HAREM ÖMER SEYFETTİN KİTABIN YAZARI: Ömer Seyfettin

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

ANLATIM BOZUKLUKLARI UYGULAMALAR
A)Kitapları soruları defterinize yazınız.
AŞK VE GURUR.
DÜZYAZI TÜRLERİ MAKALE DENEME SOHBET FIKRA
ÇALIŞMA GRUBU: DERS KİTAPLARI TURİZM ÖĞRENCİLERİ KURULTAYI.
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
Hazırlayan:TURHAN BAYTAM
Milliyetçilik, Küreselleşme, Azınlıklar dersi – 7
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
AĞRI DAĞI EFSANESİ Ağrıdağı Efsanesi Yaşar Kemal'in destansı romanlarındandır. İlk basımı 1970'de Cem Yayınevi tarafından yapılmıştır. Yaşar Kemal bu romanında.
Ders Kitapları Hazırlayan: Yrd. Doç Dr. Mustafa Akdağ Ders Kitapları.
HAZIRLAYAN YILMAZ ESMER
Slayt (PowerPoint) Hazırlama
OKUMANIN İLKELERİ.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
 YAZAR: ORHAN KEMAL  YAYINA HAZIRLAYAN: TEK İ N YAYINEV İ  YAYIN TAR İ H İ : 2003  BASKI: YAYLACIK MATBASI, İ STANBUL.
Kaynak Bilgisi Çizer belirtilmemiş Çeviren bilgisi yok Gönül Yayıncılık Yayın tarihi belirtilmiş.
=>NOKTALAMA İŞARETLERİ<=
CÜMLE ÇEŞİTLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE 2) ÖĞELERİNİN DİZİLİŞİNE GÖRE
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
Hazırlayan Aysun BİLGİÇ Türkçe Öğretmeni
Yansıma sözcükler İkilemeler SÖZCÜKTE ANLAM
NOKTALAMA İŞARETLERİ Eğik Çizgi ( / ) Yay Ayraç ( )
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İLETİŞİM VE İNSANİ İLİŞKİLER
=>CÜMLEDE ANLAM<=
RESİMLİ DÜNYA MASALLARI
SİNBAD KAYNAK BİLGİSİ Derleyen: Ekrem Aytar
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
ETKİLİ İLETİŞİM.
TÜRKÇE SORULARI.
İbrahim Erdal Türkçe Eğitimi Bölümü (İ.Ö). Konu anlatımı uygulamalı bir şekilde gerçekleştirilmiş. Görsellik ön planda tutulmuş.
BANA SOR ESER ÜM İ T ZEK İ SOYUDURU Ankara –
BENİ ANNEM YAVRULADI TÜR “Beni Annem Yavruladı” basılı (matbu) bir kitaptır. 2.
Yunus Emre:  Yunus Emre (d Sarayköy, Mihalıçcık, Eskişehir - ö. 1321), Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü mutasavvıf ve filozof, Anadolu'da yaşamış.
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
Yesevîlik.
HAZIRLAYAN: HACİ ÇEVİK
*Bu insanlar, yaşamın her yönünü severler, şikâyet etmekle ya da olayların daha değişik olmasını istemekle vakit kaybetmezler. *Bağımsızlıklarına çok.
Ruhsal özelliklerimiz dini inanç ve davranışlarımızda önemli bir rol oynar. Din insan ve doğanın uyumunu korumak için insana inanç ve ibadet olarak bazı.
MANİSANIN ÜZÜMÜ MES İ R MACUNU Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan bir macun çeşididir. İlk olarak Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa.
OKUMANIN İLKELERİ.
Adı: Burak Soyadı: ÇENDİK
ADI : AYDIN SOYADI : ARIDURU BÖLÜMÜ: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ NUMARASI : DERSİN ADI : BİLGİSAYAR 2.
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
DEĞERLENDİRME.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
TANZİMAT EDEBİYATI 1. DÖNEM
NOKTALAMA İŞARETLLERİ
B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
1)Gereksiz Sözcük Kullanma: Bir cümlede anlamları aynı olan veya anlamca biri diğerini içeren sözcüklerin birlikte kullanılması anlatım bozukluğuna.
Resimli Çocuk Kitapları
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
YALIN YÖNETİM YALIN SAĞLIK.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
TEOG NEDEN-SONUÇ AMAÇ-SONUÇ ÖZNEL NESNEL
KÜÇÜK SANATÇILAR ÖYKÜ YAZIYOR
Kitap Kapağı Resimleme
COM’DANWWW.CİHANSİMSEK. COM’DAN ALINTI YAPILMIŞTIR. 2.Ünite HİKAYE KONU ANLATIM SLAYTI.
Türkçe Dersi Kaynak Siteler
İBRAHİM ŞİNASİ.
Hazırlayan ÖMER ÇAKIR.
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
Resimli Başlık Düzeni Alt Başlık
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
RESİMLİ BAŞLIK DÜZENİ alt başlık
Sunum transkripti:

HAREM ÖMER SEYFETTİN KİTABIN YAZARI: Ömer Seyfettin SADELEŞTİREN: Oktay Yivli YAYINA HAZIRLAYAN: Pasifik yayınevi YAYIN TARİHİ: Ankara– 1998 BASKI CİLT: Yaysan Matbaacılık

BİÇİM ÖZELLİKLERİ BOYUT: 20 CM KAĞIT CİNSİ:Parlak ama dayanıklı değil. HARFLER: Harfler büyük puntolarla yazılmıştır YAZIM VE NOKTALAMA: Büyük oranda dikkat edilmiştir. RESİMLER: Hikaye resimli değildir.

İÇERİK ÖZELLİKLERİ TEMASI: Yalnız sevgiyle bütün engeller aşılır KONU: Sermet ile Nazan çiftinin birbirlerine güvenmeyi nasıl kazandıkları. ÜSLUP: Hikaye günümüz Türkçe ’sine çevrilmiştir. Çeviri yapılırken sade ve anlaşılır bir dille yazılmıştır. KAHRAMANLAR: Refi, Meliha ) refinin eşi), Sermet, Nazan) serme tin eşi)

KİTAPTAKİ OLAY VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ REFİ : Sevgiye kıymet vermeyen,zevkine düşkün birisi. MELİHA : Kendini beyenmiş , zevkine düşkün birisi. NAZAN: Dürüst, çağdaş, kültürlü, zevkli, sevmeye gerçekten kıymet veren birisi. SERMET : İçine kapalı , çağdaş olmaktan hoşlanmayan , kıskanç birisi.

Dil ve Anlatım Sade ve anlaşılır bil kullanılmıştır. Olaylar akıcı bir şekilde verilmiştir. Devrik cümleler sıkça kullanılmıştır. Yer yer anlatım bozuklukları vardır. Satır sonu bölmelere dikkat edilmiştir.

BÜYÜCÜ TEMA:Merak KONU:Halkın Büyücü Doğanı merak etmesi ve bu merakın tedirginliğe yol açması. ÜSLUP:Yalın anlaşılır bir dille yazılmış. KAHRAMANLAR: SELAHATTİN, BÜYÜCÜ DOĞAN, FERRUHŞAH

… SELAHATTİN: sultan. Hayatını din uğruna savaşta geçirirdi. FERRUHŞAH: Sultan Selahattin’in yeğeniydi. Şairlere kasideler yazdıracak derecede karakterli, cömert, soylu bir kişiydi. Ülküsü halka adaletti. BÜYÜCÜ DOĞAN: Gençliğini medrese de geçirmiş hiçbir orduya katılmamıştır. Halka hiçbir zararı dokunmayan dünya işlerinden elini çekmiş birisi. Ömrünü kitaplar üzerinde geçirmişti.

DİL VE ANLATIM Yazım hataları az da olsa yapılmıştır. Satır sonu bölmeler de büyük sayıda hatalar yapılmıştır. Noktalama işaretlerine özen gösterilmiştir. Özel ad bölmelerine (kesme işaretleri) özen gösterilmiştir.

ÖMER SEYFETTİN 1884 yılında Balıkesir’in Gönen ilçesinde dünyaya gelen Ömer Seyfettin, öğrenimine Gönen’de başladı Selanik’e geçen Ömer Seyfettin, Genç Kalemler dergisinde yazı yazmaya başladı. İlk yazısı “Yeni Lisan”, 1911 yılında Genç Kalemler dergisinde yayımlandı. Ömer Seyfettin, yazılarında ve öykülerinde halkın anladığı yalın bir dil kullanmıştır. Arapça ve Farsça sözcük kullanmamaya özen göstermiştir. Hikayelerinde akıcı ve ilgi çekici bir üslup vardır. Gereksiz uzatmalardan ve süslü anlatımlardan her zaman uzak durmuştur.