ÜŞÜYORDU!.. Lütfen kendi akışında ve sesli olarak sonuna kadar izleyiniz…

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MEHMET AKİF ERSOY ( ) NİMET KARAKOÇ.
Advertisements

ISTiKLAL MARSI İSTİKLÂL MARŞI Mehmet Akif Ersoy.
İSTİKLAL MARŞI KAHRAMAN ORDUMUZA.
Marşımız....
HİLALİN GÖLGESİNDE BİR ÖMÜR
Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
İSTİKLÂL MARŞI’nın RESMEN KABULÜ
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI TARİHİ
FOTOĞRAFLARLA MEHMET AKİF ERSOY.
İSTİKLAL MARŞIMIZIN KABULÜNÜN 87. YILI
Zaferle yoğrulmuş mayamız bizim. Zaferle yoğrulmuş mayamız bizim
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
ASIM YAZAR Et ve Balık Kurumu Camii Imam Hatibi 07/03/2014
Doğumunun 140. Yılında Vatan Şairi
HAZIRLANA: MERVE KOMAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İÖ)
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
İSTİKLAL MARŞI’NIN AÇIKLAMASI
İSTİKLAL MARŞI VE KABULU
Hayat Bilgisi 2 Bayrağımız.
İstiklal Marşımızın Yazarı
Istiklal marşımızın yaratıcısı... Mehmet Akif ERSOY.
İLK DERSİMİZ HAYAT BİLGİSİ
MİLLÎ MARŞIMIZIN ŞÂİRİ
MEHMET AKİF ERSOY İSTİKLAL MARŞINI NASIL YAZDI?
Ziya Gökalp (23 Mart Ekim 1924).
İSTİKLAL MARŞI VE MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI KONULU BİLGİ YARIŞMASI
MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI ( )
İSTİKLAL MARŞI.
DEMOKRATİK YÖNETİM Demokrasi halk idaresi anlamına gelmektedir. Demokrasinin olmadığı toplumlarda insan hakları, eşitlik, özgürlük gibi değerler korunamaz.demokratik.
SALTANATIN KALDIRILMASI
ŞEHİDİM BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN,ÜSTÜNDEKİ KANDIR.
ÖĞRENME ALANI: DEĞERLER VE AHLAK 9. SINIF 5. ÜNİTE DEĞERLER
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
İSTİKLAL MARŞI KAHRAMAN ORDUMUZA.
NOKTALAMA İŞARETLERİ Eğik Çizgi ( / ) Yay Ayraç ( )
İSTİKLAL MARŞI VE AÇIKLAMASI.
İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA GÜNÜ
İSTİKLÂL MARŞI'MIZ Her milletin bir milli marşı var fakat bizimkisi ayrı. Bizimkisi İstiklal Marşıdır, başka yazılamaz gayrı. Kimisi yazılmış bilmem hangi.
İstiklal Marşının Kabulu. 12 Mart.
İSTİKLAL MARŞI KAHRAMAN ORDUMUZA!.
hazırlayan:okan yılmaz
ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN ANISINA..
İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı
BİLİŞİM TEKNOLOJİERİ VE YAZILIM DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
HAZIRLAYAN: ESİN YAVAŞ 6/A 498
TUĞBA ÇELİK 6A 264 ÖĞRETMEN: ARİF SÖNMEZ
20 Aralık Aralık 1936 İSTİKLAL MARŞIMIZIN MÜELLİFİ
BAYRAK TÜRKÇE.
100. YIL MAŞI VE ANADOLUNUN SESİ
İstiklal Marşı Başlat.
Mehmet Akif Ersoy Bilgi Yarışmasına Hoş Geldiniz… Türkçe Zümresi.
İ STIKLAL M ARŞı VE A NLAMı. Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır,
İstiklâl Marşı şâiri yılında İstanbul'da doğdu. Annesi Emine Şerife Hanım, babası Temiz Tahir Efendidir. İlk tahsiline Emir Buhâri Mahalle Mektebinde.
belde belde, köy köy dolaşarak bu mücadelenin sadece Türk milletinin mücadelesi olmadığını, savaşın kaybedilmesi durumunda İslam’ın da son kalesinin elden.
ANLATIMDA TEMA VE KONU TEMA KONU Ana Düşünce.
MUDURNU YATILI İLKÖĞRETİM BÖLGE OKULU
FOTOĞRAFLARLA MEHMET AKİF ERSOY
Sema KAHRAMAN Simenli İlköğretim Okulu
ISTiKLAL MARSI iSTiKLAL MARŞI Mehmet Akif Ersoy
FOTOĞRAFLARLA MEHMET AKİF ERSOY.
TÜRKİYE.
ŞEHİDİM BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN,ÜSTÜNDEKİ KANDIR.
İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ 12 mart 1921
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ
28 Aralık 1873, İstanbul - 27 Aralık 1936
ÜŞÜYORDU!.. Lütfen kendi akışında ve sesli olarak sonuna kadar izleyiniz…
Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını sembolize eden ve milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış,
Türk Bayrağının Ortaya Çıkışı Sunu
Sunum transkripti:

ÜŞÜYORDU!.. Lütfen kendi akışında ve sesli olarak sonuna kadar izleyiniz…

Elleri üşüyordu. Ama yüreği sımsıcaktı Elleri üşüyordu. Ama yüreği sımsıcaktı. O günlerde büyük bir maddi sıkıntı içindeydi. Ankara'nın soğuğunda ceketle gezerdi.Paltosu yoktu. Çok soğuk günlerde arkadaşı Şefik Kolaylı'nın muşambasını ödünç alarak giyerdi.

7 Kasım 1920'de gazetelerde yer alan bir ilan gördü 7 Kasım 1920'de gazetelerde yer alan bir ilan gördü. Genelkurmay Başkanlığı'nın isteği üzerine Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği ilanda,bir istiklâl marşı yarışması açıldığı ve bu marş için 500 lira para ödülü konulduğu bildiriliyordu. O zamanlar için çok büyük bir para olan bu ödülle neler alınmazdı ki!

Dönemin en güçlü şairlerinden biri olan Mehmet Âkif bu ilanla hiç ilgilenmedi. Yarışmaya 724 şiir katıldı. Fakat hiçbirisi istenilen nitelikte bulunmadı. Bunun üzerine dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver ve arkadaşları Mehmet Âkif'e başvurdular.

Âkif ise millet için yapılacak bu işi para için yapamayacağını belirterek başvuruyu geri çevirdi. Bunun üzerine Hamdullah Suphi Bey kendisinin yarışma dışında tutulacağı sözünü vererek yarışmaya katılmasını rica etti. Ve Mehmet Âkif İstiklâl Marşı'nı yazmaya başladı.

Ankara'da gece gelen ilhamı kaçırmamak için bazı dörtlükleri mum ışığında Taceddin Dergahı'nın duvarlarına kazıdı. Her kelimesine yüzlerce vatan evladının canını feda ettiği istiklal marşımız Âkif'in kalemiyle en güzel ifade tarzını buldu.

17 Şubat 1921'de Sebülirreşad dergisinde yayımlandı 17 Şubat 1921'de Sebülirreşad dergisinde yayımlandı. 1 Mart 1921'de Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver TBMM'de, insanların ancak kendi eserlerinden esirgemeyecekleri bir sesle okudu Âkif'in şiirini. Okunurken şiddetli alkışlarla defalarca kesildi,ruhları bir heyecan sardı.

12 Mart1921'de dört defa okunup ayakta alkışlanmış, meclisi bir coşku tufanı kaplamıştı. Alkışlarla meclis inlerken Mehmet Âkif mahcubiyetinden başını kolları arasına alarak,sıranın üzerine yumuldu. Mecliste duramayıp dışarı çıktı.

Milleti için yaptığı bu işte alkışlarla gurur duyma ücretini bile çok gördü kendine.Âkif'in şiiri,12Mart 1921'de meclis tarafından milli marş olarak kabul edildi. Verilen ödülü kabul etmemesi o zaman bazı kimselerce tuhaf karşılandı ama o bunlara aldırmadı.Ve hala üşüyordu.

Yine arkadaşından aldığı ödünç paltoyu giyiyordu Yine arkadaşından aldığı ödünç paltoyu giyiyordu. Bir gün Şefik Bey ona: -   “Şu mükafatı reddetmeyip bir palto alsan olmaz mıydı?” diyecek oldu. Mehmet Âkif böyle konuştuğu için tam iki ay Şefik Bey'le hiç konuşmadı.

Artık Ankara'nın çok soğuk günlerinde de ceketle dolaşıyordu Artık Ankara'nın çok soğuk günlerinde de ceketle dolaşıyordu. Mehmed Âkif'in ölümünden kısa bir süre önce Hakkı Tarık Us'un da aralarında bulunduğu misafirler, Âkif'i ziyarete gelmişlerdi. Âkif, bitkin bir durumda olduğu için yatağına uzanmıştı ve hala üşüyordu.

Söz İstiklâl Marşı'na intikal etmiş ve misafirlerden biri:    - “Acaba,yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı?” demişti: Bitap bir halde yatan Mehmed Âkif, birdenbire başını kaldırdı ve kesin bir cevap verdi:

-”Allah, bir daha bu Millete bir İstiklâl Marşı yazdırmasın!..”

Korkma ! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır parlayacak O benimdir, o benim milletimindir ancak! Çatma kurban olayım çehreni ey nazlı hilal, Kahraman ırkıma bir gül... Ne bu şiddet bu celâl? Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal. Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklâl. acam16@mynet.com