BBY104 Bilgi Kaynakları ve Hizmetleri II

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dünya çapında 60’dan fazla ülkede kullanılan Westlaw International;
Advertisements

MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ KATALOG TARAMA
Bu menü, ILL, Katalog, Konu başlıkları, Kütüphane Yönergesi dışında kalan tüm sayfalarda aktiftir Araştırma sürecinizi kolaylaştırmak, kütüphane kaynaklarına.
E-DEVLET.
Dünyanın En Büyük On Bir Açık Üniversitesinde İnternete Dayalı Eğitim Uygulamaları Öğr. Gör. M. Emin Mutlu Öğr. Gör. M. Canan Öztürk Öğr. Gör. Ruşen Yılmaz.
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
3D DEFTER VE SES.
Melikşah Üniversitesi
Muhammed ALTINTAŞ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni 2012
İstanbul Medipol Üniversitesi
Ahmet Hakan BAYRI İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı İşbirliği Projeleri( Dizin )
BBY153 Bilgi Kaynakları (2012)
BBY153 Bilgi Kaynakları (2012)
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Nurcan BUNAR.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
Sonsuz Maymun Teoremi Yaşar Tonta H.Ü. BBY yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2010/bby208/
Bilgiye Erişimin önemi ve Bilgi kaynakları
BBY104 Bilgi Kaynakları ve Hizmetleri II
Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu
Zehra TAŞKIN BBY308 Temel ve Uygulamalı Bilimlerde Bilgiye Erişim
BBY153 Bilgi Kaynakları (2012)
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
ULUSAL VE ULUSLARARASI RADYASYON KORUMASI KURULUŞLARI Cumhur YÜCEL – RADYASYON GÜVENLİĞİ VE KORUNMA.
Bilgi Kaynağı Olarak Veri Tabanları
PROJE BAŞLIĞI ENDÜSTRİYEL DANIŞMANAKADEMİK DANIŞMAN STAJYER Firma Logosu ‘’PTS Proje Posteri’’ Powerpoint şeklinde adresine.
BBY208 / KÜT242 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II
SLIDE 1BBY208 – Bahar 2005 KÜT242 / BBY208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II Yaşar Tonta H.Ü. BBY yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2005/bby208/
BBY103 Bilgi Kaynakları ve Hizmetleri I
KULLANICI KAVRAMI ve DANIŞMA HİZMETLERİ- I
KULLANICI KAVRAMI ve DANIŞMA HİZMETLERİ- III BBY154 Bilgi Hizmetleri (2015)
KULLANICI KAVRAMI ve DANIŞMA HİZMETLERİ- II BBY154 Bilgi Hizmetleri (2015)
Trans Tech Publications (TTP) 1967 yılında ünlü bir Avrupalı bilim adamı ve eğitimci tarafından kurulmuştur. Malzeme bilimi ve mühendisliği alanlarında.
BİLGİ KAYNAKLARININ TÜRLERİ DANIŞMA KAYNAKLARI: BİLGİNİN KENDİSİNİ VEREN – IV “READY REFERENCE” BBY154 Bilgi Hizmetleri (2013)
BBY606: Araştırma Yöntemleri
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Veri Tabanları (Uluslararası) Nazan Özenç Uçak Güz.
ÖĞRENME AMAÇLARI İkincil verileri nasıl kullanacağımızı ve içsel ve dışsal veri tabanlarından oluşan ikincil verileri nasıl sınırlandırabileceğimizi.
KULLANICI KAVRAMI ve BİLGİ HİZMETLERİ - I BBY154 Bilgi Hizmetleri (2013)
ÖĞRENME AMAÇLARI Pazarlama araştırma raporunun değerini anlamak (takdir etmek) Rapor yazmayı daha etkili yapmak için pazarlama araştırmacılarının.
Ansiklopedi (Encyclopedia) Tanım : Bütün konularda kısa ve öz bilgi içeren bir çalışmadır. Belirli bir konu ile sınırlı yada genel kapsamlı olabilir.
1 NİSAN 2015 SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA GÜNLERİNİN 92. GÜNÜ YOKSULLUĞA SON DİYORUZ. DÜNYA DAHA GÜZEL YARINLAR İÇİN ETKİNLİKLERİNİZİ BEKLİYORLAR 14 SENE 9.
BİLGI KAYNAKLARıNA ERIŞIM METODLARı Hazırlayan= Halil Yenilmez.
KÜTÜPHANELER YURT İÇİ KÜTÜPHANELER Üniversite Kütüphaneleri
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Türkiye Sağlık İnsangücü (13) SKY 204. Epidemiyoloji Dersi
Bilimsel Bilgiye Erişim
LIBRARY SCIENCE JEOPARDY
BİLGİ KAYNAKLARININ TÜRLERİ DanIşma kaynaklarI – “Ready reference”
EBSCO Discovery Service (EDS) Akademik Arama Motoru/Keşif Aracı
EBSCOhost Sonuç Listesi
Disiplinlerarası belli başlı kaynaklar
BİLGİ KAYNAKLARININ TÜRLERİ DanIşma kaynaklarI I
BİLGİ KAYNAKLARININ TÜRLERİ DanIşma kaynaklarI II
EBSCO Discovery Service (EDS) Daha İsabetli Sonuç Listeleri
BİLGİ KAYNAKLARININ değerlendİrİlmesİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
Literatür Taraması.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ankara Üniversitesi Akademik Performans Çalışması:
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
BBY208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
Sunum transkripti:

BBY104 Bilgi Kaynakları ve Hizmetleri II BİLGİ KAYNAKLARININ TÜRLERİ DanIşma kaynaklarI: BİlGİNİN KENDİSİNİ VEREN – IV “Ready reference” BBY104 Bilgi Kaynakları ve Hizmetleri II

Bilginin kendisini veren danışma kaynakları: [hatırlatma] Ansiklopediler Sözlükler Coğrafi kaynaklar Harita Atlas Gazetteer Turizm rehberleri Coğrafi ansiklopedi ve sözlükler Hazır danışma (ready reference) kaynakları Almanak Yıllık El kitapları Rehberler

Ready reference? Hemen yanıtlanabilecek sorulardır. Tarihler ve olaylar, kişiler, istatistikler, “ilk”ler, “en”ler vb. Özellikle kütüphanelerin danışma birimine yöneltilen soruların önemli bir kısmı (%30-40) bu tip sorulardan oluşur (Katz, 1987, s.42). Bu tip sorular her tür danışma kaynağı tarafından yanıtlanabilir (katalog, ansiklopedi, vb.) Ancak bazı hazır danışma sorularını yanıtlamak için üretilen özel kaynaklar da vardır. →→→

Almanak Almanac, Almanack, Factbook, Book of Facts,… Takvime göre düzenlenmiş, özel bir alan veya bir grup farklı alanda bilgiler içeren genelde düzenli ve yıllık olarak üretilen yayınlardır. Tüm dünya ile ilgili istatistiksel ve betimleyici bilgiler içerebilirler. Ayrıca, yakın tarihe ait olayların özetleri de bu kaynaklarda bulunabilir. Ülkelerdeki kurumlar, kişiler ve olaylar hakkında güncel bilgiler yer alabilir. Karşılaştırmalı bilgiler bulunabilir: Eski ve yeni bilgiler.

..Almanak Almanaklar tarafından genelde işlenen ana konular: coğrafya, hükümet, nüfus, ziraat, ekonomi, iş, sağlık, tıp, din, medya, taşımacılık, bilim, teknoloji, spor ve ödüller,... Ünlü örnekler: Whitaker's Almanack Information Please Almanac The World Factbook World Almanac OECD Factbook …

Örnek içerik (tıklayın)

Deneyin!.. Mısır’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adı geçen Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu genel direktörü Muhammed El Baradey’in biyografisini arıyorum. InfoPlease adlı kaynağı kullanarak bana bilgi bulabilir misiniz? Ne tür zorluklarla karşılaştınız? Sizce sebepleri neler olabilir? Nasıl çözdünüz / çözebildiniz mi? Bu alıştırmanın sonuçlarını gelecek derste sınıfta tartışacağız..

Yıllık Yearbook, annual,.. Her yıl yenilenir ve ilgili yılın istatistiksel bilgilerini verir. Ülkelerle, konularla ilgili yıllık etkinlikleri içerir. Basılı versiyonları genelde alfabetik düzendedir. Temel mantığı ve kullanım amaçları almanaklara çok benzer, yalnız kendi içinde türleri vardır.

..Yıllık (türleri) Tanınmış ansiklopedilerin yıllıkları Özellikle basılı ansiklopedileri güncellemek için üretilir Uluslararası yıllıklar Yearbook of International Organizations Uluslararası 60.000 civarında kuruluş hakkında bilgi Stateman’s Yearbook-1864 200’e yakın devletle ilgili bilgiler var Batı ülkeleri ağırlıklı Europa Yearbook (Europa World Online)-1926 Birleşmiş Milletler üye ülkeler ve Avrupa ülkeleri Worldmark Encyclopedia of the Nations Her ülkeyi 50 madde altında incelemiştir (Örn: 48.madde o ülkedeki önemli kişiler)

..Yıllık (türleri) İstatistiksel bilgi veren yıllıklar United Nations Statistical Yearbook Dünyanın en tanınan istatistik yıllığı Uluslararası kapsamlı Bütün bilgiler devletlerden toplanıyor. Aylık bülten olarak da çıkıyor (Monthly Bulletin of Statistics) Türkiye İstatistik Yıllığı-1928 T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Karşılaştırmalı olarak farklı alanlarda bilgiler veriliyor. Sadece Türkiye ile ilgili resmi kurumlardan alınmış bilgiler

..Yıllık (türleri) Konu yıllıkları Guinness Book of World Records-1955 İlginç rekorları verir. En’lerden bahseder. Birçok dile çevirilmiştir. …

..Yıllık (türleri)

..Rehber Directory, guide,.. Kurumlar, firmalar, şirketler hakkında bilgi veren danışma kaynağı. Kurumlar ne zaman, nerede kurulmuş?, Başkanları kim?, Faaliyet alanları neler?, Yayınları neler? vb. bilgi gereksinimlerine yanıt ararken kullanılır.

Rehber Yöresel rehberler / Belirli bir konu ile ilgili rehberler Belli bir ülke, bölge ya da şehirler ile ilgili ya da belirli bir konu başlığı altında detaylı bilgi verir. Devlete ait rehberler Devlet kurumları tarafından üretilen yayınlardır. Akademik teşkilat rehberleri Eğitim ve araştırma kurumları hakkında bilgi verir. Ticari rehberler Firmalar hakkında detaylı bilgiler verir. Kurumsal rehberler

..Rehber (konu)

..Rehber (konu) “Türkiye Akademik Dergiler Rehberi” ne ait dizinler.

..Rehber (konu)

..Rehber (devlet)

..Rehber (akademik) Research Centers Directory-1966 Üniversitelere bağlı araştırma merkezleri hakkında bilgi verir. World of Learning-1947 Bütün dünyadaki eğitim kurumlarına yönelik bilgiler verir. Ayrıca ilgili ülkenin müzeleri, kütüphaneleri, sanat galerileri hakkında da bilgi verir.

..Rehber (ticari)

..Rehber (kurumsal)

..Rehber (kurumsal)

..Rehber (kurumsal)

El kitapları Handbook, manual,.. Herhangi bir alandaki en temel bilgileri veren danışma kaynaklarıdır. El kitapları genel konuları içerebileceği gibi bazı özel alanlarda da hazırlanmış olabilir.

..El kitapları Famous First Facts (Wilson) Olayların ilk meydana gelişi ile ilgili bilgi verir. Genelde Amerikan tarihindeki ilklere yer verir. İlk icatlar, buluşlar,..

..El kitapları Handbook of Chemistry and Physics-1913 Handbook of Robotics …

..El kitapları

Dikkat.. Özellikle yıllık, almanak, rehber gibi kaynakları kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli özelliklerden biri nedir? Güncellik Neden? Bilgiler eskimiş/değişmiş olabilir. Kaynağın en güncel versiyonu en doğru bilgiyi verecektir. Eski versiyonlarda olmayan bilgiler son versiyonda bulunuyor olabilir.

Kaynaklar ve okuma listesi: Wikipedia (TR & EN). Katz, William. (1987). Introduction to Reference Work: Basic Information Sources (Vol.1, Part 2 & 3). New York: McGraw-Hill. Slaytlar hazırlanırken ayrıca aşağıda listelenen bazı yayımlanmamış ders notlarından yararlanılmıştır: Dr. Dilek Köprülü. BBY 103 Bilgi Kaynakları ve Hizmetleri I. Hacettepe Üniversitesi, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü. Dr. Coşkun Polat. BBY 12 Bilgi Kaynakları ve Hizmetleri I. Atatürk Üniversitesi, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü. Nevzat Özel. BBY 101 Genel Danışma Kaynakları I. Ankara Üniversitesi, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü.