SÜT MAKİNASI ve SÜT HİJYENİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık ve Hijyen.
Advertisements

SÜT SAĞIM EKİPMANLARININ TEMİZLİĞİ
Mastitis İzleme Programı
ABD’den Açıklamalı Çiftlik Fotoğrafları
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
VAN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ (Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü) SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDEN BULAŞAN HASTALIKLARDAN BRUSELLA HASTALIĞI.
Anne Sütü "Sağlıklı Nesiller, Emzirilen bebeklerden Oluşacak"
Plan: 1000 İnek Siparişveren : Siparişalan :
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
Antibiyotik Nedir? Ne Değildir?
MASTİTİS (MEME İLTİHABI)
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
HİJYEN ve SAĞLIKLI YAŞAM
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
Süt Sağma Teknikleri Tıb.Tek. Necla GÜNERHAN.
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
Temel Temizlik Kurallarımız
ÜRETİCİ KALİTELİ SÜT ÜRETMEK İSTER.
BAGIŞIKLIK SİSTEMİ.
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
TEST – 1.
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Süt Sağma Teknikleri Fadik YILDIZ Halk Sağlığı Müdürlüğü Çocuk Ergen ve Kadın Üreme Sağlığı Birimi.
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
İzolasyon Odalarının Temizliği
SU KİMYASI ve SUYUN SERTLİĞİ
Acil Servis Temizliği.
KİLİS HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

BAKTERİLERİN DOĞADAKİ YERİ
Sağlıklı ve mutlu bir nesil için anne sütü
ÇİFT KOVALI PASPAS ARABASI KULLANIMI
ÖZ BAKIM BECERİLERİ VE HASTALIKLARDAN KORUNMA SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
Staphylococcus Aureus tarafından oluşturulan Mastitis
Dışarıdan eve gelince, Tuvaleti kullandıktan sonra, Oyundan sonra,
PROJESİ.
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI.
HİJYEN.
1. Giriş Süt, içerdiği çok çeşitli besin maddelerinden dolayı tüm memeli canlılarda organizmanın gereksinimlerini karşılayabilen hayati temel bir gıdadır.
Kamuda İş Güvenliği Uzmanları Derneği
Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı LEGIONELLA BAKTERİSİNE YÖNELİK UYGULANAN DEKONTAMİNASYON YÖNTEMLERİ.
HİJYEN HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
AĞRI İLİNDE KÖYDE KALKINMA BAŞLIYOR AĞRI SÜT İLE YENİDEN DOĞUYOR
Personel Hijyeni İş Hijyeni
KOLOSTRUM YÖNETİMİ Doç. Dr. Halit KANCA
EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Mastitis.
Çevresel Mikroorganizmalar ve Önemli Özellikleri
KİŞİSEL TEMİZLİK. SAĞLIK Yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
Acil Servis Temizliği. ACİL SERVİS BİRİMLERİ a) Alçı Odası b) Acil Müdahale Odası c) Acil Gözlem Odası d) Nöbetçi Doktor Odası.
Kişisel Hijyen Ne Demektir? Bireylerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmek için yaptıkları uygulamalardır!!!
İzolasyon Odalarının Temizliği
Süt Sığırı İşletmelerinde Antibiyotik Kullanımı = İhmal
Sağım, Sağım Hijyeni Çiğ Sütün Saklanması
Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sütün oluşumu.
Sunum transkripti:

SÜT MAKİNASI ve SÜT HİJYENİ

Sağlıklı bir süt sağım ünitesi

SAĞIMIN ÖNEMİ:       Süt sığırcılığında, fazla miktarda ve kaliteli süt elde edilmesi amaçlanır. Sütün, memeye zarar vermeden alınması gerekir. Eğer sağım uygun bir şekilde yapılmaz ise, hem alınan süt miktarı azalır, hem de meme hastalıkları oluşur. Bu da kârı azaltır.     

Memenin yıkanıp temizlenmesi, meme başlarına yapılan masaj, buzağının sağım yerinde oluşu gibi faktörlerle meme uyarılarak memeden sütün akışı başlatılır. Uyarının yapılmasını izleyen en geç bir dakika içinde sağım başlatılıp 10 dakika içinde tamamlanmalıdır. Aksi taktirde memedeki sütün bir kısmı içeride kalır.

      İneğe yapılacak kötü muamele, gürültü veya ineğin kızmasına neden olabilecek herhangi bir olay meme uygun şekilde uyarılmış olsa bile süt çıkışını engelleyebilir. Bu olay ineğin sütünü tutması  olarak isimlendirilir. Böylece memeden alınamayan süt miktarı artar.       Bir ineğin sağımı 7-10 dakika içinde tamamlanmalıdır

SAĞIM TEKNİKLERİ Süt sığırcılığında genel olarak 12 saat aralıklarla 2 sağım uygulanır.Memesinden süt akıtan veya kendi memesini emen inekler günde 3-4 kez sağılabilir.

Sağıma başlamadan önce şunlar yapılmalıdır: 1. İneğin memesi ve meme başları ılık su ile yıkanmalıdır. Yıkamadan sonra temiz bir bez veya kağıt havlu ile kurulanmalıdır. Kağıt havlu pahalı olmasına rağmen çok sağlıklıdır. Memenin hastalanmasını önler. 2. Sağımın başında her meme başından çok az miktarda sütü yere sağmak suretiyle ön sağım yapılmalıdır. 3. Sağımcıların elleri, lastik çizmeleri, sağım tulumları ve sağım aletleri temiz olmalıdır.

4. Meme uygun şekilde uyarılarak sütün indirilmesi sağlanır 4. Meme uygun şekilde uyarılarak sütün indirilmesi sağlanır. Makinanın sağım başlıkları takılarak sağıma başlanır. 5. Sağımcı sadece sağımla ilgilenmelidir.

Makine ile süt sağımında 12 önemli kural 1.  1. Meme sağlığını düzenli olarak kontrol ediniz. 2. Sağım sırasını düzenleyiniz. (Önce genç, sonra yaşlı, en son tedavi görmüş inekler sağılır) 3. Her zaman ön sağım  yapınız! 4. Memeleri dikkatle temizleyiniz.

SAĞIM SIRASINDA: 5. Sağım vakumunu kontrol ediniz. 6. Memenin  hazırlanmasından hemen sonra sağım başlıklarını yerleştirip hortumları ayarlayınız. 7. Aşırı sağım yapmayınız. 8. Meme ucunda süt kalmaması için memeyi sürekli kontrol ediniz.

 SAĞIM SONRASINDA:

9. Memeleri hemen dezenfektan dolu kaba daldırınız. 10 9. Memeleri hemen dezenfektan dolu kaba daldırınız. 10. Sağım ekipmanlarını hemen deterjanlı suda temizleyiniz. 11. Sütü hemen soğutarak, bakteri üremesine engel olunuz. 12. Ekipmanlarınızın bakımını ve servisini düzenli olarak yaptırınız. 13.Sağım makinası ,güğüm,kova vb.ekipmanlar sağımdan sonra kesinlikle ahırda bırakılmamalıdır. 14.Memesinde problem olan (örn. Mastitis) ineğin sütü ayrı sağılmalı diğer sütlerle karıştırılmamalıdır.

15.Antibiyotik iğnesi yapılan ineğin sütü (antibiyotiğin türüne göre) en az 4-7 gün süre ile ayrı sağım yapılmalı ve diğer sütlerle kesinlikle karıştırılmamalıdır.İmha edilmelidir. 16-Yeni doğum yapmış olan ineğin sütü en az 7 gün süreyle ayrı sağılmalı ve diğer sütlerle karıştırılmamalıdır. 17.Sağım makinası ve ekipmanlarında

KALİTELİ SÜT NASIL ÜRETİLİR ? Süt insanlar için mükemmel bir besin kaynağıdır. Sütün kalitesini birçok faktör etkiler. Bunlar ineğin sağlığı, süt kovaları, süt kapları ve sağım makinesinin temizliği, sağım kurallarına uyma ve sağılan sütün soğutulmasıdır.       Kaliteli süt elde etmenin ilk şartı ineğin sağlıklı olmasıdır. Soğutulan süt en kısa zamanda işleneceği üniteye ulaştırılmalıdır. Mikroorganizmalar arasında soğuk seven, ılık seven, sıcak seven mikropların bulunduğu unutulmamalıdır.

Sütle bulaşan hastalıkların bir kaynağı da insandır       Sütle bulaşan hastalıkların bir kaynağı da insandır. Bu nedenle bakıcı, sağımcı ve süt kapları ile uğraşan kişilerin temiz ve sağlıklı olması gereklidir. Sağımda kullanılan kova, sağım makineleri ve güğümlerin her kullanımdan sonra ilaçlı su ile temizlenmesi gereklidir.        Her sağımdan sonra süt hemen ahırdan çıkarılmalıdır. Aksi halde ahırın kokusu kısa sürede süte geçer. Güğüm kullanılan çiftliklerde sağılmış olan süt, en az 4 katlı bir tülbentten süzülmeli ve tülbent her sağımdan önce temizlenmelidir. Süt sağıldığında 37 0C’dir. Sağımı izleyen 2 saat içerisinde sütün sıcaklığının 10 0C’ye düşürülmesi mikropların çoğalmasını önler.

Gelelim Süt’ün memeden çıktıktan sonraki hijyenine Gelelim Süt’ün memeden çıktıktan sonraki hijyenine. Buradaki göstergemiz toplam bakteri sayısıdır. Bakteriler kirli malzeme, kötü soğutma ve ineklerin iyi temizlenmeden sağılması ile süt içerisinde çoğalırlar. Ortam kirliliği ve sütün geçtiği boruların kirli olması yine sütte toplam bakteri sayısını arttırır. Kirlilik sütün (mikrobik) kalitesini bozduğu gibi kötü koku ve kötü tada sebep olur. Birden fazla ineğe kullanılmış havlular ya da iyi temizlenmemiş havlular yine kötü tada ve yüksek toplam bakteriye neden olabilirler.

Çiftlikteki suyun hijyenik olmaması, kötü kokunun ve kötü hijyenin sebebi olabilir. Sütün konulduğu süt tankı sistemli olarak temizlenmediyse yine aynı kötü sonuçlar doğabilir. Süt tanklarının deterjan, asit gibi gerekli solüsyonlarla mutlaka temizlenmesi şarttır. Sağılan süt derhal soğutulmalıdır. Sütün ısısı mikroorganizmaların üremesi konusunda en büyük etkendir. Sütün bakteri yükü 5°C’de 72 saat sonra iki katına bile çıkmazken, 15°C’de 24 saat sonra 37.000 , 48 saat sonra 69.000, 72 saat sonra 76.000 katına çıkar.

Soğutulan süt en kısa zamanda işleneceği üniteye ulaştırılmalıdır Soğutulan süt en kısa zamanda işleneceği üniteye ulaştırılmalıdır. Mikroorganizmalar arasında soğuk seven, ılık seven, sıcak seven mikropların bulunduğu unutulmamalıdır.

Kaliteli sütten kaliteli ürün olacağını biliyoruz Kaliteli sütten kaliteli ürün olacağını biliyoruz. Bunu yanı sıra kalitesiz süt hem ürünün kalitesizliğine sebep olacak, hem de miktarını düşürecektir. Kaliteli sütün alıcısı her zaman hazırdır. Kaliteli süt tekniğine uygun olarak sağılmış, derhal soğutulmuş, en kısa sürede işleneceği üniteye ulaştırılmış ve belli bir miktarı kapsayan süttür.