E. COLİ O157:H7 GIDA ZEHİRLENMELERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
Advertisements

T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
BESİYERLERİ.
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
Gıdalarımızı saklama kuralları
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
AKUT GASTROENTERİTLER NEDENLERİ ve DİYET TEDAVİLERİ
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
NEKROTİK ENTERİTİS (MULTİFAKTORAL PROBLEM)
KARACİĞER TRANSPLANTASYON ENDİKASYONLARI
DİYARE (İSHAL).
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
DİYETİSYEN GÖKNUR TUBA KILINÇ
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
Adenovirus Parvoviruslar
İshalli Hastaya Mikrobiyolojik Yaklaşım
*Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi
HİJYEN
ŞARBON HASTALIĞI.
HEMATOLOJİDE SEROLOJİK TESTLER, KAN GRUPLARI VE TAYİNİ
Bakteri ve İnsan (virulans, patogenez,flora)
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN
MENOPOZ VE BESLENME.
HİJYEN VE SANİTASYON TEMEL EĞİTİMİ
Trombotİk Trombosİtopenİk Purpura(TTP) VE HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM(HÜS) İnt.Dr.Serhat ÖZGÜN.
Dr Dilara İçağasıoğlu.
KAN TRANSFÜZYONLARI VE KOMPLİKASYONLARI
ASİT-BAZ STATÜSÜNÜ DEĞERLENDİRME
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
NEKROTİK ENTERİTİS.
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Hayvan Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanlığı Veteriner Hekim Süleyman UĞURLU 1.
Escherichia coli ve diğer Enterobactericeae (Fırsatçı patojenler)
Pıhtılaşma faktörleri, kanın pıhtılaşması ve fibrinoliz
HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROMDA PLAZMAFEREZ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Klinik Özellikler Dr. Mustafa Aydın ÇEVİK Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi.
Shigella.
KRONİK HASTALIKLAR EPİDEMİYOLOJİSİ
PNÖMONİLER Dr. Oğuz KILINÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
KRONİK İSHALLİ ÇOCUĞA YAKLAŞIM
PROBİYOTİKLER VE MUHTEMEL ETKİ MEKANİZMALARI
H O Ş G E L D İ N İ Z...
Bacillus cinsi bakteriler
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
ROTA VİRÜS.
HEPATİTLER. Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C farklı virüslerin yol açtığı hastalıklardır Bu tür virüslerden bir tanesiyle enfekte olma, diğer.
Diffüz Progresif Döküntüsü Olan Bir Adölesan
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
BRUCELLA Muhammed fatih Genç 2310.
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 06; Koliformlar; TAMB; Staph.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
Campylobacter jejuni. Campylobacter jejuni Genel Özellikleri  Gram negatif  S veya virgül seklinde basiller  Polar monotrişiyöz flagellaları ile hareket.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Gastroenterit etkeni virüsler , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
Corynebacterium ve Listeria LABORATUVAR UYGULAMASI Arş. Gör. Dr. Nida Koçu 2016.
TBS’DE HİJYEN.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
STAFİLOKOK ENFEKSİYONLARI
C- TİCARİ ÜRÜNLER VE BİYOTEKNOLOJİ
ENTERİK BAKTERİLER.
Mastitis.
Çevresel Mikroorganizmalar ve Önemli Özellikleri
Araş.Gör. Dr.Asiye Nur Meltem KAL, Eğitim dönemi Bahar Semineri
DİYALİZ CİHAZI. Diyaliz makinesi nedir? Böbrek yetmezliği çeken hastaların belirli zamanlarda bağlanmak zorunda kaldıkları suni böbrek makinesine verilen.
Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri
Sunum transkripti:

E. COLİ O157:H7 GIDA ZEHİRLENMELERİ Yunus KILIÇOĞLU Veteriner Hekim

GİRİŞ: İlk kez 1895 Alman pediartrist Dr.T.Escherich : Bakterium coli commune En önemli fırsatçı patojenlerden Doğumdan birkaç saat-birkaç gün içinde gastrointestinal kanala Normal flora üyesi E. coli, barsaklarda patojen mikroorganizmaların kolonize olmalarını önler

GENEL ÖZELLİKLERİ: Gram negatif, Enterobacteriaceae Escherichia genusuna bağlı, fakültatif anaerob Peritrik flagellaları ile hareketli, hareketsiz suşlar da var Sporsuz, çubuk K.hidrat asit-gaz oluşumu, Katalaz, İndol-MR (+), Üre, H2S,VP, Sitrat, Oksidaz (-)

ENTEROTOKSİNLERİNE GÖRE: KLASİFİKASYON: ETEC (Enterotoksijenik E.coli), EPEC (Enteropatojenik E.coli), EIEC (Enteroinvasiv E.coli), EHEC (Enterohemorajik E.coli) EaggEC (Enteroaggregative) Domain: Bakteri Filum: Proteobakterilerden Sınıf: Gammproteobacteria Order: Enterobacteriales Aile: Enterobacteriaceae Cins: Escherichia Tür: E. coli

E. COLİ O157:H7 Ölümle sonuçlanan çoğu gıda enfeksiyonlarından sorumlu 1982 yılında ilk kez ABD’de identifiye MİD çok düşük (10-200 kob/gr., bazen tek bir hücre) Virülensi çok yüksek (stx1-2, aderenz sağlayan intimin,enterohemolizin) Başta asit çoğu intrinsik ve ekstrinsik faktörlere dirençli

E. COLİ O157:H7 -20°C’de donmuş kıymalarda canlı Isıya duyarlı Korunma: termal inaktivasyon 72 °C’de 15 saniye pastörizasyon 10.000 adet/ml. düzeyinde inaktive -20°C’de donmuş kıymalarda canlı Optimum üreme ısısı 37°C (7°C - 50°C) pH 4.0-9.0 aralığında üreyebilir (fermente sucuk-elma suyu) 3 temel özelliği: Sorbitolü fermente etmemesi 4-methyl umbelliferone glukuronide’i (MUG) hidrolize eden β-glukuronidase yok 44-45°C’lerde zayıf gelişmesi

E. COLİ O157:H7 Yapılan çalışmalar; -80 ve -20°C’lerde dondurulmuş kıymalarda, 9 ay gelişimini sürdürebildiği 5 ve 23°C’lerde pH 5.0’de depolanmış ketçap, 23°C’de daha kısa 5°C’de daha uzun canlı Klorlanmış içme suyunda 5°C’de 70 gün canlı Antibiyotiklere duyarlı bazı çalışmalarda çoklu direnç (sufaksazol, tetrasiklin, streptomisin, nalidiksik asit, kloramfenikol, oksitetrasiklin trimetophrim)

EPİDEMİYOLOJİ : İnsana geçiş: Yapılan taramalar: Direkt hayvanla temas, İndirekt olarak dışkı ve atıklarla kontamine gıda, içmesuyu tüketilmesi Halka açık yüzme havuzu, göller Çiğ ya da yetersiz pişirilmiş gıdalara temas eden araçlar, eller (çapraz kontaminasyon) Kişiden kişiye temas, asemptomatik taşıyıcı (oral-fekal) Yapılan taramalar: Süt sığırlarının % 3.2’si, besi sığırlarının % 1.6’sı E.coli O157:H7 içerdiği Sığır dışkısında 5°C’de 70 güne kadar canlı Verotoksin üretme kapasitesi var Dışkının yanı sıra su ve yemlerden de izolasyon

EPİDEMİYOLOJİ : Riskli gıdalar: Hayvansal gıdalar; Yetersiz pişirilmiş hamburger Soğuk sandviçler, hot dogs Rosto, kurutulmuş kürlenmiş salam, kurutulmuş fermente sucuk Çiğ sütten yapılan peynirler, yoğurt Pastörize olmamış meyve suları (elma, portakal) Çiğ meyve ve sebzeler (marul) Mayonez, pişmiş mısır

EPİDEMİYOLOJİ : Bazı salgınlar: En büyük salgın 1996’da Japonya’da Okul yemeğine katılan beyaz turp filizlerinden 9451 adet enfeksiyon vakası 12 çocuk ölümü 1991 Massachusetts’de Pastörize edilmemiş taze sıkılmış elma suyu, elmalar yerden fekal kontaminasyon 18 kişi etkilenmiş, 4 çocukta HUS’un geliştiği Bazı salgınlar: 1991, Missouri’de kaynak sularının dezenfekte edilmemesi 243 kişi etkilenmiş ve 4 kişi ölmüş

EPİDEMİYOLOJİ : Bazı salgınlar: İngiltere’de 1992-1994 arası olgu sayısı 273 1996’da 660 olgu bildirilmiş 1995 ABD’de 25.000 olgu ve 251 ölüm rapor edilmiş Son yıllarda ABD ‘de yıllık ortalama 75.000 Bazı salgınlar: İngiltere’de aynı anda 8 farklı kasaba 16 diyare vakası 11’i 10 yaş ve altında 5 tanesinde HUS’un şekillenmiş Yerel bir imalathanede pastörize sütten çocuklar için üretilen tatlandırılmış yoğurt

EPİDEMİYOLOJİ : Türkiye’de: Gıda tarama çalışmalarında E.coli O157:H7 serotipine çok fazla rastlanmamış olması: Analiz yönteminde mi eksiklik var ? Son yıllarda daha hassas analiz yöntemleri Kıyma-karkas ve sütten izolasyon Ör: 2005’te Kafkas Vet. Fak. 126 kıyma örneğinde % 0.79 2007’de Afyon Vet. Fak. çiğ sütte % 3 peynirde % 1 E.coli O157:H7 izolasyon

PATOGENEZ : Virülens faktörler; kapsül, fimbria, endotoksin, ekzotoksin (stx1-stx2), endothel hücrelere adhezyon Stx primer hedefi: Vasküler endotheliyal hücreler Kolonda aktif toksinler, endotelial hücrelere bağlanarak Hemorajik kolitis (HC) Akut, önce sulu 1-3 gün içinde kanlı diyare A- Etkenin istilası ve adezyonu, B- Toksin salgılanması sonucu hücreler arası bariyerin yıkımlanması, C- Yıkımlanma sonucu daha fazla kolonizasyon, D- Emilimin bozulması, hemorajik kolitis

PATOGENEZ : Shigella dysanteria tip I toksinine benzeyen (Shiga like toxin - SLT - stx), verotoxin (VT1-VT2-VT3) üretimi Toksinlerin reseptörü Gb3 (glikolipid); böbrek epitel hücrelerinde Sonuç: Hemolitik üremik sendrom Böbrek yetmezliği, trombositopeni, hemolitik anemi

Bazı glomerül kapillerlerinde eritrosit ve trombüs birikimi Tubuler hücre nekrozu, trombüs ve vakouler dejenerasyon Arterioller ve glomerül kapillerlerinde eritrosit birikimi, yaygın eritrosit infiltrasyonu

SEMPTOMLAR : Hemorajik kolitis: Neden sitotoksin, küçük çocuklar, yaşlılar ve immun sistemi zayıf insanlar duyarlı Aniden kramplı karın ağrıları, mide bulantısı 24 saat içinde başta sulu sonraları yoğun kanlı diyare 2-9 gün, ya çok düşük ateş var yada şiddetli ateş yok (tipik özellik) Günde yirmi kezden fazla ağrılı, az miktarda ve çoğunlukla kanlı diyare, ağır olgu: yalnızca kan 6-10 gün içerisinde iyileşme olmazsa “Hemolitik üremik sendrom” (HUS) (10 yaşın altındaki çocuk hastaların yaklaşık %10’u)

SEMPTOMLAR : Hemolitik üremik sendrom: Olguların %85-95’inin sebebi E.coli O157:H7 3 karateristik özelliği: Hemolitik anemi, trombositopeni ve akut böbrek yetmezliği Oligüri, anüri, ödem, nöbet Cilt döküntüleri, artralji ve hiperbilurubinemi Daha çok çocuklar, az olarak yaşlılar Kuvvetli kronik böbrek yetmezliği: ömür boyu diyaliz cihazına bağımlı kalabilir

SEMPTOMLAR : Hemolitik üremik sendrom: Trombotik trombositopenik purpura TTP’da ateş ve beyinde hasara sebep olan semptomlar Daha çok yetişkinlerde HUS’un FATURASI : Hastaların çoğu destek tedavisi ile iyileşir Etkilenen çocukların % 3-5’inde ölüm % 12-30’unda böbrek yetmezliği Hipertansiyon veya merkezi sinir sistemi bozukluğu gibi sekeller

TEŞHİS : Klinik Teşhis: Semptomlar değerlendirilir Kesin tanı lab. muayeneleri Kültür: Hem hasta örneklerinden, hem de şüpheli gıdalardan Selektif zenginleştirme Modifiye EC Broth (mEC) Modifiye Triptic Soy Broth (mTSB) Lauryl Sulfate Broth (LST)

TEŞHİS : Selektif katı besiyerleri Sorbitol Mc-Conkey Agar Sefiksim-tellürit ile desteklenmiş CT-SMAC Agar Florocult E.coli O157:H7 Agar Florocult HC Agar 18-24 saat zenginleştirici besi ortamında inkübe 0,1 ml. selektif katı besiyerine İndol pozitif E coli O157:H7 kolonisi

TEŞHİS : Koloni morf., Gram boyama Katalaz (+), oksidaz (-) İndol (+), sitrat (-), Laktoz ve mannit fermentasyonu (+), Voges-Proskauer reaks. (-) = E.coli Sorbitol ve Floresan negatif koloniler (florocult besi yeri) E.coli O157 serotipi olabilir Latex test ile kontrol pozitif sonuç sadece E.coli O157 H7 için H7 antiserumu ile test

TEŞHİS : İmmunomanyetik seperasyon (IMS) PCR rfbO157 (O157 lipopolisakkarit), fliC (H7 flagella) İntimin, enterohemolysin, verotoksin 1-2, Stx1, Stx2 ‘yi kodlayan genler

TEDAVİ: Henüz spesifik bir tedavi planlaması yok EHEC ishaline uygun bir tedavi geliştirilememiş Antibiyotik faydasız, barsak mikroflorasını bozar, komplikasyonu artırabilir, sakıncalı Antidiyareller barsak hareketini durdurur, toksin emilimi artar, sakıncalı Böbrekler üzerindeki dehidrasyon stresini kaldırmak Oral ve intavenöz rehidrasyon destek tedavisi Plasma-immunglobulin transfüzyonu Devamlı müşahede (kan basıncı-böbrek fonksiyonu) Kan takviyesi ve steroidler

KORUNMA: Tarımsal üretimden, işleme ve hazırlama prosesleri kontrol (çiftlikten-çatala) Hijyenik kesim Deri yüzme ve iç organ çıkarma (kritik noktalar) Karkas dekontaminasyon işlemleri Et ısısı kesim sonrası hızla 7ºC’nin altına Sağım hijyeni sütün ısısı hızla 5 ºC’nin altına Personel eğitimi

KORUNMA: Özellikle çocuklara el yıkama alışkanlığı En etkili metod ısıtma (pişirme merkez sıcaklık 70ºC veya pastörizasyon) Pastörize edilmemiş süt ürünleri meyve suları Yetersiz pişirilmiş kıyma, et ürünleri hamburger tüketilmemeli Meyve ve sebzeler iyice yıkanmalıdır

KORUNMA: Klorlanmamış sular içilmemeli Gıda işlemelerindeki ekipmanların yüzey temizliğinde kullanılmamalı İşlem görmemiş havuz veya göl suları patojen riski GMP (Good manufacturing practice) ve HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) Aşı yok, çalışmaları devam ediyor

TEŞEKKÜR EDERİM…