Hatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi PDRH Bölümü Mayıs 2012

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DS FA.EU.TE5 04.SNM.EG
Advertisements

YARALANMALARDA İLK YARDIM
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
İLK YARDIM SORU 1: Trafik kazası geçirmiş bir yaralının araç içerisinden çıkarılmasında hangi uygulama tercih edilir? A. Koma pozisyonu B. Rentek manevrası.
IV. BÖLÜM KANAMALARDA YARALANMALARDA İLKYARDIM
YARALANMALARDA İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
İLK YARDIM ÇEŞİTLERİ Solunumu Sağlamak İçin İlk Yardım: Duman boğulması, gaz zehirlenmesi, suda boğulma, elektrik çarpması, kalp yetmezliği gibi durumlarda.
VII. BÖLÜM KIRIK,ÇIKIK ve BURKULMALARDA İLKYARDIM
Kanamalarda İlkyardım
ACİL DURUMLAR Kazanım: Acil durumlarda nasıl davranacağını açıklar.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
TEMEL İLKYARDIM BİLGİSİ BURSA ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI EĞİTİMİ 29.Ocak.2011 Dr. Ersan TAŞCI.
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM.
BİLİNÇ KAYBI NEDİR? Beynin normal fonksiyonlarındaki bir aksama sonucu; uyku halinden başlayarak, hiçbir uyarıya cevap vermeme haline kadar giden, BİLİNCİN.
TANIMLAR KAZA NEDİR ? FELAKET NEDİR ? İLKYARDIM NEDİR ?
EPİLEPSİ BAYILMA KANAMADA İLKYARDIM
İlk Yardım İlkeleri  1) Panik yaratmayın ve bilmediğiniz bir konuda hastaya ve yaralıya müdehale etmeyin.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
Sağlık Slaytları
BÖLÜM-2 İLK YARDIM.
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
KIRIK,ÇIKIK,BURKULMALARDA İLKYARDIM
Hayvan ısırmaları neden önemlidir?
Travmalı hasatalara yaklaşım
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM -10-.
YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMALARI
IX. BÖLÜM ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
5-YARALANMALARDA İLKYARDIM
10-HAYVAN ISIRMA VE SOKMASINDA İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
Kan şekeri düşmesinde ilkyardım uygulama
Hayvan Isırıkları Ve Sokmalarında İlkyardım Uygulama
KANAMALAR NİŞANTAŞI SMYO_2015.
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
iLKYARDIM CİDDİ KANAMA Kan kaybı ile şok ve kalp durması yaşanır
Kedi- Köpek Gibi Hayvan Isırmalarında İlk Yardım.
KANAMALARDA İLKYARDIM Bölüm 4. Kapsam: Kanama nedir? Kaç çeşit kanama vardır? Kanamalarda ilkyardım uygulamaları nelerdir? Hangi durumlarda turnike uygulanmalıdır?
İLK YARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da.
Yaralanmalar Bölüm 5.
Hayvan Isırmaları Bölüm 10. Kapsam: Hayvan ısırmaları neden önemlidir? Kedi, köpek ısırmaları Arı sokmaları Akrep sokmaları Yılan sokmaları Deniz canlıları.
Bilinç Bozuklukları Bölüm 8.
Doğru mu ? Yanlış mı ?. İlaçsız ve eldeki imkanlarla yapılan müdahaleye İLKYARDIM denir.
Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik kazaları gibi şiddetli travmalar.
HAYVAN ISIRMALARINDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
KANAMALARDA İLKYARDIM 10/19/2017.
TEMEL ELEKTRONİK.
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
YANIKLAR, DONMALAR VE SICAK ÇARPMALARINDA İLKYARDIM
HİDROTERAPİNİN TEHLİKE VE KOMPLİKASYONLARI
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
KAZA YERİ İLKYARDIM ÖNLEMLERİ VE ARAÇ İLKYARDIM ÇANTASI.
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM
Isı dengesi bozukluklarında ilkyardım uygulama
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
BURKULMALARDA İLKYARDIM
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PRM.KÜBRA NUR DEMİRCİ.
Sunum transkripti:

Hatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi PDRH Bölümü Mayıs 2012 OKULDA KAZALAR Hatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi PDRH Bölümü Mayıs 2012

OKUL KAZALARINDA BUNLARA DİKKAT EDİN! Her okulda mutlaka pansuman malzemeleri, yanık spreyleri, elastik bandajlar, gazlı bezler, boyunluk, buz torbaları, ateller (kol ve bacak için) bulundurulmalıdır. Herhangi bir şekilde yere düşmüş olan bir kişiye yardım ederken zarar vermemek için öncelikle onu yerden karga-tulumba kaldırmamalıyız. Zira bir omurilik yaralanması olabilir veya bir yerini kötü bir şekilde kırmış olabilir. Öncelikle kişi yerdeyken onunla konuşmalıyız; neresi ağrıyor, kendisini nasıl hissediyor?

OKUL KAZALARINDA BUNLARA DİKKAT EDİN! Burun kanamaları: Burun kanamalarında başı geriye yaslamak kesinlikle yanlış bir yöntemdir. Bu şekilde kan genze dolar. Baş öne eğilmeli ve burun kanatları 10 dakika sıkı tutulmalı. Kanama durmuyorsa en yakın sağlık kurumuna gidilmeli. Baş yaralanmaları: Saçlı deride oluşan yaralanmalarda, yaranın olduğu yer temizlendikten sonra yaranın üzerine temiz bir gazlı bez konularak bir müddet baskı uygulanmalı. Aspirin vb. kan sulandırıcı ilaçlar kanamayı artırabileceği için bir süre kullanılmaz.

OKUL KAZALARINDA BUNLARA DİKKAT EDİN! Kesikler: Kesilen bölge temizlendikten sonra kanayan yere 10 dakika tampon yapılmalı. Kanama basınç ile durdurulamıyorsa turnike uygulanmalı. Yani kesik bölge bir bezle bağlanmalı. Burkulma ve ezikler: Şişme, morarma, kuvvetli ağrı ve kan birikmesi ile kendini gösteren burkulma ve eziklerde ilkyardım için hasarlı yere temiz bir beze sarılmış buz konulmalı ve elastik bandajla sarılmalı.

OKUL KAZALARINDA BUNLARA DİKKAT EDİN! Kırık ve çıkıklar: Bu durumda yapılması gereken, kırık ya da çıkığın olduğu yerin pozisyonunu değiştirmemektir. Sağlık kurumuna gitmeden önce tahta ya da mukavva ile sabitlemek ve sürekli temiz beze sarılmış buz uygulamak gerekir. Eğer sadece çıkık söz konusuysa çıkığın olduğu yeri askıya almak en iyisi.

OKUL KAZALARINDA BUNLARA DİKKAT EDİN! Bayılmalar: Baygın kişi hemen yerden kaldırılmamalı, düz bir şekilde sırtüstü yatırılmalı ve eğer kusma hali varsa yan çevrilmeli. Kesinlikle ağzına bir şey konulmamalı. Tansiyonun düşmesine bağlı bir baygınlıksa yatar pozisyondayken ayaklarını yukarı kaldırmamak ve bir süre o şekilde tutmak gerekir. Vücudunda kasılmaları oluyorsa etraftaki eşyalar uzaklaştırılır (çarpıp kendisine zarar vermesin diye) kasılmış-kitlenmiş olan ağzın içine bir şey konulmaya çalışılmaz. Bayılan bir kişi kendine gelse bile mutlaka en yakın Acil Servis’e götürülmelidir ve nasıl bayıldığını gören bir arkadaşının da bilgi vermesi için eşlik etmesinde fayda vardır.

OKUL KAZALARINDA BUNLARA DİKKAT EDİN! Kafa travmalar: Şuur kaybı, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma mutlaka sorgulanmalıdır. Bu belirtiler varsa hasta Acil Servis’e götürülmelidir. Muayene sonrası gerekiyorsa beyin tomografisi çekilebilir. Ciddi kafa travmalarında boyunda da yaralanma olabileceği hatırlanmalıdır ve okul revirinde boyunluk varsa sağlık merkezine gidinceye kadar takılmalıdır. Kafa travmalarında ilk 24 saat takip önemlidir. Hastaneden taburcu olduktan sonra şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, fışkırır tarzda kusma, uykuya meyil, çift görme, burundan, kulaktan kanlı su gelmesi vb. durumlar olursa tekrar Acil Servis’e gidilmelidir.

OKUL KAZALARINDA BUNLARA DİKKAT EDİN! Yanıklar: Eğer yalnızca yüzeysel bir cilt erozyonu olduysa revirde yara yerini antiseptik solüsyonlar ile temizleyip, steril bir gaz ile üstü kapatılabilir. Sıcak su ve alevle olan yanıklarda hemen giysiler çıkartılmalı, küçük bir alan yandıysa; örneğin el, hemen akan soğuk suyun altında bir süre tutulursa hastanın acısı bir derece azalabilir. Eğer 1. derece yanıksa (yalnızca ciltte kızarıklık ve küçük bir alanı tutuyorsa revirdeki yanık kremleri ile tedavi edilebilir. Ama 2. derece ve 3. derece yanıklarda daha (derin ve ciltte kabarmalar oluşmuş) yanık giysiler çıkarıldıktan sonra üzerine üzeri temiz bir gazlı ile kapatılır ve hasta en yakın Acil Servis’e götürülür.

OKUL KAZALARINDA BUNLARA DİKKAT EDİN! Kalp ve solunum durmalarında eğer ilkyardım eğitimi almadıysak, yardım çağırmalıyız ayrıca hiç müdahale etmemek ve zarar vermemek yanlış yapmaktan daha iyidir.

OKUL KAZALARINDA BUNLARA DİKKAT EDİN! Elektrik çarpmalarında: Kazazedenin elektrik çarpmasına maruz kaldığı hatalı akım devresi derhal kesilir; bunun için duruma göre fiş prizden çekilir, anahtar açılır veya sigorta çıkarılır. Eğer akımın derhal kesilmesi mümkün olmazsa, elektrik tesisleri, kuru bir tahta parçası, bir baston veya benzeri, kolayca tedarik edilebilecek yalıtkan bir cismin aracılığı ile kazazededen uzaklaştırılır. Komaya girmiş olan kazazedenin elbiselerini çıkartmak için zaman kaybetmeden derhal suni teneffüs uygulanır ve ambülâns istenir.