamponlar: pH Ölçülmesi Ve Önemi (1 saat)
Atom ve Yapısı.
ATOMİK EMİSYON SPEKTROFOTOMETRESİ
KOLLOİDLERİN SINIFLANDIRILMASI VE UYGULAMA ALANLARI
ICP-MS.
ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROSKOPİSİ
M. İrfan YEŞİLNACAR, A. Dilek ATASOY
BİLFEN OKULLARI SU ARITMA SİSTEMİ DOÇ.DR.YAŞAR KESKİN
İçme suyu. Temiz ve Sağlıklı Su Temiz Su: Patojen mikroorganizmaları ve zararlı kimyasalları içermeyen su Temiz Su: Patojen mikroorganizmaları ve zararlı.
Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi- Saf Suyun Özellikleri
HAZIRLAYANLAR Kurtuluş BULUT M.Selim ÖNER Taner AKÇAY Tolga KEÇECİ.
Kromatografi nin dayandığı temel olaylar Adsorpsiyon Dağılma
BİTKİ ÖRNEKLERİNDE ÇEŞİTLİ ANALİZLER
Elektro-Kimyasal İşleme
Hafta 3: KİMYASAL DENGE.
KİMYASAL SAVAŞ AJANLARININ ANALİZİNDE KROMATOGRAFİK YÖNTEMLER
ORGANİK KİMYA VE BİYOKİMYAYA GİRİŞ, LABORATUVAR ARAÇ-GEREÇLERİ IV
BEŞİNCİ HAFTA Gravimetrik ve volümetrik analiz. Eşdeğer kütle ve normalite. Denklem denkleştirme. 1.
Deney No: 9 Asit Baz Titrasyonu
Gıda Mühendisliği Bölümü
2.1 Yaşam moleküllerden, moleküller atomlardan oluşur.
KROMATOGRAFİ Ezgi ÖZTÜRK
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Whitewater Şelaleleri Su Kalitesi St. Louis'deki Mississippi Nehri Kuzey Carolina'daki Whitewater Şelaleleri.
TEMEL PRENSİPLER. TEMEL PRENSİPLER Reaktörler Ulusal Tarihi Simge Haline Gelmiş Sloss Fırınları, Alabama Adalar Körfezi, Büyük Okyanus Yolu, Avustralya.
MEMBRAN PROSESLERİ.
BÖLÜM 15 SU ARITIMI ESNASINDA ORTAYA ÇIKAN ATIKLARIN YÖNETİMİ.
BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA. BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA.
ISO (2014) ve CCA Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi,
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
Kimyasal Ajanların Tanısında kullanılan Yöntemler
Mikrobiyoloji Laboratuvarı/
MEMBRAN FİLTRASYON CİHAZLARINDA SANİTASYON SÜRELERİNİN MİKROBİYAL KONSANTRASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI BÜŞRA SARIM* , BURCU ASLANER*, FATİH SULTAN KAZDAL*,
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 06; Koliformlar; TAMB; Staph.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA Doç.Dr. Ebru Şenel.
9-10 HAFTA Titrimetrik Yöntemler; Çöktürme Titrimetrisi
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 4
Biyokimya Anabilim Dalı
BÖLÜM I1. LABORATUVAR GENEL BİLGİLERİ
KOLORİMETRE- SPEKTROFOTOMETRE
BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ
Kütle spektrometrisi (MS)
Yoğurt Üretiminde Kalite Kontrol
C- TİCARİ ÜRÜNLER VE BİYOTEKNOLOJİ
Ultrases.
ELEMENTEL ANALİZ.
GRAVİMETRİ Bir maddenin miktarını, o maddenin veya o maddeyi içeren belirli bir bileşiğin veya ona eşdeğer miktardaki başka bir maddenin ağırlığını belirlemek.
KOMPLEKSLEŞME REAKSİYONLARI VE TİTRASYONLARI
Spektrofotometre.
Bakteri- Virus- Mantar
KOLLOİDLERİN SINIFLANDIRILMASI VE UYGULAMA ALANLARI
Biyokimyasal Ölçüm Teknikleri
KERİM KAYA 10C İki ya da daha fazla saf maddenin fiziksel yollarla bir araya gelmesi sonucu oluşan ve belirli oranda bileşime sahip olmayan maddelerdir.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
MİKROBİYOLOJİ LAB. Dr. N. Oya SAN.
ICP (INDUCTIVELY COUPLED PLASMA) İNDÜKTİF EŞLEŞMİŞ PLAZMA YÖNTEMİ
ÖZLEM TÜRKMEN MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI STERİLİZASYON VE OTOKLAVLARIN ETKİ MEKANİZMASI.
Kromatografi.
GİRİŞ Kimyasal Analiz Bir madde veya bir karışımda bulunan element veya atom gruplarının belirlenmesi veya bunların o madde veya karışım içerisinde hangi.
Sunum transkripti:

SU ANALİZİ Dr. Recai OĞUR

Uygarlığın yönlendiricisi En kolay kirlenen madde Dünya nüfusunun dörtte biri temiz ve güvenli su olanağından mahrum Geri kalmış ülkelerde en sık görülen hastalık grubu suyla bulaşan hastalıklar (%25 doğrudan %80 dolaylı olarak)

Temiz ve sağlıklı su Temiz su: Patojen mikroorganizmaları ve zararlı kimyasalları içermeyen su Sağlıklı su: Temiz olan ve yaşam için gerekli mineralleri optimal düzeyde içeren su İçilebilir su=Olağanüstü koşullarda temiz, olağan koşullarda sağlıklı su

Su örneği alma Fiziksel ve kimyasal analiz için Cam veya PET şişe Temiz (HCl ile ve numune alınacak su ile çalkalanmış) Bakteriyolojik analiz için Koyu renkli steril cam şişe Kapak veya plastik tıpa

Etiket Örneğin alındığı suyun cinsi (şehir şebeke, kuyu, depo) Örneğin alındığı yer (ayrıntılı) Örneğin alındığı tarih (gün, ay, yıl, saat) Örnek alındığında hava sıcaklığı Örneğin alındığı suyun sıcaklığı Örneği alanın kimliği Laboratuvara gönderilen üst yazının no’su

FİZİKSEL VE KİMYASAL SU ANALİZ TEKNİKLERİ Gravimetrik teknikler Titrasyon Elektrokimyasal teknikler Spektrofotometrik ve kolorimetrik teknikler Kromatografi Kütle spektrometresi

Ağırlığa dayalı analizler GRAVİMETRİK TEKNİKLER Ağırlığa dayalı analizler Hassas teraziler kullanılarak yapılır Askıda katı madde, sudaki toplam katı analizleri, suyun özgül ağırlığının ölçümü Çevresel su örneklerinin, içme suyu ve atıksuların arıtım aşamalarının değerlendirilmesinde

TİTRASYON İyi tanımlanmış kimyasal bir reaksiyonun kullanılarak örnekteki belirli miktar madde ile reaksiyona girecek standart solüsyon miktarının belirlenmesi esasına dayanır. Analizin sonlandırılacağı durum  incelenen sıvının renginde bilinen bir değişim Sonlandırma zamanı elektrokimyasal tekniklerle de belirlenebilir.

ELEKTROKİMYASAL TEKNİKLER Tüm atomların ve moleküllerin dış kısımları elektron tabakalarından oluşmuştur ve kimyasal reaksiyonlar bu elektronlarla ilişki içerisinde meydana gelir. Altın, gümüş, platinyum, bakır veya yarıgeçirgen zarlar (pH), dahili elektrodlar ve dolgu sıvıları Doğrudan ölçüm X sık kalibrasyon

SPEKTROFOTOMETRE VE KOLORİMETRE Bir solüsyonun renk yoğunluğunu ölçerek elde edilen değeri belirli bir maddenin yoğunluğu ile ilişkilendirme prensibine dayanır. Kolorimetre görünebilen renklerle ölçüm yapar  interferans. Spektrofotometre: Işık kaynağı ölçümden önce spektrumlarına ayrılarak interferans ortadan kaldırılır. Atomik absorbsiyon spektrofotometresi (AAS) Atomik emisyon spektrofotometresi Inductively coupled plasma spectrometry (ICP)

KROMATOGRAFİ Renk grafiği veya renk resmi İnce tabaka kağıt kromatografisi (İTK) Gaz kromatografi (GC) High pressure (high performance) liquid chromatography (HPLC) Sıvı kromatografi (LC) Iyon kromatografi (IC)

KÜTLE SPEKTROMETRESİ (MS) İyonize hale getirilmiş buhar manyetik veya radyofrekans özellikteki bobinler arasından geçirilerek karışım içindeki iyonlar kütlelerine göre (elektriksel yük/kütle) ayrıma tabi tutulurlar. Her madde kendine özgü karakteristik bir patern oluşturur ve bu patern cihazın bilgisayarındaki kütüphanedeki verilerle karşılaştırılarak tanımlanır.

MİKROBİYOLOJİK SU ANALİZİ İndikatör mikroorganizmalar Çoklu Tüp yöntemleri Membran filtrasyon yöntemleri

İNDİKATÖR MİKROORGANİZMALAR Escherichia coli Termotoleran (Fekal) Koliform Bakteri Koliform Organizmalar (Toplam Koliformlar) Fekal Streptokoklar Sülfit İndirgeyen Clostridiumlar Bakteriofajlar Heterotrofik Plate Sayımı (koloni sayımı) Aeromonas türleri ve Pseudomonas aeruginosa

[Percy ve Grace Frankland] (1885) Londra’da Koch’un katı jelatin besiyerini kullanarak rutin bakteriyolojik analizlere başlandı [Percy ve Grace Frankland]

Theodor von Esherich (1857-1911) anne sütü ile beslenen bebeklerin dışkısında Bacterium coli commune (Bacillus coli)’yi tanımladı (1885). Bu bakteri 1919 yılında Castellani ve Chalmers tarafından Escherichia coli olarak adlandırıldı.

‘Wurtz method’ kullanılmaya başlandı. (1893) ‘Wurtz method’ kullanılmaya başlandı. Bu yöntem turnusollü laktozdan asit oluşumu mekanizması ile B. coli sayısını saptama esasına dayanıyordu.

B. coli’nin gaz oluşturma özelliğinden yararlanarak Durham tüpü ile B B.coli’nin gaz oluşturma özelliğinden yararlanarak Durham tüpü ile B.coli miktarını saptama yöntemi geliştirildi [Durham, H.E. (1893) A simple method for demonstrating the production of gas by bacteria. BMJ. 1, 1387]

(1901) İngiltere’de B.coli’nin özelliklerini taşıyan bakteriler için “koliform” ifadesi kullanmaya başlandı. 1907 yılında B.coli’nin çok büyük oranda fekal kaynaklı olduğu diğer koliformların ise farklı kaynaklardan olduğu iddia edildi [Winslow ve Walker ]

MacConkey 128 farklı koliform türünün olduğunu saptadı (1909).

(1915) Suların mikrobiyolojik analizi için çok tüplü fermentasyon yöntemiyle birlikte kullanılan en olası sayı (MPN) metodunu geliştirdi. [McCrady M.H. The Numerical Interpretation of Fermentation Tube Results. J. Infect. Dis. 1915; 17: 183]

Rusya ve Almanya’da 1940’ların başında araştırmacılar membran filtrelerdeki bakterileri kültüre etmeye çalışıyorlardı.

Almanya’da içme sularının mikrobiyolojik analizi için membran filtrelerle birlikte Endo-broth kullanmaya başlandı [Mueller] 1950’ler membran filtrasyonun altın dönemi oldu, ancak gaz oluşumunu gösterememesi büyük bir eksiklik olarak değerlendirildi.

Başvurulabilecek Kaynaklar Su Hijyeni (http://www.suhijyeni.com ) TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni (http://www.halksagligi.org/bulten/ ) EPA Sitesi Su Bölümü (http://www.epa.gov/ebtpages/water.html)