Bölüm 22 Para ve Banka David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölüm 20 Çıktı (Output) ve Toplam Talep (Aggregate demand)
Advertisements

5. BİRİKİMLERİM.
Bazı Kavramlar Piyasa, Pazar (Market) Talep (Demand) Arz (Supply)
Bölüm 3 Talep, Arz ve Piyasa
Kısa Vadede Toplam Çıktı
Bölüm 6 Arz kararları nasıl alınır?
Birkaç Anahtar Kavram Maliye Politikası
Bölüm 16 Hükümet Harcaması ve Geliri
Bölüm 21 Maliye Politikası ve Dış Ticaret
Bölüm 23 Faiz Oranı ve Parasal Aktarım (Monetary Transmission)
Bölüm 8 Tam Rekabet ve Tekel (Monopol) Piyasaları
Bölüm 36 Gelişmekte Olan Ülkelerin Sorunları ve Türkiye
Para Teorisi ve Politikası
Esneklik Kavramı Bir önceki bölümde bir malın talep edilen miktarını belirleyen bir takım etkenler bulunduğunu belirtmiş, bu etkenlerdeki değişimlerin.
Bölüm 7 Maliyet ve Arz David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
GENEL MUHASEBE I HAZIR DEĞERLER
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
Bölüm 28 Döviz Kurları ve Ödemeler Dengesi (Bilançosu)
Para ve Bankacılık.
Bölüm 34 Döviz Kuru Rejimleri
Bölüm 30 İktisadi Büyüme David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
Bu bölümde Sabit kur rejiminde fiyat ve çıktının dengeye nasıl geldiğini, Sabit kur rejiminde para ve maliye politikalarının etkisini, Dalgalı döviz kurunun.
Bölüm 29 Açık Ekonomi Makroiktisadı
Tam Rekabet Tam rekabet piyasasının dört özelliği:
Finans Sistemine Genel Bakış
Finansal Piyasalar Genel Bakış
Çalışma Sermayesi Yönetimi
Bazı anahtar sorular Neden toplumun paraya ihtiyacı vardır?
Hafta 6 PARA VE BANKACILIK.
Üretim düzeyi nasıl seçilir?
© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 6 Arz kararları nasıl alınır? David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill,
© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 35 Avrupa’nın İktisadi Bütünleşmesi David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition,
Bu bölümde Merkez Bankası (MB) para arzını nasıl değiştirir?
Bölüm 22 Para ve Banka David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
Bu bölümde İktisadi büyümenin anlamını,
Tüketici tercihinde etkili dört bileşen
BANKACILIK HİZMET VE ÜRÜNLERİ
PARA TEORİSİ VE PARA POLİTİKASI
Bu Bölümde Döviz kuru ve döviz piyasasını,
© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 16 Hükümet Harcaması ve Geliri David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill,
1 Bölüm 3 Para Nedir?. 2 Paranın Anlamı  Para (para arzı)—mal ve hizmetlerin bedelinin ödenmesinde ya da borçların geri ödemesinde kullanılabilecek olan.
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
Bankacılıkta Risk Yönetimi ve KKTC Bankacılık Sektörü
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
HAZIR DEĞERLER ile MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
1 5. Bölüm Kaydi Para Yaratılması ve Para Arzı Hazırlayan: Doç. Dr. Ahmet ÇALIŞKAN.
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
İKT102 MAKROEKONOMİYE GİRİŞ DERS NOTLARI Para Teorisi ve Politikası ( ) Arş. Gör. Mehmet Ali DEMİR.
Finans Sistemine Genel Bakış
BÖLÜM 39 Paranın Özellikleri, Para Çeşitleri ve Emisyon Rejimleri
PARA VE BANKACILIK.
BANKA İŞLEMLERİ VE TEKNİKLERİ
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
PARANIN MAKROEKONOMİDEKİ ROLÜ
MAKRO İKTİSAT PARASAL SİSTEM
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
FİNANSAL SİSTEM.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
PARA VE BANKACILIK Parayı, mal veya hizmet karşılığında bir ödeme aracı olarak kullanılan bir nesne olarak tarif edebiliriz. Para; kağıt ve madeni para,
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
Bölüm 3 Para Nedir? Hazırlayan: Doç. Dr. Ahmet ÇALIŞKAN.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Finans Sistemine Genel Bakış
PARA VE BANKACILIK.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Bölüm 22 Para ve Banka David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie and Damian Ward

Birtakım önemli sorular Toplum paraya neden ihtiyaç duyar? Hükümetler para arzını neden değiştirirler? Finans piyasalarının reel sektörle etkileşimi nasıldır? Parayla faiz oranı arasındaki ilişki nedir? See the introduction to Chapter 22 in the main text.

Para Ekonomide herkes tarafından kabul görmüş bir alışveriş ve borç ödeme aracıdır. Paranın Çeşitleri: MAL PARA: Tütün, ipek, altın KANUNİ PARA: Banknotlar ve bozuk paralar KAYDİ PARA: Banka parası See the introduction to Chapter 22 in the main text, also Section 22-1.

Paranın fonksiyonları Değişim (mübadele) Aracı (Medium of exchange) Alışveriş ve borçların ödenmesinde para takastan (barter) daha etkili bir araçtır. Hesap Birimi Aracı (Unit of Account) Fiyatların ve hesapların büyüklüğünü ölçen bir birimdir. Değer Saklama Aracı (Store of value) Para gelecekte alışverişte kullanılmak üzere elde tutulabilir. Borç ödeme aracı: Borçların (gelecekte geri ödemelerin) para birimi cinsinden belirlenmesi See Section 22-1 in the main text.

… PARA: tam likit servet şekli… Hisse senedi, bono, emlak, Likidite: Herhangi bir servetin paraya dönüştürülebilme kabiliyeti Bir diğer deyişle: paraya yakınlık derecesi PARA: tam likit servet şekli… Hisse senedi, bono, emlak, See Section 22-1 in the main text. Likidite yüksek Likidite az

Modern Bankacılık Finansal Aracı Borç verenle alanı biraraya getirme konusunda uzmanlaşmış bir kurumdur. Örneğin ticari bankalar hükümetin izni altında kredi verebilir ve mevduat kabul edebilir, Çek hesapları açabilir. See Section 22-2 in the main text.

Finansal Piyasalar hakkında genel bilgiler Finansal Varlık (Financial asset) Belirli bir dönem boyunca sahip olduğu kişiye belirli bir faiz geliri getiren değerli kağıda verilen isimdir. Nakit (Cash) Banknot ve bozuk para, faiz geliri getirmez. Tüm varlıklar içinde en likit olanı nakit paradır. Bonolar (Bills) Bir seneden az vadeli, bilinen bir tarihte piyasaya çıkartan kurum tarafından satın alınması garanti edilmiş finansal varlık Likiditesi yüksektir See Box 22-3 in the main text.

Finansal Piyasalar hakkında genel bilgiler (devam) Tahviller (Bonds) Uzun vadeli finansal varlıklardır, daha uzun zaman dilimleri belirsizliği de arttırdığından daha az likittirler. Hisse Senetleri (Industrial shares,equities) Sahibine temettü geliri (kâr payı) sağlar Likiditesi yüksek değildir. See Box 22-3 in the main text.

Modern bankacılık Modern bankacılık sisteminde iki tip bankacılık vardır: az sayıda banka vardır ve bunların her birinin çok sayıda şubesi mevcuttur. (İngiltere ve Kanada) birçok bağısız bankalar vardır. (Amerika) Ticari bankalar: özel kişi veya kurumlara ait kar amacı güden kurumlar Bütün ticari bankaların bir çok ortak yönleri vardır: müşterilerinin mevduatlarını tutarlar, belli mevduatların çekle hesaplar arasında transferlerine izin verirler, hane halklarına ve firmalara borç verirler ve devletin değerli kağıtlarına yatırımlar yaparlar. See Section 22-2 in the main text.

Modern Bankacılık Rezerv: Mevduat sahiplerinin taleplerini hemen karşılayabilmek için gerekli para Rezerv Gereği: tedbir gereği mevduat sahiplerinin günlük nakit ihtiyacını karşılamak üzere elde bir miktar nakit bulundurulması Rezerv Oranı: Bankaların tuttuğu rezervlerin mevduatına oranı… Banka bu miktarın üzerinde rezerv bulundurursa buna rezerv fazlası denir. See Section 22-2 in the main text.

Bankaların Kredi Yaratma Mekanizması Kağıt para hem nakdi hem de vadesiz mevduatı kapsar. Bankalardaki mevduat değişince dolaşımdaki para miktarı veya kısaca para arzı da değişir. Öte yandan bankalar vadesiz mevduat hesapları karşılığında yeni vadesiz mevduat yaratırlar. Ticari bankalar varlıklarının sadece belirli bir oranını nakit rezerv olarak tutarlar… böylece kredi yaratma imkanına kavuşurlar Bankaların yarattıkları vadesiz mevduata “kaydi para” ya da banka parası denir. See Section 22-3 in the main text

Bankalar nasıl kredi yaratırlar? Ticari bankalar sahip oldukları varlıkların ancak küçük bir oranını ellerinde nakit olarak tutarlar. Bu orana Mevduat Munzam Karşılığı (Reserve Requirement Ratio) denir. Böylelikle varlıklarının önemli bir kısmını krediye dönüştürebilirler. Örnek: Sonsuz sayıda banka olduğunu, bankaların mevduatlarının %10’ununu yasal karşılık olarak tutmaları gerektiğini varsayalım. A kişisi 100 TL’sini 1. Banka’ya yatırsın 1. Banka kasasında 10 TL karşılık ayırır, kalan 90 lirayı kredi olarak B kişisine verir. B kişisi 90 TL’yi 2.Banka’ya yatırır. 2.Banka 9 TL karşılık ayırıp 81 TL’sini 3. kişiye kredi olarak verir. See Section 22-3 in the main text

Bankalar nasıl kredi yaratırlar? (2) Bankacılık sistemi olmadığında para arzı 100 TL olarak kalacaktı. Ancak bankacılık sistemi, kredi mekanizmasıyla piyasadaki para arzını genişletir 3. kişi ile beraber para arzı=100+90+81 olarak genişlemiştir. Kişi sayısı sonsuza giderken, para arzı da azalarak artmaya devam eder ve 1000 TL’ye ulaşır.