SİGARA VE ÖLÜM Alaaddin Attar DEBGİCİ Psikolojik Danışman attarx@hotmail.com.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DÜNYA SİGARASIZ GÜNÜ’NE
Advertisements

SİGARANIN ZARARLARI ve SİGARA BIRAKMA YÖNTEMLERİ
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
SİGARA VEYA SAĞLIK TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Prof.Dr.Numan Numanoğlu Özel TOBB ETÜ Hastanesi
Sigarayı Bırakma Doç. Dr
Sigaranın zararlarını hepimiz biliriz. mi?
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
TÜTÜN VE YOKSULLUK Dr. Zeynep Aytemur Solak
SİGARA VE ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
Sigara içmeyi deneyen her 4 kişiden 3’ü sigara tiryakisi olmaktadır.
Hazırlayan:Yunus Başaran
SİGARA DUMANI SADECE SENİ DEĞİL
KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR bilgidagi.com.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ

KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA VE
SİGARA VE ALKOL.
KİLİS HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ TÜTÜN BİRİMİ
İlköğretim sınıflar ve ortaöğretim öğrencileri için eğitim seti
SİGARANIN ZARARLARI MADDE BAĞIMLILIĞI AKŞEHİR SELÇUKLU LİSESİ
SİGARANIN ZARARLARI GÜNEŞ ORTAOKULU.
UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU
Tütün dumanında bulunan diğer bazı zararlı maddeler
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
TÜTÜN KONTROLUNDA GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANININ SORUMLULUĞU.
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 2
Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından ilkokul çağı öğrencilerine ve çocuklara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz:
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE MADDE BAĞIMLILIĞI
NEDENLERİ SONUÇLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI
İ. Ü. CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ
Sigaranın Zararları.
SİGARANIN ZARARLARI.
SİGARANIN ZARARLARI. ORDU SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Araştırma Bilgi Sistemleri Sağlığın Geliştirilmesi Şube Müdürlüğü 2013.
SİGARAYI BIRAKMAK !!!!!!. SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN Kendinize inanın ve güvenin. Sigarayı bırakabileceğinize inanın. Hayatınızda daha önce başardığınız zor.
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
KONU: SAĞLIĞA ZARARLI MADDELER
SİGARANIN ZARARLARI.
RAKAMLAR ÜLKEMİZDE SİGARA BAĞIMLI SAYISI 17 MİLYON
REHBERLİK SERVİSİ SUNAR
MADDE BAĞIMLILIĞI.
SİGARAYI DEĞİL KENDİNİZİ YAKIYORSUNUZ
Psk.Danışman ve Rehber Öğretmen
SİGARANIN ZARARLARI Müslüm KARAKAŞ.
Recep ŞAHAN /Viyana 1 SİGARA Ve ZARARLARI SİGARA Ve ZARARLARI.
SİGARANIN ZARARLARI.
Bağımlılık Nedir? Bağımlılık Nedir? Bağımlılık kişinin bir şeye aşırı bağlanmasıdır. O şey olmadan yaşayamayacağını düşünen, o şey olmadığında aşırı.
İBN-İ SİNA A.S.M.L SİGARA VE ZARARLARI Fidal SOYLU Rehber Öğretmen.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE.
KOCAELİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
BALIKESİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2007 Halk Eğitimleri Serisi.
Sigara Neden Zararlıdır? Sigara dumanında nikotin, katran ve zehirli gazlar bulunmaktadır. Katran maddesinin içerisinde yaklaşık olarak 4000 kimyasal.
SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER VE ETKİLERİ
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
Sağlıklı YAŞAM ve Sağlığa zararlı alışkanlıklar
Sigara sağlığa zararları
SİGARAYI DEĞİL KENDİNİZİ YAKIYORSUNUZ SİGARANIN ZARARLARI.
 Premenstrüel sendrom nedir? Premenstrüel sendrom; adetten hemen önceki dönemde yaşanan sinirlilik, gerilim, gerginlik, duygusal labilite, depresyon,
TEMEL DİNİ BİLGİLER SİGARA İÇMENİN ZARARLARI. Sigara ve insan Sigara ve Zararları Sigara bağımlılık yapıcı bir madde olması ve serbest satılabilmesi nedeniyle.
Sunum transkripti:

SİGARA VE ÖLÜM Alaaddin Attar DEBGİCİ Psikolojik Danışman attarx@hotmail.com

İnsanoğlu Sona Yaklaşıyor… Önümüzdeki 30 yıl içinde sigara, AIDS, Tüberküloz, Trafik kazaları, Anne ölümleri, İntihar, Cinayetlerin toplamından daha fazla insan öldürecektir

Çocuklarınıza Yaşam Hediye Edin… Bugünkü sigara içme oranları aynı şekilde devam ettiği takdirde halen yaşayan 250 milyon çocuk sigara nedeniyle ölecektir…

Sigara Bağımlılık Yaratır Mı? Nikotin sigara dumanıyla vücuda alınan 4000 kimyasal maddeden biridir ve bu maddeler içinde beyne etkisi en belirgin olanıdır. Her sigara ile vücuda 1-2 miligram nikotin alınır. Nikotin solunduktan 10 saniye sonra beyne ulaşır. Sigaranın içindeki nikotin bağımlılık yapar. Bağımlılık, bir maddenin kişinin sağlığını ve yaşamını olumsuz yönde etkilemesine rağmen kullanımının devamıdır.

Sigarayı Neden Bırakmalıyım? Sigaranın içinde 4000’den fazla madde vardır ve bunların en az 43 tanesinin kansere sebep olduğu bilinmektedir. Sigara bugün önlenebilir ölüm sebeplerinde birinci sırayı almaktadır. Sigara kullanımı kalp damarlarının tıkanması sonucu gelişen kalp krizine (enfarktüs) sebep olur.

Ve ayrıca… Sigara kullanımı adet düzensizliklerine sebep olur (premenstrüel sendrom dışında), kadınlık hormonlarından östrojeni azaltarak erken menopoza ve osteoporoza sebep olur. Kadının doğurganlığı azalır ve hamileyken düşük yapma riski artar. Gebeliğinde sigara içen kadınların çocukları düşük kilo ile doğarlar, büyümeleri yavaştır ve okulda öğrenme güçlükleri yaşarlar.

Sigaranın Etkileri Nedir? Kullanımın başında: Nefes darlığı, astım ataklarının sıklaşmasına, impotans, kısırlık, kanda karbonmonoksit düzeylerinin artmasına sebep olur. Uzun süreli kullanımda: Kalp krizi, felç, akciğer ve diğer organ kanserleri görülür.

Kanser…

Sigaranın Çevreye Olan Zararı Eşte ve çocuklarda akciğer kanseri riski artar, çocukların sigaraya başlama riski artar, sigara içenlerin çocuklarında yeni doğan ani ölümü, astım, orta kulak iltihabı, ve solunum yolu hastalıkları daha sık görülür.

Sigarayı bıraktıktan sonra ne hissedeceğim.. Yoksunluk şikayetleri; sigara içme isteği, tatlı gıdaları yeme ihtiyacı, özellikle dikkat isteyen işlerde performans kaybı, huzursuzluk, sinirlilik, uykusuzluk vd. Bunlar bir kaç saatte başlayıp, 24-48 saatte en şiddetli hale gelir. Çoğu şikayet 4 haftadan sonra kaybolur, ancak açlık hissi ve sigara içme isteği 6 ay veya daha çok sürebilir.

Sigarayı bıraktıktan sonra ne gibi olumlu değişiklikler olur? Sağlığınız düzelir. Tad duyunuz yerine gelir. Kokuları daha iyi ayırt edebilirsiniz. Bir maddenin kontrolü altından çıkabildiğinizi bilirsiniz. Ev, araba ve nefesiniz daha iyi kokacaktır. Bırakmayı düşünmekten kurtulursunuz. Çocuklarınız için iyi bir örnek olursunuz. Yakınlarınızı sigara dumanından kurtarırsınız. Fiziksel olarak daha iyi hissedersiniz. Spordaki performansınız artar.  

ASLA YENİLMEYİN…