Hoş geldiniz… İzmir Mesleki Bilgi Paylaşım Grubu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KDV de Tevkifat uygulaması ve 2 no.lu kdv beyannamesi
Advertisements

 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
KDV Tevkifatları Zihni KARTAL Yeminli Mali Müşavir.
Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği
KATMA DEĞER VERGİSİ TEVKİFAT UYGULAMALARI
Bu ÇalIŞMA KOCAELİ S.M.M.M ODASI GÖLCÜK ÇALIŞTAYI İÇİN HAZIRLANMIŞTIR.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
KDV TEVKİFAT UYGULAMASI
KATMA DEĞER VERGİSİNDE TEVKİFAT
KDV TEVKİFATI TÜRLERİ TAM TEVKİFAT
ÖRNEK VE AÇIKLAMALARLA 117 NOLU KDV GT
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
KDV TEVKİFATI ESASI ve ÖZEL İNŞAAT İŞLERİNDE KDV UYGULAMASI
KDV TEVKİFATI UYGULAMASI
KATMA DEĞER VERGİSİNDE TEVKİFAT
KATMA DEĞER VERGİSİNDE TEVKİFAT UYGULAMALARI (117 Nolu Tebliğ)
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
AŞIRI DÜŞÜK SORGULAMASI
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
KDV TEVKİFATI UYGULAMASI
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI (1)
117 Seri No.lu KDV Genel Tebliği (KDV Tevkifat Uygulaması)
KDV TEVKİFAT UYGULAMASINDA YENİ DÜZENLEMELER
1- KİRALAMA İŞLEMLERİ 1.
KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ
KAMU KESİMİNİN TASNİFİ
KURUMLARIN İŞTİRAK HİSSESİ VE TAŞINMAZ
Ödeme talep formu hazırlanırken dikkat edilecek hususlar. Yatırımcı (Çiftçinin) Adı Soyadı Bu belgenin tarihi fatura ve uygulama sözleşmesindeki tarihten.
3065 SAYILI KDV KANUNU KDV TEVKİFATI UYGULAMASI
EROL ÖZTÜRK- ORDU İLİ KHB MALİ HİZMETLER BAŞKANI
KDV TEVKİFATI TÜRLERİ TAM TEVKİFAT
HOŞ GELDİNİZ KAMU İHALE MEVZUATI TEMEL EĞİTİMİNE Alattin ÜŞENMEZ
KDV TEVKİFATI UYGULAMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER
Strateji Geliştirme Başkanlığı
KAMU KURUM VE KURULUŞLARI
KISMİ İSTİSNALAR Kültür ve eğitim amaçlı istisnalar (17/1) - İlim, fen, güzel sanatlar, tarımsal amaçlı teslimler (a) - Tiyatro, konser salonu, kütüphane.
SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE FAALİYETTE BULUNAN MÜKELLEFLERİN DİKKAT E T MES İ G EREKEN HUSUSLAR.
olarak tanımlanmıştır.
Teminat Gümrük Kanunu ( ).
KDV’DE İADE HAKKI DOĞURAN İŞLEMLER
Hastane İşletmeciliği Uzmanı
Ödeme Talep Formu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
 GVK 94 üncü maddesi GENEL TEVKİFAT uygulaması olmakla birlikte 2006 yılı başından itibaren uygulamaya giren GVK Geçici 67’inci maddesi de SPESİFİK-KISMİ-
KAMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI (TORBA YASA)
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROĞRAMINA HOŞ GELDİNİZ.
Nuri DEĞER Yeminli Mali Müşavir Mayıs 2015
KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR
Ar-Ge FAALİYETLERİNE İLİŞKİN VERGİSEL TEŞVİKLER
Nevşehİr Serbest Muhasebecİ Malİ Müşavİrler OdasI KDV TEVKİFATI UYGULAMASI Nevzat ÖZTÜRK Vergİ Müfettİşİ.
1 KARAMAN DEFTERDARLIĞI Ekim Maliye Bakanlığı, - Belediyeler - Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdareleri.
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş Nolu Kanunun 9(1) maddesine göre - İkametgahı işyeri - Kanuni merkez, iş merkezi Türkiye’de olmayan - Ve diğer hallerde.
tarihi itibariyle, SYD Vakıflarının Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sisteminde Muhasebe İşlemleri için kullanılma zorunluluğu GETİRİLMİŞTİR.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
TAM TEVKİFAT İşlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin tamamının işleme muhatap olan alıcılar tarafından ödenmesi. KISMİ TEVKİFAT İşlem bedeli üzerinden.
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANI
KDV TEVKİFATI UYGULAMASI. KDV TEVKİFATI UYGULANAN İŞLEMLER 1.TEKSTİL VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDE FASON İMALAT 2.KAMUSAL KAREKTERLİ KURUMLARA YAPILAN BAZI.
YENİ AF YASASI NE GETİRİYOR. Yasa kapsamı nelerdir?  Haziran.2016 tarihine kadar olan amme borçları yasa konusudur,  2. Tahakkuk eden vergi, vergi.
SMMM SELAHATT İ N Ş AH İ N.  Katma De ğ er Vergisi yani KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödedi.
Bazı Kamu Alacaklarının Yapılandırılması.
7020 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN
7020 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN
6736 SAYILI KANUN UYARINCA MATRAH ARTTIRIMI
ÖNEMLİ Insert client name
YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI)
DÜZENLEME Insert client name
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun
HARRAN ÜNİVERSİTESİ 2019 YILI PRATİK BİLGİLER
Sunum transkripti:

Hoş geldiniz… İzmir Mesleki Bilgi Paylaşım Grubu 04.05.2012 Ahmet YÜKSEKOL

117 seri no’lu kdv genel tebliği 01.05.2012 tarihi itibariyle yürürlüğü giriyor. Tevkifat ile ilgili önceki tebliğlerin hepsi kaldırılmış olup, tevkifatlar tek tebliğ altında toplanmıştır.

Getirilen en önemli yeniliklerden biri de Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL’yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.

Yapım işleri ile bu işlere ait mimarlık mühendislik etüt proje hizmetleri 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,Kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar,Döner sermayeli kuruluşlar,kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,emekli ve yardım sandıkları, bankalar,KİT’ler,OSB’ler,yarıdan fazla hissesi yukarıdaki kurumlara ait işletmeler, İMKB de işlem gören firmalar, 2/10 oranında

Etüd-Plan-proje,danışmanlık,denetim 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,Kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar,Döner sermayeli kuruluşlar,kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,emekli ve yardım sandıkları, bankalar,KİT’ler,OSB’ler,yarıdan fazla hissesi yukarıdaki kurumlara ait işletmeler, İMKB de işlem gören firmalar, 9/10 oranında

Makine,Teçhizat,demirbaş ve taşıtlara ait tadil,bakım ve onarım 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,Kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar,Döner sermayeli kuruluşlar,kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,emekli ve yardım sandıkları, bankalar,KİT’ler,OSB’ler,yarıdan fazla hissesi yukarıdaki kurumlara ait işletmeler, İMKB de işlem gören firmalar, 5/10 oranında

Yemek servisi hizmetleri 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,Kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar,Döner sermayeli kuruluşlar,kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,emekli ve yardım sandıkları, bankalar,KİT’ler,OSB’ler,yarıdan fazla hissesi yukarıdaki kurumlara ait işletmeler, İMKB de işlem gören firmalar, 5/10 oranında

İşgücü temin hizmetleri ve Özel Güvenlik Hizmetleri TÜM KDV Mükellefleri 9/10 oranında Yapı Denetim Hizmetleri Tüm KDV Mükellefleri 9/10 oranında

Fason Tekstil,KonfeksiyonÇanta ve Ayakkabı dikim Tüm KDV Mükellefleri 5/10 oranında Turistik Mazağzalara verilen müşteri bulma hizmetleri Tüm KDV Mükellefleri 9/10 oranında Spor Kulüplerinin Yayın,Reklam ve İsim Hakkı gelirlerine konu işlemler Tüm KDV mükellefleri 9/10 oranında

Temizlik, çevre ve bakım  Tüm KDV Mükellefleri  7/10 oranında Servis Taşımacılığı Tüm KDV mükellefleri 5/10 oranında Her türlü baskı ve Basım Kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar,Döner sermayeli kuruluşlar,kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,emekli ve yardım sandıkları, bankalar,KİT’ler,OSB’ler,yarıdan fazla hissesi yukarıdaki kurumlara ait işletmeler, İMKB de işlem gören firmalar, 5/10 oranında

Diğer hizmet ifaları için 5/10 oran geçerlidir. Bu tevkifat yalnızca 5018 sayılı kanunda belirtilen kurum ve kuruluşlar için geçerlidir.

Külçe metal teslimleri Tüm KDV Mükellefleri 7/10 oranında Bakır,Çinko ve Alüminyum Teslimleri  Tüm KDV Mükellefleri  7/10 oranında Mamul üründe uygulanacaktır. Mamulden kasıt aslında hammadde ( prinç çubuk, tel, profil, lama, saç v.b.)

Hurda metallerden elde edilenler dışındaki bakır, çinko ve alüminyum külçelerinin ithalatçılar ve ilk üreticiler (cevherden üretim yapanlar) tarafından yapılan teslimlerinde tevkifat uygulanmayacak, bu safhalardan sonraki el değiştirmelerde ise tevkifat uygulanacaktır. Aynı şekilde, Bakır ve alaşımlarından, çinko ve alaşımlarından, alüminyum ve alaşımlarından mamul ürünlerin ilk üreticileri (cevherden üretim yapanlar) ile ithalatçıları tarafından tesliminde tevkifat uygulanmayacak, sonraki safhaların teslimleri ise tevkifata tabi olacaktır. Buda önemli yeniliklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Önceki uygulamada ilk üreticiler ve ithalatçılar tevkifat yapmak durumundayken bu tebliğ ile birlikte sadece sonraki safhalar tevkifata tabi tutulmuştur.

Hurda ve atık teslimleri Tüm KDV Mükellefleri 9/10 oranında Kdv 17/4-g md. Gereğince müstesna NOT:İstisnadan vazgeçildiği takdirde tevkifat uygulanacaktır. Kdv 18.madde Hurda ve atıklardan elde edilen Kauçuk ve Plastik Hammadde Tüm KDV Mükellefleri  9/10 oranında 17/4-g kapsamında değil genel orana tabi Yalnızca ithalatçılar uygulamayacaktır.

Pamuk,tiftik,yün ve yapağı Tüm KDV Mükellefleri 9/10 oranı Ağaç ve Orman Ürünleri  Tüm KDV Mükellefleri 9/10 oranı Talaş, çıta, artık ürünler için geçerlidir. Kereste ve sunta için yok.

Kısmi tevkifat uygulamasında genel hususlar - Tespit edilen tutarı (1.000 tl)  aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılamayacak, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılacaktır. - Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arzettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılacaktır.

- Kısmi tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının mükellefe iade edilebilmesi için, satıcının tevkifat uygulanmayan KDV tutarını 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmiş olması, alıcının da yaptığı tevkifatla ilgili 2 No.lu KDV Beyannamesini vergi dairesine vermiş olması zorunludur. - İade taleplerinin yerine getirilmesinde, alıcı tarafından 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilen ve tahakkuk ettirilen KDV’nin ödenmiş olması şartı aranmayacaktır. Tevkifata tabi işlemler dolayısıyla satıcılar tarafından düzenlenecek belgelerde; “İşlem Bedeli,Hesaplanan KDV, Tevkifat Oranı, Alıcı Tarafından Tevkif Edilecek KDV Tutarı, Tevkifat Dahil Toplam Tutar ve Tevkifattan Sonra Tahsil Edilmesi Gereken Toplam Bedel (Tevkifat Hariç Toplam Tutar)” ayrıca gösterilecektir.

Kasapların yapmış olduğu ½ oranındaki tevkifat uygulaması kaldırılmıştır.

5018 sayılı kanundaki kurumlar Tbmm, bakanlıklar, müsteşarlıklar, karayolları,tapu,orman,su gibi müdürlükleri Yök, üniversiteler, toki, dask, tse, tdk, mpi Rtük, spk, bddk, epdk, kik, tmsf, tapdk Sgk, işkur