Kamusal Mallar ve Ortak Kaynaklar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMUSAL MAL VE HİZMETLER
Advertisements

Sağlık hizmetlerinde kamu/özel sektörün rolü
Arz, Talep ve Hükümet Politikaları
Bölüm 16 Hükümet Harcaması ve Geliri
Hükümet Müdahaleleri.
Esneklik (elastisite) ve Uygulamaları
ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR EKONOMİSİ
ARZ VE TALEP II: PİYASALAR VE REFAH
ARZ VE TALEP I: PİYASALAR NASIL İŞLER?
FAİZ ORANI DAVRANIŞI.
Refah İktisadı Tanım: Kamu Ekonomisi
Karşılıklı Bağımlılık ve Ticaretten Kazançlar
Rekabetçi Piyasalardaki Firmalar
15 Monopol.
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
İKİNCİ DERS İKTİSADIN TANIMI, KAPSAMI VE TEMEL KAVRAMLAR
Durgunluk ve Maliye Politikası
BÖLÜM 4 Kamusal Mallar.
Piyasa Başarısızlıkları: Kamusal Mallar
Eğitim Ekonomisi.
KAMUSAL MAL VE HİZMET TÜRLERİ
Kamusal Mal ve Hizmet Nedir?
Bölüm 15 Refah İktisadı David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 9th Edition, McGraw-Hill, 2008 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
KAMUSAL EKONOMİK FAALİYETLER. Tüm ekonomik faaliyetler kamu kesimi ve özel kesim tarafından gerçekleştirilir. Kamu ekonomisi, devletin ve bütün kamu kuruluşlarının.
İşletme ve Ekonomi Copyright S.K.Mirze.
İKTİSADA GİRİŞ.
Kamu Yararına Sunulan Hizmetlerin Özelleştirilmesi ve Serbestleştirilmesi Michael Schmidt ICCR Viyana 5 Eylül 2007 Türkiye’ye Köprü Projesi 4. Atölye Çalışması.
ARZ YÖNLÜ İKTİSATÇILARIN MALİ YÖNÜ VE KAMU TERCİHİ TEORİSİ
FİRMA DAVRANIŞI VE ENDÜSTRİYEL ORGANİZASYON
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
Ekonomik Sistemler Pazar EkonomisiPazar Ekonomisi: Kaynaklar fiyat mekanizmasına göre tahsis edilir. Pazar fiyatı talep ve arzın güçlerine göre belirlenir.
KAMUSAL MALLAR.
VERGİ (devam).
DIŞSALLIK KAVRAMI.
Bölüm 14 Bilişim (Bilgi) Teknolojileri Information Technology.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
Normatif Analiz Araçları
© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 16 Hükümet Harcaması ve Geliri David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill,
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
“DÖNÜŞÜM EKONOMİLERİ” dersi
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
İŞLETMELERİN KURULUŞU
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
TÜKETİMİ DİĞER ETKİLEYEN FAKTÖRLER
MİLLİ GELİRİN HESABI.
Mühendislik Ekonomisi
BÖLÜM 3 EKONOMİLERDE TEMEL SORUNLAR
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition Bölüm 5: Tarifeler.
Osmanlı Devletinin Avrupa Devletlerine olan dış borçlarını ödemek için kurduğu idaredir.
İktİsadİ ve Hukukİ sİstemler ve polİtİkalar
Refah Ekonomisi 1.  Bir toplumda refah artışı olarak etkinlik üzerinde anlaşılmışsa ve tam rekabet koşulları geçerli ise Pareto Etkinlik kendiliğinden.
 Bölüm 8: Piyasa Koşulları ve Kârı Ençoklama Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
Doç. Dr. Mahmut BİLEN ENDÜSTRİEL EKONOMİ. ENDÜSTRİDE GİRİŞ VE ÇIKIŞLAR 2 Bu konuyu çalıştıktan sonra :
Bölüm 15 Refah İktisadı David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 9th Edition, McGraw-Hill, 2008 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
İKTİSADA GİRİŞ.
Para Politikası Yönetimi
MAKRO İKTİSAT PARASAL SİSTEM
KAPİTALİZM VE PİYASA BAŞARISIZLIĞI
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
TEMEL MİKROEKONOMİ 1.GİRİŞ.
İçerik PARA (PARANIN ÖZELLİKLERİ, FONKSİYONLARI, ÇEŞİTLERİ, PARANIN KIYMETİNİN ÖLÇÜLMESİ, ENFLASYON, DEFLASYON, DEVELÜASYON, REVALÜASYON, PARA POLİTİKASI)
ULUSLARARASI TİCARET.
Küresel Kamusal Mallar
İKTİSADA GİRİŞ I DERS 3 Y.Doç.Dr.Umut Öneş.
İKTİSADA GİRİŞ I DERS 6 Y.Doç.Dr.Umut Öneş.
Devlet (Kamu) Ekonomik ve Sosyal Hayata Niçin Müdahale Eder. 1
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
Bölüm 5 Kısım 2 Fiyat Teorisi.
MAKRO İKTİSAT II BÖLÜM 13-1 TOPLAM ARZ VE TOPLAM TALEP: MAKRO DENGE
Sunum transkripti:

Kamusal Mallar ve Ortak Kaynaklar 11 Kamusal Mallar ve Ortak Kaynaklar

“Hayattaki en iyi şeyler bedavadır...” Bedava mallar iktisadî analiz açısından zorlu bir konudur. Ekonomideki malların çoğu piyasalar tarafından dağıtılırlar...

“Hayattaki en iyi şeyler bedavadır...” Mallar bedava olduğunda, normalde ekonomide kaynakları dağıtan piyasa unsurları ortalıkta görünmezler.

“Hayattaki en iyi şeyler bedavadır...” Bir malın fiyatı yoksa özel piyasalar o malın üretilmesini ve yeterli miktarda tüketilmesini garanti edemezler.

“Hayattaki en iyi şeyler bedavadır...” Böyle durumlarda ortaya çıkan piyasa başarısızlığını hükümet politikasının düzeltmesi ve iktisadî refahı artırabilmesi mümkün olabilir.

FARKLI ÇEŞİTLERDEKİ MALLAR Ekonomideki farklı malları düşünürken onları şu iki özelliğe göre sınıflandırmak yararlıdır. Mal dışlanabilir mi? Mal rakip mi?

FARKLI ÇEŞİTLERDEKİ MALLAR Dışlanabilirlik Dışlanabilirlik, malı başkalarının kullanmasının engellenebilmesi özelliğini ifade eder. Rekabetçilik Rekabetçilik, malı bir kişinin kullanmasının diğerlerinin kullanabileceği miktarı azaltması özelliğidir.

FARKLI ÇEŞİTLERDEKİ MALLAR Dört mal çeşidi Özel Mallar Kamu Malları Ortak Kaynaklar Doğal Monopoller (Doğal Tekeller)

FARKLI ÇEŞİTLERDEKİ MALLAR Özel Mallar Hem dışlanabilir hem de rakiptir. Kamu Malları Ne dışlanabilirdir ne de rakiptir. Ortak Kaynaklar Rakiptir ama dışlanabilir değildir. Doğal Monopoller Dışlanabilirdir ama rakip değildir.

Figür 1 Dört Çeşit Mal Rakip mi? Evet Hayır Özel Mallar Doğal Monopoller • Dondurma Elbiseler Sıkışık paralı yol • İtfaiye Kablolu televizyon Sıkışık olmayan paralı yol Evet Dışlanabilir mi? Ortak Kaynaklar Kamu Malları • Denizlerdeki balıklar Çevre Sıkışık serbest yollar • Kasırga alarmı Ulusal savunma Sıkışık olmayan serbest yol Hayır Copyright © 2004 South-Western

KAMU MALLARI (KAMUSAL MALLAR) Bir maldan faydalanan ama onun bedelini ödemekten kaçınan kişiye bedavacı denir.

Bedavacı Sorunu İnsanlar kamu mallarından fayda sağlamaktan dışlanamadıkları için bireyler kamu mallarının bedelini ödemekten kaçınabilir ve diğer insanların bedeli karşılamasını umabilirler. Bedavacı sorunu yüzünden kamu malları özel piyasalarda arz edilemezler.

Bedavacı Sorununun Çözümü Devlet, eğer toplam fayda toplam maliyeti aşıyorsa kamu malını üretip halka sunmaya karar verebilir. Devlet topladığı vergilerle kamu mallarının üretilmesini ve halka sunulmasını sağlayarak herkesin durumunu iyileştirebilir.

Bazı Önemli Kamusal Mallar Ulusal Savunma (Millî Müdafaa) Temel Araştırma (Bilginin artması yönünde sarf edilen gayret) Yoksullukla Savaş

Maliyet-Fayda Analizi (Zor İş!) Maliyet fayda analizi bir kamusal malı sağlamanın topluma olan maliyetini ve faydasını karşılaştırma işiyle ilgilidir. Bir kamusal malı sağlamak ya da sağlamamak konusunda karar verirken malı kullanacak olanların toplam faydası malın üretimi ve bakımı için gerekli olan maliyetle karşılaştırılmalıdır.

Maliyet-Fayda Analizi (Zor İş!) Bir projenin tüm topluma olan toplam maliyet ve faydası hesaplanırken maliyet-fayda analizi kullanılır. Bunu yapmak zordur, çünkü sosyal faydayı ve kaynak maliyetini hesaplamak için gerekli olan fiyatlar mevcut değildir. Hayatın değeri, tüketicinin değeri, estetik değerler… bunların ne olduğunu tespit etmek zordur.

ORTAK KAYNAKLAR Ortak kaynaklar, kamu malları gibi, dışlanabilir değillerdir. Onları kullanmak isteyenler bir bedel ödemeden kullanabilirler.

ORTAK KAYNAKLAR Ortak kaynaklar rakip mallardır, çünkü bir kişinin onları kullanması diğer insanların kullanacağı miktarı azaltır.

Ortaklar Malların Trajedisi Ortak kaynakların aşırı şekilde tüketilmesine ortak malların trajedisi denir. Ortak kaynaklar, bireyler kullandıkları miktar için ödeme yapmadıklarında aşırı kullanılırlar. Bu, negatif dışsallıklara benzer bir durum yaratır.

Bazı Önemli Ortak Kaynaklar Temiz hava ve su Sıkışık yollar Balıklar, balinalar ve diğer evcil olmayan hayvanlar

ÖRNEK OLAY: Neden İneklerin Soyu Tükenmiyor? Piyasa beni korur mu? Özel Mülkiyet ve Kâr Güdüsü!

SONUÇ: MÜLKİYET HAKLARININ ÖNEMİ Mülkiyet hakları doğru bir şekilde tanımlanıp korunmadığı zaman piyasa kaynakları etkin tahsis edemez. (Değerli bir şeyin sahibi olmadığı zaman bu durum ortaya çıkar).

SONUÇ: MÜLKİYET HAKLARININ ÖNEMİ Mülkiyet haklarının olmaması nedeniyle bir piyasa başarısızlığı meydana gelirse, devletin problemi çözme ihtimali vardır.

Özet Mallar dışlanabilirlik ve rakip olma açısından farklılık gösterirler. Bir malı başkalarının kullanması engellenebiliyorsa o mal dışlanabilirdir. Bir maldan bir kişinin fayda sağlaması başka birinin o maldan sağlayabileceği faydayı azaltıyorsa o mal rakip bir maldır.

Özet Kamu malları ne rakiptir ne de dışlanabilir. İnsanların kamu mallarından yararlanmaları bedel ödemelerine bağlı olmadığı için bu malları bedel ödemeden kullanmak isteyen çok sayıda insan vardır. Devlet kamusal malları sağlayabilir ve maliyet-fayda analizine dayanarak bu mallardan ne kadar sağlanılacağına karar verir.

Özet Ortak kaynaklar rakiptir, fakat dışlanabilir değildir. İnsanlar ortak kaynakları kullandıkları için para ödemezler, bu nedenle bunları çok fazla kullanma eğilimindedirler. Devlet ortak kaynakların kullanımını sınırlandırmaya çalışır.