DİL ve ANLATIM DERSİ ÖĞRETMEN:EROL AYDIN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

1/25 Fiil Çatısı A B C D Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, işteş çatılıdır? Kalkmak üzere olan otobüse koşarak yetişti. Çocuk, annesini görünce.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
ÇATILAR.
ÇATILARINA GÖRE FİİLLER
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
GEÇİŞLİ - GEÇİŞSİZ FİİL
HÜSEYİN OKAN EROĞLU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
1.Öznesine Göre Çatılar 2.Nesnesine Göre Çatılar
FİİLLERİN GRAMER KATEGORİLERİ
YA ÖĞRENİRSİNİZ Ya da….
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA Çamkent Ortaokulu.
Köylü ulusun efendisidir.
EYLEMİN ÇATISI 20 SORU.
FİİLLERDE ÇATI.
1- Nesnelerine göre fiiller 2- Öznelerine göre fiiller
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
EYLEM (FİİL) EYLEMDE ANLAM
FİİLLERDE (EYLEMLERDE) ÇATI
FİİLLERDE (EYLEMLERDE) ÇATI
TÜRKÇE DERSİ FİİLLERDE ÇATI.
Fiiller çatı bakımından ikiye ayrılarak incelenir.
FİİLDE ÇATI.
Serap çalIşkan akdenİz ünİversİtesİ türkçe öğretmenlİğİ
NESNESİNE GÖRE FİİLLER
FİİLLERDE ÇATI Öznenin ve nesnenin yaptığı, etkilendiği, birlikte yaptığı fiillere denir. Fiilde çatı ikiye ayrılır: A) Nesnesine Göre B) Öznesine Göre.
FİİLLERDE ÇATI.
FİLLERDE ÇATI.
Özel Sevgi İlköğretim Okulu
Amacımız bu konuyu da hemen çözümleyip bilgilerimize bilgi eklemek.
ZARF (BELİRTEÇ).
Yüksek Türk!Senin için yüksekliğin sınırı yoktur.İşte parola budur.
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
FİİLDE ÇATI.
FİİL ÇATISI.
FİİLLER Erciyes Üniversitesi Türkçe Eğitimi
FİİLDE ÇATI HAZIRLAYAN: MUSTAFA UYSAL BİLGİSAYAR 1 DERSİ ÖDEVİDİR.
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
FİİLLERDE ( EYLEMLERDE) ÇATI
TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Nesne) 1 1 ) N E S N E Öznenin yaptığı işten, hareketten etkilenen varlığı gösteren ögedir. Nesneler ek alıp almamasına göre.
A. NESNELERİNE GÖRE FİİLLER B. ÖZNELERİNE GÖRE FİİLLER
Fiilimsiler (Eylemsiler)
CÜMLENİN YAPISI.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
FİİL ÇATISI KONU ANLATIMI Eylem cümlelerinin nesne alıp alamama durumunu ve öznenin yapılan eylemi geçekleştirme biçimini inceler. Eylem cümlesi olmayan.
FİİLLERİN GRAMER KATEGORİLERİ. Gramer kategorisi nedir? Fiillerin üç gramer kategorisi vardır: I. Çatı; II. Çekimlilik; III. Kişi. Bu gramer kategorileri,
FİİLDE ÇATI *Çatı: Fiillerin öznelerine ve nesnelerine göre aldıkları durumdur. *Çatı, fiillerle ilgili bir özelliktir. *İsim cümlelerinde çatı özelliği.
SORULAR. 1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, geçişsiz bir fiildir? a)Çocuklar elmaları soymadan yediler. b) Bir tanecik kibrit, koca ormanı yaktı.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
Öznesine GöreÖznesine Göre Etken Etken Edilgen Edilgen Dönüşlü Dönüşlü İ şteş İ şteş Nesnesine GöreNesnesine Göre Geçişli Geçişli Geçişsiz Geçişsiz Oldurgan.
FİİLLERDE ÇATI. Çocuklar ben Dedektif Gadget. Ama Siz bana kısaca Hasan Abi diyebilirsiniz. Önemli bir görev için Türkiye’ye getirildim. Burada sizinle.
Türk Dili I Hafta 10 1 TÜRK DİLİ I Okutman Vedat BALKAN Hafta 10.
GENEL TEKRAR - 07 FİİL ÇATISI FEM DERSHANELERİ TÜRKÇE.
Ercan BİL Türkçe öğretmeni Eylemlerden türediği halde isim, sıfat, zarf olan ve yan cümlecik kuran çift görevli sözcüklere FİİLİMSİ denir. FİİLİMSİLERİN.
 Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde çatı”
İşlev Açısından Kelime Türleri
FİİLLER(EYLEM) İş, oluş ve hareket bildiren sözcüklere fiil denir. Bir sözcüğün fiil (eylem) olup olmadığını anlamak için o sözcüğün hem cümledeki anlamına.
ÇATILARINA GÖRE FİİLLER
FİİL ÇATISI.
Fiilimsi(Eylemsi) Fiillere getirilen birtakım eklerle oluşturulan; fiillerin isim, sıfat, zarf şeklini yapan sözcüklere fiilimsi denir.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Yüklem Özne Nesne Dolaylı Tümleç Zarf Tümleci.
Fiilde Çatı Öznesine Göre Etken Edilgen Dönüşlü İşteş
İNKILÂP TARİHİ ÖĞRETEN TÜRKÇE YARIŞMASI
FİİL ÇATISI A. NESNELERİNE GÖRE FİİLLER 1. Geçişli Fiiller 2. Geçişsiz Fiiller 3. Oldurgan Fiiller 4. Ettirgen Fiiller B. ÖZNELERİNE GÖRE FİİLLER 1. Etken.
2. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
FİİLLERDE ÇATI Öznenin ve nesnenin yaptığı, etkilendiği, birlikte yaptığı fiillere denir. Fiilde çatı ikiye ayrılır: A) Nesnesine Göre B) Öznesine Göre.
Sunum transkripti:

DİL ve ANLATIM DERSİ ÖĞRETMEN:EROL AYDIN www.edebiyatogretmeni.net FİİL ÇATISI DİL ve ANLATIM DERSİ ÖĞRETMEN:EROL AYDIN www.edebiyatogretmeni.net

FİİL ÇATISI Fiillerin, özne ve nesnelerine göre almış oldukları durumlara, gösterdikleri özelliklere çatı denir.

FİİLLER ÇATILARI BAKIMINDAN İKİYE AYRILIR FİİL ÇATISI A.Nesnelerine Göre B.Öznelerine Göre Geçişli Fiil 1.Etken Fiil Geçişsiz Fiil 2.Edilgen Fiil 3. Oldurgan Fiil 3.Dönüşlü Fiil 4. Ettirgen Fiil 4.İşteş Fiil

A.NESNELERİNE GÖRE FİİLLER 1.Geçişli Fiiller: Kullanım sahasına çıktığında nesneye ihtiyaç duyan, nesne alabilen fiillere geçişli fiiller denir.

Akşam güzel bir film seyrettik. yüklem Ne seyrettik ? Film (nesne) FİİL GEÇİŞLİDİR

Kardeşi kalemini kırmış. Özne nesne yüklem Kardeşi neyi kırmış? Kalemini (nesne) FİİL GEÇİŞLİDİR

DİKKAT Bir fiilin geçişli ya da geçişsiz olduğunu öğrenmek için soru sorarken, önce özneyi bulmalıyız.Özneyi bulmadan nesneyi bulmaya çalışırsak yanılabiliriz.Çünkü bazı kullanımlarda özne ve nesne karışabilmektedir.

Şakalaşırken eli çıkmıştı. yüklem Çıkan ne? Eli (Özne) FİİL GEÇİŞSİZDİR

DİKKAT Bir fiilin geçişli olabilmesi için , önemli olan o fiilin “ne, neyi, kimi” sorularına cevap verebilmesidir.Bazen fiil geçişli olduğu halde cümlede nesne bulunmayabilir.

Akşama kadar bekledim. yüklem Kimi bekledim? Onu , kardeşimi..... (nesne)

2. Geçişsiz Fiiller: Nesne gerektirmeyen, nesne olmadan da kullanım sahasına çıkan fiillere geçişsiz fiil denir.

Bu söze sınıftakilerin hepsi gülmüştü. yüklem Ne gülmüştü? Neyi gülmüştü? Kimi gülmüştü? FİİL GEÇİŞSİZDİR

Ağaçların yaprakları sarardı. yüklem Sararan ne? Ağaçların yaprakları (özne) Neyi sarardı? Kimi sarardı? FİİL GEÇİŞSİZDİR

Geçişli fiiller ayrıca yapılışlarına göre de incelenir Geçişli fiiller ayrıca yapılışlarına göre de incelenir.Bunlar oldurganlık ve ettirgenliktir.

OLDURGAN FİİLLER Geçişsiz fiillerin geçişli hale getirilmesine oldurgan fiil denir. Oldurgan fiiller , geçişsiz fiillere getirilen “-r, -t, -tır, -dır...” ekleriyle yapılır.

Çocuğu zor da olsa uyuttum. yüklem “Uyumak” Neyi uyumak? (Cevap yok) “Uyutmak” Neyi uyutmak? (Çocuğu) FİİL OLDURGANDIR

Geçişsiz fiil Geçişli fiil gülmek -dır- gül-dür-mek Ağlamak -t- ağ-lat-mak Pişmek -ir- piş-ir-mek Çıkmak -r- çık-ar-mak oldurgan fiil

ETTİRGEN FİİLLER Geçişli fiillerin geçişlilik derecesinin arttırılmasına ettirgen fiil denir. Ettirgen fiiller, oldurgan fiillerde olduğu gibi “-r, -t, -tır” ekleriyle yapılır.

Evin kapısını kırdırdı. yüklem Neyi kırdırdı? Evin kapısını (nesne) kırdı - kırdırdı