EN BÜYÜK ORTAK BÖLEN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BÖLÜNEBİLME KURALLARI
Advertisements

Üçgenleri açı ölçülerine göre sınıflandırır
ARALIK PROBLEMLERİ.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
OLASILIK Hatırlatma : Örnek: Bir torbada 1 den 10 a kadar numaralanmış etiketler bulunmaktadır. Bir çekilişte asal sayı olan bir etiket çekme olasılığı.
KÜMELER.
BAĞINTI SAYISI VE ÇEŞİTLERİ Kim korkar matematikten?
EN KÜÇÜK ORTAK KAT.
1/27 GEOMETRİ (Kare) Aşağıdaki şekillerden hangisi karedir? AB C D.
Üçgenleri açı ölçülerine göre sınıflandırır
Sıvı Ölçüleri Değerlendirme.
ÇOKGENLER EŞLİK VE BENZERLİK.
Özel Üçgenler Dik Üçgen.
1 ÖMER ASKERDEN EMLAK KREDİ İLKÖĞRETİM OKULU UZMAN MATEMATİK ÖĞRETMENİ AKSARAY ÜNİTE: HARFLİ İFADELER VE DENKLEMLER KONU:HARFLİ İFADELERİ ÇARPANLARA AYIRMA.
Batuhan Özer 10 - H 292.
ASAL SAYILAR VE ÇARPANLARINA AYIRMA
DÜŞÜNELİM Bir marketin açılışında her beşinci müşteriye tavuk kuponu ve her yedinci müşteriye ise dondurma kuponu hediye edilmektedir. Marketin açılışına.
EBOB EKOK.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
KARE, DİKDÖRTGEN VE ÜÇGENİN ÖZELLİKLERİ
1/22 GEOMETRİ (Üçgen-Çember-Cisimler) Üç kenarı ve üç köşesi olan kapalı şekillere ne denir? Kare Dikdörtgen Üçgen Çember A B C D.
ÇOKGENLER.
1/20 ÖLÇÜLER (Sıvı) 7 litrede kaç tane yarım litre vardır? A B C D.
ÜÇGENLER Aylin Karaahmet.
Karenin Çevre Uzunluğu
T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ KONU Asal Sayılar ve Çarpanlara Ayırma MATEMATİK ÖĞRETİMİ UYGULAMASI Hazırlayan.
KONU KESİRLER BASİT KESİR GJFX BİLEŞİK KESİR.
ALAN HESAPLAMALARI Aşağıdaki şekillerde alanların kaçar birim kare olduklarını bulalım. 28 br2 25 br2.
TEMEL YAŞAR ÇORUH İLKÖĞRETİM
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
Matematik Bütün Konular Slayt.
Matematik Dersi üslü sayılar.
SIVILARI ÖLÇME Sıvı : maddenin ana hallerinden biridir. Sıvılar, belli bir şekli olmayan maddelerdir, içine konuldukları kabın şeklini alırlar, akışkandırlar.
MURAT ŞEN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Üçgenler.
Bir bölme işleminde bölen 8,Bölüm 7, kalan 1ise bölünen Kaçtır?
Karenin Özellikleri Karenin Tanımı Karenin Çevre Uzunluğunu Hesaplama.
Metin’in yaşı kardeşinin yaşının 3 katı kadardır
Teste Başla 4. SINIF MATEMATİK TESTİ Çıkış Teste Devam Et.
D O G A L S A Y I L A R.
ÇARPANLAR VE KATLAR Bölme Kalanlı Bölme Kalansız bölme Bölünebilme
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
ÇOKGENLER EŞLİK VE BENZERLİK.
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
DÖRTGENSEL BÖLGELERİN
ÇARPANLAR VE KATLAR.
ÇARPANLARA AYIRMA Bu power point projesi çarpanlara ayırma metodları
Asal Sayılar ve Çarpanlarına Ayırma
1/22 GEOMETRİ (Dikdörtgen) Aşağıdaki şekillerden hangisi dikdörtgendir? AB C D.
ÜÇGEN Üçgen prizma şeklindeki cisimlerin alt ve üst yüzeyleri üçgensel bölgedir. Üçgensel bölgeyi çevreleyen kapalı şekil ise üçgendir. Üçgen prizma.
CEBİRSEL İFADELERİ ÇARPANLARINA AYIRMA
PİSAGOR BAĞINTISI.
Çarpanlar ve Katlar ÇARPANLAR.
Karenin Çevresi ve Alanı
ÖZDEŞLİKLER a2-b2=(a-b).(a+b) a2 (a-b)2 = a2-2.a.b+b2 (a+b)2 b2
KAREKÖKLÜ SAYILAR KAREKÖKLÜ SAYILAR √.
Asal Sayılar ve Çarpanlarına Ayırma
“ ”sayı dizesinde kuralı bozan sayı hangisidir?
MATEMATİK Asal Çarpanlara Ayırma OBEB - OKEK.
ASAL SAYILAR Asal Sayı: Çarpanları yalnız kendisi ve 1 olan, 1’den büyük sayılara asal sayılar denir. O halde asal sayılar 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19,
TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ
301 – 198 = çıkarma işleminin sonucu kaçtır?
SBS 6.SINIF EBOB&EKOK Aşağı Yön Tuşları ile ilerleyiniz.
ÇARPANLAR ve KATLAR.
Kenar-alan ilişkisi.
ÇARPANLAR ve KATLAR.
ÇARPANLARA AYIRMA Konular Örnekler.
Karenin Özellikleri Karenin Tanımı Karenin Çevre Uzunluğunu Hesaplama.
Problemler10 Biri diğerinden 4 yaş büyük olan iki kişinin yaşları toplamı 22’dir.Küçüğü kaç yaşındadır? A- 9 B- 10 C- 11.
Asal Sayılar ve Çarpanlarına Ayırma Asal sayılar, sadece matematikte değil;elektronik haberleşmede,sesli haberleşmede,askeri sistemde,internette kullanılır.
Sunum transkripti:

EN BÜYÜK ORTAK BÖLEN

En Büyük Ortak Bölen (E.B.O.B.) : Bölen: Bir sayı kendisini oluşturan her bir çarpana bölünebilir. Dolayısıyla bir sayının çarpanları o sayının bölenleridir. 20 sayısını ele alalım: 20’nin bölenleri 20’nin çarpanları={1,2,4,5,10,20}

Ortak Bölen: 20’nin bölenlerinin oluşturduğu kümeyi tekrar yazalım: Y={1,2,4,5,10,20} Şimdi de 12’nin bölenlerinin oluşturduğu kümeyi ele alalım: O={1,2,3,4,6,12} Burada Y ∩ O={1,2,4} olur ki bu küme 12 ile 20’nin ortak bölenlerinin kümesidir.

En Büyük Ortak Bölen: Y ∩ O={1,2,4} kümesinin en büyük elemanı 12 ile 20’nin E.B.O.B.’udur. Yani e.b.o.b.(20,12)=4 olur.

E.B.O.B. Bulurken: E.B.O.B. bulunurken her bir sayının ayrı ayrı bölenlerini bularak işlem yürütmek zaman alan ve sıkıcı bir yöntemdir. Bunun için aşağıdaki yöntemi inceleyelim. Her bir sayıyı asal çarpanlarına ayıralım: 20 10 5 1 2 5 12 6 3 1 2 3 =4 2 x 2 e.b.o.b.(12,20)=4 olur. Asal çarpanların ortak olanlarını alalım: Şimdi elde ettiğimiz bu ortak asal çarpanları çarparsak 12 ile 20’nin e.b.o.b.’unu buluruz.

Ancak böyle bir yol izlemek yerine iki sayıyı birlikte ele alarak da asal çarpanların içinden ortak olanlarını bulabiliriz. Buradaki ortak asal çarpanları belirleyelim: 12 20 6 10 3 5 1 5 1 1 2 3 5 2x2=4 e.b.o.b.(12,20)=4 olur.

Sıra Sizde ! ÖRNEK: 75 ile 30’un e.b.o.b.’unu bulunuz. ÖRNEK: 80, 60 ve 120’nin e.b.o.b.’unu bulunuz.

E.B.O.B. PROBLEMLERİ 1.) Bir sütçü elinde bulunan 24 l, 18 l , 12 l’ lik bidonlardaki sütleri eşit ölçüdeki şişelere hiç artmayacak şekilde doldurmak istiyor. En az kaç şişe gerekir? 2.) Dikdörtgen şeklindeki bir bahçenin etrafına ağaç dikilecektir. Ağaçlar arasındaki mesafenin eşit olması ve köşelere de ağaç dikilmesi istenmektedir. Bu bahçenin uzun kenarı 48 m, kısa kenarı 30 m ise ağaçlar arasında en fazla kaç m aralık bırakılabilir?

3.) 70 kg ve 56 kg lık çuvallarda bulunan unlar, çuvallarda hiç artma olmayacak şekilde eşit büyüklükte torbalara paylaştırılmak isteniyor. Torbalar en fazla kaç kg lık olabilir? Bu iş için en az kaç torba gerekir? 4.) Dikdörtgen şeklindeki bir banyo duvarının bir kenarı 420 cm, diğer kenarı 240 cm dir. Bu duvara kare şeklindeki fayanslar dizilmesi isteniyor. Her bir fayansın bir kenar uzunluğu en fazla kaç cm olabilir? Bu iş için en az kaç fayans kullanılır?

5.) 120 ile bir A sayısının ortak bölenlerinin en büyüğü 40 olduğuna göre bu A sayısı aşağıdakilerden hangisi olamaz? a) 40 b) 60 c) 80 d) 160 6.) 117 sayısı bir A sayısına bölündüğünde kalan 7 oluyor, aynı A sayısına 251 bölündüğünde kalan 9 oluyor. Buna göre A sayısının alabileceği en büyük değeri bulunuz.